Hoe kan ik een Thaise bankrekening openen? (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
25 maart 2023

Arkom Suvarnasiri / Shutterstock.com

Op de posting van begin 2023 kan Ik niet reageren. Enkele reacties waren dat je met een non-O en een geldig paspoort een bankrekening kan openen bij sommige banken en met name werd BKK bank en KrungThai genoemd.

Vandaag in Phayao zei een medewerker van de Bangkok bank dat ik een document moet laten zien dat op een gelegaliseerde versie van mijn paspoort neerkwam. Men liet mij enkele voorbeelden zien.

Ze zeiden dat mijn verblijfsperiode met 3 maanden te kort was, waarop ik zei dat ik over 1 à 2 jaar met pensioen ga en daarvoor een Thaise bankrekening met voldoende saldo nodig heb, nu is 3 maanden de maximale periode.

Mijn Thaise vrouw was bij me en ons recent in Thailand geregistreerde huwelijksdocument maakte geen indruk. De bankmedewerkster was niet te vermurwen en ik kom lang genoeg in Thailand om te snappen dat verdere discussie zinloos is.

Dus helaas kan ik de volgende keer als ik in Bangkok ben even langs de ambassade gaan.

Ik zal het nog een keer proberen bij één van de andere banken.

Ingezonden door Jack

36 reacties op “Hoe kan ik een Thaise bankrekening openen? (lezersinzending)”

 1. Erik zegt op

  Jack, een paspoort is een legaal document en als de Immigration het aanvaardt waarom een bank dan niet? Heb je ze laten zien dat Immigration het paspoort heeft aanvaard (stempels)?

  Deze vraag wordt wel vaker gesteld en de remedie is, dan direct een ander kantoor van die of een andere bank binnenlopen en hetzelfde vragen. Vaak zijn het laag opgeleide baliemedewerkers die de regels niet kennen of ze ter plekke verzinnen. Heeft jouw vrouw naar ‘de chef’ gevraagd? Mogelijk niet om de persoon ernstig gezichtsverlies te besparen…

  Ik had rekeningen bij Kasikorn en kreeg nooit deze vraag.

  • Jan zegt op

   Beste Jack,

   Ga naar de immigration en vraag daar voor een certificaat voor het openen van een bank account.
   Dit kost 500 baht.
   Ik weet niet niet perfect wat je allemaal nodig hebt maar mijn vriendin was erbij deze moest haar ID en blauwe boekje laten zien maar ik heb namelijk nog geen 90 dagen Visa jij wel dus waarschijnlijk is dat niet nodig ga naar Bangkok bank of kasikorrn bank en je kunt daar met dat certificaat gewoon een rekening openen.
   Als ik het kan zonder een 90 visa waarom jij niet.
   Gr,

   Jan.

 2. William-Korat zegt op

  Ja dat kon jaren terug Erik.
  Zo heb ik ook diverse bankrekeningen gehad en weer vernieuwd als er weer eens een kantoor dichter bij mij huis geopend werd.
  Je rekeningnummer kan [kon] je niet meenemen naar een ander filiaal wat balie werk erg moeizaam maakte.

  Paspoort, Visa plus woonadres, eventueel werkvergunning je partner [tolk] et cetera was meestal wel voldoende, plus hoe meer geld hoe beter.

  Vandaag de dag vragen vele banken dit:

  De onmiskenbare trend van globalisering leidt tot steeds meer interesse in het openen van een buitenlandse bankrekening, zowel op persoonlijk als op commercieel vlak. Als u internationale activiteiten uitvoert en u overweegt de mogelijkheid om een ​​buitenlandse bankrekening te openen, dan is de legalisatie van uw documenten een belangrijke factor om te overwegen

  Een gelegaliseerd kopie paspoort dus, te halen bij een ambassade.

  Je kan natuurlijk ook hopen op een foutje van een ‘laag opgeleide baliemedewerker’ bij de volgende bank.

  • Erik zegt op

   Willem, wat je zegt: vele banken vragen dit. Maar lees dit blog en dan zie je dat het niet overal zo is. Je kunt nog steeds in veel banken en/of bankkantoren terecht en daar word je netjes geholpen. Het is net hoe de wind staat die dag, lijkt het wel. Familie van me, op vakantie in Thailand, kreeg in een stadje in Nongkhai provincie bij Kasikorn een bankrekening op het ‘visumvrij’-stempeltje in zijn paspoort. Maar vooruit, dit is Thailand…..

   • William-Korat zegt op

    Je kan ook zoals hier voorgesteld wordt alle banken aflopen in een voor jouw redelijke cirkel in je woongebied, klopt.
    Of een fake stempel kopen.
    Allemaal mogelijk.
    Of het papiertje veel nut heeft, is mijn vraag niet, men vraagt het steeds meer, dat is het punt.
    Anders geen overeenkomst.

    Als ik de opsteller was zou ik de mijn gewenste bank vragen of een certificatie van een lokale Lawyer voldoende is op dat kopie van je paspoort.
    Die doen dat bij vele papieren.
    Kosten aan verbonden uiteraard, maar och je hoeft niet net zoveel banken langs met irritatie totdat je, je nieuwe bankrekening heb.
    Het is hetzelfde als je visum extension, aan de gevraagde eisen voldoen en je vooral niet af vragen of het redelijk is.
    Het is trouwens geen ‘uitvinding’ van Thailand dit soort bureaucratie, hoewel men het wel erg leuk vindt.

  • ruud zegt op

   Quote: Ja dat kon jaren terug Erik.
   Zo heb ik ook diverse bankrekeningen gehad en weer vernieuwd als er weer eens een kantoor dichter bij mij huis geopend werd.
   Je rekeningnummer kan [kon] je niet meenemen naar een ander filiaal wat balie werk erg moeizaam maakte.

   Vreemd, ik doe mijn dingen voor de bank op drie locaties, afhankelijk van waar ik op dat moment in de buurt ben.
   Meestal Central department store, omdat ik daar ook boodschappen doe voor de dingen die in het dorp niet zijn te krijgen, maar mijn debit card heb ik op een andere locatie gekregen.

 3. Chris zegt op

  Er zijn wellicht regels om een bankrekening te openen en die verschillen welicht per bank.
  Maar die verschillen waarschijnlijk nog meer per bankfiliaal.
  Ga naar een bank en bankfiliaal in een plaats waar veel buitenlanders komen als toeristen of wonen en/of werken. En dat is niet Phayao, maar Bangkok, Phuket, Pattaya, Chiang Mai.

 4. Ger-Korat zegt op

  Als het bij de ene bank niet lukt dan ga je toch langs bij de andere tientallen banken en bankvestigingen. En lukt het bij al die andere kantoren niet in je provinciehoofdstadje dan ga je toch iets verderop in Chiang Mai waar het wemelt van de buitenlanders welke een bankrekening aldaar aanhouden en waar men wel begrijpt dat een paspoort iets officieels is en een legalisatie van een paspoort gelijk is aan een papiertje met wat stempeltjes erop die je op elke hoek van de straat bij wijze van spreken kan krijgen. Nadat je in Chiang Mai je rekening hebt gekregen vraag je daarna of je van vestiging van bankkantoor kan veranderen, doe dat na een maand bij het kantoor in Chiang Mai en zet het over naar een kantoor in Phayao.

  • TH NL zegt op

   Ger-Korat ,ik neem aan dat je de het stukje in zond toen het van William-korat nog niet geplaatst was, die schrijft dat je de bankrekening niet mee kan nemen naar een andere filiaal. Dan is het stukje niet erg behulpzaam.

   • Kees zegt op

    Heb hier, in Chiang Mai stad, zo’n 10 jaar geleden een bankrekening geopend bij KTB. Ben inmiddels 6 maal verhuisd, Doi Saket, San Kamphaeng, Saraphi, en heb nog steeds hetzelfde rekeningnummer.
    Echter ben ik wel altijd in de provincie van Chiang Mai gebleven, daarbuiten zal je waarschijnlijk wel moeten veranderen van filiaal. Sowieso moet je buiten de provincie altijd fee betalen als je gaat pinnen.

    • Siam zegt op

     Ik zit bij de siam commercial bank (scb) en als ik bij hun eigen automaten pin met cardless atm dan betaal ik geen fee voor pinnen buiten de provincie, je moet dan wel de app op telefoon hebben

   • Chris zegt op

    Waarom zou je je bankrekening mee willen nemen naar een andere provincie?
    Voor die paar Baht die het kost om te pinnen?
    Ben blij dat je een rekening krijgt.
    En als je die dan een paar jaar hebt, open je een nieuwe rekening bij dezelfde bank in de province waar je woont, haalt de oude rekening leeg en laat de oude rekening verlopen. (gebeurt automatisch als je -ik dacht – 2 jaar niets doet op die rekening.

   • Raymond zegt op

    In stukje van William_Korat staat kan (kon) je je rekeningnummer niet meenemen. Hij weet het dus ook niet zeker of dat nog steeds zo is. Dus Uw reaktie is ietwat voorbarig tegenover Ger-korat.

    • William-Korat zegt op

     Een banknummer is ‘opgebouwd’ Raymond in Nederland [RABO bij mij] zijn de eerste 4 cijfers van het filiaal en tijdvak, de volgende 5 zijn jou nummer en het laatste is het controlegetal.
     Hier heeft men ook zo’n soort opbouw met filiaal en persoonlijk nummer plus delingscontrole.
     Het even over zetten lijk mij dus niet gewenst met hetzelfde nummer.

     Juist door de creativiteit die veel mensen op tafel mikken worden de regels aangesterkt.
     Ook een paspoort is te vervalsen met stempels en al.
     In Nederland is legaliseren paspoort mogelijk bij je gemeente of notaris, drie maanden geldig.
     Aan te raden dus.
     Thailand, Ambassade of consulaat lees ik net.
     Vervelend, zeer vervelend, klopt.
     Ger geeft een gradatie aan van de ‘vijftig kleuren grijs’ aangaande het bankwezen.
     Een Khun Tak ook.

     • Raymond zegt op

      Misverstand, en mijn fout. Mijn reaktie was bedoeld op stukje van TH NL.

 5. Cornelis zegt op

  In het verleden had Bangkok Bank een duidelijk lijstje met vereisten op de website staan. dat lijstje is nu vervangen door een verwijzing naar een bankfiliaal…….. Geen verbetering!

 6. Lieven Kattestaart zegt op

  De vorige reageerders hebben gelijk.
  Lukt het niet bij de ene bank, snel naar een andere.

  Zelf meegemaakt in Bangkok. in 2017. Bij het willen openen van een bankrekening teneinde daar de benodigde 800.000 baht op kunnen storten, kreeg ik van een Kasikorn-medewerkster daar te horen dat ik éérst een jaar-visum moest kunnen overleggen alvorens bij hen een bankrekening te kunnen openen.

  Dat het nu juist nodig was die poen daar te stallen óm uberhaupt een jaarvisum te kunnen krijgen, wilde maar niet tot haar doordringen.
  Exact een halve minuut lopen verderop zat een vestiging van KrungSri ( Bank of Ayudhja ) en daar kreeg ik zonder mankeren mijn gewenste rekening, zonder moeilijk-doenerij of onmogelijke opgaven.
  Dus een beetje rondshoppen loont, en scheelt veel stress.

  • PEER zegt op

   Ja Lieven,
   Het is de willekeur!
   Omdat ik ‘n hekel had om télkens 200 Bth en Ned bankprovisie re betalen voor 20000 Bth te pinnen, ging ik bij de Th Comm Bank binnen om ‘n rek te openen.
   Ze vroegen naar m’n workpermit. “ ‘m retired and don’t need to work!”
   Bij de Bangkok Bank op Sukunvith werd bijna de loper uitgelegd.
   M’n vrouwke was erbij, en op haar adres, in Ubon, had ik binnen ‘n kwartier m’n bankpas.
   Bovendien was ik op tourist-stempel in Thailand.
   Ik moet wél voor alle werkzaamheden op dit bankfiliaal zijn. Laats nog ‘n nieuwe cred/deb card gekregen, om ook buiten Thailand geld op te nemen en met bankkaart te betalen.

 7. Jack zegt op

  Erik,
  ik liet ze de watermerken van mijn paspoort en de stempels van immigration zien en vergeleek dat met de simpele A4-tjes die ze me lieten zien maar het maakte geen indruk.
  Ik zal het nog eens proberen. Mijn vrouw komt al jaren bij de Kasikorn waar ze mij ook van gezicht kennen, anders maar proberen in Chiang Mai waar ik toevallig volgende week (vooruitzichten 39 C!) een paar dagen verblijf.
  En anders maar als ik weer een keer in Bangkok ben.
  Bedankt voor jullie tips en adviezen.

 8. Frits zegt op

  6.5 jaar geleden heb ik een rekening geopend bij het hoofdkantoor van Bangkok Bank op Silom Road. Een van de vereisten was een verklaring van de Nederlandse ambassade en die geven ze niet. Na doorvragen bij de bank kwam ik er achter dat een fotokopie van mijn paspoort met een stempel van de ambassade zou worden geaccepteerd, en die heb ik dus gehaald.

  Dit document voegt helemaal niets toe. Ik had immers het origineel bij me. Maar bij de bank konden ze het vakje document van de ambassade afkruisen. Die kopie is dus puur om bureaucraten tevreden te houden. Wen er maar aan dat je in Thailand bureaucraten tevreden moet houden met papieren waarvan je he nut niet in ziet.

  Met de Bangkok Bank aan Silom Road heb ik verder goede ervaringen.

 9. Lodewijk zegt op

  Ik heb onlangs een bankrekening geopend om een jaarvisum te kunnen aanvragen. De regels zijn veranderd.
  Het lukte alleen met de hulp van een lokale agent met de juiste relaties.

 10. Eric H zegt op

  ik heb vorig jaar een bankrekening geopend bij de BKK bank in Khon Kaen.
  op dat moment nog met een visum die 2 maanden geldig was
  hun eis was om een rekening te kunnen openen een formulier die je moest halen/kopen bij emigratie.
  het was ook een soort document met gegevens van mijn paspoort en natuurlijk de nodige stempels
  terug naar de bank en na het invullen van allerlei formaliteiten een rekening kunnen openen.

 11. Willem zegt op

  Simpel antwoord. Probeer zo veel mogelijk filialen. Typisch Thailand. Het overal verschillend. Ik vond uiteindelijk een filiaal waarbij mijn visum (Non O) voldoende was. Zoals anderen zeiden, een farang vriendelijk filiaal.

 12. Bing zegt op

  Zelf regeltjes maken kunnen ze heel goed in Thailand. Vaak uit gebrek aan kennis of afschuiven door geen zin.
  Zelf heb ik in 2017 een rekening geopend bij bangkok bank tijdens een vakantie van drie week.
  Moest een ambtenaar meenemen die voor mij instond. Ga naar een hoofdkantoor, daar zal het het snelste lukken.
  Succes.

 13. Dirk zegt op

  Vorig jaar een bankrekening geopend bij Bkk Bank in Roi Et, moesten via de immigratiepolitie gaan om een document te halen en dit document was voldoende voor de bank. Je moet er wel een relatie met een Thai voor kunnen aantonen en er moet een Thais adres van die relatie bij de immigratie politie aangetoond worden. 2 x een halve dag voor kwijt maar uiteindelijk een bankrekening rijker en wat kopijen en Baths armer.
  Ik was op vakantie voor langere periode maar minder dan 3 maand, in totaal 72 dagen. Zelfde scenario voor een GSM nummer. Ook dit is ondertussen geregeld

 14. Rudi zegt op

  Ik ben via TikTok service gegaan kost u wel 5000 TB waarvan bij de opening vd rekening ze 500 TB op je nieuwe rekening storten. Had enkel reispas , Thais gsm nr nodig . Medewerker van TTService rijdt onmiddelijk met je naar de bank . Op een uur had ik mijn rekening zonder uren gaan aan te schuiven bij migration om een document en waarna alles is ingevuld , copy’s en 2 pasfoto’s nodig waren indien ik alles zelf wou doen . Ok het kost je 4500 TB maar ik had tenminste geen geloop en uren verloren om in de rij te gaan staan . En ik was in Thailand enkel met een 30 dagen ( voor de muggenzifters tot eind vd maand nog 45 dagen ) visum on arrival . Groeten en alvast succes gewenst .

  • PEER zegt op

   Nou Rudi,
   Dan ben je tóch nog gen,,,,
   Lees m’n inzending hierboven op de pagina.
   Ik heb bij Bangkok Bank níét in de rij gestaan, maar mocht aanschuiven bij ‘t bureau en werd vriendelijk en snel geholpen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Pech…. dat is geen Visa on arrival maar een Visa Exemption… als muggenzifter

 15. SiamTon zegt op

  Hallo,

  Eerlijk gezegd snap ik het probleem niet. Ga naar een bank (ik ging naar een Kasikorn Bank) en zeg dat je een bankrekening wilt openen. Alles wat je nodig hebt is paspoort en de stempels van visa daarin. Ik ben vergeten, het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden, of je ook een koopcontract of een huurcontract van minimaal een jaar van een huis nodig hebt. Het was in een kwartiertje gefikst, inclusief pinpas.
  Vr.,gr.,
  SiamTon

 16. Johan 2 zegt op

  Ik had binnen een dag een bankrekening geregeld op een 45 dagen toeristen entry.

  Ga naar Jung Ceylon winkelcentrum in Patong Phuket. In de kelder onder het winkelcentrum zitten de bankfilialen. Bezoek de Bangkok Bank en vraag hoe het moet.

  Ik heb de stappen al twee keer hier beschreven. Misschien kan je die artikelen vinden met de zoekfunctie.

 17. Jos zegt op

  Beste,
  Elk filiaal van bangkok bank heeft andere regels. Ik wou ook een rekening openen bij bankok bank in Buriram…hier in Buriram moet u er een ongevallen verzekering bij nemen van 5800 bath..( eenmalig) ik heb ze bedankt en heb een rekening geopend bij TTB bank en bij krungsri bank.
  Daar vragen ze wel het gele boekje van uw tabien baan paspoort en uw eigen paspoort …meer is er niet nodig.

 18. KhunTak zegt op

  Conclusie:
  het is meestal erg lastig om een bankrekening te openen.
  En refererend naar 10 jaar jaar geleden heeft al helemaal geen nut.
  Natuurlijk zijn er legale en ilegale mogelijkheden om een bankrekening te openen.
  Geld doet wonderen en heel veel farangs wonen,niet, in BKK, Chiang mai, HuaHin, Pattaya of Phuket.
  En om daar dan vanuit bv het noorden en oosten van Thailand even naar toe te gaan is ook zoiets.
  Zelf heb ik ooit een bankrekening geopend in Prachuap zonder enig probleem, maar in andere steden was het meestal tenenkrommend om al die smoesjes van bankmedewerkers aan te horen.
  Als je bv een Non-O visum wilt en je wilt op tijd 800.000 storten, waarom zouden banken dan moeilijk doen.
  Ze kunnen heel gemakkelijk checken of er inderdaad dit bedrag gestort wordt en als het al voor andere doeleinden gebruikt wordt, dan sluiten ze de rekening toch gewoon.
  Het feit dat iemand 5000 baht betaald, wat ik mij voor kan stellen, en je binnen no-time een bankrekening hebt, zegt voldoende.
  Het weigeren door een bankbediende om een bankaccount te openen lijkt soms (meestal) op een verkapte manier om een zakcentje te verdienen??

  • Chris zegt op

   beste Kuhn Tak,
   Nou ga je me niet vertellen dat je nooit in Bangkok komt, bv. op reis of omdat je in de ambassade moet zijn.
   En indien dat niet het geval is, waarom een weekendje weg naar een van die toeristenplaatsen niet gelijk op kan gaan met het (proberen te) openen van een bankrekening.
   Bekijk het eens vanuit het standpunt van de bank. Die wordt meer en meer gecontroleerd op rekeningen van mogelijke malafide klanten. Dus men neemt het zekere voor het onzekere, in het ene filiaal is daar men strenger in dan in een ander. Dat zal alles te maken hebben met het vele slechte en zwarte geld dat dit land binnenkomt op dit moment.
   Dat strengere beeld is wat mij betreft ook merkbaar in sommige Immigratiekantoren. In Udonthani moet je Thaise echtgenote naast een copie van de huwelijksakte een recente (niet ouder dan 1 week) verklaring overleggen van de burgerlijke stand dat ze nog steeds officieel met jou getrouwd is.

   • KhunTak zegt op

    beste Chris,
    misschien ben ik niet duidelijk genoeg geweest in mijn reactie??
    Ik heb een bankrekening in Prachuap, zonder enig probleem.
    Daarna verhuisd en geprobeerd in de betreffende woonplaats ook een bankrekening te openen.
    Diverse banken hadden diverse smoesjes of drogredenen.
    Dus het er maar bij gelaten, maar je kunt toch niet van een ieder verwachten om maar even naar een stad af te reizen zoals bv Bangkok?
    En waarom zou ik het vanuit het oogpunt van de bank moeten gaan bekijken.
    Waarom zou ik ineens zo begripvol moeten zijn als zij niet willen of kunnen begrijpen dat een bankrekening een noodzaak is voor ons.
    Omdat de immigratie van ons eist, aan te kunnen tonen, dat wij over voldoende financiële middelen beschikken om hier in Thailand te mogen verblijven.
    En dat zwarte geld waar jij het over hebt, nou ik kan je garanderen dat het meeste daarvan NIET van vakantiegangers, pensionados etc. afkomstig is.
    De rest kun je zelf wel invullen.

    Het is een spagaat.

  • André zegt op

   “Het weigeren door een bankbediende om een bankaccount te openen lijkt soms (meestal) op een verkapte manier om een zakcentje te verdienen”

   Gelukkig is dat jouw mening en heeft niets met de realiteit te maken.

   Ik heb vorig jaar nog een bankrekening kunnen openen. De eerste twee banken wilden niet meewerken, de derde bank had geen enkel probleem. En ik woon absoluut niet waar er veel buitenlanders zijn, integendeel.

   Gewoon een aantal filialen aflopen en dan lukt het wel. Dit is trouwens wat veel farang hier op het blog adviseren.

 19. ruud zegt op

  Het eenvoudigste lijkt me naar een hoofdkantoor te gaan, en niet al die kleine bankkantoortjes af te lopen.
  Daar zit de kennis, en daarna kun je overal bankieren, zolang je geen speciale wensen hebt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website