Ik heb dezelfde ervaring als Peter, die hier op 6 februari 2019, laat weten dat de visumaanvraag voor zijn vriendin werd afgewezen. En loop tegen hetzelfde probleem, ook het visum voor mijn vriendin werd en wordt regelmatig geweigerd.

Hier mijn ervaring en enkele tips.

Begin oktober 2018 heb ik mijn vriendin voor het eerst bezocht met een gratis maand toeristenvisum. Ook ik had haar leren kennen via een internetsite. Na regelmatig contact, eerst appen en daarna videochats bleek het aardig te klikken tussen ons en heb ik besloten om haar op te zoeken in Thailand.

Ze woont in noordoost Thailand, in de Isaan in een klein dorpje vlak bij Fao Rai in de provincie Nong Khai. Het bezoek verliep uiterst positief en ook familie waardeerde het bezoek.

Het leek ons een goed plan om haar Nederland te laten zien en te leren kennen. We hebben toen, begin oktober 2018 via de ambassade in Bangkok een visum voor Nederland voor haar aangevraagd dat werd echter geweigerd, het was toen begin november. Op dat moment was ikzelf nog in Thailand. Halverwege november 2018 ben ik terug naar Nederland gegaan en heeft zij opnieuw een visum aangevraagd dat wederom werd geweigerd.

Op basis van de eerste afwijzing heb ik bij het IND een bezwaarschrift ingediend en na 4 maanden werd ook dit afgewezen. Is begin maart 2019. De reden om opnieuw aanvraag te doen was dat de procedure voor het IND, 12 weken in beslag zou nemen alvorens zij een beslissing zouden nemen en wij de kerst graag samen in Nederland wilden doorbrengen.

Mijn vriendin is weduwe, woont alleen, heeft geen thuiswonende kinderen of andere zorgplicht, heeft een eigen afbetaalde woning, landerijen waarop rijst wordt verbouwd, land waarop rubberbomen staan die afgetapt kunnen worden. Zij is verder geheel zelfvoorzienend, hetgeen inhoudt dat ze geen vast regulier substantieel inkomen heeft en in haar eigen behoefte kan voorzien.

Afgelopen week kreeg ik eindelijk na 4 maanden uitsluitsel van de IND en werd haar visum alsnog geweigerd. Voor de IND is haar zelfredzaamheid een reden om haar verzoek af te wijzen omdat ze hierdoor geen economische binding heeft om terug te keren naar Thailand. Haar huis kan ze immers verhuren en de oogst kan worden uitbesteed. Daarvoor hoeft ze niet in Thailand aanwezig te zijn. Eigendomsbewijzen van land en huis zijn wel in Thailand op de ambassade afgegeven, maar hier niet meegeleverd bij het bezwaarschrift.

Ook bewijs van een relatie zoals foto’s zijn wel in Thailand afgegeven, echter hier niet. Foutje en een leermoment. Ik dacht dat de IND en de ambassade in Bangkok wel met elkaar zouden communiceren? Helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Ik heb de indruk dat het al of niet toekennen van een visum ligt aan wie de aanvraag behandeld in Kuala Lumpur en bij de IND.

Heb tussentijds, na de eerste afwijzing en voor het indienen van het bezwaarschrift, tijdens een gesprek met een medewerker van de IND de gang van zaken in Thailand, de meegeleverde documenten uitgelegd en de medewerker kreeg de indruk dat het in Kuala Lumpur een kwestie van “willekeur” was.

Door de IND werd ook aangegeven dat er onvoldoende bewijs was van een relatie en geen bewijs van mijn aanwezigheid in Thailand, geen kopie van paspoort met visa-stempels en foto’s meegeleverd.

Dit is mijn ervaring dus hier een paar tips na twee afwijzingen vanuit Kuala Lumpur en een van de IND.

Verdere tips:

 • Een kopie van het eigen paspoort met de stempels/visa van het bezoek aan Thailand.
 • Foto’s meesturen waarop je beide zichtbaar bent in Thailand.
 • Bewijs dat er een sprake is van een relatie, hoe…..?

Als mijn vriendin een visum aanvraagt voor een bezoek aan familie of vriend, komt er weer een andere stapel papieren tevoorschijn. Alle familieleden moeten hier worden opgegeven, ook daarin heb ik helaas verzuimd.

Achteraf een leerzame maar dure en langdurige les geworden.

Ben van plan begin april weer op bezoek te gaan, moest nu naar huis in verband met een periodieke poliklinische behandeling, kan ik Thailand helaas niet worden uitgevoerd.

Ingezonden door Gerrit

19 reacties op “Lezersinzending: Afwijzingen van Schengenvisum voor mijn Thaise vriendin”

 1. Ger zegt op

  Vreemd allemaal Gerrit, ik heb mijn vriendin ruim 6 maanden geleden via internet leren kennen en daar het geweldig klikte is ze naar Bangkok gevlogen en heeft daar op afspraak bij vfs global (uiteraard voorzien van alle benodigde papieren van ons beide) toeristenvisum aangevraagd. Ze werd daar na lang wachten zeer vriendelijk behandeld en alles was inorde volgens hun. Na een kleine week een email gekregen met een deel van het garantstellings formulier waar een vraag niet ingevuld bleek te wezen, dit heb uitgeprint, getekend, ingescand en naar mijn vriendin gemaild, die het vervolgens weer doorgemaild heeft naar vfs en een week later had ze het paspoort met toeristen visum in de bus.
  Dus het kan wel.

 2. Prawo zegt op

  Mijn advies: ga bij iedere afwijzing in bezwaar. Weinigen doen dat maar in ongeveer de helft van de gevallen komt er dan alsnog een visum (in de tijd dat ik als advocaat veel visumbezwaren deed won ik er 9 van de 10).
  Helaas kan er in visumprocedures doorgaans geen gebruik meer worden gemaakt van gefinancierde rechtsbijstand.

 3. Jan Hoekstra zegt op

  Als de aanvraag van het Schengenvisum niet lukt is het misschien een optie voor jullie om het MVV-visum aan te vragen. Aanvraag wordt eigenlijk nooit geweigerd.

  Mijn vriendin heeft het examen lang geleden op de Nederlandse ambassade afgelegd en haar MVV zonder problemen ontvangen. Goede docent in Bangkok om uw vriendin voor te bereiden is Richard van der Kieft, meer informatie vindt u op zijn website http://www.nederlandslerenbangkok.com.

  Veel succes.

 4. Cornelis zegt op

  Deze verhalen maken me wèl benieuwd hoe de volgende week in te dienen visumaanvraag van mijn partner zal verlopen. Ik meen begrepen te hebben dat er uiteindelijk maar een paar procent van de aanvragen wordt afgewezen, maar het is natuurlijk uiterst wrang als je in die categorie blijkt te vallen.
  Ik heb in ieder geval als garantsteller een toelichting opgesteld die bij de aanvraag zal worden gevoegd. Verder een verklaring van haar werkgever m.b.t. het in vaste dienst zijn, verleend verlof en voortzetting van het dienstverband na terugkeer. Moet lukken (hoop ik……….).

  • Rob V. zegt op

   Beste Cornelis, zo’n 95% van de Thai krijgt hun visum. Het is natuurlijk flink balen als je buiten de boot valt. Daar zitten ook mebsen bij die foutjes hebben gemaakt, een visumaanvraag is wat lastiger dan even een postzegel halen. De informatie voorziengen zijn dan wel verbeterd over de jaren, maar super goed en eenvoudig/helder is het nog steeds niet. Met het Schengen dossier als hulp hoop ik dat het jullie zal lukken. Met aandacht, goede muts op geen red flags komg het vast en zeker goed.

   Cijfers over 2018 komen binnen nu en een maand op EU website. Voor eerdere analyses zie:
   https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

 5. peter zegt op

  Als ik het goed begrijp, haal je ze hier naar toe op eigen vermogen en bedruiping?

  Wat nu indien jij totaal garant staat voor haar in alles?
  Weliswaar zal jij dan moeten voldoen aan de IND/ambassade eisen en genoeg salaris moeten hebben, voldoende banksaldo, evt aantonen baan. Daar vragen ze dan om. Ik dacht 3 maanden van je banksaldo, in en outs. Verklaring werkgever. Ook haalde ik bij de gemeente een uitnodigingsbrief.
  Je zal een verzekering moeten hebben voor medische noodgevallen voor haar. welke tenminste 3 miljoen bath dekt. Deze kan je afsluiten online in Nederland, wel handig daar ze ook in Nederland is. Heb ik in 2017 gedaan.Dacht Allianz, zie
  https://www.reisverzekeringblog.nl/reisverzekering-buitenlanders/
  Alle benodigde OFFICIELE papieren stuurde ik naar haar, aangetekend, waarna zij in BK de aanvraag deed. Bij mij ging het wel op eigen vermogen en waarschijnlijk goedgekeurd dan vanwege haar regerings baan.
  Wellicht te proberen op jouw garantie.
  Weet wel , mocht ze aankomen op Schiphol, dat ze nog apart wordt verhoord. Zelfs met verkregen visum.
  Had mijn vriendin toen ook en zelfs ondanks dat zij een regeringsfunctionaris is. Duurde zelfs een uur voordat ze uit de terminal kwam.

  • Rob V. zegt op

   Nu men haar profiel kent: ienand die aldus Nederland makkelijk geld kan verdienen zonder in Thailand aanwezig te zijn, zal garant staan echt niet helpen. Alle eerdere aanvragen via Nederland of andere Schengen ambassades staan in de database. Bij de nieuwe aanvragen zag men dus de eerdere afwijzingen al. Dan sta je al 2-0 achter. Tenzij je met nieuwe feiten komt die de reden van eerderr afwijzing van de kaart vegen.

   Daarom dat het ook zo verstandig is om in bezwaar te gaan bij een afwijzing. Dan kun je gehakt maken van de eerdere afwijzing. Het kan een goede zet zijn dit samen met een professional te doen (advocaat).

   Een nieuwe aanvraag ipv van bezwaar is dan wel een goede optie als je een simpel papiertje bent vergeten. Nederland is niet zo coulant meer met het laten nasturen van bewijsstukken. Een nieuwe aanvraag zal dan waarschijnlijk sneller rond zijn dan de bezwaar molen op te starten.

   Overigens kán een toerist na aankomst verhoord worden. Veelal kun je doorlopen of na 1-2-3 vragen beantwoord te hebben (wat komt u doen? Waar gaat u heen? Etc). De grenswachters hebben geen tijd om iedereen door te zagen. Maar als de grenswachter denkt dat er wat niet in de haak is, dan kom je inderdaad in een apart kamertje. Wellicht omdat de reiziger nerveus over kwam, of onzeker, of vaag, geen antwoord of papieren kon tonen (neem alles in de handbagage mee wat voor de aanvraag ook getoond is). Natuurlijk kan dat ook aan de grenswachter liggen die een verkeerde inschatting maakt of die net een curus heeft gehad en iets te fanatiek is met nieuwe kennis uit te proberen op een reiziger. Maar standaard is zo’n verhoor zeker niet.

 6. Luc Houben zegt op

  Toen U een visum aanvroeg voor haar, over welke termijn beliep die? Meestal is men bij de eerste keer meer tolerant indien U slechts 1 maand aanvraagt.

 7. Gino Croes zegt op

  Beste Gerrit,
  Je ontmoet elkaar voor het eerst in Oktober 2018 en diezelfde maand vraag je voor haar een visum aan.
  Daar ligt het probleem.
  Je kunt niet aantonen dat je een redelijke (lange) duurzame relatie hebt.
  Met chatberichten kun je toch niet spreken van een duurzame relatie en vegen ze zo van tafel.
  Ik kende mijn vriendin 1,5 jaar lang en zijn in die periode 4 keer met het vliegtuig binnen Thailand op reis geweest.
  Mijn vliegtickets waren dus een bewijs dat we elkaar reeds 1,5 jaar kenden.
  Heb zonder problemen haar visum verkregen(zelfs 2 maal).
  Alvast veel succes.
  Gino.

  • peter zegt op

   Mijn vriendin kende ik alleen nog van internet 6 maanden en daarna wilde zij naar mij toe komen !
   Tja OK, meestal gaat de man eerst voor echte kennismaking, maar zij deed dat reverse.

   Dus kwam ze naar Nederland, no problemo.
   En nee , ik ben niet piepjong (60) en nee zij (51) is dat ook niet.

   Dus jouw stelling dat het daar aan ligt is niet juist.
   Ik heb nooit een bewijs moeten leveren voor een relatie en ze is al 2 keer hier geweest.

 8. Koge zegt op

  Gerrit

  In een brief aan de ambassade moet je aannemelijk maken dat er sprake is van een relatie. Vooral foto’s
  waar jullie samen op staan, de manier waarop jullie elkaar hebben leren kennen. De ontwikkeling en verloop
  van de relatie .Anders hebben ze er geen goed gevoel bij

 9. R.Kunz zegt op

  Een sterke reverentie doet wonderen…is het leeftijd verschil erg groot?
  Een bankrekening met voldoende geld en een CC op haar naam is ook het proberen waard…
  een toeristen uitstapje naar Nederland via een reisbureau ( greenwood travel ) is een optie.
  €30 euro per dag dat is wat ze als zekerheid moet hebben.
  Garant stelling …. en uitnodiging via de gemeente waar je woond.

 10. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gerrit,

  Er zijn over dit onderwerp al veel vragen geweest.
  Ik zou voor ik weer een verhaal en advies geef het blog nogmaals
  goed door lezen.

  Probleem 1 is je kunt niet aantonen dat je een langdurige relatie hebt.
  Probleem 2 heel belangerijk zijn Foto’s (natura). Dat jullie goed en langer bij elkaar zijn.
  Probleem 3 gegevens en adres van familie.

  Met name punt 2 is het belangerijkte punt waar de meeste aanvragen op
  afgewezen worden.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 11. Evert zegt op

  Beste Gerrit,

  Ook wij hebben 3 keer een afwijzing gehad op de zelfde grond.
  Het is jammer dat ze bij ons niet beter uit hebben gelegd!
  Afwijzing omdat we niet voldoende hebben aangetoond dat ze binding genoeg heeft met het thuis land.
  2e reden niet voldoende aangetoond waar zij verblijft in nederland ondanks mijn paspoort, boekhouding en garantiestelling.

  Gebeld met ministerie IND, doorverwezen met ministerie buitenlandse zaken en daar bezwaar neergelegd.
  Dit bezwaar hebben ze doorgestuurd ter afhandeling naar de nederlandse ambassade te bangkok.
  Toen pas kregen we een beter uitleg!
  Alle eigendoms bewijzen moeten worden vertaald en gelegaliseerd! Deze hadden wij ingediend in het thais!
  Om aan te tonen waar ze verblijft moet jij een brief schrijven waarin je haar uitnodigt te komen naar nederland en waarom! Zoals relatie en het leren kennen van jouw familie en het verder bouwen aan jullie relatie. Doe daar foto’s bij van jullie samen.

  4e keer in drie dagen het visum gehad!

  Succes!!

  Mvg
  Evert

  • Rob V. zegt op

   In Kuala Lumpur en straks in Den Haag spreekt men geen Thais. Dus ja, Thaise bewijsstukken zonder vertaling kan men niet lezen en doet men niks mee. En vooral nu het beleid is amper nog herstel (nasturen) toe te staan heb je dan een afwijzing in de bus. Daarom dring ik in het Schengen dossier ook aan op het aanleveren van vertalingen (van de belangrijkste papieren).

   Een visum aanvraag doet men nogal vooral vanuit het perspectief van wat fijn is voor de ambtenaar en niet de burger/reiziger. Een leuke stapel papierwerk dus. Kassa!

 12. Eddy zegt op

  hier mijn eerste ervaring, in februari 2019 heeft mijn vriendin bij de ambassade in Bangkok de aanvraag ingediend voor 3 weken bezoek in NL.

  Naast de standaard papieren (garantverklaring, ticket, verzekering) hebben we ons extra gefocused op de vraag “wat is motief om terug te keren naar Thailand”. Gelukkig heeft ze werk, dus naast een arbeidscontract, hebben we een verklaring van de werkgever toegevoegd, met daarin zijn verwachting dat ze terugkeert. Verder een verklaring over de familiesituatie, dat zij enige dochter is en voor haar oude moeder moet zorgen. Ze heeft zelf geen kinderen.

  Op de ambassade stelde de beambte alleen vragen over onze relatie en moest het aanvraag dossier gecompleteerd worden met foto’s van ons beiden en kopieen van Thaise visa stempels van mijn paspoort. Binnen een week is een multi-entry visum voor een maand afgegeven.

  Mijn advies, zorg dat derde partijen, zoals een werkgever of familie/vrienden, verklaringen op papier afgeven om “motief om terug te keren” sterk te maken. Laat ook een telefoonnummer achter bij die verklaringen.

 13. patrick zegt op

  na een eerste terechte afwijzing ( vriendin had een hoop onzin op haar aanvraagformulier geschreven want ach, zij en haar vriendinnen weten immers alles beter), bakken vol tranen,… een advokatenkantoor ingeschakeld dewelke het dossier onderzocht hebben en geoordeeld dat de zaak op taal misverstand berust en een herkansing mogelijks haalbaar is. zij hebben dan het ganse dossier in orde gebracht en ja, visum werd toegekend.

 14. peter zegt op

  Spijtig dit allemaal te lezen, maar ook ik heb het driemaal geprobeerd om een vriendin hier op vakantie te laten komen met een visum voor max 30 dagen. Met hier bedoel ik Belgie, maar weet niet of dat een verschil uit maakt, feit is wel, en dit weet ik door een gesprek met de ambasadeur persoonlijk, dat een ambassade nooit een visum mag weigeren, alleen in geval van twijfel wordt dan het dossier doorgestuur naar de de dienst vreemdelingen zaken in het betreffende land en die dienst moet dan de knoop maar door hakken.
  Deze dienst heeft bepaalde regels die ze volgen en als je ziet wat er buiten staat aan te schuiven aan mensen is dit ook iet bepaald in uw voordeel, te veel werk met te weinig mensen. De ambassade heeft twijfels en de dvz volgt dit. Het grootste en meest voorkomende probleem is dat er te weinig wordt aangetoond dat de dame in kwestie aantoont dat ze weer terugkeerd naar Thailand en het land verlaat voor de vereiste datum. En dat is het probleem, hun kunnen dat niet hard maken maar u kunt ook het tegendeel niet bewijzen, maar dan echt bewijzen en niet meer woord van eer of iets degelijks, neen bewijs het maar eens op de rechtbank, hoe ?. De dame in kwestie moet echt alles uit de kast halen aan papierwerk en keiharde bewijzen dat ze echt terug gaat, en dat er echt redenen zijn om terug te keren.
  Als dat bewijs er niet voldioende is, vergeet het dan en dat heb ik uiteindelijk ook moeten doen, spijtig, en als er iemand moeite voor gedaan heeft ben ik het zeker wel, maar niets hielp. Verder ook nog meegeven dat, of je nu veel foto’s maakt of niet, telt allemaal niet mee, u bewijs is uw paspoort en de stempels die erin staan, maar nogmaal maak het waterdicht langs de Thaise kant en u heeft het meeste kans op een visum. Verder wens ik u allemaal veel geluk met het verkrijgen van uw visum.

 15. rori zegt op

  Probeer eens contact op te nemen met advocaten kantoor Servaas in Amsterdam.
  http://www.mvvaanvraag.nl/advocatenkantoor-servaas/

  Probeer advokaat Sarkisian. Heeft veel ervaring met IND – Thailand

  hebben op iedere derde donderdag van de maand een inloop spreekuur. Je vragen GOED voorbereiden en op papier zetten. Kan veel zaken verduidelijken.
  http://www.mvvaanvraag.nl/tarieven/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website