Toeristenpolitie (Nieuwland Photography / Shutterstock.com)

Toen ik ruim 40 jaar geleden voor de eerste keer naar Thailand ging kreeg ik als advies om mij in geval van problemen te wenden tot de Tourist Police. Nu heb ik daar gelukkig nooit gebruik van hoeven te maken maar naar aanleiding van het recente verhaal van Gringo over de corruptie bij de politie heb ik mij afgevraagd of dat advies nog steeds waardevol is?

Want wat zijn de functies van de Tourist Police eigenlijk? In het oog springend is de volgende functie: “If necessary, help tourists cooperate with other police departments.” En er zijn er natuurlijk nog meer functies (geen volledige opsomming):

 • Increase the confidence of tourists in their safety. As well as the safety of their property.
 • Assist tourists.
 • Eliminate fraud, protecting the interests of tourists.
 • To contribute to the improvement of the country’s tourist image.

De Tourist Police moet dus als het nodig is je helpen bij je contact met de gewone politie. En ze moeten tevens de belangen van de toeristen (farangs in het algemeen?) beschermen.

Terug naar Gringo. Hij reed onder invloed maar de overschrijding van de limiet aan alcohol in het bloed was minimaal. Bovendien was er geen sprake van een ongeval en was dit de eerste keer dat het gebeurde. Wat had er kunnen gebeuren als Gringo niet de gevraagde 20.000 baht (later teruggebracht naar 19.000 baht) had willen betalen? Volgens Gringo dreigde hij geboeid afgevoerd te worden naar het politiebureau. Buitenproportioneel natuurlijk, zeker daar het een bejaard persoon betrof (Gringo, dat neem je mij toch niet kwalijk hoop ik). Met de Tourist Police erbij was dit volgens mij nooit gebeurd. Vervolgens zou Gringo minstens een nacht in de cel doorgebracht hebben (ook weer volgens Gringo). Ook dat lijkt mij onwaarschijnlijk indien de Tourist Police erbij geweest zou zijn. Logischer lijkt mij dat de dienstdoende commandant de boete uitschrijft (waarschijnlijk de door Chris genoemde minimum boete van 5.000 baht) of dat Gringo te horen had gekregen dat hij de volgende dag zou moeten voorkomen (met achterlating van bijvoorbeeld zijn rijbewijs). Van corruptie zou naar mijn verwachting geen sprake geweest zijn. En Gringo had zich mogelijk 14.000 baht kunnen besparen met één telefoontje.

Mijn vraag is: “Zijn er mensen die op een dergelijke manier geholpen werden door de Tourist Police bij hun contacten met de gewone politie of andere gevallen zoals afpersing of absurde vraagprijzen voor verleende diensten etc.?”. Graag geen vooringenomen reacties in de trant van dat de Thai elkaar nooit zullen afvallen. Ongetwijfeld zal dat soms een rol spelen (ook in Nederland ken ik daar voorbeelden van) maar dat zal in zijn algemeenheid niet waar zijn.

N.B. Met Tourist Police bedoel ik de natuurlijk niet de vrijwilligers die je o.a. in Pattaya schijnt te hebben, maar de beambten die in vaste dienst zijn en die pas na een strenge selectie in het korps opgenomen worden. Hun motto is: “Your first friend”.

Voor de volledigheid het telefoonnummer van de Tourist Police: 1155.

26 reacties op “Wat kan de Tourist Police voor ons doen in Thailand?”

 1. philippe zegt op

  Indien u dronken gereden heeft en voor de 1ste keer voor de rechtbank komt en natuurlijk geen ongeval gehad heeft is de boete gewoonlijk 3.500 Baht.
  U word van het moment dat de overtreding vastgesteld is totdat u voorkomt op de rechtbank wat gewoonlijk s’anderendaags morgend is.

  • henny zegt op

   Dan heeft men geluk met een boete van 3.500 Baht. Er worden ook hogere straffen uitgedeeld:

   Stiff penalties are being handed to drunk drivers, and you can expect less lenience from the police if you are caught driving drunk. You could be looking at a hefty fine of 60,000 baht, 6 months in prison, or both.

   For your information, the legal limit for blood alcohol content while driving with a full (5 year) Thai driving license in Thailand is 0.05 (50 milligrams). The legal limit while driving on a 1 to 2 year Thai driving license or international driving permit is 0.02 (20 milligrams). This legal limit equates to grams of alcohol per 100 ml of blood. To stay on the right side of the law you should only be having 1 or 2 drinks before driving.

  • Dick41 zegt op

   Hans, Philippe,
   mijn Thaise zoon had een slok op (0,6 promille) en werd bij een nachtelijke controle aangehouden op rondweg en afgevoerd naar centrale politie-bureau in Chiang Mai en in de cel gegooid.
   Zou de volgende dag moeten voorkomen bij Provincial Court.
   Ik kon hem meekrijgen tegen achterlating van THB 5,000 (uiteraard zonder kwitantie), of THB 15.000 betalen en gedeeltelijk terugkrijgen na veroordeling. Ha, Ha, Ha.
   Het was de eerste keer maar hij kreeg boete van THB 10.000(dus niet 3.500) en rijbewijs 6 maanden kwijt. Geld moest door de tralies worden aangegeven aan hem en ik kan mij niet herinneren ooit een kwitantie gezien te hebben. De zaak werd per video afgehandeld, rechter zat ergens anders en niet zichtbaar, en verweer kon niet gemaakt worden; een erg effectieve lopende band (er zaten ca. 30 overtreders) die veel opbrengt, alleen voor wie?
   Zal ongetwijfeld zijn omdat hij een farang vader heeft dat op het bureau kon/moest worden afgerekend, maar ik zag ook Thai ouders THB 10.000 schokken op de rechtbank; Wellicht hadden die de afkoopsom op het politie-bureau niet betaald, of minder, maar geen geld dan 3 maanden de bak in. Overigens sprak niemand Engels ondanks de grote borden boven deur en in het bureau en rechtbank.
   Dus zelfs de politie in de rechtbank is corrupt onder de ogen van de rechters en alle advocaten die er rondlopen. Graaien maar.
   Lijkt me dat ik van tourist-police weinig medewerking had kunnen verwachten, of ik nu wel of niet in Thailand tijdelijk woon, farang is farang dus ATM voor aanvulling inkomen van het hele systeem.
   2 x taxi is goedkoper en is dus nu de regel.
   Ondanks bovenstaande geniet ik toch van Thailand en accepteer dat het niet anders kan in Azie(en Afrika, en Amerika en sommige landen in Europa.

   • mattheus zegt op

    Misschien is gewoon niet teveel drinken een oplossing? Heb je ook geen last van farang vader of zoiets.

 2. Chris zegt op

  Mijn collega, een Indier (en geen Thai) is lid van de Tourist Police EN vrijwilliger. Hij heeft wel een groot aantal trainingen achter de rug. En hij werkt vooral op vliegveld Don Muang, in het weekend.
  De Tourist Police is geen officiele politie-ambtenaar en kan dus alleen assisteren maar geen echt politiewerk doen, ondanks ale badges, diploma’s en decoraties. Wat er in het geval van Gringo gebeurd zou zijn als hij de hulp van de Tourist Police zou hebben ingeroepen weet ik niet. Zal best ook wel afhangen va de reputatie van de betreffende politie-vrijwilliger. Daarnaast is Gringo geen toerist maar een ingezetene van dit land.
  Ik zou – in het geval van Gringo – mij hebben laten afvoeren (ik vraag me af of dat gebeurd zou zijn als ik zou vertellen dat ik ajarn op een universiteit ben), en daar enkele telefoontjes hebben gepleegd met mensen in mijn netwerk. En bij eventuele betaling van een boete zou ik absoluut een kwitantie hebben gevraagd.

  • Herman buts zegt op

   Ik betaal NOOIT aan de politie zonder Kwitantie en je hebt altijd het recht om je boete op het politiekantoor te betalen

   • Jan zegt op

    Ik weet niet als je dat zelfde nog zou herhalen als je een volledige nacht en een halve dag heb doorgebracht in een overvolle thaise politiecel .

    • Chris zegt op

     Dat heb ik nog nooit meegemaakt.
     Maar wat ik ervan gehoord heb is een politiecel absoluut niet hetzelfde als een gevangeniscel en of die vol is hangt erg van de omstandigheden, dag van de week en plaats af.

   • Rof zegt op

    Ja Herman, maar ben je dan wel eens in die positie geweest OF denk je dat “als” je een keer opgepakt wordt voor iets, dat je zo gaat reageren?

    Greetz Rof

   • René zegt op

    Korte tijd na het ophalen van een huurauto hartje Bangkok reed ik in de vroege middag met vrouwlief de tolweg op richting Isaan. Nog geen 300 meter na de ticketpoortjes werd ik tot stoppen gedwongen door een tweetal motoragenten en werd mij te kennen gegeven dat ik door rood was gereden. Nu had ik toen al 45 jaar mijn rijbewijs, vele tonnen kilometers achter de wielen en zelden of nooit deze fout gemaakt. Vrouwlief, altijd oplettend, had ook niets gezien maar ja, bewijs het maar. Ik moest mijn rijbewijs afgeven en na de vraag wat het dan ging kosten was de gewonnen prijs 1000 baht. Ik kon dat gaan betalen op een of ander politiebureau ergens in die metropool en dan daar ook mijn rijbewijs terug krijgen, inhoudende dat een van de 2 motorsoldaten dan eerst daar ook heen zou moeten en ik dan zonder rijbewijs door de stad zou moeten, lekker logisch.
    Ook zou dat inhouden dat we pas zeer laat of helemaal niet meer die dag op onze bestemming zouden aankomen. Ik vroeg aan vrouwlief of zij wat kon onderhandelen en na korte tijd was de prijs gezakt naar 500 baht en kreeg ik uiteraard zonder papiertje mijn rijbewijs terug.
    Dit was mijn eerste (maar niet de laatste) confrontatie met de corruptheid van de Thaise wetsdienaren. Ik geloof nog steeds niet dat ik door rood ben gereden want ik was zeer oplettend wegens de net gehuurde auto en de drukte.
    Normaal betaal ik ook nooit zonder kwitantie maar het resultaat was mij te gortig.

  • ruudje zegt op

   niet verwarren tourist police en vrijwilliger ,

  • Gerard zegt op

   (ik vraag me af of dat gebeurd zou zijn als ik zou vertellen dat ik ajarn op een universiteit ben), en daar enkele telefoontjes hebben gepleegd met mensen in mijn netwerk.
   Dit is ook een vorm van corruptie, beinvloeding van het proces door “hogere” influencer.

   • chris zegt op

    Dat is geen corruptie. Dat is om corruptie te voorkomen.
    Dat mensen ontzag hebben voor een docent in Thailand, kan ik niet helpen.

 3. Het lastige in deze situatie is dat als je de toeristenpolitie belt je nooit weet of er een vrijwilliger wordt gestuurd of een echte politie-agent van de toeristenpolitie. Van een vrijwilliger hoef je natuurlijk niets te verwachten, die heeft geen enkel gezag, behalve dan een indrukwekkend uniform

  • Leo Th. zegt op

   Afgezien van jouw opmerking lijkt het mij twijfelachtig of er om 4 uur in de morgen, het tijdstip waarop Gringo de fuik inreed, wie dan ook van de Tourist Police beschikbaar en bereid is om zich
   naar de plaats van de alcohol controle te spoeden en daar de confrontatie met de desbetreffende agenten aan te gaan. Overigens hebben ook op Thailandblog de nodige negatieve verhalen gestaan over politie vrijwilligers in Pattaya. En, zoals Chris al aangaf, is Gringo geen toerist.

 4. Ronald Schütte zegt op

  De toeristen politie is zeer behulpzaam. Zelfs bij een kleine aanrijding of onenigheid kan het de Farang uit de brand helpen. Uitermate vriendelijk en dan vallen er geen verkeerde woorden. (en je weet wel zeker dat de toeristen politie geen politie-agenten zullen zijn, het zijn officiële, geüniformeerde vrijwiligers die een zeer serieuze en gerespecteerde status hebben, ook bij de gewone politie). Iedere Farang zou het tel. nummer in zijn mobiel moeten zetten. (tel.: 1155)

  • ruudje zegt op

   niet verwarren met vrijwilliger , tourist politie bestaat wel degelijk en zelfs met hoge rang

  • janbeute zegt op

   Beste Ronald,geloof me de toeristen politie bestaat zowel uit beroepspolitie als uit vrijwilligers.
   Het beroeps personeel heeft net als de gewone politie alle bevoegheden.
   De vrijwiligers uiteraard niet, bij kalimiteiten zullen ze de beroeps toeristen politie inschakelen.
   Vaak zijn de vrijwilligers in staat om een ruzie in een uitgaans gelegenheid oid te sussen voor het uit de hand loopt.
   Daar komt nog bij dat de vrijwilligers uit diverse landen komen en dus ook beter kunnen communiseren met toeristen uit hun eigen land.
   De beroeps toeristen politie spreken alleen Thai en hopenlijk ook Engels.

   Jan Beute.

 5. Dirk zegt op

  Wij hadden in Hua Hin (buurt van soi 94 en 102 last van zware geluidshinder door de buren.
  Mijn vriendin belde de reguliere politie die niets ondernam.
  Een uur of twee later belde ik de toeristen politie van Hua Hin.
  20 minuten later waren er twee agenten die het probleem oplosten.
  Twee mannen werden tevens aangehouden (ik weet niet voor welke feiten).
  Het werd dus een voorbeeldige samenwerking tussen toerist en gewone politie.
  Toeristen politie Hua Hin : zeer accuraat !!!

 6. l.lagemaat zegt op

  Van de toeristenpolitie aan de Pratamnak Hill in Pattaya heb ik geen hoge dunk.

  Telefonisch werd de verbinding verbroken.

  Een jaar later met een Thaise police volunteer (kennis) erbij werd er geen interesse of aktie getoond.

  Bij anderen op de Jomtien Beach werd de reguliere politie ingeschakeld, de toeristen politie verscheen niet vanwege een jetski scam.

  Een enkele keer rijden ze in de grijze Toyota Vios rond met de letters Toeristen politie.
  Thais noemen dat ” Show pau”
  Misschien hebben anderen een betere ervaring?!

  • ruudje zegt op

   jetskiscam zelf meegemaakt ongeveer 12 jaar geleden op Jomtien , men vroeg 60000 baht schadevergoeding voor minimale schade . na bedreigingen van de gang en politie , de toeristpolitie ingeschakeld , na lang wachten
   arriveerden ze , probleem uitgelegd , bleek dat de gewone politie in de scam zat Na ondervraging van betrokken partijen en berisping van de gewone politieman ( die met zijn kop in de grond van schaamte ) , in mijn bijzijn , in het bureautje aan het begin van Jomtien beach . De uitleg was : deze jetskioperators hebben geen vergunning , dus er kan geen schadevergoeding gevraagd worden .
   Maar er was een probleem ; de jetskigang was op de hoogte van waar we logeerden , dus wij voelden ons niet meer veilig , hebben dan maar onder goedkeurende blik van de toerispolitie , een fractie van de eerst gevraagde som betaald . Tijdens deze affaire viel mij wel op dat er veel respect wordt afgedwongen door de toeristpolitie en dat het volgens mij geen gasten zijn waarmee gelachen wordt in Thailand.
   Heel wat anders dan die clowns zoals ik die vrijwilligers noem

  • ann zegt op

   Meestal zitten ze met een hele ploeg aan een tafel,aan het begin van de Walking Street (s avonds)

 7. Ron zegt op

  Weet iemand of in Thailand de fiets ook als openbaar voertuig wordt beschouwd ? ( zoals in België en ik neem aan ook Nederland)
  En of de politie ook fietsers zou laten blazen ? Iemand ervaring mee ?

  Groet,

  Ron

 8. Peter zegt op

  Ik ken zelfs Belgische toerist politie in Pattaya die meer corrupt zijn dan Thaise Politie. Is vrijwilliger en in België moeten gaan lopen voor oplichting. Dus opletten hoor !!

 9. J.D zegt op

  Wij zijn goed geholpen door de Toeristen politie in Hua Hin.
  Betaling gedaan aan de eigenaar van een appartement in {soi 102} en die was met het geld naar Bangkok gegaan.
  Toeristen in geschakeld en die hebben gezorgd dat wij toch ons geld van de aanbetaling terug hebben gehad.
  Prima service.

 10. RonnyLatYa zegt op

  Dat zou toch moeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website