(AUWAE PHOTO / Shutterstock.com)

Mijn vrouw en ik wonen in Nederland, zijn in NL gehuwd en mijn vrouw is Thais staatsburger. We hebben ons huwelijk in Thailand laten registreren en wilden op dit blog laten weten hoe dat is gegaan.

Voor de registratie is bijzonder nuttig geweest een artikel op Thailandblog dat geplaatst werd op 11-5-21:
https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-mijn-huwelijk-laten-registreren-in-thailand/

Met name de reactie van Ad in dat artikel was duidelijk en behulpzaam.

We hebben onze registratie met zo min mogelijk reistijd gerealiseerd, het meeste kon online geregeld worden. Hieronder de genomen stappen:

 • online aanvragen meertalig uittreksel bij de gemeente in NL waar ons huwelijk plaatsvond. Kosten 7,50 euro. Dit werd in minder dan een week thuisgestuurd.
 • legaliseren bij consulair diensten centrum in Den Haag door per per post op te sturen. Legaliseren kostte 10 euro plus 9,05 euro voor aangetekend retourneren. Dit duurde ook ongeveer een week. Vooraf hadden we via email bevestiging van het proces gevraagd. info.consuliar@minbuza.nl
 • online afspraak gemaakt bij Thaise ambassade, daar onze gelegaliseerde akte plus een envelop met voor 9,05 euro aan postzegels ingeleverd. De envelop moet daadwerkelijk beplakt zijn met voldoende postzegels. Als ik het goed begrepen heb, versturen ze vanuit de ambassade aangetekend, waarbij ze een korting krijgen voor het bedrag aan postzegels waarmee de envelop beplakt is, waardoor effectief geen verzendkosten voor rekening van de ambassade komen. Dit laatste meld ik om de schijnbare onzinnigheid van het beplakken van de envelop te verklaren, mede naar aanleiding van ons bezoek aan de plaatselijke Primerawinkel vlakbij de ambassade die ons de postzegels verkocht en het nut ervan niet begreep. Kosten ambassade 15 euro plus 9,05 euro aan postzegels plus een grote envelop. Dit duurde ongeveer 2 weken.
 • gelegaliseerde huwelijksakte per post naar een Thais vertaalbureau gestuurd, zij hebben het vervolgens vertaald en laten legaliseren bij het Thaise ministerie van buitenlandse zaken in Bangkok. Het vertaalbureau heet: masterpiecetranslation.com Kosten vertaling en verdere afhandeling: aangetekend versturen vanuit NL naar TH 19,30 euro plus 2050 THB voor vertalen plus 400 THB voor versturen van de gelegaliseerde akte naar ons adres in Thailand. Dit duurde ongeveer 3 weken.
 • nadat mijn vrouw en ik in November in Thailand aangekomen zijn voor onze vakantie, hebben we onze akte bij de gemeente laten registreren. Hierbij dienden 2 familieleden mee te komen die als getuigen fungeren. Er werden geen kosten berekend. Dit duurde ongeveer 2 uur, maar had vooral te maken met het feit dat het een verzoek was waar ze zelden mee te maken hebben. Verder bijzonder behulpzaam geholpen.

Dat was het, ons huwelijks is nu in Thailand geregistreerd.

Ingezonden door Dennis

12 reacties op “Ervaring huwelijk in Thailand laten registreren (lezersinzending)”

 1. Rys Chmielowski zegt op

  Bedankt Dennis! Heel overzichtelijk en duidelijk. Gaan wij ter zijner tijd ook zo doen.
  Groet Rys

 2. Henkwag zegt op

  Misschien een naieve vraag, maar wat is precies het directe dan wel indirecte voordeel van zo’n registratie ? Wij (thaise vrouw en ik) zijn, toen nog in Nl wonend, daar in 2001 voor de wet getrouwd. In 2004 naar Thailand verhuisd en ons daar definitief gevestigd, dus uitgeschreven in NL. Tot op de dag van vandaag hebben wij (nog) niet de behoefte gevoeld om de papierwinkel en moeite aan te gaan om ons huwelijk hier in Thailand te laten registreren, en voelen dat ook niet als een gemis. Voor de goede orde: ik heb wel bij een goede notaris hier een testament laten maken dat in Thailand rechtsgeldig is en waarbij mijn echtgenote bij mijn verscheiden mijn bezittingen erft.

  • Hans Fabian zegt op

   Registratie van je huwelijk is nodig om Kor Ror 22 bij de gemeente te verkrijgen. Dit heb je nodig bij Immigration als jij je verblijfstijd wil verlengen op basis van Thai marriage met een visum Non Immigrant – O

   • Dennis zegt op

    Zoals Hans Fabian hierboven schrijft: tbv visum op basis van huwelijk dient ons huwelijk in Thailand geregistreerd te zijn.

  • Dennis zegt op

   (een andere Dennis dan diegene die z’n ervaring hierboven schrijft)

   U bent hoogstwaarschijnlijk verplicht om uw huwelijk te registreren in Thailand (in Nederland geldt dat andersom sowieso; een in Thailand afgesloten huwelijk moet u ook in NL registreren). Ook volgens de Thaise wet is polygamie verboden (en ja, ik weet dat het hebben van meerdere vrouwen in Thailand niet ongebruikelijk is, maar er kan maar 1 de wettige echtgenote zijn). Als u uw huwelijk niet registreert, dan zou u in Thailand nogmaals kunnen huwen, terwijl dat tegelijkertijd volgens de wet niet mag. Ik neem aan dat u geen plannen heeft om nogmaals en nu met een andere vrouw te trouwen, maar feitelijk houdt u zich niet aan de wet en dus bent u strafbaar. Of het in de praktijk zo’n vaart loopt is de vraag, maar toch.

   Voor de rest hangt het af van uw situatie; heeft u in Nederland kinderen bijvoorbeeld? Die zouden een deel van uw bezittingen kunnen claimen. En er zijn nog wel een paar scenario’s te bedenken

   • Henkwag zegt op

    Beste andere Dennis. Hartelijk dank voor Uw reactie. Echter, met “hoogstwaarschijnlijk verplicht” , daar kan ik niks mee, evenals met “zouden kunnen claimen” (i.v.m. testament). Uw verhaal bestempel ik dan ook grotendeels als gezochte onzin. Ik heb tot heden feitelijk slechts 1 zinvolle reactie gekregen, nl. die van Hans Fabian. Daaruit blijkt dat wellicht het enige voordeel van Thaise registratie (en dat was dus ook mijn vraag) is, dat als men niet in staat is of in staat wil zijn om te voldoen aan de 800.000 bath per jaar c.q. 65.000 bath per maand de registratie verplicht is om een Thai marriage jaarvisum te verkrijgen. En, zoals ik al eerder heb vermeld, tot op heden hebben wij, in bezit van eigen woning op platteland (daarnaast huren we nog een appartement in de stad) alsmede door de jaren heen bezit van diverse auto’s en motorbikes op geen enkele wijze nadeel ondervonden van de niet-registratie. Uiteraard ook niet bij het verkrijgen van mijn jaarvisum (inmiddels een keer of 18) op basis van de 800.000/65.000 eis.

    • Dennis zegt op

     Bedankt voor uw “vriendelijke woorden”. Dat nodigt echt uit om nog anderen te antwoorden!

     Ik ken u niet en uw exactie situatie ook niet. Ook heb ik, net als 99,999999999% van alle lezers hier (misschien wel 100%) géén studie Thais recht gedaan. Als u het allemaal beter weet, waarom stelt u hier dan nog de vragen? Om vervolgens de reageerder de mantel uit te vegen?

     Ik zal stelliger zijn; u bent strafbaar. Polygamie is in Thailand verboden en door het niet registreren van uw huwelijk, hoe zinloos dat ook is in uw ogen, heeft u de mogelijkheid om in het huwelijk te treden met een andere partner. U heeft immers volgens de Thaise wet geen partner en dus zou er geen bezwaar kunnen worden gemaakt tegen een nieuw huwelijk. En daarom andere Dennis, daarom MOET u uw huwelijk registeren.

     Wat betreft uw wel of niet kinderen; zoals gezegd weet ik niet of u kinderen heeft, want dat meldt u niet en ik ken u niet. Maar als u kinderen heeft, dan hebben die recht op een kindsdeel, iets wat u ze niet kunt ontzeggen volgens Nederlands recht. En dus andere Dennis, kunnen uw kinderen hun deel van uw nalatenschap opeisen, hoeveel Thaise testamenten u ook laat opmaken.

     Als u alleen antwoorden wilt lezen die u welgevallig zijn, meldt dat voortaan even!

     • Henkwag zegt op

      Dennis, ik wil graag, als de moderator het mij tenminste toestaat, een laatste keer reageren. Ik ben, zoals U zegt, net als velen van ons niet erg thuis in de thaise wetgeving, hoewel mijn geliefde thaise eega daar uiteraard meer van weet. Niettemin hebben wij beiden nergens een regel of wetgeving kunnen vinden waarin registratie van een Nederlandse huwelijk alhier verplicht wordt gesteld. Uw woorden: “U bent strafbaar” zijn dus opnieuw niet waar ! Sterker nog, als ik hier al, zoals U zegt polygamie zou willen plegen is dat onmogelijk. Als je hier in Thailand voor de wet trouwt met een thaise partner heb je van de Nederlandse ambassade in Bangkok een huwelijksbevoegdheidverklaring nodig. Kortom, zelfs al zou ik dat willen, is dat op basis daarvan onmogelijk. Ook Uw opmerking over het testament trek ik in rwijfel, ik denk namelijk niet dat hier in Thailand bij een in Thailand opgemaakt en door een Thaise notaris bekrachtigd testament de nederlandse wetgeving prevaleert boven de thaise.
      Tenslotte: ik ben niet de “andere Dennis”, daarmee bedoelde ik Uzelf.

 3. Jack zegt op

  Dennis,
  ik ben ook met een vergelijkbaar traject bezig. Ik heb alle stappen doorlopen die in NL gedaan moeten worden en heb al contact met een bureau in BKK voor vertalen en laten legaliseren. Daarvoor benodigen zij alle originelen die ik met blauwe pen moet tekenen, dus in persoon. Ook hebben ze een kopie van paspoort nodig en een kopie van mijn visum. Voor het kopie paspoort ben ik ervan uitgegaan dat ik een gelegaliseerde kopie door de NL ambassade in BKK nodig heb maar uit jouw bericht maak ik op dat dit niet nodig is want jij bent niet langs de NL ambassade gegaan.
  klopt dat?

  • Rudolf zegt op

   Hoi Jack,

   Dat hangt van de gemeente af, Ik had de gelegaliseerde kopie van mijn paspoort wel nodig, dat wist ik van te voren niet, maar gewoon geregeld, als je weer terug naar BKK moet, ben je verder van huis.

  • Dennis zegt op

   Jack, we hebben de originelen per post naar Thailand gestuurd. Daar moest een kopie van het Thaise ID bewijs van mijn vrouw bij. Van mij was geen kopie ID bewijs nodig en ook geen visum.
   Mijn paspoort had ik voor de registratie niet nodig, ik ben dus ook niet bij de NL ambassade geweest.
   Op het gemeentehuis in Thailand werd van mij niet meer verlangd dan het zetten van een handtekening.
   We wonen in Nederland en ik beschik niet over een visum. De registratie dient om tzt een visum op basis van huwelijk aan te vragen.

 4. Jack zegt op

  Bedankt Dennis.
  Dat is ook de reden dat wij eindelijk na bijna 25 jaar ons huwelijk in Thailand laten registreren


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website