Regelmatig wordt er op het blog melding gemaakt van het pinnen, de kosten daarvan en de wisselkoersen. Dit blijft onduidelijk. Ik wil hier mijn laatste ervaring met de lezers delen.

Ik ben op 9 december in Khao Lak aangekomen en heb bij drie verschillende ATM automaten in Khao Lak (dus niet op het vliegveld want dat is nog duurder) gepind. Op 9-12-2015 heb ik 10.000 Baht (kosten 200 baht) opgenomen. Van mijn bankrekening is Euro 265,99 afgeschreven. Op 10-12-2015 heb ik wederom 10.000 Baht (meer kan niet) kosten 200 Baht, opgenomen. Van mijn bankrekening werd ditmaal Euro 278,41 afgeschreven.  Op 11-12-2015 heb ik nogmaals 10.000 Baht opgenomen (kosten 200 Baht). Nu gaf de bank aan dat dit Euro 277,52 gekost had.

Om een reëel vergelijk te maken heb ik op 12-12-2015 Euro 250,00 cash bij een wisselkantoor gewisseld. Schrik niet, ik ontving Baht 9.850!! (koers 39.4). Op 14 -12-2015 heb ik Euro 500 gewisseld en ontving daarvoor Baht 19.610 (koers 39.22).

Natuurlijk, de koers is voor ons nu even niet gunstig maar het verschil zit hem vooral in de kosten die de banken berekenen. Behalve dat de ATM banken een ongunstige koers berekenen, wij slechts een bescheiden bedrag (maximaal 10.000 Bath) mogen pinnen, er een vast bedrag per pinbeurt van 200 baht wordt afgedwongen en de bank in Nederland ook nog eens een duit uit het zakje haalt door Euro 2,50 kosten in rekening te brengen.

Ik vind dit een vreemde gang van zaken. Wij betalen voor onze betaalpas maar als puntje bij paaltje komt dan wordt de klant van de bank met (extreme) kosten geconfronteerd. Voor een long stayer zal het niet eenvoudig zijn om hier onderuit te komen maar ik adviseer de ‘korte’ verblijvers om, ondanks de risico’s, maar weer cash geld mee te nemen en alhier te wisselen.

Ingezonden door Jaap

42 reacties op “Lezersinzending: Kosten van pinnen extreem hoog”

 1. Geert zegt op

  Ik heb een betaalpas bij de ING. Normaal kan ik probleemloos 20.000 baht pinnen, is afhankelijk van de koers. Als de koers minder gunstig is, onder de 40 baht, kan ik nog steeds 17000-19000 baht uit de ATM halen. Maximaal 500 euro per dag dus. Het is mij ook al eens overkomen dat de ATM slechts 10.000 baht kon geven maar dan annuleer ik de verrichting en kies een andere ATM. In shoppingmalls staan er meestal verschillende ATM’s van diverse banken. Ik kies dan ook diegene die de beste koers geeft. Ik heb een app op mijn telefoon en die toont mij in één oogopslag de wisselkoers van alle Thaise banken.

  • Henk zegt op

   Ik wil die app ook wel.
   Heb je een naam?

   • Mister BP zegt op

    Die app wil ik ook!!

   • Ruud tam ruad zegt op

    Ja ik gebruik die ook, op windows. het is een windows app die heet , hoe kan het anders THAI BATH EXCHANGE

  • Walter en Ria Schrijn zegt op

   Beste Geert, hartelijk dank voor je nuttige informatie welke app is dat , waarbij men in een oogopslag de wisselkoers van alle Thaise banken kan laten zien ?

  • willem zegt op

   Normaal wordt door de Nederlanse banken geadviseerd om in het buitenland te kiezen voor “without convertion” of te wel door de Nederlandse bank de wisselkoers te laten betekenen. Schijnt goedkoper te zijn.

   • Kees zegt op

    Ik weet niet of dit geadviseerd wordt , maar het klopt helemaal. Without convertion scheelt 4 a 5 euro op 10.000 baht.

 2. loe zegt op

  ”Voor een long stayer zal het niet eenvoudig zijn om hier onderuit te komen”

  Voor long stayers is het juist heel eenvoudig om hier onderuit te komen.
  Je opent een rekening bij een Thaise bank. Het pinnen is dan gratis 🙂

 3. Ruth zegt op

  Goedemiddag Geert,

  Kun je mij vertellen welke app dat is zodat ik die ook kan gebruiken.

  Met vriendelijke groet Ruth

  • Geert zegt op

   Hier vind je de info : http://appshopper.com/finance/thai-exchange

   • Rob V. zegt op

    Kijk zo’n app is handig, nu doe ik het met websites en dat is net wat meer werk. Vraag is natuurlijk wel of de koersen elke dag (of nog vaker) worden aangepast en of bij Super Rich het alle 3 de verschillende bedrijven (en dus ook alle 3 met andere koers) zijn of slechts de meest bekende van de 3.

    Tot nu kijk ik altijd van te voren online voor koersen bij:
    http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
    http://daytodaydata.net/
    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

 4. Jacques zegt op

  Ik ben wel benieuwd of er een app is die de koers vermeld bij het pinnen, want die is altijd lager dan de papiergeldwisselkoers bij de banken en wisselkantoren. Van dit laatste heb ik wel een app. Dat pinnen bij die automaten moet je zoveel mogelijk zien te vermijden, kost erg veel geld. Gemiddeld wel ongeveer 5 %. Ik heb twee banken vergeleken en informatie opgevraagd over het pinnen en versturen van geld en waarom dit zoveel moet kosten. Natuurlijk heb ik daar geen duidelijk antwoord op gekregen. De ene bank weet niets van de andere bank en duidelijke kostenspecificatie ho maar. Bij de ING bank kan je wel nog van drie opties gebruik maken en dan is de optie bij versturen naar eigen Thaise bankrekening het gunstigst op basis van BEN optie. Bij de SNS bank is deze optie niet meer aanwezig, daar word je gedwongen om kosten delen te hanteren. Houden ze zelf meer geld in de zak. Als excuus zegt de bank dat het niet anders kan omdat ze gebruik maken van een ander bedrijf voor verzending.

  • Walter en Ria Schrijn zegt op

   Beste Jacques, zou jij die app (papiergeldwisselkoers) met ons willen delen?

   • Jacques zegt op

    Beste Walter en Ria, ik gebruik twee apps tw VALUTA.nl en DooCurrency . Gewoon via de app store op I phone. Ik heb ze ook op mijn Samsung galaxy note. Je kunt ze steeds per dagdeel updaten door op de gebogen pijl te drukken.

 5. ton donders zegt op

  Nog even een aanvulling hoe de “long stayers” het doen (tenminste ik en nog vele anderen) Euro’s overmaken op een Euro rekening bij een Thaise bank, dan via de bank wisselen naar een Thaise Baht rekening bij dezelfde bank, van de ATM opnemen met een Thaise bankkaart tegen geen of minimale kosten.
  Voordelen:
  geen 200 of 250 baht per 10.000 Bath aan extra kosten
  geen limiet aan bedrag dat overgemaakt wordt
  lage overmakings kosten (gedeelde kosten is het goedkoopste)
  veel gunstigere koers bij euro naar Thai Baht dan bij een ATM opname via Nederlandse bank kaart.
  en natuurlijk al helemaal veel voordeliger dan opname in ATM van Thaise baht met een buitenlandse creditcard. (het verschil kan oplopen to boven de 10 %)

 6. Eddie zegt op

  Thai FX Rates is de app, veel plezier ermee

 7. wibart zegt op

  Hoi Ruth,
  Ik google wat en vindt deze: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.megarichcurrencyexchange.thailand&hl=nl
  Heb m zelf niet geprobeerd maar de info lijkt goed.
  Succes

 8. Eddie zegt op

  sorry het moet zijn

  Thai Baht Exchange

 9. ed zegt op

  Hou mij ook op d ehoogte svp.

  Gr

 10. marja zegt op

  ik heb ervaren dat als je niet meer mag pinnen dan 10.000,00 baht de automaat wel 19.000,00 baht accepteert en alles ertussen in. Het proberen waard toch?

 11. Evert zegt op

  Geert, ik ben ook wel geînteresseerd in die applicatie.

  • Geert zegt op

   Hier vind je de info : http://appshopper.com/finance/thai-exchange

 12. Gerardus Hartman zegt op

  Joe: Thai of Farang met Thaise bankrekening betaalt voor opname 20.000THB pinnen (maximaal bedrag) vast bedrag van 15 THB kosten. Voor een opname van Thaise bankrekening aan balie van de bank worden meer kosten in rekening gebracht. Maak je geld over in buitenlandse valuta naar Thailand wordt laagste wisselkoers aangehouden voor conversion plus vast bedrag aan kosten (kan oplopen tot 500THB). Cash wisselen bij local exchange office is inclusief alle kosten en geeft de hoogste koers.

 13. dyna zegt op

  bij de atm machines in pattaya ( kasikorn ) kan ik tot 40.000 opnemen zonder kosten.
  ik heb wel een rekening bij de kasikornbank !

 14. Renévan zegt op

  Ik woon op Samui en heb een Thaise atm kaart, dus geen kosten voor opname en ik kan ook overal meer dan 10,000 thb pinnen. Nu krijg ik regelmatig bezoek van vrienden en familie, die dus geld moeten pinnen. Weet iemand dan ook of er atm’s op Samui zijn waar met een niet thaie card meer dan 10,000 thb gepind kan worden. Ik weet er geen. Bij voorbaat dank.

 15. Sir Charles zegt op

  Ben er nog steeds content mee ooit een rekening te hebben kunnen openen bij die Thaise bank wiens pinautomaat het meest recht op bovenstaande foto staat. 🙂

 16. Burt B Saray zegt op

  Beste Mensen,hoe kan ik de app.downloaden op mijn samsung tablet?

  • Martin zegt op

   Thai bath exchange.
   Via play store

 17. Martin zegt op

  Best thai exchange,
  Via play store downloaden

 18. Marin zegt op

  De oplossing :
  Open een bankrekening in Thailand. Zowel de Nederlandse als Thaise bank belasten uw transfer met minimale kosten. Pinnen is dan ‘gratis’ in het gebied waar uw bankrekening geopend is. Buiten dit gebied is het meestal 20 bath per pinbeurt en u kunt 2 x 20.000 bath per dag pinnen. Ik vind de Kasikornbank een prettige bank….dus daar heb ik mijn rekening. U behoeft echt niet naar een ATM Kasikornbank flappentapper te zoeken. Elke ATM Bankomat kunt u daarvoor gebruiken.
  Doe er uw voordeel mee.
  Marin, (Rien)

 19. Gert Zwaan zegt op

  Ik maak sinds een aantal maanden geld over van mijn ING rekening naar mijn Thaise bankrekening via Transferwise, een bedrijf opgericht door o.a. Richard Branson (Virgin Air). Een zeer gunstige wisselkoers en een lage provisie. Eenvoudig afrekenen via Ideal en binnen 3 werkdagen Is het bedrag bijgeschreven.
  Veel voordeliger dan pinnen, het duurt wel iets langer maar dat Is voor mij geen probleem.
  http://www.transferwise.com

 20. theoS zegt op

  De ING bank heeft in 6 mnd de fee voor de betaal pakketten al 2x verhoogd en een ATM fee ingesteld van Euro 2.25-. In mijn ogen beschouw ik al deze zgn. banking en ATM fees als extortion. De Thaise banken van gratis naar Baht 150-, toen naar Baht 180- en nu naar Baht 200-, dit in ong. 18 mnd. tijd. De CEO van ING bank, Ralph Hamers, schreeuwde lachend op de ING haar website van ” niets weerhoud mij ervan om de spaar rente nog meer te verlagen”, dit terwijl de ING op haar website mensen oproept om vooral te sparen. Stelletje tuig !

 21. kloptniet zegt op

  Alweer zo’n geval van niet goed weten van de hoed en de rand. Op airports geldt enkel een slechtere koers voor CASH-niet voor ATM. de verschilllen zijn simpel te verklaren door de duik die de EUR nam op die dagen en hebben an sich niks met speciale kosten te maken.
  EN zouden al die pensionado’s die hier permanent wonen eens kunnen leren dat er ook nog mensen zijn die maar af en toe komen en geen bhoefte hebben aan Thaise bankrekeningen?

 22. Casbe zegt op

  Open een rekening bij de Bangkokbank, zo gebeurd.
  http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/PersonalBanking/DailyBanking/Be1stVisaDebitCard/Be1stSmart/Pages/Default.aspx
  Joining Fee: 100Bt
  Annual Fee: 200Bt
  Je kunt alleen de kaart gebruiken voor het bedrag op je Bangkok rekening staat.
  ———————————————————————————————–
  Schrijf uw geld over aan 4,50 euro kosten tot 3.000 euro, eerste keer gratis, goede koers
  https://www.worldremit.com/ of vergelijkbare instelling.
  Bij de Beobank in België geld overschot op uw kredietlijn, bev kredietlijn is 3.000 euro U stort 500 extra, voor de afhaling in het buitenland betaald u geen kosten aan Belgische kant wel de Thai 200 bath, twee weken geleden was 20.000 bath pinnen in één keer Bangkok geen probleem.

 23. Jurjen zegt op

  Transferwise is de oplossing om geld over te maken van een Nederlandse rekening naar een Thaise rekening. Het uiteindelijke verschil tussen Transferwise en het contant geld inwisselen bij een geldwisselkantoor is miniem. Dus open een Thaise bankrekening en via internetbankieren maak je geld over via Transferwise. Geen contant geld meer meenemen en geen hoge kosten en slechte koers bij het pinnen.
  Binnen vier dagen is het geld via Transferwise op de Thaise rekening.

  • john zegt op

   Nb telkens weer zie ik “open een thaise bankrekening” Ik denk dat ieder die in Thailand woont dat al heeft.
   Maar het advies is echt niet zo zinvol voor toeristen. De meeste banken openen niet zomaar een bankrekening voor buitenlanders!! Op ieder forum zie je de noodoproep (nb Van mensen die hier net wonen) :” hoe krijg ik het gedaan om een thaise bankrekening te openen.” Vele malen is men al geweigerd. Lukt (nb door degenen die hier wonen) tenslotte wel maar is zeker niet eenvoudig.
   Laat staan voor toeristen.
   Dus, toeristen: los het anders op. Zie hierboven in het forum.

   • Sir Charles zegt op

    Ben weliswaar dikwijls in Thailand maar ben formeel nog steeds toerist wat ik ook niet anders dan wenst te blijven maar dat terzijde.

    Heb een rekening bij Kasikorn, het zal ongeveer 10 jaren geleden zijn zonder problemen kunnen openen dus wellicht dat dat heden ten dage niet meer kan en er nu dus meer restricties worden geëist.
    Een goede vriend van mij heeft toentertijd bij de Bangkokbank een rekening kunnen openen ook gewoon als toerist zijnde.

 24. Burt B Saray zegt op

  Nogmaals de vraag:hoe kan ik de app downloaden opmiin Samsung tablet? M.vr.gr.

 25. john zegt op

  Beste mensen,

  Gisteren wilde ik pinnen met betaalpas. Tijdens de procedure kwam op scherm de euro/baht koers.
  Scherm gaf aan : 37,1 voor een euro. Ik heb de transaktie gestopt. Dacht: wat een rotkoers.
  Keek bij bank van betreffende pinautomaat op scherm naar koers bij contact euro tegen baht wisselen. Koers 38,9. !! Verschil van 1,8 dus verschil van 4,7 %.
  Rekensommetje bij pinnen van 20.000 baht: 200 baht kosten thai bank is 1% plus slechte wisselkoers is 4,7% samen 5,7% !! Geen ideen of nederlandse bank niet nog extra (vaste) kosten in rekening brengt.
  Heb nl de aktie gestopt.

  Nog een opmerking. Denk eraan dat euro’s wisselen op vliegveld echt veel slechtere koers geeft dan wisselen bij dezelfde bank maar dan i de stad.
  Toets maar eens als je aankomt. Kijk op scherm van wisselkantoor van de bank op vliegveld en kort daarna op scherm bij zelfde bank ergens in de stad !!
  Weet niet of het gebruik van de atm op vliegveld of in de stad verschillend is. Denk van niet. Is technisch misschien wat moeilijk.

  • Jacques zegt op

   Beste John, ik heb dit fenomeen vaker aangekaart op dit blog en de banken verdienen er goed aan. De pin koers is altijd zo’n anderhalf tot twee punten lager dan de papieren wisselkoers. Het verlies aan geld bedraagt daardoor gemiddeld zo’n 5 % van het op te nemen bedrag. Indien niet nodig en op andere manier oplosbaar dus niet meer pinnen bij de ATM. Vragen van mij bij de banken leverde geen duidelijke antwoorden op. ANDERE BELANGEN PREFEREREN.

   Mijn ervaring was bij het openen van een bankrekening in Thailand dat dit geen problemen gaf bij een jaar visum en registratie op een adres bij immigration. Zo wel bij de Bangkok bank als de Ayuttaya bank . Wel representatief overkomen en vriendelijk blijven.

  • Sietse zegt op

   Op het vliegveld is de koers inderdaad lager. Maar je hebt bij de ingang naar de skytrain ook ook superrich zitten en deze geeft de zelfde koers als in de stad. Kijk maar eens superrich airport

 26. ruud zegt op

  Er zijn nog steeds traveller cheques te koop.
  Een betere koers dan contant geld en verzekerd tegen diefstal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website