Lezersinzending: De maan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
30 november 2019

Gisterenavond keek ik naar de maan. En die komt elke avond links op. ‘s Morgens vroeg zakt hij aan de rechtse kant weg. Maar gisteren stond hij in het begin van de avond al aan de rechtse kant, met er boven en er onder een ster.

Zag op Facebook veel foto’s langs komen. Maar had dit nog nooit gezien.

Ingezonden door Aad

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersinzending: De maan”

 1. P.Brouwer zegt op

  De sterren zijnj vermoedelijk de planeten ,zoals Venus.Door de normaal hoge vochtigheid ziet men op deze breedte zelden sterren.Maan en planeten hebben verschillende omlooptijden.Venus in de winter is de avondster..Gisteren was de lucht erg droog.Dus heldere hemel.De kenner zal beslist meer te vertellen hebben.

  • Cornelis zegt op

   Met de Heavens Above app – alleen voor Android, dacht ik – kun je precies zien wat wàt is aan de hemel op je locatie. Geweldig interessant!
   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.heavens_above.viewer&hl=nl

   • Co zegt op

    Voor de iPhone bezitters download “Satellite tracker“ deze app volg je de ISS en je kan zien welke planeten er boven je zijn inclusief de benamingen van de planeten.

  • Hennie Kruger zegt op

   Venus, the MOON and Jupiter in Capricorn

 2. Aad zegt op

  Oeps vergeten te vermelden dat ik wel in thailand woont

 3. Johnny BG zegt op

  Nu het toch over de maan gaat.

  Een halve maan is hier niet verticaal maar eerder een liggende banaan. Het zal alles met de ligging van het land richting evenaarpositie te maken hebben, maar bij gebrek aan visueel voorstellingsvermogen blijf ik het steeds apart vinden.

  • ruud zegt op

   Als je een poppetje van bovenop een voetbal naar beneden schuift met zijn voeten tegen de bal, is de stand van het popetje veranderd van staand in liggend.
   Het lijkt dus dat de maan een kwartslag is gedraaid, als je van een pool naar de evenaar gaat.

   Overigens denk ik dat die twee heldere sterren kunstmanen zijn.
   Als het planeten waren, zouden ze niet het hele jaar zichtbaar zijn.
   Als ze aan de verkeerde kant van de zon zitten, zie je ze niet.

 4. Rutger zegt op

  Beste Aad, ik heb niet zoveel kennis van astronomie maar ben eens gaan zoeken op internet en heb een leuke pagina gevonden Google anders zelf eens op timeanddate. Ik hoop dat ik de link hier mag plaatsen. Ik heb gezocht naar een afbeelding van de hemel, voor het gemak in Bangkok op de datum van gisteren, 29 november, s avonds.

  De maan ging toen onder! Van linksboven naar rechtsonder: Pluto (niet zichtbaar?), Saturnus, Maan, Venus, Jupiter (zou ook zichtbaar moeten zijn..)

  De maan komt nu elke dag 50 min later op, ik heb het verder niet uitgezocht. Misschien dat iemand hoort op het forum er met verstand van heeft! =D

  De link:
  https://www.timeanddate.com/moon/thailand/bangkok

  Groetjes, Rutger

 5. Gerard zegt op

  Elke maand verzorg ik een tijdschrift met al het nieuws op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. Daarin vind je ook wat er de komende maand te zien is.
  Ik zal je nog wat verklappen: op 26 december is er een ringvormige zonsverduistering te zien. Niet in Thailand, want daar beperkt het tot een gedeeltelijke zonsverduistering. Waar wel? Op o.a. de Indonesische eilanden Noord-Sumatra en Borneo. Mogelijk ook vanaf het uiterste zuidpunt van Thailand.
  Met ons tijdschrift Astruim (astronomie en ruimtevaart) kun je elke dag van het allernieuwste nieuws op deze gebieden genieten.. en dat voor verenigingsleven slechts 20 euro per jaar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website