In het voorheen toeristische noorden zoals Chiang Mai en Chiang Rai neemt de armoede snel toe nu de toeristen niet meer komen, vele gezinnen zijn afhankelijk van deze toeristenindustrie, maar ook toeleveranciers als boeren, parasolmakers, olifantenparken, scooterverhuurders enz. Vele zelfstandige zijn inmiddels door hun financieel buffers heen en er is geen enkele toekomst.

De binnenstad (binnen het square) van Chiang Mai staat voor zeker 70% leeg, alleen winkels voor lokale bewoners, zoals een motorbike shop en een enkel lokale Thaise restaurant zijn nog open. Zelfs diverse 7-Eleven’s zijn gesloten. Het aantal hotels is meer dan gehalveerd. Het aantal gesloten bars, restaurants, massagesalons en nachtclubs zijn, op honderd handen niet te tellen.

Ook scholen merken de financiële terugval, een bekende privéschool, die zeer hoogwaardig onderwijs geeft, heeft inmiddels, zoveel leerlingen zien afhaken, dat het voorbestaan van de school aan een zijde draaitje hangt.

Een van de grootste problemen is, dat hele families, werken bij dezelfde toeristische werkgever. Vader, moeder, zoon en dochter werken bij hetzelfde hotel en oma past op de kinderen en doet thuis strijkwerk, iedereen blij. Maar…. het hotel sluit en iedereen staat op straat en er is in Thailand geen financieel vangnet en dus geen inkomen.

Ook in mijn directe omgeven is het kommer en kwel. Mijn directe buur werkte samen met zijn vrouw bij een hotel, en die is dicht, dus geen werk meer, gelukkig hebben ze een huis zonder hypotheek, wij geven ze iedere week een zak rijst, andere buren geven ook. De overburen kwamen 4 weken geleden, met tranen afscheid nemen, ze hebben de sluitel van hun huis aan de bank gegeven, konden de 8.000 Baht per maand niet meer betalen, hadden 12 jaar de hypotheek keurig betaald en 12 jaar de schuld afbetaald. Weg huis, weg geld….

Persoonlijk betalen wij inmiddels voor 4 kinderen het schoolgeld, zijnde 17.000 Baht per 6 maanden en nog z’n 3.000 Baht voor kleding, schoenen en schriften, bij elkaar ongeveer 20.000 Baht per 6 maanden, per kind.

Vandaag kwam de moeder van het vriendinnetje van onze dochter, bij mijn vrouw en vertelde dat ze geen geld meer hadden om de school te betalen en hun dochtertje dus van school moeten halen en naar een Koningsschool moesten brengen, Koning’s scholen zijn Regering’s scholen, waarbij de kinderen het geluk “kunnen” hebben, dat ze op hun 12e jaar lezen en schrijven kunnen, rekenen meestal niet. Engels al helemaal niet.

Daar sta je dan, 5 kinderen sponseren wordt ons echt te veel, maar het is wel het vriendinnetje van onze dochter (7jaar). Dan maar een beroep doen op Thailandblog of er misschien mensen zijn die willen helpen met sponseren van schoolkinderen, want na deze moeder zullen er onherroepelijk meer komen. Iedere bijdrage is natuurlijk welkom.

Mail voor meer info naar: [email protected] samen kunnen we de “Parel” van het Noorden helpen te overleven.

Ingezonden door Laksi

19 reacties op “Armoede in Noord-Thailand neemt snel toe (lezersinzending)”

 1. Hans zegt op

  Lakei, mooi initiatief maar ik denk als we allen een beetje van goede wil zijn, we heel veel mensen rondom ons kunnen helpen. Zo help ik in mijn dorp 2 gezinnen die het moeten stellen van een ouderdomstoelage van geen 1000 Baht.
  En ik help ook 2 kinderen van de familie die het fijner vinden naar een elitaire school te gaan in ‘t stad (maar wel geen klop uitsteken, noch voor schuil, noch voor thuis). Jammer te zien hoevelen (al dan niet hard werkend) zich aan de drank en gokken wagen en niet aan hun buur of eigen toekomst denken.
  Maar ook hier heb ik een stop geplaatst voor nog meer schenking. Er is geen enkele hulp van welstellende inwoners in het dorp om de arme stakkers ook maar een beetje te helpen. Wel gaan ze wekelijks onder hen gezellig samen eten, drinken en erna een gokje wagen.
  Conclusie : ik help de ergsten in het dorp en steun de familie en heb controle over wat er met mijn uitgaven gebeurd. De dag dat ik zie dat ze zich een brommer of grote flatscreen tv kunnen permiteren, ga ik me toch vragen stellen en misschien anderen ter hulp schieten die het meer nodig hebben.
  Maar ik wens je wel oprecht succes met je parel uit het noorden, en als je overschot aan donaties hebt, mag je die steeds delen met de boeren in de Esaan, weeshuizen, ouderlingen, de bedelaars in Pattaya en Bkk enz enz.

  • Henk zegt op

   Mensen helpen kunnen alleen arme mensen want rijken willen steeds meer geld.

  • Roger zegt op

   Ik heb ook een buur die ik af en toe help met wat voeding en eens iets extra. Wat ik nooit doe is hem geld geven. Ik heb geen zicht wat er met het geld gebeurt dus help ik hem liever op een andere manier en tot op heden is hij nog altijd heel blij met mijn hulp.

   Wat ik zeker zou afraden is om financiële hulp te bieden via tussenpersonen. Ben eens een mooie som geld verloren toen we de plaatselijke tempel wilden steunen. Een spijtig voorval waarvan we veel geleerd hebben.

 2. Erik zegt op

  Mijn Thaise familie steunt in ons dorp een paar ouwetjes die nauwelijks inkomen hebben en wel moeten eten. En ze steunen met voedsel door voor ze te koken of af en toe een zak rijst te geven. Geld geven is zinloos want hun families hebben allemaal wel ergens geleend en dan zou het daaraan worden besteed.

  • Peter Dekkers zegt op

   Ik denk dat dit ook de meest realistische manier is om iemand te helpen.Geld geven is toch een beetje bodemloze put.Deze hele situatie gaat nog lang duren.De armoede zal stijgen en er zullen nog meer mensen komen die afhankelijk zijn van giften.En hoe meer mensen je financieel helpt, hoe meer er zullen komen.Je hebt uiteindelijk er ook geen zicht op wat er met je geld gebeurd.
   Ik ben er van overtuigd dat bijna iedereen met connecties in Thailand de Thaise mensen helpt. Meer zelfs nog dan de rijke Thai.Ik doe dat ook.Maar er zijn ook grenzen aan wat financieel mogelijk is en bovendien is er nog geen enkel vooruitzicht op snelle verbetering voor de arme Thaise bevolking.Het is een treurige situatie en mijn hart breekt als ik af en toe de drama’s lees als mensen zonder werk en geld komen te zitten.

 3. Karel Sriracha zegt op

  Ik vrees dat de armoedegolf niet alleen in het Noorden toeslaat.

  Toeval wil dat we vorige week (voor de eerste keer sinds we hier wonen) een redelijke som geld hebben gegeven aan onze buren.

  De man is chauffeur en heeft een vast inkomen van 20000 THB/maand. Zijn vrouw kan niet meer gaan werken omdat ze een 22-jarige zoon hebben die ongeneeslijk ziek is en voortdurend moet verzorgd worden. Ze hebben destijds hun woning moeten verkopen en zijn nu verplicht om te huren (4000 THB/maand).

  De medische kosten voor hun zoon lopen torenhoog op, ze kunnen amper rond komen. Ze wonen nu een jaar in hun huurhuis en tot overmaat van ramp moeten ze nu weer verhuizen omdat de eigenaar bang is dat hun zoon zou sterven in zijn woning (ze hebben 2 maand de tijd om de woning te verlaten).

  Geld om te verhuizen hebben ze niet meer, als ze op zoek gaan naar een nieuw huurhuis en men hoort dat hun zoon doodziek is, worden ze geweigerd! Een zeer trieste situatie.

  Die mensen zijn ten einde raad en weten totaal geen oplossing voor de steeds aanhoudende problemen. Ik heb ze dus wat geld toegestopt maar dit is uiteraard een doekje tegen het bloeden.

  Zo zie je maar, als je eens rond hoort dan zie je tal van problemen, schrijnende situaties … wij de ‘welstellende Farang’ zullen dit zeker niet oplossen. Als er geen structurele oplossingen komen vanuit de regering vrees ik dat het van kwaad naar erger zal gaan.

  • Jack zegt op

   Schrijnende situaties inderdaad, maar we kunnen maar beperkt helpen in onze directe omgeving. Als je dan leest dat de regering overweegt om nieuwe straaljagers en onderzeeboten te bestellen dan word je wel een beetje moedeloos.

 4. HansNL zegt op

  De keus van de regering af te stappen van “massatoerisme” en in te zetten op vreselijk rijke buitenlanders en Thaise toeristen maakt al duidelijk dat er voorlopig, of zelfs definitief de inkomens van al diegenen die hun rijst verdienden in het massatoerisme, geen uitzicht is.

 5. Cor zegt op

  De schrijnende armoede is reëel. Evenzeer is ze onnodig, want Thailand biedt intrinsiek meer dan genoeg rijkdom om zijn 70 miljoen inwoners een behoorlijk bestaan te bieden.
  Maar dan moet de enorme ongelijkheid wel aangepakt worden.
  Zo’n fundamentele sociale herverdeling moet wel door de politiek worden doorgevoerd. Dus door de verkozenen van het Thaise volk. Daar hoort geen enkele lezer van Tb bij denk ik.
  Mijn vrouw bijvoorbeeld wel. Maar als ik het met haar wil hebben over de grote sociale revoluties in onder andere Europa in de vorige eeuwen word ik weggehoond: ik begrijp er niks van en zie alles vooral veel te veel door een ondankbare en respectloze westerse bril.
  Tja, dan ga ik die contraproductieve loyauteit aan het uitverkoren land ook niet extra stimuleren door hier en daar wat bodemloze putten te delgen.
  Wat ik bedoel is: het volk krijgt de leiding die ze zelf kiest. En de Thaise mensen kiezen natuurlijk niet voor armoede, corruptie en verdrukking. Maar wel voor de politici die die in stand houden. Of ze minstens niet uitroeien.
  Cor

  • Karel Sriracha zegt op

   Cor, toch even nuanceren … de huidige Thaise regering werd niet verkozen door het volk, dit zou je toch moeten weten niet?

 6. T zegt op

  Er is momenteel in heel veel landen armoede daarom zijn veel landen die ook redelijk tot volledig afhankelijk zijn van toerisme weer gewoon open.
  Thailand maakt die keuze niet maar ik voel me niet echt geroepen de Thai nu te hulp te schieten.
  Ik denk dat als alle Thai die afhankelijk zijn van het toerisme zich eens massaal beginnen te roeren met demonstraties het beleid weleens snel kan veranderen.
  En daar hebben ze meer aan als aan gesponsorde bijdragen een systeem dat in Afrika al 75 jaar niet werkt.

 7. Karel Sriracha zegt op

  Heb zonet nog het leuke nieuws ontvangen dat zelfs het geld van de gewone Farang hier niet meer welkom is.

  Financiële overboekingen naar Thailand worden gelimiteerd tot 49.999THB dit tot nader order (bericht van Wise).

  Dit onderstreept nogmaals dat de Thaise regering meer en meer de Farang weg wil pesten met allerhande beperkingen/maatregelen. Als ze zo verder doen zal men binnen afzienbare tijd zo goed als geen buitenlander meer overhouden die hier zijn pensioen nog wil doorbrengen. En al die steun die heel wat buitenlanders belangeloos weggeven aan de minder bedeelden zal zo helemaal opdrogen.

  Blijkbaar heeft de prachtige Thaise regering geen boodschap aan de schrijnende situatie van hun landgenoten. Wij als Farang zien dit waarschijnlijk wel maar kunnen en zullen dit nooit oplossen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Vreemd want ik heb vandaag de 86000Bath op mijn rekening ontvangen die ik gisteren via Wise had overgemaakt. Heb ook geen enkel bericht gekregen van Wise dat dit niet kon.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ter info. Was naar Bangkok Bank.

    • Pieter zegt op

     Hallo Pieter,

     Vanaf 7 januari kun je per overboeking nog maar 50.000 THB of meer overmaken naar de volgende banken:

     Bangkok Bank Naamloze vennootschap
     Kasikorn Bank
     Siam commerciële bank

     Dit betekent dat als u geld naar een ontvanger stuurt via een van de hierboven genoemde banken, alles gewoon werkt. Maar als uw ontvanger een andere bank gebruikt, heeft u een nieuwe overboekingslimiet.

     Je kunt nog steeds geld sturen naar rekeningen van ontvangers die andere banken gebruiken, maar je mag ze maximaal 49.999 THB per overschrijving sturen. Er is geen limiet op het aantal overschrijvingen dat u kunt maken.

     Deze wijziging is van invloed op alle overboekingen die zijn gemaakt na 13.00 uur Bangkok-tijd, op 7 januari 2022. Zorg ervoor dat u uw overboeking op dezelfde dag betaalt. Als u lopende betalingen heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken – we zullen uw overboeking voltooien als u ons het geld tot die tijd stuurt.

     Deze email van Wise kreeg ik vanavond.

     • niek zegt op

      Vandaag is ook een bedrag boven de genoemde limiet op mijn rekening bij de Bangkok Bank overgemaakt.
      Bij het antwoord van Wise gaat het, als ik het tenminste goed begrijp, om stortingen gedaan via de genoemde banken naar een andere bank, waar een limiet op zit.
      Maar dat is toch iets anders als de vraag of er een limiet zit op transfers via Wise naar een van de genoemde banken en die limiet bestaat dus kennelijk niet, maar daar ging het toch over.

     • RonnyLatYa zegt op

      Pieter en Karel Sriracha

      Wel wat vreemd taalgebruik. Google vertaling gebruikt vermoed ik?
      “… kun je per overboeking nog maar 50.000 THB of meer overmaken naar de volgende banken: BBK,KSB en SCB….”‘
      Wat dan eigenlijk zou willen zeggen dat je niet minder dan 50 000 Baht zou kunnen overmaken naar die banken. 🙂

      Ik heb geen melding van WISE hierover ontvangen zoals ik al zei, maar toch eens gezocht en volgende tekst van WISE gevonden op FB.

      “Due to regulators changes in Thailand, transfers of 50 000 Baht and above will only be available for Kasikorn Bank, Bangkok Bank and Siam commercial recipients. Effective on 7 january 2020 , 1PM Bangkok time. Transfers under 50000 Baht remain unaffected for all supported recipient banks. ‘

      m.a.w. transfers van 50 000 Baht en meer zullen enkel nog mogelijk zijn naar Kasikorn Bank, Bangkok Bank en SCB ontvangers.
      Voor transfers onder de 50 000 Baht naar alle banken veranderd er niks.

      Dat zegt dan toch al heel wat anders dan dat “Financiële overboekingen naar Thailand worden gelimiteerd tot 49.999THB”

  • Hans zegt op

   Karel, klopt gedeeltelijk. Maar geldt blijkbaar niet voor Kasikorn, Bangkok Bank en Siam bank. En start morgen,7/1, pas. Dus geinteresseerden kunnen vlug nog overschrijven. Toch dank om het mede te delen.

   • niek zegt op

    Geen paniek, er bestaat geen limiet op overschrijvingen naar een van de genoemde banken!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website