Huisjes kijken van lezers (48)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
21 december 2023

We waren op een punt gekomen in ons leven om uit maken hoe en waar we onze oude dag konden beleven in Isaan. Na een maandenlange bevraging van verschillende aannemers, hebben wij uiteindelijk beslist om een nieuwe woning te bouwen op het land (1.200 m²) alwaar de oude woning stond in een doodlopende straat in het hart van de stad Ubon Ratchathani.

De rust in deze “stadstraat” en de nabijheid van alle dagelijkse behoeften (winkels, medische hulp) en nabijheid van het bestaande sociale netwerk van vrienden/familie, maakte eigenlijk deze beslissing eenvoudig.  En zeker toen we het kostenplaatje kregen om de oude woning (glv + 1ste verdiep) volledig af te breken en de grond klaarmaken voor nieuwbouw = 25.000, – baht (10 dagen handmatig werk)!

In 2021werden de werken gestart en na 5 maanden was de nieuwbouw “Thaise moderne bouwstijl” volledig klaar. Ik had zelf het basisontwerp van de woning gemaakt en werd overgenomen (en gecorrigeerd om te voldoen aan alle bouwvoorschriften) door de aannemer. Alle bouwmaterialen die zijn gebruikt hebben het Thaise klasse A+ label.

De ramen hebben raamventilatie en lichtgroene zonwering in het glas en zijn allen voorzien van raamhorren. De dakplaten zijn “zonwerend”.  Onder het dak is een verluchtingsruimte (Thaise stijl).

De betegeling is binnenshuis “glanzend” doch “slip-beperkend”. Buitenshuis werd geopteerd voor een zwarte neutrale tegel met “anti-slip”. De woning is volledig gelijkvloers, met aan voorzijde trappen en aan achterzijde een “wheelchair”-pad om de woning te betreden.

De oppervlakte van de woning is 15×8,5m, plus een overdekte patio aan de voorzijde van 30m² en aan de achterzijde ėen van 15m². De woning telt 3 slaapkamers waarvan de master-bedroom een eigen badkamer heeft.

Verder is er nog een keuken, aparte eetruimte, living, badkamer, apart toilet, bergruimte en een kleine boeddha-ruimte. De voortuin bestaat uit een bloementuin met waterval.

De achtertuin heeft een kleine lotusvijver, jacuzzi, Intex-zwembad, “36m² verhoogd sun-deck”, parkeerruimte voor wagen/bromfietsen.

 • Totale kostprijs nieuwbouw (inbegrepen nieuwe omheining met toegangspoort) 1.560.000,- baht
 • Aankoop meubelen/huishoudtoestellen/jacuzzi/zwembad/aanleg tuin 420.000, – baht
 • Afbraak oude woning 25.000,- baht
 • Huur opslagcontainer: 20.000,- baht
 • Huur andere woning tijdens bouwwerken: 50.000,- baht.
 • Totaal kostenplaatje van “oud naar nieuw”: 2.075.000, – baht.

Binnen 2 jaar kan mijn Thais vrouwtje mij vergezellen in het “vervroegd pensioneringsclubje” en zullen we zeker en vast volop kunnen genieten.  Ons huisje is er alvast klaar voor!

Ingezonden door Walter

Ter info bijkomend…

De huidige geschatte waarde van enkel de grond waarop we hebben gebouwd zou momenteel minimum 4.500.000, – baht zijn (prijzen grond stijgen waanzinnig hoog in Ubon-stad).  Dezelfde grondoppervlakte kan je 30km buiten Ubon nu nog aan de helft van de prijs kopen.

12 reacties op “Huisjes kijken van lezers (48)”

 1. Arno zegt op

  Mooi huis, complimenten.

  Vind de afwerking wel mooi, en een beetje anders dan gewent in Thailand.
  Ook de beschrijving is uitgebreid, kan men nog van leren, dus al met al, helemaal top.

  Veel woonplezier daar in

  Arno

  • Arno zegt op

   Beste Walter,

   Kan jij vertellen welk merk aluminium ramen je hebt gebruikt, waar gekocht en wat zo’n raam kost.
   I.v.m. calculatie mijn huis, zoek ook ramen van redelijke kwaliteit met roosters tegen insecten.

   Alvast bedankt.

   • Walter zegt op

    Bedankt Arno.
    De detailprijs van elk gebruikt materiaal weet ik niet meer juist, omdat we aan de aannemer een bedrag waren overeengekomen van 10.000, -bath /m² dat alle kosten dekte uitgezonderd speciale vragen van ons. Zoals bij de ramen, het merk WINTOP, we erop stonden dat elk raam/deur een hor had. Voor deze raamhorren hebben we dan in totaal 13.000-bath extra moeten bij betalen. De ramen werden op maat gemaakt. Het team dat de ramen plaatste deed de bestelling bij dezelfde leverancier als Homepro. Wij konden daar gaan zien nr het model dat we wensten.

 2. Jahris zegt op

  Dat ziet er keurig uit zeg, heel mooi. En het zal waarschijnlijk nog prettiger wonen zijn in de wetenschap dat de waarde behoorlijk is gestegen.

 3. Ellen zegt op

  Ook van mij een groot compliment…mooi huisje en helemaal strak …zoals ik het ook fijn vind om te wonen.

  Kan mij alleen maar aansluiten aan Arno ’s reactie.

  Ik ben Ellen een vrouw van bijnaar 60jaar jong met de Sehnsucht naar rust in het hoofd en de wens om met respect oud worden te mogen. Ik heb een duitse achtergrond maar leef al meer dan 18jaar in Nederland. Ik voel mij meer verbonden met de Nederlander. …als je dat so oppervlakkig stellen mag. Want het hele gebeuren binnen EU het politieke en machtsstreven vanuit de politiek …laat mijn Sehnsucht naar Rust en Harmonie alleen maar grooien.

  Zal ik met mensen hier in kontakt kunnen komen? want ik denk er serieus over om ook mijn tweede jeugd:-))
  in Thailand te beleven. Mijn is de mentaliteit en waardes van de Thailander tegenover een ouder iemand.

  Ik heb zo velen vragen over het leven in Thailand …kopen of huren?….ziekteverzekering en verzorging bij ziekte ….Mij is natuurlijk klaar dat de sociale voorzieningen helemaal wegvallen als je eens voorgoed immigrierend naar Thailand…dus ik zal nu in April/mei voor het eerste keer een vakantie in Ko Samui beleven. Deze tijd wil ik nuttig besteden en alvast zoveel als mogelijk informatie verkennen ….ter plekke.

  Ik heb mij hier aangemeld om de kans op nieuwe vrienden …Thailand vrienden te kunnen maken.
  Ik hoop dat ik welkom ben in jullie gesellschap.
  hartelijke groet
  Ellen

  • Laksi zegt op

   Beste Ellen.

   Welkom in Thailand, maar blijf niet alleen op Ko Samui, maak een rondreis door heel Thailand, bezoek zeker ook Chiang Mai en de Isaan.

  • Walter zegt op

   Beste Ellen,
   Bedankt. En ja het is geweldig om in Thailand te leven. Het is natuurlijk niet allemaal rozegeur en manenschijn, maar als je je kan vinden on de Thaise cultuur, het Thais eten, het klimaat, de vriendelijke bevolking en het geweldige gevoel van vrijheid en rust …emigreren zou ik zeggen.
   Hekel puntje is wel gezondheidsverzekeringen. Die zijn kostelijk naarmate je ouder wordt (en zelfs wommige niet meer verkrijgbaar op bepaalde leeftijd). Maar de ziekteverzorging is uitstekend en medicijnen/dokters zijn niet duur in vergelijking met europa.
   Ander puntje is de taalbarriere want niet overal spreekt men Engels. Ook hiermee moet je rekening houden.
   Op deze blog-website vind je al veel antwoorden op je vragen, maar als ik je een goede raad mag geven… vooraleer definitief te emigreren verblijf een drietal maanden op een locatie waar je wenst te gaan wonen. Doe dit op verschillende wenslocaties zodat je weet of het je bevalt . Dan kan je beslissen of je gaat huren, kopen, bouwen,… Een vakantie is tenslotte anders dan permanent verblijven.
   Veel succes!

   • Ellen zegt op

    Beste Walter

    dankje voor je uitnodigende reactie. Ik was ook van plan de eerste tijd Thailand grondig te verkennen voordat ik ik definitivere beslissing neem. Maar de wens is er.

    Ik hoop dat in april /mei de C…maatregelen om te kunnen in te reisen wat ruimer zijn dan op dit moment.

    Walter. zijn er op Ko samui of Chiang Mai in een omstreeks van ca. 30-50km Nederlandse of Duitse ontmoeting’s plekken?

    groet
    Ellen

    • khun moo zegt op

     in Hua Hin zitten meerdere nederlanders en ook de nederlandse vereniging zit daar.
     In laem mae phim omgeving klaeng zit een behoorlijk uitgebreide zweedse kolonie.
     Keurige oudere gepensioneerde mensen die geen behoefte hebben aan disco’s en nachtleven.

     Persoonlijk zou ik eens een paar keer voor 3 maanden meerdere plekken in Thailand bezoeken om een aantal mensen te spreken die er al jaren wonen over het wel en wee.

     April kan behoorlijk heet en oncomfortabel zijn om te reizen.

     In Isaan zul je minder gemakkelijk kennis maken met nederlanders / duitsers aangezien de meeste daar getrouwd zijn met een Thaise en voor het gezin zorgen, zonder zich al te veel buiten hun huis te begeven.
     De eenzaamheid kan daar als alleenstaande snel toeslaan.

     Verder zou ik niet vlug alle banden met nederland verbreken.
     Mij lijkt het best om de wintermaanden in Thailand te verblijven en de zomer maanden in Nederland of ergens in Europa.
     Zo blijf je verzekerd en kun je altijd terugkeren indien nodig.
     Ook Thailand kent ook zo zijn problemen,
     Verder worden er financiele eisen gesteld voor degenen die een langere tijd in Thailand willen verblijven en heb je niet al teveel rechten in Thailand.

     veel succes.

 4. UbonRome zegt op

  nou mooi huis voor die paar centen, en hoop dat je er snel heen hunt om er definitief en dagelijks van te kunnen genieten, wij zijn ook in Ubon an t bouwen maar wel zoals aangegeven net buiten de randweg, scheelt een slok op een borrel.
  veel woon plezier!

 5. PEER zegt op

  Knappe woning Walther,
  Daar valt niks op aan te merken!
  In welk gedeelte van Ubon woon je?
  Wijzelf in stadsgedeelte Kham jai, vlakbij het busstation

 6. Jac V zegt op

  Hoi Walter,
  Zijn de bouwtekeningen van de woning beschikbaar?
  eventueel tegen vergoeding?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website