Lezersinzending: Covid 19 en andere virussen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
9 maart 2020

Lek Changply / Shutterstock.com

Veel van de ‘oudjes’ onder ons hebben al eerder virussen meegemaakt. Het zal nog wel een tijd onduidelijk blijven waarom het zich meer verspreid in het ene land dan het andere.

We reizen veel meer en makkelijker, dat was vroeger toch wel anders. Toch werd de hele wereld besmet. Voor mij (ons) de Aziatische griep 1957/1958 en de Hongkong griep 1968/1969 en de Mexicaanse griep in 2009. Mers en Sars waren relatief klein.

De Aziatische griep en Hongkong griep eiste vele slachtoffers, meer dan 1 miljoen. Maar in die tijd werd er nog niet veel gereisd. Ga je nog verder terug, voor onze tijd, in 1918/1920 was er de Spaanse griep met 40 miljoen slachtoffers. Hoe kon zich dat over de wereld verspreiden? Dat is voor nu ook de vraag.

Heeft de warmte er mee te maken dat het hier in Thailand minder is? Singapore Malaysia hebben toch ook hun besmettingen.

Oke, het blijft oppassen maar wel gewoon blijven doen. Spoedig gaan wij op reis naar Bali. Ik was vorige week in de Makro in Mahasarakham, daar werd netjes je temperatuur gemeten voordat je naar binnen mocht.

Ingezonden door Wayan

14 reacties op “Lezersinzending: Covid 19 en andere virussen”

 1. Dennis zegt op

  Het is niet dat men niet weet waarom in het ene land corona zich meer verspreidt dan in het andere land. Van Italië is nu bekend dat met name de regering te laat heeft gereageerd op de eerste melding. Daardoor is onder andere de Italiaanse patiënt Nul niet gevonden. Nalatigheid, bepaalde controles die niet uitgevoerd zijn, symptomen niet op tijd herkend, dit zijn zo’n beetje de oorzaken van de grote uitbraak in Italië. Het betekent dan weer wel dat andere landen vervolgens alerter reageerden. Overigens moeten we de uitbraak in goed perspectief blijven plaatsen: kijk naar de cijfers als je Italië apart neemt. Verder lijkt het erop dat de toestand in China en Zuid-Korea stabiliseert. De olie-oorlog tussen de Saoedi’s en de Russen nemen nu het nieuws over.

 2. Dirk zegt op

  De vraag hoe de Spaanse griep zich over de wereld kon verspreiden is al lang bekend. WO 1 is de grote boosdoener. De Spaanse griep startte in de USA, in een groot overbevolkt recruut kamp in Kansas.
  Er waren zoveel rekruten nodig, dat de barakken de mannen niet konden herbergen en velen sliepen ook met velen in tenten. De winter was streng, dus ze zaten dicht opeen om warm te blijven. Rond het kamp liepen kippen en varkens om de mannen te voeden. Het virus is in de varkens terecht gekomen en overgesprongen op de mens. Deze rekruten werden massaal verscheept naar het front in Europa in overvolle schepen. Velen stierven reeds voor de aankomst van het schip. Zo verspreidde het zich door Europa.
  De Engelsen vochten aan het front met veel soldaten uit hen gemenebest gebieden en kolonies. Ook die als ze het front overleefden waren de verspreiders op andere continenten.
  Enkele kenmerken van de Spaanse griep: de naam werd ontleent aan de berichtgeving van de pers in Spanje, dit land was neutraal in WO 1 waardoor deze griep als Spaanse griep de historie inging.
  De griep was extreem dodelijk, geschatte slachtoffers 50 tot 100 miljoen, de geboorte registratie was in sommige delen van de wereld niet of nauwelijks ontwikkeld, hoewel daar veel slachtoffers vielen, denk bijvoorbeeld aan India. De kwetsbare groep voor de Spaanse griep waren de mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot ongeveer 45 jaar. Op deze leeftijd heb je een goed en volwassen immuunsysteem. Dat gaf een over reactie op het virus en dat werd velen in deze leeftijdsgroep fataal.
  Ik wil niemand verontrusten, maar dit virus trok zich niets aan van de klimaatverschillen, kwam voor diep in Alaska, tropisch Afrika en Zuid oost Azie en Australie, met dezelfde dodelijke consequenties.
  Dus als bij dit Corona virus de besmettingen in Thailand zo laag blijven, terwijl voor Jan en alleman de grenzen lang open bleven en voor een groot deel nog zijn, zal dit in de toekomst misschien “Het wonder van Siam” gaan heten, van mij mag deze voorspelling natuurlijk uitkomen, maar ja…..

 3. Carlos zegt op

  Leuk…
  „ netjes gemeten“. ….
  die persoon die meet krijgt via ogen en andere aangeraakte delen het virus en verspreid het dan gewoon heel de dag .
  Bij Siam Paragon staat een tent met Otop producten , ik weigerde de oormeting en liep gewoon door
  Uiteraard ging de persoon belast met de controle gewoon verder met degene achter mij te besmetten.
  En lieten ze me ongehinderd rond lopen dingen vast pakken en weer naar buiten gaan.
  Daarna ging ik Siam paragon in… daar staan drie jaams bij een hitte gevoelige camera op een scherm te turen … voetbal??? Ik liep vlak achter een groepje van ca 9 studentjes die als groep onmogelijk allemaal een voor een in beeld kwamen. Ik dus ook niet .
  Met de juist aangeschafte fles koel water in mijn hand zou het sowieso een foute uitkomst zijn.
  Kortom voor het oog doet men van alles.

 4. JefDC zegt op

  Het lijkt me voor de hand te liggen dat met de Thaise Wai in plaats van ‘een hand geven’ en/of zoentjes als begroeting sowieso het virus niet zo snel doorgeven wordt.
  Daarenboven zijn (het overgrote merendeel) van de Thaise mensen zeer hygiënisch – dat zal ook wel helpen.

  • theoS zegt op

   50 gevallen in Thailand? Ze liegen dat ze barsten!!! Italie heft het hele land op slot gedaan, niemand er in of er uit. Nederland en andere landen registreren dagelijks nieuwe gevallen en hier blijft de teller op 50 staan? Wie dat gelooft, gelooft het volgende ook. Ik heb een brug te koop in Brooklyn U.S.A.

   • Chris zegt op

    Nee, ze liegen niet maar het zijn 50 door de officiele test vastgestelde corona-patienten. Wat niet wordt verteld dat er
    a. in menig ziekenhuis geen test wordt afgenomen (soms omdat die niet aanwezig is); wat niet weet, wat niet deert.
    b. de dokter wat medicijnen voorschrijft en zegt dat het allemaal goed komt;
    c. de test zelfs wordt afgeraden omdat die duur is en de verzekering die niet betaalt.

    Geen verzinsel maar de praktijk van een studente in mijn faculteit.

    • Cornelis zegt op

     Inderdaad Chris. Zo loog Indonesië ook niet toen men tot voor enkele dagen bleef volhouden dat er geen Corona-besmettingen waren. Er werd simpelweg niet getest…,…

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik geloof je helemaal Chris.

     Ik zie dagelijks genoeg Thai die al snotterend en hoestend rondlopen. Ziek, maar niet ziek genoeg om medisch opgenomen te worden denk ik dan. Of dat een gevolg is van het Corona virus weet ik natuurlijk niet, maar zou kunnen.

     Maar misschien is dat ook de beste manier om met het virus om te gaan ipv al die paniek toestanden. Gewoon het virus laten rondgaan zodat er uiteindelijk onder de bevolking een grote residentie ontstaat naar de toekomst toe.

     Als je er de meeste verklaringen op naleest, zijn de symptomen vergelijkbaar met een griep. Enkel de dodelijke slachtoffers ligt nu iets hoger bij dit Corona virus, maar zonder vaccinatie of medicatie zou een gewone griep ook wel die slachtoffers maken denk ik.
     Feit is, zowel bij Corona als bij een “gewone” griep geneest het merendeel.

     Maar het is natuurlijk makkelijk praten, en cijfers zijn wat ze zijn. Het is zoals met vliegen. De veiligste manier van reizen, tot je natuurlijk in dat ene vliegtuig zit dat naar beneden komt. En zo zal je ook maar net bij die pakweg 3 procent zijn die het virus krijgt en het niet overleeft.

     • Willem zegt op

      Het is al weken slecht weer in Nederland. Ook vandaag regen, wind, guur. Er lopen dus veel snotterende hoestende proestende mensen rond. Ze zijn verkouden of hebben griep onder de leden, zoals dat afgelopen jaren ook het geval was, zowel in voor- als in het najaar. Natuurlijk is dat allemaal niet corona, en waarom zou je al die mensen moeten testen of verbieden zich in het openbaar te begeven? Als over enkele maanden het zonnetje weer doorgebroken is en wereldwijd de corona-gekte-balans wordt opgemaakt, zal de wetenschap zich afvragen waarom met zoveel paniek in plaats van met accuratesse is gereageerd. China is hét voorbeeld van wat gebeurt als met ontkenning wordt opgedragen. Italië hét voorbeeld als de bevolking zich noncgalant gedraagt. Een volgende virusuitbraak zal per direct moeten worden ingedamd. Laten we hopen dat overheden hun lesjes hebben geleerd.

      • RonnyLatYa zegt op

       Hoestende en snotterende Thai die rond deze periode rondlopen in Thailand kan wel eens een heel andere oorzaak hebben dan hoestende en snotterende mensen in Nederland rond deze periode…

       • Chander zegt op

        Ik bedoel in Italië

   • Chander zegt op

    Wisten jullie dat op 10 maart 2020 (op 1 dag dus) 164 doden vielen, alleen door Coronabesmetting?

    • Chander zegt op

     Ik bedoel in Italië

 5. kawin.coene zegt op

  In Thailand geeft men geen handen en openbaar kussen doen ze ook al niet,goed tegen het corona virus!!!
  Lionel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website