Verhuizen naar Thailand (3)

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
16 juli 2010

Dagelijks regen in Thailand

door Hans Bos

Al een beetje gewend in het nieuwe vaderland? En aan de regen die vrijwel elke dag valt tussen mei en oktober? Kun je goed tegen de hitte in maart, april en mei?  Je had zeker niet gedacht dat de temperatuur in het noorden en noordoosten van Thailand in december, januari en februari kan dalen tot een graad of tien?  In de heuvels en bergen zelfs tot rond het vriespunt! Dan had je je maar beter moeten voorbereiden. Bij een verhuizing van Nederland naar tropisch Thailand met een totaal andere cultuur en natuur draait daar immers alles om.

Maar goed, je zit ontspannen met een Thais biertje op de veranda of balkon om te genieten van het warme weer. Oh sorry, dat biertje kun je wel vergeten, want voor elf uur ‘s morgens  mag in Thailand geen alcohol worden verkocht en van 14 tot 17 uur ook niet. Dit om alcoholmisbruik tegen te gaan. En heb je de pech om op een officiële of nationale feestdag aan te komen of tijdens een verkiezing, dan zul je de dorst moeten lessen met niet-alcoholische dranken. Rokers krijgen het hier ook steeds moeilijker, want de regeldruk groeit. Al houdt niet ieder politiekorps daar de hand aan.

Die politiemensen verdienen overigens het zout in de pap niet en doen er dus van alles bij. Ik ken agenten die er een goktent op nahouden of een massagesalon. Straatagenten houden graag buitenlanders aan omdat daar meer te vangen valt. Tea money, heet dat dan. Een agent bedankte mij laatst (na ontvangst van 300 THB) met de woorden : “Thank you, my love’. Smeergeld is gebruikelijk bij het passeren van eigendomsakten van land, bij invoer van het een of ander en als je een bedrijf hebt.

Maak nooit de fout om met je nieuwe partner voor een habbekrats een zogeheten ‘bar beer’ te kopen. Als de zaak niet loopt, ga je eraan ten onder. Loopt-ie wel, dan staat binnen de kortst mogelijke tijd een man voor de deur die ‘bescherming’ aanbiedt. Uiteraard tegen betaling…

Alcoholisme is een van de grootste gevaren die buitenlanders in Thailand bedreigen. Je hebt immers overdag niets of weinig te doen, de alcohol is relatief goedkoop (vooral de sterke drank) en een greep naar de fles ligt dus voor de hand. Uiteraard is het risico nog groter bij uitbaters van bars en restaurants. Daarbij dien ik te vermelden dat een buitenlander alleen mag werken in sectoren waar de Thai geen benul van hebben. Restaurant of bar staat dus altijd op naam van vrouw of vriendin en als de relatie stuk loopt, begrijp je al wat er gebeurt…En roep nu niet: die van mij is anders. Want er is geen koe zo bont of er is wel een vlekje aan. Wij zien alleen de buitenkant. De waarheid onttrekt zich voor een deel aan onze waarneming. Ik zou daar een feuilleton over kunnen schrijven. Dat heb ik het over onderwerpen als: liegen over leeftijd, kind, achtergrond, werk, schulden, gokken, drank en ga zo maar door. Menigeen van jullie kan deze lijst moeiteloos aanvullen. En som is het maar beter om niet alles te weten….

Ik wil niet zeggen dat Thai geen gevoel voor humor hebben. Laat ik het houden bij: een ander gevoel voor humor. Smeer wat zwarte schoensmeer op je gezicht en Thai liggen in een deuk; een rokje aan en Thai komen niet meer bij. Dat soort Snip-en-Snap-lol zie je elke avond op de Thaise tv, afgewisseld met soaps. Die zijn gevuld met moord en doodslag, hoewel elk wapen (zichtbaar) is weggeblokt, evenals elke sigaret. De kinderen zouden eens op onzalige gedachten mogen komen. Achter de schermen, verborgen voor buitenlandse ogen, gaat in Thailand echter een wrede samenleving schuil, ver van vriendelijke wai’s en glimlach. Je hoeft alleen maar naar de foto’s te kijken in Thaise dagbladen om te weten hoe de wind waait.

Hoe doet u boodschappen of bezoekt u vrienden? In Bangkok en andere grote steden rijden genoeg taxi’s om je van de ene plek naar de andere te begeven. In de hoofdstad rijden er alleen al ruim 80.000. Tel daarbij de Skytrain  en de ondergronds MRT en uw vervoer is rond (lees de post over vervoer in Bangkok elders op dit blog). Mijdt tuktuks en motorcycle taxi’s vanwege de uitlaatgassen en het risico van ongelukken. In Pattaya zijn de straten vergeven van de zogeheten songtaews, die voor weinig geld een vaste route rijden. Zo heeft elke stad zijn eigen invulling van het vervoersprobleem.

Op de bromfiets? Vergeet niet dat deze doorgaans voorzien zijn van 125 cc motoren en je er dus een rijbewijs voor nodig hebt (en een valhelm…). Niet dat de Thai zich daar iets van aantrekken. Rijbewijs? Nooit van gehoord en als wel, dan gekocht. Verkeersregels? Van hetzelfde laken een pak. De meeste doden in het Thaise verkeer vallen bij bestuurders en passagiers van deze voertuigen. De bestuurder rijdt als een idioot en de andere weggebruikers zien deze racebrommers over het hoofd. Be my guest, maar kom niet klagen als je in het ziekenhuis ligt. In de meeste toeristenplaatsen kun je een dergelijk voertuig op je naam krijgen zonder jaar- of retirement visum. In Bangkok is dat een stuk moeilijker.

Een auto kopen? Financiering is (tegen hoge rente) alleen weggelegd voor Thai met een vast inkomen, al dan niet volgens de waarheid…Dat wil zeggen dat je de auto contant moet afrekenen en dat is tegen de huidige koers niet bepaald voordelig. Omdat Thai, als ze het zich kunnen permitteren, altijd het laatste model auto of mobiele telefoon willen hebben, staan in Thailand honderdduizenden gebruikte auto’s te koop. Aankoop is een kwestie van onderhandelen. Een ritje is vaak alleen toegestaan op het terrein van de verkoper, dus er kleeft een zeker risico aan. Doe niet te zuinig met de verzekering en neem first class, in feite all risks. Dat voorkomt dat je bij een ongeluk tussen de juridische wal en het schip valt. Met 15.000 tot 20.000 THB per jaar is deze verzekering niet echt goedkoop, maar dan heb je ook wat. En zet de auto op je eigen naam. Je kunt nooit weten. In Bangkok moet je bij immigration eerst een (overbodige) brief afhalen waarop staat dat je woont waar je woont, voordat je naam bijgeschreven wordt in het blauwe kentekenbewijs van de auto.

Wordt uiteraard vervolgd.

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Verhuizen naar Thailand (3)”

 1. andy zegt op

  Nog even doorgaan en er is niemand meer die naar thailand wil verkassen. ( muv overwinteraars en toeristen)555

 2. PIM zegt op

  Ja Andy .
  Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel .
  Het is beter voor je verkast dit te weten dan er later duur achter te komen .
  Deze verhalen kloppen allemaal !
  Al eens nagedacht waarom er onder de expats zoveel doden vallen ?
  De meesten van ons weten er wel 1 paar te noemen .
  Dikwijls is het ook eigen schuld of zoeken ze het onbewust op.
  Veel fahlangs moeten heel taai zijn om zich in Thailand staande te kunnen houden .
  Blijf van de alcohol af ,dat scheelt al heel veel over de wijze hoe je Thailand beleven kan .
  Dat verbod is 1 giller van de hoogste plank ,enkele weken geleden was het tot 1 uur de verkoop .
  Dan maar even naar de buren die hebben het wel .
  Als je rookt ben je tegenwoordig 1 zondaar maar de afstelling van 1 auto maakt niet uit .
  Ik zie het tegenwoordig anders en draai het om die verboden ,met het gevolg dat ik er veel om kan lachen .
  Mijn pc zaak die ik opende werd binnen 1 week leeg gehaald ,de politie zou deze extra in de gaten houden mits er 1000 Thb per maand kon worden opgehaald .
  Sinds die tijd heb ik nooit meer 1 bekeuring gehad .
  Als er nu iemand naar mij glimlacht grijns ik en denk bij mijzelf hoe heb ik in die val kunnen lopen.

 3. Redactie zegt op

  Peter:

  Ik denk dat voor velen verveling het grootste probleem is. Met als gevolg: drinken.

  Ik zou me niet in Thailand willen vestigen. Een maandje of 6 aldaar verblijven en de de rest van de tijd in Nederland.

  Dan heb je ook geen problemen met je zorgverzekering. Je huurt daar wat voor die periode, dus een gezeur met eigendomsrecht. Je huis in NL verhuur je in diezelfde tijd, dan heb je geen dubbele woonlasten.

 4. Chris zegt op

  Bij aankoop/verkoop van zowel een 2de hands als nieuwe wagen moeten de koper/verkoper de richtlijnen volgen van het ” Department of Land Transport” .
  Dit is enkel voor NON Thais en in denk dat er in Nederland en Belgie ook wel absurde wetgeving bestaat,of en ik verkeerd?
  Wat betreft de autofinanciering is dit zeker niet duurder dan in Europa,en de meeste banken hanteren voor het ogenblik een zeer laag tarief dit om de autoverkoop te stimuleren.
  Onder andere TMB en Thanachart en Krungsri bank zijn hierin koplopers.
  Dus de banken hanteren helemaal geen woekertarief,maar de”loansharks”das is een ander paar mouwen.
  Voor een verzekering “all risk”moet je shoppen en Safety en Ayhudhya hebben hier in Chiangmai een degelijke service.
  Voor mijn brandverzekering heb ik AXA en de premies zijn gewoon niet vergelijkbaar met de Lage Landen.
  Alles is niet negatief hier en sommige dingen zijn gewoon goed georganiseerd in Thailand en het kost je alleen moeite om het uit te zoeken!

 5. carrot zegt op

  Om je in Thailand thuis te voelen zal je moeten integreren in de Thaise samenleving. Om de Thai te begrijpen zal je hun taal moeten spreken. In plaats van elke dag, uit verveling, die pot bier pakken kan je die tijd beter gebruiken voor een taalcursus. Maak contact met de Thaise mensen en blijf niet vasthouden aan de Hollandse kolonie met z’n klaverjas-avondjes. Kortom denk en doe als de Thai en alles ziet er een stuk vrolijker uit. Kan je dit niet opbrengeen kom dan alleen maar voor een paar weekjes als toerist.

  • pum pui zegt op

   @carrot

   jij snapt het!helemaal met je eens.

 6. ThailandGanger zegt op

  “Oh sorry, dat biertje kun je wel vergeten, want voor elf uur ‘s morgens mag in Thailand geen alcohol worden verkocht en van 14 tot 17 uur ook niet.”

  Volgens mij geldt dat in het binnenland niet (of wordt het niet gehandhaafd), want ik sta soms met verbazing te kijken dat de Thai rond 6 uur ‘s morgens al met whiskey en bierflessen komen aanlopen die ze zojuist hebben gekocht om vervolgens bij het varkenshoofd ritueel met een paar man op te zuipen. Ik sta er sowieso versteld van hoe de Thai altijd al heel vroeg op de dag aan het zuipen zijn. En aangezien, als ze alcohol hebben, ze alles opzuipen moeten ze het wel ergens kunnen kopen want het bewaren tot de volgende dag is er toch echt niet bij.

  • Redactie zegt op

   Wat is een varkenhoofd ritueel?

   • ThailandGanger zegt op

    Eerlijk gezegd….. geen idee. Ik heb er nooit echt naar gevraagd omdat ik meestal nog wel slaap als alles plaatsvindt. Maar hetgeen ik begrijp is dat als ze iets aan boeddha of een ander orakel hebben gevraagd en uiteindelijk komt dat allemaal uit, of als ze veel geluk hebben gehad in wat dan ook, dan wordt er een (of meer) varkenskop(pen) geofferd. Die van te voren besteld moet worden en zeer prijzig is/zijn. Vaak zijn er kapers op de kust en krijgen ze maar een halve kop geleverd of helemaal niks en moeten ze een dag wachten. Hoe meer geluk hoe meer varkenskoppen er worden geofferd. In ieder geval als de kop er is dan wordt die met alle rituelen ‘s ochtends bij het aanbreken van de dag (5 uur dus) door volgens mij voornamelijk alleen vrouwen geofferd aan Boeddha en de geesten. Eerst in huis van de gelukkige en vervolgens bij een tempel of kapelletje (hoe heet zoiets in Thailand?). Dit duurt ongeveer een uur met allerlei rituelen en luidde gebeden. Na het offeren komt zowat de hele straat bij elkaar en dan wordt die kop met Whiskey en of andere alcoholische drank opgegeten tot op het bot. (let op: Alles gaat op. Bedenk zelf maar wat allemaal). De meesten zijn dan ook om 7 uur alweer dronken. Ik zou in mijn foto archief moeten duiken want de eerste keer heb ik dat natuurlijk gefotografeerd. Maar toen was mijn Thais zo belabberd dat ik er geen ene moer van snapte. Wellicht dat anderen hier ook nog iets over weten? en is het iets alleen uit de Isaan-streek of zie je dit in heel Thailand?

  • Wessel12 zegt op

   Ik was vorige maand in het noorden van Thailand (Chiang Kham) en we wilden smiddags whiskey kopen in de Tesco Lotus.. Eerst werd er inderdaad moeilijk gedaan maar als we meer dan 1 fles kochten konden we het gewoon mee krijgen.. En ik zag ook genoeg mensen s’ochtends al aan de drank gaan

 7. john zegt op

  Ik vind het goed dat ook deze kant van Thailand belicht wordt,er zijn namelijk te veel mensen die alles door een roze bril zien.

 8. Badbold zegt op

  Ik vindt het ook wel goed dat Hans het hier scherp neerzet. Ik heb toch het idee dat sommigen Thailand als het beloofde land zien. Thai zijn minder vriendelijk dan je denkt. Krijg maar eens ruzie met een Thai dan komt de ware aard naar boven. Zoals zoveel Aziaten, uiterst gewelddadig en erg gemeen. Ook blijf je altijd een farang. En het woord farang is ook minder vriendelijk dan je denkt. Toch is NL ook niet alles en heeft Thailand veel voordelen. Maar het gras is bij de buren lijkt altijd groener, toch?

 9. Martin zegt op

  Lees hier veel over de Thai die smorgens al dronken is, geef ook graag toe dat het zo is. Maaaaaaar, in mijn omgeving zie ik ook heel veel falang die iedere dag en de hele dag dronken zijn. Een grote bek hebben, en ruzie zoeken.
  Overal over zeuren, te weinig, niet lekker, te duur, pingelen voor 5 bahtjes etc. etc.
  Verbeter de wereld maar begin zij jezelf zou ik zeggen !!

 10. johnny zegt op

  Inderdaad, het is goed dat de negative kanten eens belicht worden. Thailand is zeer zeker niet het beloofde land. Toch zijn er mensen zoals ik dus, die wel veel meer voordelen zien dan nadelen. Ik heb geleerd om Thailand door Thaise ogen te bekijken en niet door Nederlandse. Want als je dat blijft doen, wen je dus nooit. Ik geef liever 25 euro/maand aan de politie om op mij shop te passen, dan ik 250 euro milieubelasting moet betalen of tig duizend euro aan personeel. Mijn auto topmodel kost nog niet de helft van wat deze in Nederland kost. Wegenbelasting of snelheidscamera’s kennen we niet. En ook geen akelige vergunningen. Nee… het is de vrijheid wat mij zo aanspreekt in Nederland hebben we regels voor regels. Als je als farang netjes gedraagt en niet zo veel wilt of verwacht, is het een stuk aangenamer.

  Momenteel heb ik niet zo veel te doen, ik woon hier als enige buitenlander tussen de Thai. Ik heb mijn kennissen en doe mijn rondje 7, path thai, koffie en talat nat.

  Blijf van de drank af.

  • PIM zegt op

   Johnny.
   het grootste deel van ons is met 1 positief gevoel naar Thailand gekomen .
   Later kom je er achter dat het niet echt is van wat jij ervan verwacht had.
   Door je te kunnen aanpassen is en blijft het gevoel dat je nooit meer naar NL terug wil .
   25 euro p.maand aan de politie geven is ook het probleem niet ,maar dan moeten ze ook doen wat ze met je afspreken .
   Niet dat je er later achter komt dat ze zelf betrokken waren bij die inbraak .
   Ze winnen je vertrouwen en proberen je land te verkopen wat niet eens van hun is.
   Door optreden van hogerhand heb ik het grootste deel teruggehad .
   Als WAOer is het top dat je hier met 1 SUV kan rijden .
   Wegenbelasting is er wel degelijk alleen zijn in iedere provicie de bedragen anders ,hier wordt er naar het aantal deuren gekeken en niet naar het gewicht ,op zich vermakelijk .
   1 lasergun bestaat hier zeer zeker daar kom je achter als je niet bent aangehouden en je wegenbelasting komt betalen.
   Ook parkeer en andere boetes die je niet betaald hebt worden dan met 100% verdubbeld .
   Is de overtreding in 1 andere provincie begaan dan heb je nergens last van .
   Pas wel op met het aanschaffen van 1 tweedehands motorvoertuig .
   Bij het ten naam stellen zal je de niet betaalde bekeuringen moeten voldoen .
   Op zich is het leuk als je moet betalen om dat dan direkt om te rekenen wat je in NL kwijt was geweest .
   Als 1e denk ik dan hoeveel minuten ik daarvoor in Amsterdam had kunnen parkeren .
   De laatste tijd hebben de Thais ook geroken dat je aan parkeergeld kan verdienen ,dikwijls komt er iemand naar je toe dat je 20 Thb moet betalen ,als je om hun vergunning vraagt hebben ze die meest niet .
   Geef geld aan de chanteur en er is niets aan de hand .
   Doe je het niet is het wijs om 1 andere plaats te zoeken omdat je 1 groot risico loopt dat je auto rondom 1 ander motief in de lak heeft gekregen .
   Toch neem ik dat maar voor lief in Thailand en ben blij als ik 7000.-Thb per jaar aan wegenbelasting betaal.
   Degene die denkt dat de verzekering duur is heeft het ook mis .
   Waar kan je in NL voor 450 euro 1 SUV all risk verzekeren ?

   • ThailandGanger zegt op

    Bedoel je WAO of AOW?

    Kun je met een WAO uitkering naar het buitenland (Thailand) verkassen met toestemming van het UWV?

 11. Sam Loi zegt op

  Valt er nog iets positief te melden over Thailand? Als je zo de berichten leest is het 1 en al een geklaag van je welste. Het negatieve viert in al de berichten de boventoon. Maar we blijven braaf daar naar toe gaan.

  Ik vraag mij dan ook af, waarom heel wat mensen zich toch in Thailand vestigen danwel daar verblijven, als je al op voorhand weet dat je daar als een soort 2e rangs burger wordt bechouwd. Dat je regelmatig wordt getild en dat je voor de Thai dus een soort melkkoe bent.

  De keuze is aan U; waar U ook bent , U zult worden gemolken. In Nederland is het de overheid die dat doet en in Thailand, naast de (lokale) overheid ook de burger. Of je door de kat of de hond wordt gebeten, bijten zullen ze je toch.

  • Redactie zegt op

   Ik denk dat vrijwel iedereen eerst een soort ‘roze’ bril op heeft wanneer men besluit om daar te gaan wonen. Je kiest in eerste instantie voor de voordelen: goedkoop, mooi weer, weinig regels. De nadelen? Daar stap je dan maar snel overheen. Helemaal objectief zijn de meesten dan ook niet. Er is natuurlijk vaak een Thaise vrouw in het spel. Dan stap je wat gemakkelijker over zaken heen.

   De cultuur en de eigenschappen van de Thai vinden we prachtig als toerist. Maar als je er dagelijks tussen zit en afhankelijk bent van de Thai, dan is het minder leuk. Die leuke glimlach wordt dan opeens irritant en baal je van de onverschilligheid.

   Ik ben het zeker eens met een aantal hier dat je a) de taal moet leren en b) je moet gaan gedragen als een Thai. Integreren heet dat. Maar we hebben hier vaak wel pensionado’s die geen zin meer hebben om zich nog aan te passen of een taal te leren.

   Ik denk dat het goede waarschuwing voor iedereen is ‘bezint eer ge begint’ Ga daar eerst eens een half jaartje wonen en verbrand niet alle schepen achter je.

   Meer dan 50% van alle geëmigreerde Nederlanders keert binnen acht jaar weer terug naar Nederland. Dat zegt genoeg lijkt me.

   • Sam Loi zegt op

    Wellicht dat ik wat steveriger in mijn schoenen sta dan de gemiddelde Thailandganger. Thailand is voor mij een prachtig vakantie land en meer ook niet.

    De taal leren is een pre, maar om te gedragen als een Thai en diens leefgewoontes over te nemen, zal ik nooit en te nimmer doen. Ik respecteer de Thai zoals die is en verwacht van die zelfde Thai dat hij mij ook in gelijke mate respecteert in de wijze zoals ik ben. Wederkerigheid moet het uitgangspunt zijn in welke relatie dan ook. Dit laatste is helaas whisfull thinking. Waar de interesse voor de Thai ligt in de omgang/relatie met een farang, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ik hoef in dit verband slechts te verwijzen naar de bij dit onderwerp geleverde commentaar.

 12. PIM zegt op

  Thailandganger.
  Het is zeker mogelijk om toesteming te krijgen van het UWV om in Thailand te gaan wonen .
  Het is zelfs zeer voordelig omdat er vrijwel geen lasten worden ingehouden .
  Je krijgt haast het hele bruto bedrag uitgekeerd.
  Zelf heb ik 1 zaakwaarnemer in NL die alles voor mij regelt.
  Deze weet exact hoe te handelen voor je zelf van het kastje naar de muur wordt gestuurt ,meest is alles dan binnen enkele weken voor elkaar.
  Ik geef hierbij de redactie toestemming om mij te kunnen benaderen over dit onderwerp .
  Hopende dat ik hier veel Nederlanders 1 fors bedrag mee kan besparen .

  • ThailandGanger zegt op

   Dan hoop maar dat de PVV niet aan de macht komt want die wil alle uitkeringen naar het buitenland muv de aow stopzetten.

 13. PIM zegt op

  Roon.
  Noem het 1 verzekering met de beste dekking.
  1 thai noemt dat al gauw 1 all risk ,mijn vriendin werkt bij 1 verzekering en voorheen kwam ik er ook wel eens achter dat ik nu net niet voor 1 bepaalde schade verzekerd was .
  Je weet wie appelen vaart die appelen eet en om de schade juist te formuleren kom je heel ver .
  Als ik van Prachuab Kirikhan naar de Isaan moet kom ik geen enkele tolweg tegen ,alle tolwegen zijn te omzeilen .
  Naar mijn weten zijn deze ook alleen in Bangkok .
  Even vooraf de route bepalen is wat ik altijd doe .

 14. R.Guyken zegt op

  Hallo Pim,

  met verbazing las ik je bericht dat het mogelijk zou zijn om met toestemming van
  het UWV te verhuizen naar het buitenland ,met behoud van uitkering.
  Mogelijkerwijs is dit nog oude wetgeving want het UWV stelt zich op het standpunt
  dat elke werkloze beschikbaar dient te zijn voor de arbeidsmarkt.
  Het omscholen/volgen van een cursus,de tijd die eraan spendeerd wordt afgetrokken van de uitkering. Dus 20 uur studie resulteert in een korting van 50% op je uitkering.
  Kun je me uitleggen waarom je dan toch mag emigreren/verhuizen ?
  Alvast bedankt voor je uitleg.

  Met vriendelijke groet,
  René

 15. pim zegt op

  Beste René.
  Je hebt het over een werkloze .
  Ik heb het over afgekeurd zijn .
  Dat valt ook onder het UWV.
  Ik hoop dat mijn uitleg kort en duidelijk is .
  Succes toegewenst .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website