Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag: uitgaan in Udon


De “bruisende” stad Udon Thani

De titel boven dit artikel is met enige ironie geplaatst, maar misschien heeft de titel daardoor wel je aandacht getrokken. Dat was dan ook precies de bedoeling.

Udon kent, zoals praktisch alle grotere steden in Thailand en de bekende toeristische trekpleisters, een hoog- en een laagseizoen. Het hoogseizoen, tevens de periode dat het Thaise klimaat wat prettiger aanvoelt voor farang maar eigenlijk ook voor de Thai zelf, loopt zegt maar van november tot en met februari/maart.

Wat mij op valt is dat het in Udon dit jaar een stukje rustiger is, in vergelijking met voorgaande jaren. En dat geldt, naar mijn waarneming, zowel voor het hoog- als voor het laagseizoen.

Ik weet het, het hoogseizoen is nog maar net begonnen. Maar toch. Wel, we zullen zien hoe het de komende maanden verloopt. Tot dusver hoor ik de Thai uitsluitend klagen over de teruglopende klandizie. Klagen doen mensen natuurlijk altijd al, over de hele wereld. Nog weinig meegemaakt dat iemand vertelt hoe fantastisch zijn business gaat. Ik ken wel wat uitzonderingen maar dan zijn het bijna altijd zonder uitzondering fantasten/bluffers.

Een paar voorbeelden van de terugloop. Gisteren ging ik voor een pedicure en voor het knippen van mijn haar naar Anne’s Hairshop, op de hoek van Prajak road en soi Sampan. Mijn vaste pedicure mevrouw was er gelukkig, evenals de tengere mevrouw die mijn kapsel pleegt te doen. Maar in het afgelopen jaar is de vaste kapper in deze shop verdwenen. En nu zijn de afgelopen maand nog eens twee medewerksters van het werktoneel afgevoerd. Wat is er over gebleven? De baas en twee medewerksters, van de oorspronkelijke zes medewerkers/sters.

Ik zit regelmatig bij Good Corner op het terras. De minimale bezetting van het aantal tafeltjes is opvallend en in behoorlijke tegenstelling tot de afgelopen jaren. Hier ook geen aankondiging van het jaarlijkse kerstdiner. Daar zal ik overigens geen traan om laten, want de kwaliteit van dat kerstdiner is werkelijk beneden alle peil.

Een tegengestelde waarneming. Gisteren na het bezoek aan Anne’s Hairshop en na wat drankjes bij Good Corner, gaan eten bij MK in Central Plaza. Alle tafels bezet. Ik had een gekoelde fles witte wijn van TOPS supermarket meegenomen, omdat ik weet dat MK geen wijn serveert. Op mijn verzoek, na enige uitleg aan zo’ n 5-tal verschillende medewerkers/sters, kreeg ik een grote basket gevuld met ijs. Een wijnglas was helaas niet aanwezig, dus dan maar drinken uit een limonade glas. En er zou 100 baht als kurkgeld op de rekening worden gezet. Overigens die post niet terug gezien bij de eindafrekening. Het eten was zoals altijd bij MK van goed kwaliteit. Jammer dat vrijwel alles in de pan met heet water moet. Haalt alle smaken eigenlijk weg.

Maar goed, dit terzijde. Waarom noem ik MK? Omdat tijdens ons eten alle tafels vol bezet waren, en er steeds meer mensen bij kwamen die buiten moesten wachten totdat er een tafel vrijkwam. MK heeft daar zelfs stoelen standaard buiten voor klaarstaan, zodat mensen kunnen zitten als ze moeten wachten. Zo kan het dus ook en MK lijkt de juiste formule te hanteren.

Terug naar Udon als “bruisende” stad.

Tot ongeveer middernacht is Udon een redelijk levendige stad, maar zeker geen bruisende stad, want daarbij denk ik toch meer aan steden als Bangkok, Parijs en bijvoorbeeld Rio de Janeiro. Ik heb Udon wel eens eerder met Den Haag, waar ik vandaan kom, vergeleken. En inderdaad, de paralellen zijn ook moeiteloos door te trekken naar het uitgaansleven, met hier en daar wat accent verschillen. Het belangrijkste uitgaansleven in Udon concentreert zich ruwweg op een vierkante kilometer, met wat uitschieters richting Nong Prajak Park. Heel erg compact dus. Dat is uitermate plezierig. Heb je het niet naar je zin in de ene zaak of heb je na verloop van tijd zin in wat anders, dan loop je gewoon door naar de volgende.

Na middernacht, en zeker na 01.00 uur, is Udon net zoals Den Haag een dooie stad met slechts een paar plekken waar je je nog kan vermaken. En dat geldt dan eigenlijk ook nog eens alleen voor de jongeren onder ons. Je moet dan denken aan disco’ s zoals Tawandaeng en Yellow Bird Nightclub. De senioren onder ons hebben misschien nog wat te zoeken in bijvoorbeeld City Lodge.

Het uitgaan in een stad/dorp begint voor veel mensen met een al dan niet stevig ontbijt. Voor de vroege vogels kun je in Udon voor je ontbijt terecht bij onder meer Good Corner, Smiling Frogs, Good Days, Brick House, Zum Pfalz, Harry’ s Handle Bar en natuurlijk in je hotel, als dat tenminste het Pannarai is of het Centara. In veel andere hotels is er geen of slechts een zeer beperkt ontbijt. O ja, je kunt natuurlijk op de begane grond in shopping mall Central Plaza terecht bij McDonalds en Starbucks. De winkels in Central Plaza gaan pas om 11.00 uur open, maar bij McDonalds en Starbucks kun je al eerder terecht.

Uitgaan bestaat voor veel mensen ook uit winkelen en lekker uit eten gaan. In Central Plaza kun je voor veel van die zaken terecht. Alle grote modewinkels, mobiele telefoon shops, internet providers en opticiens zijn daar aanwezig. Op de derde verdieping vind je de belangrijkste Thaise banken. Tevens is er in het souterrain een uitstekende supermarkt, TOPS supermarkt. Qua kwaliteit en prijsstelling relatief te vergelijken met de Albert Heijn in Nederland. Je kunt op de vijfde verdieping naar de bioscoop of bijvoorbeeld schaatsen. Op de vierde verdieping is er een keur aan restaurants. Van eenvoudig (Pizza Company) tot uitgebreid (Sizzler, Laem Seafood Restaurant). Ook junkfood ontbreekt niet in Central Plaza. Op de begane grond, richting achter uitgang, vind je KFC en McDonalds. Tevens is hier ook plaats voor een overheerlijk ijsje bij ijssalon Svenssens. En voor de Thai is er het Food Park in het souterrain. Zeer behoorlijk Thais eten voor Thaise prijzen. Food Park wordt ook veel bezocht door de schoolgaande jeugd. Central Plaza gaat open om 11.00 uur en sluit weer om 21.00 uur. Zorg dat je je auto tijdig uit de parkeergarage weghaalt, anders kom je er die avond niet meer uit.

amnat30 / Shutterstock.com

Aan massage salons in Udon geen gebrek. Er zijn er tientallen. De meeste van die massage salons bieden meer dan alleen een massage. Helaas moet je van de massage zelf geen hoge verwachtingen hebben. Een oil massage bestaat vaak uit niet meer dan wat geaai over je lichaam, meer is het niet. Een echte, originele Thaise massage kun je helemaal wel vergeten. Wel wordt er in een aantal van die salons een goede voet massages gegeven. Gelukkig zijn er ook massage salons waar wel een goede massage wordt gegeven. Maar je moet ze wel weten te vinden. B.v. in het Centara Hotel, waar laatst De Inquisiteur al over berichtte, of recht tegenover de Good Corner (naast T-Sood), en links van het UD Capital hotel (als je met je rug naar het hotel staat). Ongetwijfeld zijn er meerdere, alleen ken ik ze niet. De massage salons gaan meestal rond 11 a.m. open en gaan weer dicht tussen 10 en 11 p.m. Een aantal masseuses die op de dag weinig of niets verdiend hebben, vertrekken dan naar de disco’ s en nacht bars om daar nog wat bahtjes proberen te scoren.

De kleinere beerbars zijn vaak al rond 12.00 uur geopend, maar moeten het dan meestal nog zonder klandizie stellen. Waarom gaan ze dan al open? Omdat de meisjes er toch zijn, want vaak overnachten die in de zaak. Dat geldt trouwens ook voor veel masseuses die in de massage shops overnachten. Veel van de meisjes die in de massage shops en beerbars werken, komen van ver uit de Isaan. In steden als Kalasin, Sakhon Nakon en zelfs in Roi Et, is weinig werk en er zijn al bijna helemaal geen klanten. Dus gaan de meisjes naar Udon om daar hun geld te verdienen. Werken in Udon betekent dat ze af en toe met de bus 1 of 2 dagen even terug kunnen naar hun dorp. Als ze in Bangkok of Pattaya gaan werken, is dat veel lastiger (want veel verder weg, dus duurder, plus veel meer concurrentie).

Vanaf 14.00 uur komen de twee grote beerbar complexen tot leven, Nutty Park en Day & Night. De voorraden drank en ijsblokjes moeten worden aangevuld. Dus het is een komen en gaan van motorbikes en tuktuks, die al dat soort zaken komen leveren. Er moet natuurlijk ook eerst gegeten worden en hiervoor rijden de meisjes met hun motorbikes af en aan. Je ziet al die bedrijvigheid en het is best leuk om te volgen. Bij Nutty Park is dat heel goed te doen als je bij Good Corner op het terras zit, aan de linkerkant van de zaak. Overigens is in Nutty Park de Whitebox ook al heel vroeg geopend, maar dat is wel de enige zaak in Nutty Park. De rest volgt na 14.00 – 15.00 uur.

Day & Night is wat lastiger te volgen, maar tegenover de ingang zit een “lunchroom/barretje” waar je kunt gaan zitten of anders bij een beerbar bij de ingang van Day & Night. In Day & Night is momenteel Little Havana Beer Garden de grote uitschieter, de place to be. Little Havana zit aan het einde van Day & Night en heeft ook een achteringang / uitgang naar het parkeer terrein tegenover het Centara hotel. Het is een gezellige bar met een aantal leuke, niet al te opdringerige animeer meisjes. Tony heeft daar strak de leiding en weet met zijn manier van adverteren en oneliners op Facebook veel mensen te trekken. De prijzen van zijn drankjes en ook die van de lady drinks zijn zeer schappelijk. Het is een van de weinige bars in Day and Night waar je niet constant op je hoede hoeft te zijn voor een abnormaal hoge barrekening.

Een aantal beerbars beschikt over een pool tafel. Het is gewoon leuk en gezellig om een partijtje, of meerdere partijtjes, te poolen. Dat kan uiteraard met je eigen partner maar heb je die niet, of is die er toevallig niet bij, dan staan er genoeg meisjes klaar om gezellig met je te poolen. Uiteraard stellen ze het dan wel op prijs als je ze af en toe een drankje aanbiedt. Onnodig om uit te leggen dat die meisjes provisie over de drankjes krijgen en dat ze daarmee hun verdiensten op een avond bij elkaar moeten scharrelen.

Rond 12.00 – 01.00 uur in de nacht gaan de meeste beerbars dicht. Sinds de militairen weer aan de macht zijn wordt er door de politie, strenger dan in het verleden, opgetreden tegen overschrijding van de sluitingstijd en geluidsoverlast. Bij de eerste overtredingen wordt meestal volstaan met een waarschuwing en soms ook een geldboete. Gaat men daarna weer in de fout dan wordt een zaak gewoon zonder pardon gesloten met een verbod om er de komende vijf jaar een bar, karaoke of disco te exploiteren. Een en ander hangt natuurlijk wel in hoge mate af van wie de eigenaar van de zaak is.

Ook bij de beercomplexen Nutty Park en Day & Night weer het zelfde beeld als bij de massage salons en de kleinere beerbars. De dames die weinig tot niets hebben verdiend, wagen nog een poging bij de disco’ s en de nachtbars. De dames die wel goed verdiend hebben, haasten zich om het verdiende geld weer uit te geven.

Schuin links tegenover het Centara Hotel vind je disco Tawandaeng. Een groot houten gebouw. Tawandaeng is een franchise muziek gelegenheid om de herinneringen aan protestliederen en het levenslied te bewaren. De zanger Carabao is daar de bekendste en belangrijkste voortrekker van. De Tawandaeng muziek gelegenheid vind je in een aantal Thaise steden, zoals Bangkok, Khon Kaen, Udonthani, Nakhon Ratchasima (Korat) en Chiang Mai (met dank aan Tino Kruis van wie ik deze informatie uit een eerdere posting kon ophalen). Deze disco is bij de Thai erg geliefd vanwege de muziek die er gespeeld wordt. Voornamelijk Mor Lam, Isaan en country muziek. De meeste bezoekers zijn Thai. Veel jongelui. Veel meisjes komen daar om een gezellige tijd te hebben, met vrienden / vriendinnen, om wat te drinken, te dansen en te genieten van hun muziek. Vaak bestellen ze een fles whisky of wodka, cola, soda water en ijsblokjes. Ik zelf ben absoluut geen disco bezoeker. Eigenlijk ook nooit geweest. Met mijn leeftijd zou ik daar overigens tussen al dat jonge spul knap voor gek lopen. Bovendien hou ik niet van die keiharde muziek, de licht effecten en de bedompte lucht. Daarnaast is het voor opa veel te laat. Ik kan wel in de nacht thuis mijn verhalen voor het blog schrijven, zelfs wel tot 04.00 uur in de ochtend, maar tot zo laat in de disco zitten met al dat lawaai en die licht effecten, dat zie ik niet zitten.

Er zijn in Udon nog wel meer zaken die tot ver in de nachtelijke uurtjes open blijven. Ik ga er een paar noemen, waarbij ik er ongetwijfeld een aantal zal vergeten en op gevaar af dat sommige zaken al weer achterhaalt zijn door de actualiteit. City Lodge, een bar die nog tot laat open blijft, bevindt zich op Wattanawung Road. Even bij Vikings Corner de Wattananuwong Road oversteken en je bent er. City Lodge heeft een pool tafel, een bar en meestal een aantal “willige” meisjes. T-Sood (voorheen the Shadow bar), is gelegen tegenover het Good Corner restaurant. Heeft in het hoogseizoen life music en meestal een DJ. Laatste keer dat ik er even ging buurten was er totaal niets te doen. Waren we ook de enige klanten. Maar goed, het was toen nog vroeg in de avond. Misschien dat het na 11 p.m. drukker wordt.

Rhythm and Bar in het Napalai Hotel, Pracharuksa Road, niet ver van Nong Prajak Road. Daar heb ik verder geen bijzonderheden over. Yellow Bird Nightclub, min of meer ter hoogte van het AEK Hospital, Phosri Road en onderdeel van het Charoen hotel complex. Het is een club die hoofdzakelijk wordt bezocht door Thai. Life music. Farang bezoekers zijn er nauwelijks. Yellow Bird is altijd druk bezet. Wil je een goede tafel hebben, niet pal naast de geluidsboxen maar bij voorkeur in het midden van de zaak, dan moet je er wel voor 23.00 uur zijn. Yellow Bird gaat om 22.00 uur open.

Als in die disco’s rond 04.00 – 05.00 uur de lichten aangaan is het uitgaan ook voor de jongeren in Udon voor die dag afgelopen. 

Charly

8 reacties op “De “bruisende” stad Udon Thani”

 1. Enrico zegt op

  Het avondvermaak in Udon dateert uit de Vietnam-oorlog. De huidige luchthaven is aangelegd door de Amerikanen als basis voor hun bommenwerpers die hun last massaal stopten boven Vietnam.
  Er zijn toen flink wat half Thaitjes en half Amerikaantjrs geboren. Amerikaans ex- militairen komen nog altijd naar Udon, maar het aantal wordt minder door hun inmiddels hoge leeftijd en natuurlijk verloop.

 2. GYGY zegt op

  De laatste maanden is hier veel geschreven over Udon Thani,waarschijnlijk omdat er enkele Thailandblog lezers die in deze streek wonen activer geweest zijn,met dank daarvoor,want dit is voor mij een onbekende streek in Thailand.Mijn nieuwschierigheid is daardoor wel gewekt en vraag mij dan ook af of het de moeite loont om vanuit Pattaya waar we telkens één maand per jaar verblijven eens enkele dagen daarnaartoe te gaan.Ik ben dan wel op openbaar vervoer aangewezen en heb gezien dat een busrit zo’n 12 u duurd,wat ik er wel voor over heb,misschien met een overnachting onderweg.Wie beveelt het aan,wie ontraad het me?

  • Ernst@ zegt op

   Het is echt de moeite waard voor een paar dagen of een week, met vliegtuig vanaf Bangkok (iets van 1 uur) kost het vanaf € 39,- retour en een leuk hotel in het centrum is bijv. het Kevin Buri Green hotel dat ik zag staan vanaf € 28.- Je kan je zelfs door hen vanaf het vliegveld laten afhalen. Alles is op loopafstand te bereiken en een leuk restaurant met westers eten is The Irish Clock tevens hotel: http://hotelinudonthani.com/

  • Leo Th. zegt op

   Op doorreis per auto diverse malen in Udon Thani geweest. Overnachtingen in guesthouses en ook in het Centara hotel. Lekker en gevarieerd gedineerd in het restaurant van dit hotel waar toen altijd een bandje speelde. De door Charly genoemde nachtclub Tawandaeng heb ik ook bezocht, prima naar mijn zin gehad en ik kan Charly verzekeren dat hij daar, ondanks zijn leeftijd, niet voor gek loopt. Op zo’n 80 km afstand van Udon is het mooie Historical Park Phu Prabat. Prachtige rotsformaties en ik had er beslist geen spijt van om daar een omweg voor te maken. Vanwege de hitte hield ik het daar echter niet langer dan zo’n 2 uur uit. Ik kan wel een ieder aanraden om Udon Thani te bezoeken wanneer je op doorreis bent of er familie in de omgeving woont maar om daar nu speciaal vanuit Pattaya heen te gaan is weer andere koek. Met betrekking tot het uitgaansleven heeft Pattaya sowieso veel meer te bieden en je gaat natuurlijk niet per vliegtuig of 10 á 12 uur per bus reizen om in Udon naar een discotheek te gaan. Verder valt er overdag in Udon voor een toerist niet veel te beleven, wat eigenlijk, althans naar mijn mening, voor heel veel steden in Thailand geldt. Maar ‘zoveel mensen, zoveel zinnen’ en een ander denkt daar wellicht anders over.

  • koos zegt op

   Uiteraard kan je met de bus. Ik heb het zelf voorheen met de nachtbus gedaan prima om te doen.
   Maar sinds je kan vliegen vanaf Pattaya gaat daar mijn voorkeur na uit.
   Kost ook niet zoveel retour minder dan 2000 bath.

 3. Rene Chiangmai zegt op

  Charly,

  Ik lees altijd met veel plezier je verhalen.
  Ga zo voort.

  René

 4. Ruud NK zegt op

  Charly, de ijsbaan is sinds maart dit jaar jammer genoeg gesloten. Ik schaatste daar minstens 1x per maand een hele dag voor 220 Baht. Sinds maart is de boel dichtgetimmert met aankondingen dat binnenkort ?? er winkels worden geopend. Dat zal nog wel lang duren, want er is al veel leegstand.
  Wel is er boven een goede kegelbaan en bioscoop.

  Tegenover de Good Corner zit een goede massage salon zonder extra’s.

 5. rentenier zegt op

  Leuk geschreven en je bent goed op de hoogte. Ik was waarschijnlijk te vroeg in Udon Thani 28 jaar geleden. Toen kon je zittend achter op een fiets saamlot s’avonds rustig midden over straat omdat er hoegenaamd geen verkeer was. Er waren slechts ’n paar van die Massage salons waar je de dame van achter het glas op haar nummer besteld. Als je een van de mannen ziet weg duiken als hij je ziet, is het de bankbediende die je eerder op de dag hielp in de bank en schaamt zich dat je hem daar ziet. Leuke dingen. De dames die destijds in Udon Thani werkten, kwamen meestal van ver weg uit het Zuiden om hun buurman of vader maar niet tegen te hoeven komen. De dames van Udon Thani trof je dus ver van huis aan, meestal op Phuket en in Hadyai. Ik ben er tussendoor nog wel eens enkele dagen geweest, de barretjes tegenover het Central plaza en die waren later ook weer weg en trof je ontspanning aan in de buurt van het trein station. Ik overwoog even ’n huurhuis te zoeken voor m’n oude dag in Udon Thani maar als ik vrijdags smiddags met de wagen even van de ene naar de ander kant van Udon Thani moest, was er geen doorkomen aan. Overdag is het te druk in- en om de stad en ben ik via Buengkan in Chiangsean terecht gekomen en verwacht nooit meer in Udon Thani te komen aldat 1 dochter van mij in Phon Charoen woond.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website