Lezersinzending: Dagelijks keuzes maken

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
8 maart 2020

Belangrijke keuzes zijn, als het goed is, met alle voors en tegens gemaakt (natuurlijk niet alle keuzes, sommige worden in seconden gemaakt). En toch met oog op de (verwachte) toekomst kijkend wat nu verder?

Zo heb ik jaren geleden gekozen voor een acht maanden Thailand en vier maanden Nederland. Hoewel niet precies, een beetje zoals het uitkomt. Hoe eenieder aan zijn keuzes komt is heel persoonlijk. Hoe ik er aan komt kan ik wel beetje uitleggen. Zo’n vijftien jaar geleden bezocht ik Thailand voor eerst. Volgens kenners niet het echte Thailand maar Pattaya, zeg maar Disneyland voor volwassenen.

Na enige tijd leerde ik mijn vrouw kennen in een van de vele bars. Verhuizen naar Thailand was geen optie, geld verdienen en drie keer per jaar een lange vakantie was wel een makkelijke keuze. Door de jaren heen werden de vakanties steeds langer. De lengte van de vakantie werd bepaald door de financiële armslag van het moment. En zo bouw je langzaam een tweede leven op in Thailand. Was het in het begin zo dat ik vier maanden in Thailand verbleef en acht maanden Nederland, nu is het ongeveer omgekeerd met de tijdsverdeling.

Inmiddels met pensioen zou ook kunnen kiezen om het gehele jaar in Thailand te verblijven. Bij de keuzes die ik dan zou moeten maken, kan niet veel voordelen zien. Eerst de nadelen als ik niet voor een permanent verblijf in Thailand kies:

 1. Voor die vier maanden in Nederland moet je wel gehele jaar de woonlasten en verzekeringen blijven betalen.
 2. Extra kosten voor vliegtickets.
 3. Mogelijk mislopen van een belastingvoordeel.

De voordelen van een parttime verblijf:

 1. Het behouden van het sociale vangnet zoals ziektekostenverzekering, enz.
 2. Ook contact met mijn kinderen en kleinkinderen speelt een rol.
 3. Even met niemand rekening hoeven te houden, alleen met jezelf.

Om de kosten te drukken van de verdeling over het jaar, met ongeveer drie keer heen en weer tussen beide landen, verblijf ik in Nederland alleen, mijn vrouw blijft in Thailand. Bespaart toch zo’n 2000 euro aan vliegkosten. Eigenlijk in de basis zijn de keuzes die we maken gebaseerd op: hoeveel geld heb je te besteden.

Mogelijk zie ik enkele voordelen of nadelen, van een parttime verblijf over het hoofd. En zou dit door de lezers aangevuld kunnen worden?

En voor de lezers die ooit de keus hebben gemaakt voor permanent verblijf, zouden die met de wetenschap van nu, het anders hebben gedaan?

Groeten van Piet uit het midden tussen de rijstvelden

11 reacties op “Lezersinzending: Dagelijks keuzes maken”

 1. BramSiam zegt op

  Zeer herkenbaar wat Piet hier schrijft. Ik vlieg zelf 3x p.j. op en neer. Steeds 2 maanden in Nederland en dan weer 2 maanden in Thailand. Het is een dure aanpak, want je hebt in twee landen lasten die doorlopen, maar er staat een voor mij onmisbare vrijheid tegenover. Je leidt als het ware twee levens in de tijd van één.
  De voornaamste reden om me niet permanent in Thailand te vestigen is dat je altijd een ‘stranger in een strange land’ blijft (ik spreek een aardig mondje Thais, maar in je eigen taal voer je toch betere gesprekken en sluiten de interesses meer op elkaar aan), maar ook dat je te maken hebt met een onbetrouwbare rechtspositie en dat je altijd een tweederangs burger bent. Het is een plezierig idee dat je de schepen achter je gewoon nog hebt. Een meer praktische reden is de afwisseling van twee klimaten. Na twee maanden warmte is het Nederlandse klimaat een verademing en omgekeerd. Een stuk hardlopen of fietsen gaat in het Nederlandse klimaat veel beter dan in Thailand, maar aan het strand zitten of rondreizen, ja daar is Thailand dan weer meer geschikt voor. Je hebt bij deze aanpak altijd iets om naar uit te kijken. Voor mijn relatie in Thailand lijkt het ook niet verkeerd te zijn. Ze redt zich wel 2 maanden zonder mij. Ik ervaar het als the best of both worlds. Ik ben het dus eigenlijk volledig met Piet eens.

 2. Erik zegt op

  ” En voor de lezers die ooit de keus hebben gemaakt voor permanent verblijf, zouden die met de wetenschap van nu, het anders hebben gedaan? ”

  Nee! Heb zestien jaar permanent in TH gewoond en dat pakt niemand me af. Ben nu wel terug in NL voor de zorgpolis; ik tel nu 73 jaren, ben invalide en die extra medische kosten wil ik graag verzekerd hebben. Maar spijt? Nee, geen moment. Als ik kan reizen dan zoek ik de Thaise zon en mijn familie weer eens op maar ik vlieg net zo graag weer terug naar de polder.

  • Jasper zegt op

   In mijn ogen is dat toch een beetje van 2 walletjes eten.
   Nederlanders de zorgkosten bij elkaar laten werken, en zelf in je werkzame jaren de flierefluiter uithangen zonder aan de pot bij te dragen. Dus onvolledige AOW opbouw (2 x 16 ==32 % minder), en dan waarschijnlijk wel aanvullende uitkering, toeslagen etc.

   Er is iets te zeggen voor AOW pensioen, zorgverzekering, na opbouw van een aantal werkzame jaren, meer persoonlijke verantwoordelijkheid, en anders pech gehad.

   Mocht je natuurlijk je schaapjes al eerder ruim op het droge hebben gehad is dit niet op jou van toepassing, natuurlijk.

 3. ben zegt op

  Nou Piet, ik zit met precies dezelfde gedachten, dus ben ik ook reuze benieuwd naar de reactie,s van lezers.

  • piet zegt op

   Aan de reactie,s tot nu toe ,
   zie dat wel een goede oplossing is om de tijd te verdelen tussen te twee landen.
   nog een rede die dit ondersteund ,

   Geen gedoe of wel aanleendstaand bent voor de AOW staat als alleenstaand te boek bij gemeente.
   Wat ook weer netto 350 euro per maand meer in de portemonnee meebrengt.

   Om de kosten voor de +/- vier maanden Nederland zover mogelijk te drukken ,
   100 euro heb mijn auto weggedaan (Vaste kosten ver. en wegenbelasting )
   andere kosten zoals benzine en garage ,afschrijving buiten beschouwing gelaten
   50 euro geen internet compleet thuis ,lift mee op de wifi van de buren (in overleg )
   50 euro Hele lage energiekosten meterstand maanden 0 verbruik. (blijft vastrecht 50 euro p/m)
   50 euro diversen verplichtingen zoals vakbond, wegenwacht , enz: de deur uitgedaan.
   ————
   250 euro bespaard

   Blijft nog best veel aan vaste kosten over , waar je niet onderuit kan, helaas
   Daar staat tegenover dat de kosten in Thailand beperkt zijn
   met ons eigen huis tot zo,n 3000 baht per maand
   aan vaste kosten zoals energie en kleine onderhouden kosten.
   Voor de mensen die nog geen keus hebben gemaakt tussen permanent gast zijn in Thailand of gedeeltelijk
   Toch iets om over na te denken
   Gr Piet

 4. Johnny BG zegt op

  Als een van de voordelen is dat je eventjes met niemand rekening hoeft te houden dan zou part time m.i. de beste keuze want als voordeel haal je er het vangnet bij en de (klein)kinderen erbij.
  Full time vraagt offers en rekening houden met onvoorziene tegenslag en als je daar niet op zit te wachten vooral jezelf niet onnodig moeilijk maken.

 5. RichardJ zegt op

  Als je van na 1950 (of 1951?) bent, dan krijg je nu als “alleenstaande” mogelijk meer AOW dan in het geval dat je full time in Thailand samen zou wonen. Indien jouw partner jong genoeg is om zelf te verdienen wordt je flink gekort.

 6. John Chiang rai zegt op

  Het moet natuurlijk iedereen zelf weten,maar ik heb bewust voor de parttime variant gekozen.
  Hoewel ik mijn vrouw erg lief heb,zou ik alleen al vanwegen de vele voordelen die ik meen te hebben nooit alle schepen achter mij verbranden kunnen.
  Mijn Thaivrouw die overigens samen met mij in Duitsland woont,denkt hier gelukkig idem dito over.
  Wij hebben ons in Europa zo klein en onafhankelijk mogelijk gemaakt,zodat we de jaarlijkse kosten tot het haast minimale teruggedraaid hebben.
  Een kleine condo met balcon,zonder tuin onderhoud en verdere beslommeringen, direct in de buurt van het openbare verkeer dat aansluiting op de stedelijke Airport heeft.
  Voordeel we blijven beiden goed en gunstig verzekerd,hebben als we in de jaren komen geen grote risico’s van prijsverhoging en uitsluitingen,en zijn als we de deur achter ons afsluiten flexible om daar heen te gaan,waar we zelf naar toe willen.
  De jaarlijkse kosten van een expat ziekenverzekerig, en een aanvullende verzekering voor mijn Thaise vrouw, die ik in Thailand zou moeten afsluiten, komen haast overeen met mijn jaarlijkse vaste woonkosten en de vliegtickets die ik voor onze vluchten naar Thailand jaarlijks boeken moet.
  Bovendien geeft deze optie iedere keer opnieuw een thuiskom gevoel,waar we zowel onze familie en vrienden in Thailand,alsook in Duitsland iedere keer opnieuw begroeten kunnen.
  Toegegeven een persoonlijke mogelijkheid,waar zowel mijn vrouw alsook ik het snel overeens waren.

 7. Sjaak S zegt op

  Mijn keuze was eenvoudig. Geen halve zaken. Ik heb mijn vrouw leren kennen in begin 2012. Aan het einde van dat jaar verhuisde ik naar Thailand. Na veel ruzie kon ik in 2014 scheiden en heb geen moment spijt gehad over mijn beslissing.
  Ik heb voor 100% Thailand gekozen. Mocht ik echter ooit om de een of andere reden mijn vrouw verliezen, blijf ik niet in Thailand rondhangen, echter naar Nederland ga ik niet meer terug.
  Het is niet verkeerd in Nederland, maar er is zo goed niets dat me daar vast houdt. Dan liever naar Brazilië. Dat beviel me ook heel goed ..

 8. Jasper zegt op

  Wij hebben de keuze gemaakt met het hele spul na 11 jaar naar Nederland te verhuizen. Al die jaren heb ik gependeld, maar ik werd er moe van, elke keer die vlucht, die taxi, dat hotelletje bij Subernabhumi… Ook financieel is het een stuk gunstiger: mijn vrouw kon hier vrijwel direkt aan het werk, voor zoonlief ontvangen we nu kinderbijslag en de thaise priveschool, kleding etc. valt weg als kostenpost. Om over de ziektekostenverzekering via OOM voor vrouw en kind maar te zwijgen. In ons geval betekent het 1 huis ipv. 2, 1 auto en motor ipv 2 van elk, 1 x elektra, gas, internet ipv 2, en een werkende vrouw ipv een echtgenote die voor een flink bedrag maandelijks op de rekening staat omdat ze toch bijna niks kan verdienen in Thailand.
  Verschil is ongeveer 20,000 euro jaarlijks in ons voordeel, en het hele europese continent tot onze beschikking. En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van het eten!

  ps: Als we niet door omstandigheden (kind, Chavez) voor Nederland konden kiezen, was het ook Duitsland geworden. Daar kun je je als Europees burger tenminste nog fatsoenlijk vestigen met je buitenlandse partner…

 9. Piet zegt op

  Aan de reactie,s tot nu toe ,
  zie dat wel een goede oplossing is om de tijd te verdelen tussen te twee landen.
  nog een rede die dit ondersteund ,

  Geen gedoe of wel aanleendstaand bent voor de AOW staat als alleenstaand te boek bij gemeente.
  Wat ook weer netto 350 euro per maand meer in de portemonnee meebrengt.

  Om de kosten voor de +/- vier maanden Nederland zover mogelijk te drukken ,
  100 euro heb mijn auto weggedaan (Vaste kosten ver. en wegenbelasting )
  andere kosten zoals benzine en garage ,afschrijving buiten beschouwing gelaten
  50 euro geen internet compleet thuis ,lift mee op de wifi van de buren (in overleg )
  50 euro Hele lage energiekosten meterstand maanden 0 verbruik. (blijft vastrecht 50 euro p/m)
  50 euro diversen verplichtingen zoals vakbond, wegenwacht , enz: de deur uitgedaan.
  ————
  250 euro bespaard

  Blijft nog best veel aan vaste kosten over , waar je niet onderuit kan, helaas
  Daar staat tegenover dat de kosten in Thailand beperkt zijn
  met ons eigen huis tot zo,n 3000 baht per maand
  aan vaste kosten zoals energie en kleine onderhouden kosten.
  Voor de mensen die nog geen keus hebben gemaakt tussen permanent gast zijn in Thailand of gedeeltelijk
  Toch iets om over na te denken
  Gr Piet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website