Dat een ziekteverzekering in Thailand een dure zaak is, is algemeen geweten. Vandaag werd er een bericht verstuurd door de vriendenclub in Pattaya met onderstaande mededeling. Dit mocht gerust verder verspreid worden en is wellicht voor velen interessant.

Een ziekteverzekering met geen leeftijdgrens, geen medisch onderzoek en geen pre-existing conditions: CFE = Caisse des Français de l’Etranger

Dit is een ziekenkas voor initieel bedoeld voor Fransen die in het buitenland wonen. Echter aangezien CFE een privaat bedrijf is (dat weliswaar werkt voor de Franse Sociale Zekerheid) werden ze in 2020 verplicht ook andere Europese burgers toe te laten en sinds dan kunnen dus ook personen uit een ander land van de Europese gemeenschap hierbij aansluiten.

De PRO’s:
– Er is geen leeftijdsgrens
– Geen medisch onderzoek vereist
– Geen pre-existing conditions
– Geldig voor inpatient en outpatient treatments

De CON’s:
– De wachttijd is 6 maanden, dus men betaalt de eerste 6 maanden en daarna pas gaat de dekking in.
– Terugbetaling voor in-patient is forfaitair:
* 80% wordt direct aan het ziekenhuis betaald als je naar een ziekenhuis gaat dat VYV, hun assistance company (alarmcentrale zoals Mutas voor Belgische mutualiteiten), goedgekeurd heeft (lijst in bijlage). 20% dien je zelf te betalen (deze lijst kan wijzigen, men zal je dan wellicht wel verwittigen).
Op de lijst in bijlage vind je onder Pattaya het Pattaya International Hospital en SK Medical…..zou een nursing home zijn.
Het Bangkok Pattaya Hospital (en ook andere in de buurt) vind je onder “Chonburi”.
* Als je naar een ziekenhuis gaat dat VYV niet goedgekeurd heeft moet je de volledige rekening zelf betalen en kan je nadien 50% terugclaimen.

– Out-patient is op basis van pay-and-claim: je betaalt de rekening en stuurt ze naar CFE (kan online) die dan (volledig of gedeeltelijk) terugbetaalt. Daar hangt de dekking af van de prijs hier in vgl. met het Franse sociale zekerheidstarief (dat we niet kennen). Belangrijk is hierbij dat wanneer je claimt, je in detail specifieert wat er gebeurde.

Meer informatie en een online mogelijkheid om aan te sluiten vind je op: www.cfe.fr
Merk op dat ook alle correspondentie in het Frans zal gebeuren.

Ingezonden door Maurice (BE)

24 reacties op “Een interessant weetje over een ziekteverzekering (lezersinzending)”

 1. HansNL zegt op

  Lijkt prima.
  Echter, alle correspondentie in het Frans zou wel eens een enorm struikelblok kunnen zijn.
  En dat is erg jammer.
  Of, er zou een “vriend” moeten bemiddelen die zowel Nederlands als Frans spreekt en schrijft.
  Een soort bemiddelaar, dus.

  • John zegt op

   Als er een samenwerking is tussen de verzekeraar en bepaalde Thaise hospitalen dan gebeurt de correspondentie toch door het hospitaal zelf?

   Een hospitaal zal nooit een behandeling opstarten zonder het akkoord van de verzekeraar. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat een Thais ziekenhuis Franse kennis heeft, die zullen toch enkel maar in het Engels onderhandelen.

   En we hebben nog altijd Google Translate die ons verder kan helpen.

   Nu, ik begrijp dat de Franse taal en Nederlanders geen goed huwelijk zijn, onder de Belgen is dat uiteraard veel beter.

   • JosNT zegt op

    De ‘Caisse des Français à l’ étranger’ werkt niet zelf met de hospitalen. Dat wordt voor hen gedaan door “VYV”, hun assistance company. Een afhandelaar dus. Die zullen wel in het Engels communiceren met de hospitalen. VYV heeft trouwens een Engelstalige website.
    Ik heb die even opgezocht maar behalve een paar woorden uitleg wordt je er niet wijzer van. Hoeft ook niet want ze doen slechts wat ‘Cfe’ hen toelaat te doen. Je ziet ook links onder de vorm van logo’s. Klik je daar op dan wordt je doorgestuurd naar de websites van de verschillende verzekeringsmaatschappijen waarvoor ze de zaken afhandelen.

    https://vyv-ia.com/en/homepage/

    Je kan hen wel contacteren via mail.

 2. Rob Phitsanulok zegt op

  Beste , is inderdaad misschien interessant , alleen alles in de Franse taal maakt het wel iets moeilijker.
  We hebben een paar weken over dit onderwerp al wat inzendingen gehad. Er zat er ook een bij met een ziektekosten verzekering die ongeveer euro 800 koste. Daar zou ik wel meer info over willen hebben.

 3. Rene Wouters zegt op

  Bedankt maar de lijst van hospitalen in bijlage vind ik niet.
  Rene

 4. HansHK zegt op

  Voor de inschrijving vraagt men om een numéro de sécurité social. Hoe kom je daar aan ???

 5. Jan zegt op

  Dit topic werd blijkbaar opgestart na een mailing van de Vlaamse vriendenclub in Pattaya (ik heb trouwens ook die mail ontvangen. Niet alle info van de mail werd over genomen (o.a. de bijlagen).

  Misschien moeten jullie zelf eens contact opnemen met Donaat Vernieuwe. Zijn email zal ik hier niet vermelden maar kunnen jullie terug vinden op hun website: https://www.vlaamseclubpattaya.com

  Ik heb de indruk dat die verzekering qua voorwaarden en betaalbaarheid een pak interessanter blijkt te zijn dan vele anderen. Ik zal dit zeker eens van naderbij bekijken.

  • Robert_Rayong zegt op

   Ik heb Donaat gisteren een mailtje gestuurd en heb vandaag netjes een uitgebreid antwoord ontvangen (met een aantal bijlagen met wat meer informatie).

 6. Peter zegt op

  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Wat zijn de addertjes onder het gras?

  • Maurice zegt op

   Ach, toch iemand die suggereert dat het een interessante verzekeraar zou kunnen zijn. En misschien zijn er helemaal geen addertjes.

 7. Jan zegt op

  De maandpremie voor 60 plussers is 204 EUR per maand in Thailand.

  Ze werken samen met onderstaande ziekenhuizen in Thailand:

  BANGKOK PAOLO HOSPITAL PHAHOLYOTHIN
  BANGKOK BANGKOK HOSPITAL
  BANGKOK RUTNIN EYE HOSPITAL
  BANGKOK BNH HOSPITAL
  BANGKOK SIKARIN HOSPITAL
  BANGKOK BANGKOK CHRISTIAN HOSPITAL
  BANGKOK BANGKOK HOSPITAL HEADQUARTERS
  BANGKOK PHYATHAI 2 HOSPITAL
  BANGKOK SAMITIVEJ SUKHUMVIT HOSPITAL
  BANGKOK SAMITIVEJ SRINAKARIN HOSPITAL
  BANGKOK PRARAM 9 HOSPITAL
  BANGKOK VIBHAVADHI HOSPITAL
  BANGKOK RUTNIN EYE HOSPITAL
  BANGKOK NAN AH HOSPITAL
  CHIANG MAI BANGKOK HOSPITAL CHIANGMAI
  CHIANG MAI CHIANG MAI RAM HOSPITAL
  CHIANG RAI BANGKOK HOSPITAL CHIANGRAI
  HUA HIN BANGKOK HOSPITAL HUA HIN
  KRABI TOWN WATTANAPAT HOSPITAL AONANG
  MUANG KHON KAEN BANGKOK HOSPITAL KHON KAEN
  PAKCHONG NAKHONG RATCHASIMA BANGKOK HOSPITAL PAKCHONG
  PHETCHABURI BANGKOK HOSPITAL PHETCHABURI
  PHITSANULOK BANGKOK HOSPITAL PHITSANULOK
  NAKHONG RATCHASIMA BANGKOK HOSPITAL RATCHASIMA (KORAT)
  AMPHUR MUANG, NAKORN PATHOM BANGKOK HOSPITAL SANAMCHAN
  UDON THANI BANGKOK HOSPITAL UDON
  UDON THANI NORTH EASTERN WATTANA HOSPITAL
  UDON THANI AEK UDON INTERNATIONAL HOSPITAL
  CHONBURI BANGKOK HOSPITAL PATTAYA
  CHONBURI SAMITIVEJ SRIRACHA HOSPITAL
  CHONBURI AIKCHOL HOSPITAK
  CHONBURI SAMITIVEJ CHONBURI HOSPITAL
  KHON KAEN SRINAGARIND HOSPITAL
  KHON KAEN QUEEN SIRIKIT HEART CENTER OF THE NORTHEAST
  CHANTHABURI BANGKOK HOSPITAL CHANTABURI
  RAYONG BANGKOK HOSPITAL RAYONG
  TRAT BANGKOK HOSPITAL TRAT / KOH CHANG CLINIC
  PHUKET BANGKOK HOSPITAL PHUKET
  PHUKET MEDICAL ANGELS PHUKET
  PHUKET BANGKOK HOSPITAL SIRIROJ
  PHUKET VACHIRA HOSPITAL
  PATTAYA SK MEDICAL SERVICE CO LTD PATTAYA
  PATTAYA PATTAYA INTERNATIONAL HOSPITAL
  HAT YAI BANGKOK HOSPITAL HATYAI
  KOH SAMUI BANGKOK HOSPITAL SAMUI
  KOH SAMUI BANDON INTERNATIONAL HOSPITAL
  SURAT THANI BANGKOK HOSPITAL SURAT
  KOH PHANGAN PHANGAN INTERNATIONAL HOSPITAL
  KOH PHI PHI WORLDMED CENTER
  UBON RATCHATHANI CHIWAMITRA CANCER HOSPITAL
  NONGKHAI NONGKHAI WATTANA HOSPITAL

 8. Grumpy zegt op

  Via de aangegeven link lees ik op de website van de “Caisse des Francais á l’Etranger” het volgende: CFE kent een 3-tal ‘buitenlandse’ opties: 1- een a a n v u l l e n d e verzekering voor Franse expats als zij langer dan 6 maanden buiten Frankrijk wonen; 2- een aanvulling op hun buitenlandse verzekering voor Franse expats die voor kortere of langere tijd naar Frankrijk terugkeren; en 3- een aanvullende verzekering voor Franse gepensioneerden die in het buitenland ziektekosten hebben.

  Zowel optie 1 als 3 kan niet zonder de Franse wettelijke verplichte basisverzekering, en bedoeld voor in het buitenland Franse werkenden/expat. Optie 2 is dan voor de groep Franse gepensioneerden bedoeld als zij in het buitenland ziektekosten maken. Let wel: een gepensioneerde is per definitie geen expat, en omgekeerd.

  Dat buitenland is in 5 zones verdeeld. Thailand en overige Asean-landen betreffen zone 1, en kennen een dekking van ziektekosten tot 80% naar lokale maatstaf gemeten, minus aftrek van betalingen door andere maatschappijen. De premie bedraagt grofweg een 60K baht per jaar. Er bestaat WEL een leeftijdsgrens: aanmelding vanaf 60 jaar oud tot 80 jaar oud, en tot een leeftijd van 100 jaar verzekerd blijven. Na acceptatie geldt een uitvoeringswachttijd van 6 maanden, inderdaad.

  CFE heeft eerder in juli 2020 een partnerschap gesloten met de Franse verzekeraar APRIL en de Thaise lokale verzekeraar LMG. Gezamenlijk bieden zij een lokale ziektekostenverzekering aan, goedgekeurd door de Thaise autoriteit, ten behoeve van het OA-visum. Ook hier is aanmelding beperkt tot 80 jaar en deelname tot een leeftijd van 100 jaar.

  Er valt verder niets te lezen over enige mogelijkheid voor niet-Fransen om zich bij optie 2 aan te sluiten noch over deelname voor niet-Fransen aan het APRIL/LMG/CFE programma betreffende de aanvraag Visum O-A.

  Ik heb dus CFE in mijn beste HBS-Frans via de online invulformulieren gevraagd naar de mogelijkheid van deelname aan optie 2 als Nederlands gepensioneerde permanent wonend in Thailand op basis van Non-O Retirement. Direct werd gereageerd met een mail waarin bevestigd werd dat mijn vraag is ontvangen en dat deze een dezer dagen zal worden beantwoord. Plus een tweede mail waarin bevestiging van mijn online-zoektocht bij CFE, een telefoonnummer en een cfe-info mailadres indien meer informatie gewenst. Als bijlagen toegevoegd een uitgebreide CFE-brochure Buitenland en een Overzicht Vergoedingen.

  Ik wacht hun antwoord verder af en laat tzt het resultaat weten. Maar ik heb zo mijn twijfels want waarom zou een maatschappij uit/in Frankrijk verplicht zijn haar verzekeringsportfolio open te stellen voor niet-Fransen die sowieso niet zijn aangesloten bij de Franse basiszorgsystemen en niet in het bezit van een Franse BSN? Als die verplichting een Europese eis is, hoezo gooit Nederland dan al haar naar het buitenland geëmigreerde landgenoten uit de eigen ziektekostenverzekering, laat staan ook maar een fractie van een seconde te denken aan niet-Nederlanders. Of is Nederland toch niet stiekem het beste jongetje in de klas daar zo in Brussel?
  Ik zal er zelf geen gebruik van maken want ik volg mijn eigen gezondheidsplan, maar ook omdat die wachttijd van een half jaar in wezen een verkapte premieophoging inhoudt.

  • Grumpy zegt op

   Foutje in de tekst: in de tweede alinea eerste zin wordt verwezen naar optie 3 maar is optie 2 bedoeld, en in de 2e zin juist andersom. Idem in alinea 6: mogelijkheid tot deelname aan optie 2 is deelname aan optie 3.

  • Grumpy zegt op

   Hallo zeg, wie is er negatief? Mijn reactie bevat een relaas van data zoals te lezen op de website van CFE. Niet meer, niet minder. Wellicht beter lezen. Die data vullen al de helft van mijn tekst. Daarna volgen een overpeinzing en een kritische noot mijnerzijds plus de mededeling info gevraagd en ontvangen te hebben. Wie er zijn voordeel met mijn reactie wil doen gaat z’ n gang. Jou kan ik overslaan.

  • Cornelis zegt op

   Moderator; Opmerking Bart verwijderd.

 9. Gino zegt op

  Beste Maurice,
  Het probleem is het volgende.
  Vooreerst geen bilaterale overkomst tussen BE en TH.
  Ten tweede de meeste Belgen wonen hier al vele jaren en hebben steeds niet willen intekenen op een jonger leeftijd op een verzekering(toen nog betaalbaar).
  Zo van de gedachtegang,,mij overkomt niks,,
  Met deze Franse verzekering denken ze nu de oplossing gevonden te hebben.
  Ongeveer 2500€/jaar.
  Laat maar veronderstellen een ernstige opname van 2 miljoen bath.betaal je nog uit eigen zak 400.000 baht.
  Voor alles kapitaalkrachtige Belgen die jaren wilden besparen op de verzekeringspremies uiteraard geen probleem.
  Groetjes Gino.

  • Kris zegt op

   Waar haal je het vandaan dat de meeste Belgen die hier wonen niet hebben ingetekend op een ziekteverzekering? Er wordt hier de reinste onzin verkocht.

   Niemand verplicht je om gebruik te maken van die Franse verzekering. Als je het niet interessant vindt laat dan dit onderwerp links liggen. De topicstarter heeft goede bedoelingen om dit met ons te willen delen, waarvoor dank!

 10. Jos zegt op

  In mijn geval, 60+, single is de quote 218 Euro/maand. Als je dan nog rekening houd met 20% zelf te betalen voor in-patient. dan vind ik dat niet zo bijzonder goedkoop…..

  • John zegt op

   Jos,

   Je moet verder denken dan je neus lang is … 😉

   – Zijn andere verzekeraars nog altijd goedkoop als je 70+ bent? NEE! Integendeel, ze gooien je eruit.

   – Zijn andere verzekeraars nog altijd goedkoop als je een claim indient? NEE, bij elke claim gaat je premie serieus omhoog.

   – Ben je bij andere verzekeraars voor alles gedekt? NEE, alle pre-existing condities zijn uitgesloten. Sommigen eisen zelfs een voorafgaand medisch onderzoek, van zodra ze iets vermoeden word je sowieso uitgesloten voor die bepaalde aandoening. Er wordt ook een uitgebreide vragenlijst voorgelegd om je medische voorgeschiedenis in kaart te brengen. Als ook daar iets niet klopt hoeven ze je niet meer als klant.

   Als ik alles in ogenschouw neem is die 218 euro/maand absoluut niet duur.

   Misschien kan je eens een ECHTE vergelijking maken tussen JOUW verzekeraar (met alle voor-, en nadelen) en die van dit topic. Pas dan kunnen we spreken van goedkoop of duurkoop. Hier komen roepen dat een verzekeraar duur is zonder argumentering kan iedereen.

 11. Maurice zegt op

  Ik heb dit topic opgestart dit inderdaad na het ontvangen van een mailtje, origineel afkomstig van een medewerker van het Bangkok Hospital te Pattaya.

  Hun polis biedt een aantal voordelen die andere verzekeraars niet bieden. Daarom vond ik het interessant om dit verder te verspreiden via dit blog.

  Het is spijtig om te vernemen dat een aantal leden onmiddellijk op de kar springen om deze nieuwkomer in een verkeerd daglicht te plaatsen zonder argumentatie, laat staan een gedegen onderzoek.

  Sommige premies bij de concurrentie lijken op het eerste gezicht misschien goedkoper maar schijn bedriegt. Ik heb mijn bestaande polis eens vergeleken en kom tot de conclusie dat CFE zeker en vast concurrentieel is.

  Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat hen het beste past. Doe uw voordeel met de aangeboden informatie. En hebt u opmerkingen zorg dan voor de nodige argumenten bij uw commentaar. Want kakelen kan iedere kip 🙂

 12. Andre zegt op

  Ik heb mij er nog niet in verdiept maar zelf heb ik vele uitsluitingen bij alle verzekerings maatschappijen.
  Een aantal jaren geleden ben ik bij Assudis verzekerd geweest zelfs voor de uitsluitingen, na 3 jaar was dit niet meer rendabel voor de maatschappij en hebben ze andere voorwaarden gesteld en deze gelde niet meer voor mensen die waren geemigreerd of expats.
  Ik heb het risico genomen om te sparen en te hopen dat het goed afloopt.

 13. Jan zegt op

  Had een aanvrage gedaan een paar dagen geleden, naar aanleiding van het voorstel. Nederlandse nationaliteit. Dit het antwoord juist onvangen. Jan

  Monsieur,
  Nous avons bien reçu votre demande du 19/03/2023 et vous remercions de votre confiance.La CFE est une caisse pour les Français résidants à l’étranger.
  Au vu de votre nationalité, nous sommes au regret de ne pouvoir donner une suite favorable à
  votre demande d’affiliation.
  Restant à votre disposition nous vous prions d’agréer, Monsieur, nos salutations distinguées.
  Par délégation du Directeur,
  Sylvie Sainte Rose

  Geachte heer,
  Wij hebben uw verzoek van 19/03/2023 ontvangen en danken u voor uw vertrouwen. De CFE is een kas voor Fransen die in het buitenland wonen.
  Gezien uw nationaliteit kunnen wij helaas niet ingaan op uw verzoek tot aansluiting.
  Wij blijven tot uw beschikking en groeten u hoogachtend.
  Namens de directeur,
  Sylvie Sainte Rose

 14. geert zegt op

  Ik heb hen net aangeschreven. In het Frans uiteraard. Eens kijken wat er concreet uit de bus komt…

 15. freddy zegt op

  hallo

  ik heb in de brochure gekeken “guide d’adhesion”, toetredingsvw
  RETRAIT EXPAT SANTE
  toetredingsvoorwaarden;
  Être français et résider à l’étranger.
  Être ressortissant d’un pays appartenant à l’Espace Économique Européen (EEE) ou de la Suisse et être expatrié en dehors de ces pays.
  Autres étrangers, hors de leur propre pays et salariés d’une entreprise ayant affilié son personnel à la CFE.
  Ayant droit mineur jusqu’à 20 ans.

  Voor mij betekent de tweede regel; inwoner van een land..

  had ook graag geweten hoe het nu bedoeld wordt..

  mvg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website