Vrije verkiezingen in Thailand?

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand, Politiek, Verkiezingen 2019
Tags: ,
24 maart 2019

Er is veel te doen geweest hierover. Wel, niet, uitstel. Vandaag is het er van gekomen. Wat zal het brengen? Kunnen de Thai echt hun toekomst bepalen?

Een analyse van de laatste jaren van wat ik gezien en gehoord heb leert me dat er sprake was van een strak georganiseerde mars van de huidige machthebbers naar deze dag. Een militaire aanpak zogezegd.

Het begon 2 jaar geleden met de keuze voor een nieuwe grondwet. In die grondwet werd een aantal dingen fundamenteel veranderd. De rol van de senaat en de benoeming van de leden daarvan en impliciet de inperking van de rol van de “tweede kamer”. De kaders van beleid voor de komende jaren werden geschetst en daarmee eveneens aanzienlijke beperkingen opgelegd aan toekomstige kabinetten. Een complex geheel dat aan veel Thai voorbijging. Geen wonder dat de zoon van mijn vriendin gewoon de raad van zijn onderwijzer opvolgde en ja stemde. Daarmee stonden stevige piketpaaltjes.

Daarna kwam de vraag hoe winnen wij zoveel mogelijk stemmen zodat een winst bij de verkiezingen er toch leuk uitziet en aldus getuigt van een hoog democratisch gehalte. Een beetje ‘window dressing’ zogezegd voor de rest van de wereld.

De meeste Thai zijn arm dus daar vallen veel zieltjes te winnen, daarop moet je het beleid richten. Plots werden allerlei financiële cadeautjes uitgedeeld, met name aan de minder bedeelden. Hou me ten goede, ik gun zeker da armen veel meevallers, maar wat is de doelstelling van deze goedgeefsheid? Herhaaldelijk stonden er rijen voor de ATM om opnieuw 500 of 200 baht van de overheid te cashen zonder tegenprestatie of verplichting. Niet iedereen kwam voor een dergelijk douceurtje in aanmerking, Maar de regering kwam er goed op te staan! Immers voor een arme Thai in de Isaan is 200 baht genoeg om 3 dagen van te leven.

Dan werden er gelden door de provincie aan de “gemeenten” ter beschikking gesteld. Er werden bijeenkomsten voor lijst 6 in de grote stad georganiseerd waar geselecteerde personen naar toe gebracht werden met minibusjes van de gemeente. Voor een uurtje zitten kregen de “deelnemers” 200 baht voor de kostbare tijd die ze kwijt waren. Wie waren die geselecteerden? U raadt het, vooral armen.

Zo kon het zijn dat gisteren een medewerkster van de gemeente bij mijn schoonmoeder kwam met de vraag hoeveel familie zij had. 10 dus. Zij kreeg per lid 200 baht en werd er vooral op gewezen dat lijst 6 moest worden gekozen. Laat dat nu toevallig de partij van de huidige Min P zijn.

Gisteren in de vooravond een meer dan normaal geblaf van honden. Desgevraagd bleek dat dezelfde “gemeente medewerkster” bij diverse woningen langs ging en onder het overhandigen van 50 baht nogmaals het belang van cijfer 6 benadrukte. Ze kwam niet bij ons want Nui heeft gestudeerd en komt uit een kritische familie. Ook die familie leden werden niet verblijd met die 50 baht.

Vanochtend heb ik uit nieuwsgierigheid een tijdje bij het stemlokaal gestaan. Veel mensen in verwarring over hoe te stemmen, geen wonder, 35 keuzemogelijkheden. Adequate hulp was aanwezig! Een 15-jarig meisje van de high school. Niet overbodig want een groot aantal ouderen in het dorp kan lezen noch schrijven. Verder een paar politieagenten die niet veel meer deden dan pinda’s eten.

Er is dus veel overheidsgeld uitgekeerd aan het armere deel van de bevolking om de verkiezing van de huidige machthebbers te bevorderen, althans dat zie ik in mijn gemeente. En de gemeente hier heeft daarin een actieve rol gespeeld. Waarom zou dat elders anders zijn?

Dan vandaag. Hoe de Thai ook stemt, de senaat bepaalt in laatste instantie wat er gebeurt.

Mocht het zo zijn dat de partijen van de niet MinP een coalitie aangaan en een meerderheid kunnen vormen, dan is het de vraag of de senaat een MinP uit die coalitie accepteert. Kortom er zit een stevig slot op de politiek.

De grondwetswijziging van 2 jaar geleden was een geniale zet.

Voor de goede orde en ter vermijding van misverstand, ik spreek hier geen oordeel uit over het algemene beleid dat de huidige regering heeft gevoerd. Ik signaleer slechts een proces.

12 reacties op “Vrije verkiezingen in Thailand?”

 1. Eric zegt op

  Ik vrees dat er maar 1 oplossing is naar echte democratie in Thaïland: Revolutie! Maar wie begint daar aan?

  • Pat zegt op

   Thaksin

 2. Rob zegt op

  Je signaleert naar mijn mening corruptie, want het enige wat je in Nederland van een politieke partij krijgt is een ballpoint, schuursponsje, rode roos potlood , ballon of iets dergelijks maar nooit 10 of 20 euro, ook niet als je naar een politieke bijeenkomst gaat.

 3. Daniel VL zegt op

  Die twee pinda etende poiitie agenten waren wel actief om deze niet aangestelde buitenlandse waarnemer buiten te werken.

 4. RuudB zegt op

  Natuurlijk kunnen de Thai hun toekomst bepalen: hoe deze verkeizingen ook zijn georganiseerd- op welk moment dan ook dat een Thai zijn stembiljet in de stembus deponeert heeft hij/zij mede betreffende toekomst bepaalt. Had hij/zij het anders gewild dan had hij/zij anders moeten stemmen. Let wel: de Thaise situatie is niet 2 jaar geleden begonnen met het herschrijven van de grondwet. Het beginpunt ligt in mei 2014 toen het leger olv huidige premier haar coup pleegde.

 5. Puuchaai Korat zegt op

  Vanmiddag meegegaan naar de stemming in Korat. Suranaree Ville om precies te zijn. Er was een stemhok ingericht onder een afdak. Bij aankomst werd mijn vrouw’s naam gecontroleerd op de kiezerslijst. Daarna kon zij alle tijd nemen om haar stem uit te brengen. Er waren ongeveer 8 mensen aanwezig ter ondersteuning. Na het referendum een aantal jaren geleden wederom een serene gebeurtenis. Heb er alle vertrouwen in. En helemaal niets gemerkt van financiele bijdragen van welke partij dan ook. Er wonen nogal wat familieleden op het platteland en die hebben er ook geen ‘last’ van gehad en in alle vrijheid hun stem uit kunnen brengen. Ben benieuwd of anderen eenzelfde ervaring hebben gehad. Hier in ieder geval prima. Toch de 3e grootste stad van het land als ik goed geinformeerd ben.

  • Dennis zegt op

   Die financiële bijdragen zijn er wel degelijk geweest! Hier in de omgeving zijn diverse bijeenkomsten gehouden, een beetje in de trant van die busreizen-met-verkooppraatje-en-gratis-lunch die in Nederland ook een tijdje populair zijn geweest. Bezoekers kregen 200 baht plus benzinegeld (afhankelijk of je met de brommer kwam of per auto. Meerdere dorpsbewoners hebben meerdere bijeenkomsten bezocht, wat ze euforisch lieten zien (200 baht per keer, per partij). Uiteraard kunnen ze maar op 1 partij stemmen…

   Ook ben ik, als farang met een auto, gevraagd om mensen naar zulke bijeenkomsten te brengen. Want dat het verboden was, had iedereen wel door. Maar een farang is natuurlijk minder verdacht, want ik heb uiteraard geen stemrecht in Thailand, dus mij geld bieden zou zinloos zijn en dus minder verdacht als ik met een paar Thais door de omgeving rijdt. Ik heb overigens bedankt voor de eer.

   Dat dit soort praktijken in Bangkok en andere grote steden minder voorkomt, geloof ik direct. Maar op het platteland, in de Isaan is dit zeker een werkelijkheid!

 6. janbeute zegt op

  Ik herken dit procesmaar al te goed , en speelt niet alleen bij landelijke verkiezingen maar ook bij oa lokale en provinciale verkiezingen.
  Ik heb gezien dat buren van mij die voor een bepaalde kandidaat of partij waren , tijdens de parade voor de laatste dag voor de tambon verkiezing mee reden in een pickup van een andere kandidaat.
  Werden hier dan ook voor betaald, of tewel eten van twee walletjes.
  Zo te zien hebben de Thaksin aanhang voor de zoveelste keer de verkiezing weer gewonnen nagelang het aantal stemmen.
  Maar er veranderd niks de senaat is volledig in handen van de Junta.
  Niet te vergelijken met de eeste kamer verkiezing afgelopen woensdag waarbij de FVD als echte gekozen Winnaar uit de bus kwam.
  Het is leuk dat de Thai weer eens na vele Jaren mochten stemmen, maar of het ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet dat betwijfel ik ten zeerste.

  Jan Beute.

 7. Johnny BG zegt op

  Qua betalingen is het zoals het is op het platteland en vandaar dat je die stemmen niet eens serieus kan nemen, maar aangezien het om een groot aantal gaat best wel van belang in de uitslagen.
  Een deel van de bevolking kiest bewust voor die paar honderd baht wat ook gelijk iets zegt over hun zelfbeeld, maar ach, het levert wel een paar flessen lao kao op dus het is weer feest voor een paar uur.

  Over feesten gesproken. Eigenlijk is het een soort van after party waarbij iedereen met rust gelaten wordt ondanks de rechterlijke uitspraken.

  https://www.bangkokpost.com/news/general/1649440/princess-ubolratana-attends-reception-for-thaksins-daughter

  Het mag nu wel duidelijk zijn dat het recht niet gaat zegenvieren en dat is toch een van de pijlers van een democratie.

  • De Inquisiteur zegt op

   Vrij beledigende uitspraak over plattelanders vind ik.
   Ik merk wel degelijk politiek betrokken mensen op, heb niet kunnen zien of er geld gegeven werd.
   Eigenlijk zijn de mensen hier veel slimmer dan jij en ik.
   Ze weten dat het toch niets uithaald, dat er weinig ten goede zal veranderen voor hun. Terwijl wij continu blijven denken dat onze politici dat wel doen.

   • Johnny BG zegt op

    Dat is nou precies wat ik bedoel.

    Als er vanuit die gedachte geredeneerd wordt dat het allemaal niets uithaalt dan hebben verkiezingen in BE en NL ook allemaal niet zoveel nut, want die stemmen verwateren uiteindelijk toch wel in het hele proces om ergens tot een voor alle coalitiepartijen aanvaardbaar voorstel te komen.
    Of ze daarmee slimmer zijn dan een Belg laat ik mij als Hollander maar even aan anderen over 😉

 8. Daniel VL zegt op

  Maar er veranderd niks de senaat is volledig in handen van de Junta.
  Zolang een niet verkozen eerste minister naar eigen goeddenken de wetten kan aanpassen in zijn voordeel kan er niets veranderen. Het leger hoort niet thuis in een parlement, ten hoogste een minister van landsverdediging.
  Dat velen denken iets te kunnen veranderen is goed maar heeft als nadeel te veel versniperde partijen 120. wat in het voordeel werkt van de enkele groten.
  Hier in CM droomt men nog van Taksin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website