Lezersinzending: Corona…..

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
30 maart 2020

Corona, het meest voorkomende woord in het nieuws. Je kan zien dat veel mensen tijd over hebben en dat uit zich in het fors toenemende aantal ingestuurde berichten van blog lezers, dus ik dacht kom, ik doe mee!

Ook bij ons zijn, na een paar weken “thuis” bivakkeren, de meeste tuinklusjes gedaan. Alles wat gerepareerd moest worden is gerepareerd en ik ben verboden (vanwege mijn risicogroep—man, 65 jaar) om naar de supermarkt te gaan. Dat wordt gedaan door mijn Thaise ega. Dus veel lezen over Corona en ik heb uit al die duizenden berichten er een paar uitgepikt die er mijns inziens uitspringen.

Helmut Marko…ik ben een Formule-1 gek, en ik luister graag naar de Red Bull adviseur, maar vandaag las ik een uitspraak over corona van hem, waarbij hij m.i. de plank volledig misgeslagen heeft.

Hij had zelf in februari corona gehad (zijn woorden, ik citeer) en had 10 dagen veel gehoest en zwaar verkouden geweest. Hij zei letterlijk “de wereld moet niet zo paniekerig doen”. Wel meneer Marko, ik zou zeggen ga maar eens naar YouTube en bekijk wat video’s van ICU’s in diverse landen misschien heeft u dan spijt van uw uitspraak. Nog een paar voorbeelden meneer Marko. Vandaag in Spanje 769 corona doden in 24 uur. Italië 919 doden in de USA nu 100.000 geïnfecteerden en meer dan 1.000 doden. Daar VERDUBBELD het aantal geïnfecteerden elke 3 dagen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik durf hier te zeggen dat de wereld alle reden heeft om in paniek te zijn.

Jongeren ik heb veel berichten over jongeren gelezen dat ze dit virus niet serieus nemen door coronaparty’s te organiseren (150 man in een huis, hutjemutje, zeker geen 1,5 meter van elkaar vandaan). Dat ze echt geloven dat dit alleen gevaarlijk is voor ouderen. Ik heb foto’s gezien waarbij hele groepen in een park lopen, over het strand wandelen, door het bos lopen ach, allemaal flauwekul dat corona virus. Dan de “toilet likkers” ik kon eerst mijn ogen niet geloven wie doet toch zoiets? Aan een wc-pot gaan likken zo van “allemaal onzin, mij kan niets gebeuren” waren ze misschien onder de invloed van drugs?

Dus, tegen die idioten wil ik zeggen lees maar eens goed de berichtgevingen over corona in Engeland een meisje van 21 jaar overleden aan corona, was kerngezond. En vandaag een kerngezond meisje in Frankrijk van 16 jaar overleden aan corona. Ging heel snel begon met een kuchje, binnen een paar dagen zwaar hoesten en slijm. Huisarts onderkende het gevaar onmiddellijk en stuurde ze door naar het ziekenhuis, waar ze gelijk opgenomen werd. Nog diezelfde nacht werd ze overgeplaatst naar een gespecialiseerd corona ziekenhuis waar ze de volgende avond is overleden. Aan alle jongeren vraag ik, laat dit eens goed tot je doordringen voordat je weer aan wc potten gaat likken of een coronaparty organiseert!!

Bruno Bruins…..ex. minister van volksgezondheid inmiddels afgetreden en dat is voor (Nederland) maar goed ook. Hij werd betiteld als een dossiervreter, maar had idd de uitstraling van een kikker (Johan Derksen uitspraak die ik even geleend heb). Ja daar hadden we de (corona) oorlog niet mee gewonnen. Ik heb de persconferenties online gevolgd en zo te zien vond hij het erg eng allemaal. Hij trilde als een rietje! De eerste keer dat ik een interview met hem zag, was ergens begin februari in toen viel mijn mond al open van verbazing. Hij verwachtte niet dat het virus Nederland zou bereiken (hem ongetwijfeld ingefluisterd door de RIVM ook voor hen geldt, hoe fout kan je zijn!) maaaaaaar, het zou nuttig zijn om alvast te gaan kijken hoeveel mondkapjes er in Nederland waren, hahaha. China stond al in brand en het virus verspreidde zich razendsnel en onze minister van volksgezondheid vond het allemaal wel meevallen en ging ondertussen mondkapjes tellen ongelofelijk toch? Daar missen we niks aan. Ga maar lekker uitrusten!

Lek Changply / Shutterstock.com

Nederlanders in den vreemde… Wat mij ook verbaasd heeft zijn die tienduizenden Nederlanders die in het buitenland vast zijn komen te zitten. Ik lees er elke dag over noodkreet hier, noodkreet daar kan geen kant op enz. enz.

Ik hoor premier Rutte steeds zeggen tijdens de persconferenties “gewoon” gezond verstand gebruiken. Mmm misschien dat dit “af” stond toen de meeste van deze landgenoten vertrokken zo pakweg mid februari? Geef nou maar gewoon toe dat dit allemaal zwaar onderschat is. Zo van ach, het is maar een griepje voor oudere mensen, stelt niks voor we gaan “gewoon” op vakantie hoor!! Ja, ja, gezond verstand gebruiken en wat nu? Duizenden die zitten te huilebalken ergens op de wereld omdat een lokale regering natuurlijk ook hun bevolking beschermd. Dus maatregelen, soms lockdown, dus grenzen dicht en vliegtuigen worden geweerd. Ik zeg dan eigen schuld dikke bult en dan durven sommigen nog te klagen ook dat ze aan hun lot worden overgelaten.

Mijn zus is ernstig ziek en ik zou haar gaan opzoeken zo begin maart, na mijn vakantie. Ten eerste heb ik de vakantie gecancelled omdat ik volle vliegtuigen en ditto hotels te riskant vond. Ja, heeft geld gekost, nou en…wat is er nu belangrijker dan je gezondheid? Ook mijn bezoek aan mijn zus is niet doorgegaan en dat had ik goed ingeschat want ik zou gaan overnachten in een hotelletje in Noord-Brabant, waar nu de meeste corona zieken zijn gevallen. Had ik dus ook vast gezeten, en dan nog wel in eigen land. Terugkeren was ook niet mogelijk geweest want de grenzen zijn gesloten aan beide kanten, voor zover ik weet. Zo zie je maar, als wat meer mensen hun gezond verstand hadden gebruikt waren er veel minder problemen geweest, daar ben ik van overtuigd.

Corona in Thailand…ik woon in een provinciestadje in het oosten des lands redelijk dicht bij de grens met Myanmar. Berichtgeving is minimaal, dat zal ongetwijfeld een taalprobleem zijn. Zo af en toe druppelt er wat nieuws door, maar ik laat het gezond verstand mij leiden hoe hier doorheen te komen. Zo veel mogelijk thuisblijven en geen bezoekers! De Thai hebben hier wat meer moeite mee lijken wel een beetje op die jongeren zoals reeds beschreven. Duizenden hebben de hoofdstad (Bangkok) reeds verlaten ondanks een dringend verzoek van de regering om dat niet te doen. Velen zijn werkeloos geworden en kunnen de huur van hun kamer niet meer betalen en zo wordt het virus verder verspreid. Je zou toch zeggen dat regeringen van elkaar leren, en niet dezelfde fout maken. Want wat is er bijvoorbeeld in Italië gebeurd nog voordat de premier een lockdown van Noord-Italie kon afkondigen, lekte dit uit en letterlijk duizenden en duizenden sloegen op de vlucht met treinen en auto’s naar Zuid-Italie. Ja, toen was het virus dus verspreid over heel Italië. In dit land precies hetzelfde. Mensen blijf zitten waar je zit en ga niet terug naar de Isaan/geboortedorp. Wel dus, duizenden. Voordat de regering controleposten had ingericht was het al te laat dus ook hier verwacht ik een enorme uitbraak, dat komt nog!

Kinderen van onze overburen komen ook nog steeds “spelen” daar heb ik bezwaar tegen gemaakt. Ook toen weer een onbegrijpelijke reactie, zo van waar maak je je toch druk over.

Kortom, ook hier moet er eerst een woeste uitbraak zijn voordat het inzinkt. Voor zover ik weet zijn er in dit stadje 12 bevestigde corona besmettingen geregistreerd en dat zal ongetwijfeld sterk gaan toenemen. Maatregelen van de regering zijn halfslachtig en zelfs daar houdt niemand zich aan. Wegen zijn nog steeds overvol met pickup trucks gevuld met “workers’ die tegen elkaar aan zitten. Restaurants zijn nog steeds vol met families die een familiediner houden. Bouwvakkers werken gewoon door en eten de gezamenlijke lunch in een kring op de grond kort tegen elkaar aan uiteraard en ga zo maar door.

We gaan dit overwinnen, dat is zeker maar ik ben ervan overtuigd dat dit wel een paar maandjes gaat duren. En dan weer voorzichtig opstarten, stapje voor stapje anders keert het virus direct weer terug.

Complottheorieën zijn er maar zat. Ik heb er een aantal gelezen en het lijkt erop dat dit virus in een lab gemaakt is en daarna losgelaten in China om de wereldeconomie te veranderen. Ach, iedereen moet maar geloven wat hij/zij wil geloven. Dat is de vrijheid die we hebben, maar het is toch vreemd dat er in Rusland zo weinig besmettingen cq corona doden zijn. Dat er in Wit-Rusland gedaan wordt of er niets aan de hand is de voetbalcompetitie is daar “gewoon’ opgestart met publiek. Ach nogmaals, geloof maar wat je wilt geloven!

Ingezonden door Wim

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: Corona…..”

 1. chris zegt op

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/26/in-zweden-kun-je-gewoon-naar-de-kroeg-maar-voor-hoe-lang-nog-a3995033
  Meer zeg ik er niet over.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat uit bovenstaand artikel:

   Het publieke debat over het terughoudende overheidsoptreden is dan ook inmiddels in volle gang. Wetenschappers zijn bezig met petities en onlangs lekten e-mails met harde kritiek uit van vooraanstaande virologen als Joacim Rocklöv aan het adres van het Zweedse RIVM. Kort samengevat: ‘Hoe lang gaan jullie nog met levens spelen?’ De wetenschappers eisen een fermere lijn van de overheid en waarschuwen voor onderschatting.

   Ook in Zweden nemen de aantal doden snel toe.

   • chris zegt op

    Wat mij betreft gaat het niet alleen om aantallen besmettingen en doden maar ook om de effecten van al dan niet te nemen maatregelen. En om de maatschappelijke acceptatie ervan. Het klinkt waarschijnlijk hard maar we hoeven niet het leven van elke burger te sparen koste wat kost. Dat is het werk van doktoren want die hebben gezworen dat te doen maar niet noodzakelijkerwijze van andere beroepsgroepen. En daarnaast zou het onbetaalbaar worden.

    Als we alle verkeersdoden door alcohol in Thaialnd zouden willen voorkomen (dat zijn er duizenden per jaar; meer dan Corona doden in Thailand) moeten we het land droogleggen, voor altijd. Denk je dat de Thaise samenleving dat gaat accepteren?

 2. Danzig zegt op

  Je schrijft dat je in het oosten van Thailand woont en “redelijk dicht bij de grens met Myanmar”.
  Mag ik vragen waar dat is? Myanmar grenst nl. niet aan Oost-Thailand, maar aan het westen en noorden.

  • Wim zegt op

   U heeft helemaal gelijk..dat klopt niet, ik moet terug naar school.
   Dat moet zijn Laos.
   Excuses.

 3. Desiree zegt op

  Verkeersslachtoffers worden ondanks dat ze zich hebben vol laten lopen, ook geholpen, mits niet al dood.

  Veel terminale ouderen vanwege een andere onderliggende ziekte kiezen zelf al niet voor opname als zij besmet zijn met het Corona virus.

  Dus dode verkeersslachtoffers niet vergelijken met zieke mensen die nog kans hebben.
  En dat zijn er heel veel en dankbaar dat al die artsen en verplegers zich hier voor inzette.

  • chris zegt op

   Het ging mij niet over de rol van de medische sector maar om de maatregelen die genomen worden om het aantal doden te verminderen en/of te voorkomen.
   Het gaat bij Corona nu om het uitsmeren,verlangzamen van de verspreiding van het virus met name naar kwetsbare groepen als ouderen en mensen die al een ziekte hebben zoals diabetes. Niet zozeer om de verspreiding als zodanig een absoluut halt toe te roepen omdat wij nu weten dat een groot aantal besmettingen de mensen niet eens ziek maakt en ook niet tot een ziekenhuisopname leidt. Dat geldt wel meer voor de kwetsbare groepen. Corona werkt blijkbaar niet veel anders dan de griep. Merkwaardig is dat geen enkel land die cijfers geeft tot nu toe. Ik lees cijfers over besmettingen (die we tot nu toe maar niet in elke land oplosten met gedwongen of zelf gekozen quarantine), niet over ziekenhuisopnamen en de leeftijd van de opgenomen patienten.
   Thailand is wel bereid om zeer stringente maatregelen te nemen om honderden levens te besparen (tot nu toe 10 overigens) maar niet bereid tot stringente maatregelen om de levens van 24.000 merendeels Thaise jongeren te sparen die jaarlijks in het verkeer om het leven komen.
   Mijn conclusie: het heeft niets met de ernst van de situatie te maken maar met de voorziene gevolgen en acceptatie van maatregelen..

   • Lieke zegt op

    Beste Chris, ik lees graag jouw reacties over de vele onderwerpen die je aansnijdt over Thailand, maar in geval van Corona frons ik toch mijn wenkbrauwen. Het lijkt wel of jij je wilt scharen in het rijtje van ontkenners van presidenten als Bolsonaro en Loekasjenko. Trump is toch nog snel op zijn schreden teruggekeerd. Als zo goed als elk land quarantaines of lock downs toepast, stringente maatregelen neemt, en verlies van BNP op de koop toe neemt (zelfs Thailand), zijn al de wetenschappers die de overheden van die landen adviseren dan zo abuis? Is er dan niemand in al die landen die met alternatieve plannen een wending kan geven in het denken over hoe met Corona en de gevolgen van besmetting ervan om te gaan? Of is het inderdaad een teken van beschaving dat een land eerst denkt aan kwetsbare groepen in haar samenleving, en dan pas aan economische tekorten? Die tekorten zijn wel weer in te halen. Andere en eerdere crises lieten dat ook zien. Oude mensen maar laten sterven, volgende generaties daarmee opzadelen kan funest zijn. Ook in Zweden zijn bezwaren te beluisteren met het tot nu toe gevoerde beleid. We zullen zien.

    • chris zegt op

     hallo Lieke,
     Je hebt me wellicht verkeerd begrepen. Ik ben geen ontkenner van de Corona-problemen, ik ben van mening dat de drastische maatregelen overdreven zijn, niet op maat gesneden (waarom moet iedereen thuisblijven als de kwetsbare groepen vooral 70+-ers zijn? Waarom scholen dicht als er nauwelijks een kind is dat Corona krijgt cq verspreidt?), teveel negatieve bijwerkingen hebben (economisch, sociaal, en wellicht later meer privacy-beperkende politiek omdat die in Big Brother Taiwan zo goed werkte), geen aandacht besteden aan politiek mismanagement in het verleden (tekorten in de gezondheidszorg zijn deels terug te voeren op bezuinigingsbeleid van neo-liberale regeringen), de situatie verhullen dat de economische macht wordt overgenomen door China (die de goedkope aandelen opkoopt (Waarom sluit men wereldwijd de beurzen niet?) en de focus alleen en uitsluitend leggen op de gezondheid terwijl zonder Corona ook sommige patienten niet of niet meer worden behandeld maar worden begeleid om menswaardig te sterven.
     De angst (om Corona te krijgen terwijl daar de overgrote meerderheid niet aan doodgaat) regeert bij de gewone burger, de incompetentie regeert bij menig bestuurder die wellicht een verborgen agenda heeft. En dan bedoel ik niet alleen Trump.
     Zou wel aardig zijn om na afloop van deze crisis eens na te gaan wie van deze ellende rijker/machtiger cq veel rijker/machtiger is geworden. Een ding is voor mij zeker: na de crisis wordt er wereldwijd niet meer in de gezondheidszorg geinvesteerd omdat ‘het geld er niet is’. Meer en jarenlange bezuinigingen staan ons te wachten. De rijken lachen zich een bult.

 4. Peter zegt op

  Knap geschreven Wim en “to the point ” maar je stopt op een zeer cruciaal gegeven.
  “maar het is toch vreemd dat er in Rusland zo weinig besmettingen cq corona doden zijn. Dat er in Wit-Rusland gedaan wordt of er niets aan de hand is ” Nu effe verder denken, ok ik denk, wat met Peking, Shanghai, daar is er ook blijkbaar niets, het is allemaal binnen Wuhan gebleven dan, Chinese beurs is ook niet gecrasht. En wat met Noord Korea ? We kunnen nog verder denken over hoe en wat , maar wat leert ons dat dan ? waar eindigt realiteit en begint de SF.

 5. Sjaak S zegt op

  Wanneer ik de ellende zie die veroorzaakt wordt door de lock-downs, de ontslagen of gedwongen vakanties, bedrijven die failliet gaan, ben ik zo langzaam maar zeker ook van mening dat de maatregelen erger zijn dan het virus zelf. Of op zijn minst zijn de maatregelen verkeerd genomen. Natuurlijk, ik ben slechts een leek en ver van expert, maar….
  Als nou de grootste groep, waarvan gebleken is dat daar de meeste dodelijke slachtoffers vallen, de keuze gegeven wordt om vrijwillig in quarantaine te gaan, of het risico op zich nemen echt ziek te worden, dan zou geen bedrijf gesloten hoeven te worden.
  De uitval door het aantal besmettingen zal zeker groot zijn en het aantal besmettingen ook toenemen. Maar als die groep ouderen zichzelf afschermt, kan de rest weer gewoon leven en aan het werk. Nu is bijna iedereen weg en moeten bedrijven dicht maken.
  Ook zal de paranoia kunnen afnemen.
  Toen ik nog werkte, moest ik vier keer per maand heen en terug naar Frankfurt rijden. Dat waren 8 x 270 km. Hoe vaak heb ik tijdens die rit geen ongelukken gezien en ben zelf een paar keer bijna slachtoffer geworden. Soms door anderen en soms ook door mijzelf.
  Wil je het aantal ongevallen terugbrengen naar NUL, dan zou je het verkeer moeten lamleggen, net zoals nu bij het Coronavirus.
  Nee, het is niet slechts een griepje. Het is hoogst aanstekelijk, maar blijkbaar wel voor de meesten die het krijgen helemaal niet zo erg. Dan gaan we maar met zijn allen mondkapjes dragen en vaker de handen wassen. De economie kan tenminste doordraaien.
  De verspreiding hier in Thailand is nu hoofdzakelijk te danken aan het feit dat men Bangkok afsloot en doordat veel bedrijven op slot gingen. Mensen zonder werk gingen terug naar hun geboortedorp of stad en degenen die dan al ongemerkt met het virus rondliepen brachten dat naar hun dorp, waar veel oude mensen wonen. Die worden aangestoken en zullen de ellende ervaren.
  Was alles bij het oude gebleven, dan was het toch een stuk beperkter gebleven.
  Maar zoals ik zei, dat zijn slechts mijn gedachten.

 6. Jo Smits zegt op

  Over de Red Bull-adviseur. In de leiding is gesproken over een plan om de rijders, Max Verstappen en zo, gecontroleerd te laten “kennismaken” met het Coronavirus om weerstand op te laten bouwen door deze “kerngezonde mannen” vóórdat de races beginnen!
  Het moet toch niet gekker worden !!!!

  • Cornelis zegt op

   Verschilt dat nou zo héél veel van het preventief vaccineren tegen andere virussen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website