(AUWAE PHOTO / Shutterstock.com)

Het laten legaliseren (bij het ministerie van Buitenlandse zaken Thailand) van de documenten nodig voor een huwelijk in Thailand. Procedure voor heden ten dage, eigen ervaring (26/1/2023).

Verplicht een online afspraak maken (procedure staat website buitenlandse zaken). De aanvrager moet in levenden lijve aanwezig zijn (bijvoorbeeld niet je toekomstige vrouw). Je moet namelijk ter plaatse de aanvraag handtekenen (word gefilmd).

Wat moet er aangeleverd worden:

 • het bewijs van geen huwelijksbeletsel, gelegaliseerd door uw ambassade.
 • bewijs van nationaliteit afgeven door uw ambassade (gelegaliseerd).
 • affidavit (gelegaliseerd).
 • kopie van uw paspoort.
 • kopie van legalisatie door uw ambassade.

Al deze documenten moeten vertaald worden in het Thais. Dit mag door elk erkend vertaalbureau in Thailand gedaan worden, moet dus niet een door ambassade erkend vertaalbureau zijn.

 • kopie van uw langdurige visum.
 • kopie van het ID van je toekomstige vrouw, ondertekend door haar (voor controle dat ze ook voldoet aan de voorwaarden om te huwen).

Er worden dan zes formulieren gelegaliseerd. Kostprijs 1200 baht. Een aanvraag voor huwelijk kan niet in de expres formule, 1 a 2 werkdagen. Je krijgt dan bewijs van betaling en datum voor afhaling van uw documenten. Dit mag afgehaald worden door eender wie bij vertoon afhalingsbewijs

Dit was mijn eigen ervaring, dus geen tussenpersoon of kantoor.

Als je aan al de voorwaarden die ik beschreven heb voldoet ben je daar op minder dan een half uur buiten (ik in 15 minuten). Ze zijn heel vriendelijk en spreken perfect Engels.

Dus goed zelf te doen.

Ingezonden door Foefie

15 reacties op “Legaliseren van documenten voor huwelijk tussen Belg en Thai (lezersinzending)”

 1. Pascal zegt op

  wat is een ‘langdurige visum’ ?

 2. Pieter Van Mensel zegt op

  Beste,
  Verleden dinsdag ben ik ook op de Ambassade van België geweest, ook voor geen huwelijk beletsel.
  Ben daar ontvangen met mijn toekomstige vrouw, door een uiterst vriendelijke en beleefde ambtenaar, die perfect Nederlands sprak met mij, en Thais met mijn toekomstige vrouw.
  Alles was reeds ondertekend, en dat was geen probleem.
  De documenten kunnen volgende week maandag afgehaald worden. Ik betaalde 2340 Thaise Baht.
  De vertaling door een erkend vertaal bureau zal me echter 14000 Thaise Baht kosten.
  Ik ben echt opgetogen door de uitstekende service van de Ambassade.
  Met vriendelijke groeten, Pieter Van Mensel

  • foefie zegt op

   @ Pascal, wat die langdurige visa betreft sorry ik heb dat verkeerd geformuleerd.Dat moet gewoon een bewijs zijn van uw legaal verblijf in thailand ( bv. extemtion) Bij mij was dat toevallig langdurige visum .

   • Pascal zegt op

    top, maar nu weet ik nog niet wat een langdurig visa is, als dat bestaat wil ik dat ook wel volgend jaar.

  • foefie zegt op

   Beste pieter,ja ik heb dezelfde ervaring op de ambassade gewoon super !! Ik vraag mij alleen af waarom jij zoveel betaald voor de vertalingen ,ik heb voor de 5 vertalingen in het thais door een erkend thais vertaalburau 2000 bhat betaald verzending per Ems naar thuisadres inbegrepen.Formulieren ingescant en binnen de 24 u had ik ze al in mijn mailbox !!Per post 2 dagen later .

  • Sojaroht zegt op

   Vorige jaar bij vertalen EN legaliseren documenten voor huwelijk (5500 bath) EN na huwelijk(5000 bath) betaald in Bangkok Thailand, telkens in een week.
   Alles werd netjes met zending aan huis geleverd in Petchabun.
   Vertaalbureau EXPRESS TRANSLATION SERVICES, erkend door Belgische ambassade.

 3. Daniel zegt op

  Inderdaad. Alles zeer gemakkelijk en correct. Hier in Phuket ook Engelstalig. Enkel wachttijd van 5 dagen., en alles wordt perfect opgestuurd..

 4. foefie zegt op

  Een kleine opmerking ,de procedure die ik geplaatst heb is niet alleen voor belgen !!! De ambtenaar die mijn aanvraag behandeld heeft deelde mij mee dat deze procedure vanaf nu geldig is voor ieder huwelijk tussen een Thaise en buitelandse onderdaan. Vroeger moesten er 3 formulieren gelegaliseerd worden en nu 6.Enkel de copy van ID van de toekomstige echtgenote word niet gelegaliseerd ( word onderzocht dat er geen huwelijksbeletsel is ).Dat is ook de reden dat de huwelijksaanvraag niet in de expres legalisatie kan uitgevoerd worden. En vergeet zeker ook niet de legalisatie door uw overheid of ambassade uitgevoerd te laten vertalen near het thais. Het loket naast mij was er een engelstalige man die dat niet had laten vertalen en zijn aanvraag werd niet aanvaard !! Vriendelijke groeten en fijne dag verder. Foefie

  • Luit van der Linde zegt op

   Ik snap dat het verhaal gaat over de Belgische ambassade, maar zou verwachten dat het niet veel anders zou gaan op de Nederlandse ambassade.
   Echter het in te vullen formulier voor de Nederlandse ambassade https://www.nederlandwereldwijd.nl/binaries/content/assets/pdfs-engels/application-form-declaration-marriage-thailand.pdf
   stelt dat ook een vertaalde en gelegaliseerde verklaring van ongehuwd zijn van de toekomstige partner moet worden meegebracht naar de ambassade.
   Dat maakt de procedure wel heel erg complex en kostbaar. Mijn partner moet allereerst het document regelen, dan laten vertalen, dan door het Thaise ministerie van Buitenlandse zaken laten legaliseren,
   Dan samen met mijn documenten naar de Nederlandse ambassade om te laten legaliseren en dan met die documenten nog een keer naar het Thaise ministerie van Buitenlandse zaken voor legalisatie.
   Heeft hier iemand ervaring mee en klopt dit echt of is het zoals zo vaak week incorrecte informatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken.

 5. Georges zegt op

  Wat me opvalt is dat er geen sprake meer is van een geboortebewijs.

 6. Luit van der Linde zegt op

  Is voor het legaliseren van de documenten bij het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken echt een kopie van een langdurig visum noodzakelijk? Ik was van plan om zonder visum dit te gaan regelen, maar dat gaat niet werken?

  • Pascal zegt op

   wat is een langdurig visum?

   • foefie zegt op

    Een simpel jaarvisum .

 7. Boudewijn zegt op

  Beste Foefje ,, ik veronderstel aan je naam te horen dat je een meisje/vrouw bent , maar dat maakt niets uit.
  Er komt idd. wat bij letten omtrent documenten/paperassen.
  Maar waarom wil je in Thailand trouwen ? .
  Ik ben in Thailand getrouwd volgens de traditie , dat wilt dus zeggen ” bij haar thuis in haar woning met een dorpshoofd en wat familie ” , Dus niks wettelijks.
  Ik heb mijn vrouw laten af komen en ben hier voor de wet getrouwd ,, ik zat nog in de corona periode maar zij kreeg een visum van 90 dagen met het oog op een huwelijk in Belgie , dat was verplicht want anders moest zij rond die 90 dagen terug verplicht het land uit.
  Ik en ook mijn vrouw hebben ook wel degelijk de nodige documenten moeten in orde brengen , zoals voor mij bewijs van inkomsten , bewijs van woonst , bewijs van goed gedrag en zeden en noem maar op .
  Vele documenten kan je verkrijgen op je gemeentehuis waar je woont , voor wat betreft de documenten van mijn vrouw is alles vrij vlot via de ambassade geregeld en een zeer goed en eerlijk vertaalbureau dat iets verder dan de ambassade gevestigd was.
  Mijn vrouw moest zich aanmelden in Bangkok op de Belgische ambassade ,, geloof dienst vreemdelingen zaken om alles in orde te brengen wat zij niet kon ! , ik heb met die dienst contact gehad en die antwoorde mij dat het geen enkel probleem was en dat ze haar zouden helpen , kostprijs 7 € en alles was opgelost.
  Een vriend van mij die op dezelfde tijd ook met hetzelfde probleem zat , die zijn vrouw/vriendin had haar laten wijs maken dat ze best zo naar een bureau ging die dat wel zouden regelen 450 € ,,, ik 7 €.
  Men word steeds slimmer !
  Veel geluk voor jou en neem zo veel mogelijk contact op met de ambassade ! , het is hier in Belgie toch steeds de DVZ , dienst vreemdelingen zaken waar alles terecht komt en het is ook die dienst die de knoop doorhakt .
  Grt.
  Boudewijn

 8. Boudewijn zegt op

  Ho , vergeet nog te vermelden !
  Volledige medische controle in een door de ambassade goed gekeurde kliniek op mms. wel 15 a 20 ziektes !
  Gelukkig is mijn vrouw kern gezond .
  Zijn nu in Juni al 2 jaar getrouwd en zijn zeer gelukkig met elkaar.
  Grtj.
  Boudewijn


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website