Een Nederlander uit Cha Am heeft bij de ambassadeur geklaagd over de aanwezigheid van een Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger, afgelopen zaterdag toen Thanathorn van Future Forward zich moest melden op het politiebureau. Dit zou de belangen van Nederlanders in Thailand in gevaar brengen.

Dit is het antwoord van de ambassade (Thomas van Leeuwen).

“Graag geef ik u een toelichting op de aanwezigheid van een Nederlandse diplomaat op het politiebureau van Phathumwan, afgelopen zaterdag.

Het observeren van politie- en gerechtelijke procedures is een legitieme en routinematige activiteit van ambassades, die volledig in overeenstemming is met het Verdrag van Wenen waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd.

Aanwezigheid van diplomaten bij gelegenheden zoals afgelopen zaterdag is bedoeld om onze eigen regering correcte informatie te kunnen verstrekken, en niet alleen afhankelijk te zijn van mediaberichten. Het verhoor van een leider van een van de grootste politieke partijen is, nu vlak na de verkiezingen en in een periode waarin een nieuwe regering moet worden gevormd, een relevante gebeurtenis. De diplomaten waren daar als onpartijdige waarnemer. We hebben geen partij gekozen voor FFP of een andere politieke partij. Evenmin is op enig moment door de diplomaten media-aandacht gezocht of aangemoedigd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.”


» Laat een reactie achter


24 reacties op “Expat heeft klachten over Nederlandse inmenging binnenlandse politiek Thailand”

  1. Rob V. zegt op

    Tja, het Thaise BuZa is op de teentjes getrapt maar diplomaten wereldwijd observeren wel vaker high profile cases. Tot nu toe heeft Thailand daarvoor geen ‘wraak’ genomen? Hoe zou dat moeten? Burgers van specifieke landen extra pesten met meer migratie regels? Thuis bezoekjes van het leger? Die heeft het al druk zat met Thaise burgers uitnodigen voor gesprekjes of routine matig laten merken dat de groene arm sterk aanwezig is.

    De EU vertegenwoordiging gaf een soortgelijke verklaring:

    “Observation of hearings and trials is standard diplomatic practice worldwide. Its purpose is to enhance understanding of adherence to international standards such as human rights and due process.” (..).”Such observations are in no way indications of political preference or support for specific actors”.

    Tot slot bedankte men de politie voor de goede samenwerking. Op straatniveau gaat het blijkbaar goed maar hoog in de boom zijn wat mensen op hun … getrapt.

    Zie ook: https://m.bangkokpost.com/news/politics/1660240/western-diplomats-deny-thai-accusation

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
    • Rob V. zegt op

      In een opiniestuk van de Bangkpost Post wijst men er op dat het opmerkelijk is dat de politie het professionalisme toont wat de minister van BuZa, Mr Don. Maar de minister dankt zijn baantje dan ook aan de militairen van het NCPO regime. De minister straalt niet bepaald onpartijdigheid uit: “This strong tone and the harsh language could have been avoided. In fact, by abruptly expressing its “displeasure”, the ministry seems to be expressing its political partiality to the world.” zo schrijft de krant.

      Zie:
      https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1660512/envoy-flak-over-the-top

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  2. Rob V. zegt op

    Ik wil juist mijn complimenten aan NL, EU en de andere ambassades geven. Vooral bij dictatoriale regimes is het belangrijk te laten weten dat we staan voor mensenrechten, een eerlijk proces etc. Prima dus dat deze ambassades publiekelijk hun gezicht lieten zien door deze high profile case openbaar te observeren.

    Eerder deze week beklaagde een reageerder hier nog op het blog dat onze vertegenwoordigers te weinig doen om de zorgen omtrent het verloop van deze verkiezingen kenbaar te maken. Het is evident dat de junta en haar ‘onafhankelijke’ organen geen schoonheidsprijs verdienen, maar ik vertrouw er op dat landen die staan voor democratie en recht op de schtergrond vast wel diplomatiek aan het werk zijn om duidelijk te maken aan het regime dat men geen rare dingen moet doen die in strijd zijn met allerlei verdragen in basale mensenrechten principes.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  3. L.Burger. zegt op

    Dat is een duidelijke uitleg.
    Maar zou de Thai die diplomaat kunnen zien als inmenging?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. L.Burger. zegt op

    Stel je voor dat ze hem gaan beschuldigen van spionage ofzo. Kan me voorstellen dat ze liever geen falang in een politiebureau laten rondsnuffelen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. RuudB zegt op

    Dat diplomatiek wordt nagegaan of procedures verlopen zoals internationaal aanvaardbaar geacht is zonder meer volledig terecht. Thailand claimt een (zekere mate van) democratie te bezitten. Welnu: laat Thailand dat dan ook waar maken. Wie wil er nou nog langer onder een (huidige soort of variant) van militair bewind wonen/leven? Welk belang is er voor de expat als Thailand volgens een militair-politiek systeem wordt bestuurd? Welke repressie wordt door betreffende expat gevreesd? Ergo: als er repressies te duchten zijn omdat ambassades deze verkeizingen monitoren, wat betekent dat dan voor een nog langer verfblijf alhier?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • theoweert zegt op

      Het is een goede zaak dat men een vinger aan de pols houdt.
      Maar de tekst “Wie wil er nou nog langer onder een (huidige soort of variant) van militair bewind wonen/leven?”

      Ik denk dat de meesten de rust in het land van de afgelopen jaren niet als erg hebben ervaren. Er waren geen militaire posten waar druk werd gecontroleerd in het straatbeeld vallen de militairen totaal niet op.

      De jaren daar voor met alle chaos bij de vliegvelden, en in Bangkok gaf veel meer ellende.

      Wij hebben een democratie in Nederland, maar als ik de diverse forums lees is men daar totaal ontevreden over en daar regeert een gekozen regering. Mocht 1 van de partijen als b.v. de FVD en PVV de meerderheid krijgen heeft een gekozen dictatuur.

      Ik hoop dat met de jaren geleidelijk weer normale regering komt, maar zonder de toestanden van voor de coup.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. J.P. van der Meulen zegt op

    Keurig en duidelijk antwoord van de ambassade.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  7. Joop zegt op

    Naar mijn mening ongevraagde en ongewenste bemoeizucht van de Nederlandse ambassade. Doen we dat ook in Rusland en in China?
    De Nederlandse ambassade kan zijn tijd beter besteden aan het behartigen van de belangen van en behulpzaam zijn aan Nederlanders die in Thailand wonen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  8. lung Lala zegt op

    Ik heb niemand, van welke diplomatieke vertegenwoordiging, gezien bij het politieke machtsspel in London deze week, lopen vast en zeker allemaal aan de leiband van de USA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  9. Rene Martin zegt op

    Prima reactie van de ambassadeur.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  10. Eddy uit Oostende zegt op

    Een goede en correcte uitleg die zeer duidelijk is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  11. Jan zegt op

    Bravo Nederlandse diplomaten. Dat zie ik onze Belgische diplomaten niet doen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Rob V. zegt op

      Er waren diplomaten namens Australië, België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, VK, VS, EU en de VN. Dus ook bravo voor de Belgen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  12. khun zegt op

    Toen ik het in de krant las dat gezanten, waaronder ook van nederland, aanwezig waren was ik zeer verheugd. Dit deed mij goed.
    Bravo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  13. Maryse zegt op

    Mooi geschreven en duidelijke reactie van de ambassade, het is inderdaad hun werk. Geen halszaak van maken!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  14. Mark zegt op

    Het gebeurt wel meer dat mensen niet tevfeden zijn over ambtenaren die hun job doen.
    Persoonlijk heb ik liever dat ze hun job doen, dan dat ze die niet doen. Daarvoor betalen we belastingen, toch?
    In het antwoord wordt trouwens helder aangegeven wat ze deden, waarom, op welke rechtsgrond en in welke hoedanigheid.
    Ik ben trots op mijn land omdat het dergelijke beleid voert. Het gaat om fundamentele waarden en is uiterst waardevol.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  15. Arend Hart zegt op

    Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de betreffende Nederlander uit Cha Am niet zou kunnen instemmen met de uitleg van Nederlandse ambassade wat betreft hun volkomen gerechtvaardigde actie. Zoveel vertrouwen heb ik wel in de neutraliteit van onze ambassade ten aanzien van deze kwestie. Mij lijkt daarom dat geklaag niet op zijn plaats. Anders ben ik wel benieuwd zijn naar argumenten waarom niet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  16. Rob V. zegt op

    Het Thaise BuZa heeft een brief  omtrent hun ongenoegrn aan de ambassades gestuurd. Zie onder. In een tweede verklaring verdedigen ze het gebruik van de militaire rechtbank (jegens Thanathorn), ook andere landen zouden dat doen. Het berechten (met minder rechten dan voor een civiele rechtbank) is volkomen in overeenstemming met de Thaise grondwet, procedures  en wetgeving.


    AIDE MEMOIRE
    In line with international practices and obligations, as the receiving state, the Royal Thai Government respects rights of Embassy to monitor political and economic development and to observe events of significance in Thailand, for the Embassy ‘s benefit of analyse, assessment and promoting friendly relations between Thailand and the sending state.

    However, the incident at Pathumwan police station last Saturday (6 April 2019) involving a number of Embassies, including your own, while the police were carrying out their duty required under the Thai law, was clearly not consistent with such international practices and obligations.

    Regardless of the intention, the presence of Embassies’ representatives at the police station with such a visibility and the publicity it generated were clearly an act of political significance, seen by the Thai public largely as a show of moral support to Mr. Thanathorn.

    In other words, it was a political act or a political statement on the part of this Embassies.

    It clearly amounted to the Embassies choosing to be a player in Thai domestic politics, at least by having taken side in the country’s political landscape.

    The Royal Thai Government considers such action to be in breach of the Vienna Convention on Diplomatic Relations (VCDR), Article 41, and the internationally recognised principle of non-interference in internal affairs of sovereign nations.

    We have not seen such an act by diplomatic corps anywhere we know of.

    Therefore, we want to register our displeasure and concern, ard to remind you of the international obligations under the VCDR.

    We hope that such acts will not be repeated in the future.

    Ministry of Foreign Affairs,
    Bangkok
    10 April 2562 (2019)
    —-

    Bronnen:
    – Andrew MacGregor Marshall (Zen journalist)
    http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30367614
    https://thaipoliticalprisoners.wordpress.com/2019/04/09/the-military-court-and-thanathorn/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  17. ruud zegt op

    Je kunt als land geen politiek bedrijven, zonder dat individuele burgers daardoor getroffen kunnen worden.

    Maatregelen tegen Nederlanders die in Thailand verblijven, zijn denkbaar, hoewel niet waarschijnlijk.
    Dat bezorgt Thailand waarschijnlijk meer ellende, dan het waard is.
    Vooral, omdat het over de vertegenwoordigers van een aantal landen gaat.
    Die zullen elkaar vervolgens waarschijnlijk ook steunen, als Thailand maatregelen zou treffen.
    Als het alleen Nederland zou zijn, zou het risico een stuk groter zijn.

    En we hebben nog niets gemerkt, en de ergste woede zal ondertussen waarschijnlijk wel zijn gezakt en het dagelijks verstand heeft waarschijnlijk de touwtjes al weer in handen genomen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  18. Rob V. zegt op

    Prawit (Khaosod) schrijft in zijn opinie stuk over de onrust in juntaland. Het zijn o.a. de miliairen die zelf de onrust veroorzaken door het aanwezen van Future Forward als het nieuwe kwaad. Prawit hoopt dat de mensen het hoofd koel houden en niet in haatzaaierij trappen gericht op o.a. Thanathorn en Piyabutr.

    http://www.khaosodenglish.com/opinion/2019/04/13/opinion-lets-not-succumb-to-political-hysteria/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website