Lezersinzending: Boekenworm of termiet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
9 november 2017

Zoals zo velen vind ik Thailand een aangenaam land om te ontspannen na de gedane arbeid. Ik ben zelf eerder in Thailand van het ontspannende type. Daarom begint mijn vakantie steevast bij de boekenwinkel in Siam Paragon in Bangkok.

De Kinokuniya daar vind ik steeds ontspannende en leerrijke literatuur. Hierbij mijn lijst van favoriete lectuur. Waarvan sommige van goudwaarde:

1-Thailand fever

Een wegwijzer voor Thai-Westerse relaties ook verkrijgbaar in Thai-Nederlands

2-How to buy land and build a house in Thailand van Philip Brice.
Technische handleiding over het kopen van land en het bouwen van huizen. Alsook zeer handig de vertaling van technische woorden naar het Thai.

3-Thai law for foreigners van Benjawan Poomsan Becker
De Thaise wetgeving in klare taal. Wetgeving, huwelijk en geschiedenis.

4-Watching the Thai van Tom Tuohy.
Een aangename beschrijving over de steeds verrassende cultuurverschillen.

5-Private dancer van Stephen Leather.
Een verrassend boek over liefde, verraad en dood in Thailand.

Graag zou ik dit lijstje nog willen aanvullen met ideeën van de lezers. En ook een waarschuwing voor de andere denksporters, termieten zijn verlekkerd op oude Europese lectuur !

Deze boeken zijn in Nederland en België ook online te koop. Kwestie van verstandig de winteravonden door te brengen en even weg te dromen van.

Verder wens ik nog prettige feestdagen aan allen.

Met vriendelijke groet,

Roy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersinzending: Boekenworm of termiet?”

 1. Hugo zegt op

  K in Siam Paragon is ook mijn favoriete boekwinkel in Thailand. Een must visit als ik weer in Bangkok ben. Een aantal uitstekende boeken over Thaise geschiedenis, cultuur en identiteit.

  1. A History of Thailand van Chris Baker en Pasuk Phongpaichit. Een goed leesbare overzicht van de geschiedenis van Thailand.

  2. Refections on Thai Culture, collected writings van William J. Klauser. Een gedetaileerde overzicht van de Thaise cultuur, vooral zoals deze tot uitdrukking komt in het dagelijkse leven.

  3. Siam Mapped, a History of the Geo-Body of Thailand van Thongchai Winichakul. Beschrijft hoe middels geographie de Thaise natie-staat en identiteit is ontstaan.

  4. National Identity and Its Defenders, Thailand Today, ed. by Craig J. Reynolds. Een aantal essays over de ontwikkelende Thaise identiteit.

  5. Letters from Thailand, Botan (vertaling van Susan F. Kepner). Een literaire meesterstuk. Een verhaal van een jonge Chinees die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Thailand trekt om daar zijn fortuin te maken, daar blijft, een gezin sticht en probeert te integreren met behoud van zijn eigen cultuur..

  Happy readings.

 2. Niek zegt op

  Voor politiek geïnteresseerden raad ik aan de afdeling daarover, waar o.m. veel boeken te vinden zijn van de de befaamde Noam Chomsky, kritikaster van het buitenlands beleid van de VS en Israel, al vanaf de 60-er jaren. Hij heeft al 90 boeken geschreven met als belangrijkste onderwerp het agressieve imperialisme van Uncle Sam in de wereld.

 3. Tino Kuis zegt op

  Elk bezoek aan Bangkok wat niet zo vaak was begon ook steevast met een bezoek aan de boekwinkel in Siam Paragon. Mooie adviezen over boeken hierboven. En een leuk cafeetje er naast! Alleen die foto? Dat is gelukkig niet die boekwinkel, hoor!

 4. Rob V. zegt op

  Ik moet nog steeds een goede Thaise boekenplank instaleren. In de planning staan bijvoorbeeld de aanschaf van:
  1. ‘the king that never smiles’ door Paul Handley
  2. ‘a history of Thailand’ door Pasuk Phongpaichit en Chris Baker.
  2b. mogelijk ook andere boeken van hun hand.
  3. ‘siam mapped’ door Thongchai Winichakul
  4… ?? *van alles omtrent historie, politiek, cultuur, …*

  Hugo heeft ook een mooi lijstje zo te zien. Is de vraag alleen nog of ik dat vanaf mijn huiskamertje in Nederland ga doen of wacht tot ik begin dit jaar in Thailand ben.

  Wat Roy zijn lijstje betreft:
  Thai Fever heb ik wel gelezen toen ik die ergens zag slingeren maar vind ik zelf redelijk waardeloos. Een en al open deuren, clichés en meer gericht op stelletjes die op leeftijd zijn (Thai die onbekend of onwennig zijn met oraal wederzijds genot? 555 de oude generatie misschien). Op 1 pagina stond eigenlijk de sleutel tot alles: wederzijdse communicatie, de tijd voor elkaar nemen, je in elkaar verplaatsen en een stukje geven en nemen. Net als in eigenlijk elke relatie… Dus persoonlijk zag ik het nut van het boek niet in. De andere boeken zijn mogelijk wel de moeite waard al trekt dat laatste boek mij dan weer helemaal niet.

  • chris zegt op

   Je boek onder 1 genoemd :’ The King never smiles” is in Thailand verboden. Met andere woorden: niet te koop en verboden in bezit te hebben. Je riskeert – denk ik – gevangenisstraf.

   • Rob V. zegt op

    Beste Chris,
    Bedankt maar dat weet ik ook. Al is het me door diverse Thai aangeraden het te lezen dus die weten er toch ook aan te komen via via. Maar dat boek koop ik wel vanuit Nederland.

   • Tino Kuis zegt op

    Dat klopt helemaal, Chris. Gelukkig ligt mijn exemplaar niet meer in Thailand maar in mijn boekenkast hier in Nederland. Leve de vrijheid! En, Rob, ik neem het wel eens voor je mee.

    O ja, een Thai/Amerikaan genaamd Joe Gordon werd in 2011 tot 2 1/2 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij delen van het boek in het Thais had vertaald en op het internet gezet. Dat deed hij al jaren eerder. Hij werd gearresteerd toen hij om medische redenen Thailand bezocht.

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_King_Never_Smiles

 5. Peter zegt op

  Misschien een leuk idee om wat van dit soort boeken als pdf of ebook te verspreiden, Dit is voor de thailand ganger die graag op de hoogte blijft. Dit soort lektuur is in nederland niet eenvoudig te vinden.

 6. Niek zegt op

  Voor hen die hun Thaise vriendin iets van de ‘westerse cultuur ‘ wil laten proeven is het een leuk idee om het ”Dagboek van Anne Frank’ in het Thais te kopen.
  Eris ook een Thais boek over hoe Thaise vrouwen over Nederlanderrs denken en hun ervaringen ermee, maar ik weet de titel niet uit mijn hoofd. Het schijnt zeer vermakelijk te zijn zoals te verwachten is.

 7. Koen Olie zegt op

  Een van de betere boeken over Thailand die ik een tijdje terug heb gelezen: ‘Very Thai: Everyday Popular Culture’ geschreven door Philip Cornwel-Smith, aanrader!
  In het verleden (jaren 80 – 90) verzamelde ik fiction dat zich afspeelde in Thailand maar sinds 2000 is er zoveel verschenen (& helaas vreselijk veel pulp) dat ik daar mee ben gestopt.
  Absolute klassieker (uit de jaren 50!) blijft ‘A Woman of Bangkok’ geschreven door Jack Reynolds.

 8. Christina zegt op

  Heb je al eens een kijkje op de weekend market genomen een waar Eldorado. Het boek unsolved mysteries over Jim Thompson is ook een aanrader.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website