foto uit archief

Deze persoonlijke anekdote, ingezonden door GeertP, neemt ons mee op een dertigjarige reis door het fascinerende leven van Fa, een vrouw uit het Thaise dorpje nabij Khorat. Opgegroeid onder moeilijke omstandigheden, toonde Fa al vroeg een ongelofelijke slimheid en vastberadenheid om haar lot te veranderen. Met behulp van haar charmes en de mogelijkheden van de digitale wereld, navigeerde ze door een reeks van huwelijken, reisde ze de wereld rond en transformeerde ze haar leven. Dit verhaal werpt licht op Fa’s bijzondere pad en de culturele verschillen in perceptie rond haar acties.

Het is ongeveer dertig jaar geleden dat ik haar voor het eerst ontmoette. Ik was toen voor de eerste keer op vakantie in het dorp van mijn schoonouders, gelegen nabij Khorat. Ze stelde zich voor in perfect Engels: “My name is Fa, how are you doing?” Fa was een beeldschone verschijning, een echte “roofkip”.

Gedurende die vakantie zocht ze regelmatig contact, stelde veel vragen over Europa en liet haar leergierigheid en uitzonderlijke intelligentie zien. In de vroege jaren ’90 waren er in het dorp nog niet veel mensen die een computer konden bedienen. Fa realiseerde zich echter snel dat de computer haar toekomst ging bepalen. Aandacht van de lokale mannen had ze genoeg, maar Fa had al besloten dat haar toekomst elders lag.

Ze was vroeg van school gegaan nadat haar moeder was overleden. Ze moest voor haar huishouden zorgen, evenals voor haar alcoholverslaafde vader en broertje. Wat zou er gebeurd zijn als ze had kunnen studeren?

Fa maakte profielen aan op diverse datingsites en het duurde niet lang voordat de berichten binnenstroomden. Ze was zeer selectief bij het kiezen van haar partners. In de loop der jaren heb ik talloze potentiële huwelijkspartners van haar ontmoet en ben ik een paar keer naar haar bruiloften geweest.

Niet zo lang geleden was er een discussie op dit blog over het financieel uitbuiten van de Farang (buitenlanders) door de schoonfamilie. Ik heb toen bewust niet gereageerd. Het kan namelijk iedereen overkomen, zelfs een professor uit Canada of een beurshandelaar uit New York, die tot Fa’s ex-mannen behoorden.

Fa heeft inmiddels de hele wereld gezien, van Canada tot Japan, en kent de beste plastische chirurgen die er zijn. Ze is inmiddels in haar vijftiger jaren, maar ziet er nog steeds verbluffend uit.

Haar huwelijken hielden nooit lang stand, wat volgens haar te wijten was aan haar onweerstaanbare seksuele aantrekkingskracht tot jonge Thaise mannen. Daar is een groot deel van haar gespaarde geld heengegaan (“zo gewonnen, zo geronnen”).

In Europa zou iemand zoals Fa een ‘roofkip’ of ‘golddigger’ genoemd worden en waarschijnlijk een minder prettig leven leiden in een dorp. Hier echter, wordt ze geprezen om haar slimheid en zorg voor haar familie.

10 reacties op ““Fa, de roofkip: Een verhaal van verleiding en overleving” (lezersinzending)”

 1. Soi zegt op

  Types als Fa kennen we allemaal wel. Een schoolvriendinnetje van mijn vrouw nu achter in de 50 heeft ook meerdere mannelijke nationaliteiten versleten. Heeft haar geen windeieren gelegd en als je haar ziet geef je haar 30. Ze is nu bezig met een 15 jaar jongere Argentijnse voetballer die ze als hotelbaliemedewerkster te Bangkok ontmoette toen de nationale ploeg van Argentinië op trainingskamp was. Met enkele collegae wat met de k!nt draaien en de hele ploeg viel als een blok. Zo zie je maar weer: het kan iedereen overkomen. Niet zo lang geleden was er een discussie op dit blog over het financieel uitbuiten van de farang door de schoonfamilie. Ik heb toen bewust wel gereageerd. Ziende blind- de meesten!

 2. khun moo zegt op

  mooi geschreven.

  Inderdaad.
  Ze wordt in haar dorp als succesvol en slim gezien.
  De lijn tussen bedriegen en slim is flinterdun.

  Zoals mijn vrouw tegen mij zegt wanneer ik iets te lang naar een Thaise schone kijk.
  Daar kun je je hele leven voor gaan werken.

 3. FrankyR zegt op

  Zo simpel zijn (wij) mannen ook weer.

  Een man zal zonder meer van een vrouw kunnen houden. Een vrouw daartegen zal alleen bij een man blijven indien deze haar behoeftes (zoveel mogelijk) kan vervullen.

  Toch is Fa niet al te slim bezig geweest. Enkele Thaise mannen waren kennelijk nog slimmer? Immers hebben die ook de nodige pecunia weten los te krijgen…555

  En idd. is de lijn tussen slim en bedriegen dun als vloeipapier. Niet elke rijke is rijk puur door slimheid, om maar een zijtakje te benoemen.

  Mvg,

 4. GeertP zegt op

  Ik vertel dit alleen om aan te geven dat er hier heel anders wordt gedacht over het financieel helpen van de familie.
  Er waren nogal wat reacties van mensen die “strakke ” afspraken hadden gemaakt met hun partner over het ondersteunen van de familie.
  Ik moet na 44 jaar de eerste nog ontmoeten die volledige inzage heeft in de financiën van zijn vrouw, ik heb er wel legio ontmoet die denken dat ze volledige inzage hebben.
  Dit is trouwens niet iets tussen Thai en Farang maar bijna alle thaise vrouwen hebben een geheim spaarpotje waarvan de partner niets weet,gelukkig maar want anders ging het geld op aan zaken die het gezin niet echt nodig heeft.

  • robhuairat zegt op

   Een vreemde reaktie GeertP. Ik ben volgende maand 45 jaar getrouwd met min Thaise vrouw. Wij hebben eerst 26 jaar in Nederland gewoond en nu ruim 19 jaar in Thailand, Ik heb mijn vrouw na een leerperiode in Nederland en in Thailand onze financiele zaken laten behartigen om haar zelfvertrouwen te geven. Maar ik ben de laatste 26 jaar van mijn werkzame leven financieel administratuer geweest en denk jij nu echt dat ik niet weet wat mijn vrouw met ons geld doet en geheime spaarpotten heeft. E#n ja mijn vrouw heeft in maart 2004 de afspraken gemaakt met haar familie3 toen wij hier kwamen wonen en dat heeeft gewerkt.

   • William-Korat zegt op

    Een bron is geen bron rob, oftewel niet iedere Thai heeft dat ‘kwaaltje’ wat vaak nog bedoeld is om de lieve vrede te bewaren, maar soms voor zaken die puur privé zijn.
    Ik ben ervan overtuigd dat GeertP niet ver van de waarheid zit, veel Thais hebben er een hekel aan om ‘met de billen bloot te gaan’ dus een extra bankrekening waar de centjes die even niet nodig zijn opsparen op een rekening waar je partner niets van weet gebeurd met zeer grote regelmaat.
    Ook bij mannen hebben dat ‘kwaaltje’ met grote regelmaat.

 5. SiamTon zegt op

  Naar mijn filosofie een typische Thaise vrouw die zonder enige scrupules geld van goed gelovige farangs afhandig maakt. Naar mijn idee een vrouw met een miserabel karakter, die je beter ver van je vandaan moet houden. Maar dit soort vrouwen vindt men niet alleen in Thailand, die zijn er overal in deze wereld te vinden. Het is bijzonder spijtig, maar zo zit deze wereld nu eenmaal in elkaar. Ik voor mij, gun dit soort vrouwen nog geen blik waardig. Dan wordt je ook geen slachtoffer van dit soort types.

 6. GeertP zegt op

  Beste robhuairat
  Dan ben jij dus degene die ik nog niet ontmoet heb.
  Prijs jezelf gelukkig, want je hoort bij een heel select groepje.

  Groet GeertP

 7. Peter zegt op

  “Hier echter, wordt ze geprezen om haar slimheid en zorg voor haar familie.”

  ” Wat zou er gebeurd zijn als ze had kunnen studeren?”

  Nou, helaas, niemand zal dat ooit weten, want kennelijk is de ‘zorg’ voor een stelletje kansloze alcoholisten belangrijker dan studeren.

  En hoe slim is het je – met zorg – van farang afgetroggelde geld weer te verbrassen aan een stelletje hopeloze locale weggooiers?

  Kan iedereen het overkomen? Nou, mij niet. Van mij geen kwartje. Daar heb ik niet voor gewerkt.

  Ik kom heel graag in Thailand – met name Phuket – en hoogstwaarschijnlijk zal ik er ook gaan ‘pensioneren’.
  Ik heb er echter absoluut geen behoefte aan te trouwen met een Thaise ( of met wie dan ook trouwens ) . Ja, ik heb ook af en toe wel ‘behoefte’ maar daar is de ‘massage’ voor. Het leven kan zo mooi en zorgeloos zijn als farang in Thailand. Financieel comfortabel ( men hoeft beslist niet rijk te zijn, comfortabel is genoeg ) zijn helpt daarbij enorm. Het hebben van een Thaise vrouw of ‘vriendin’ + aanhang niet.

  Overigens, betreft het hier de persoon in de foto bij het artikel? Hate to disappoint you, maar dat is een ladyboy. ;-))

 8. e thai zegt op

  https://thethaidetective.com/en/ Als je de achtergrond wil controleren
  Spreken Nederlands


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website