Vandaag op 10 november

Door Sjaak S
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand, Sjaak Schulteis
Tags:
18 november 2014

Vandaag op 10 november is mijn lieve vriendin Aom jarig. Omdat ik weet dat zij het liefst goud koopt, heb ik haar een som geld als cadeau gegeven en zijn we naar de  Market Village in Hua Hin gereden, zodat zij daar iets leuks kon uitzoeken, terwijl ik even in die tijd in Tesco ging winkelen.

Nou gaan we dan bij die gelegenheid een hapje in de food court eten. Er is keuze uit circa vijftien stalletjes, maar uiteindelijk hebben we slechts twee favorieten, waarvan één gezamenlijk. Helemaal rechts is een stalletje waar Thaise curry’s verkocht worden en ze wisselen gelukkig ook wel eens af. Daar is bijna altijd iets te vinden wat me smaakt.

Maar vandaag ging ik naar mijn andere favoriet: het Japanse stalletje… niet echt om over naar huis te schrijven, maar ze hebben een redelijk lekkere katsudon. Niet te vergelijken met die ik in Japan vroeger at, maar het is een niet al te grote portie met gesneden varkensschnitzel, ei en uien over rijst. Nou komen wij niet al te regelmatig daar eten. Hooguit een of twee keer in de week, wanneer we in de shoppingmall moeten zijn.

Dezelfde buitenlanders

Maar toch valt het me telkens weer op: we komen bijna iedere keer dezelfde buitenlanders tegen. ’s Middags zit er altijd vooraan een man met blonde half lange haren, een rood-blauw gestreept shirt en een korte broek. Hij zit ALTIJD op dezelfde stoel, ALTIJD in dezelfde houding en draagt ALTIJD dezelfde kleren. Of hij ALTIJD hetzelfde eet, weet ik niet. Soms denk ik, wat zou hij nou doen, als wij juist daar eens gaan zitten? In de zomer was hij er niet, maar ik denk dat hij in Hua Hin overwintert.

Dan is er nog een man met een baardje, die uitziet als mijn oud-aardrijkskundeleraar. Hij zit daar vaak met zijn vrouw en haalt ook soms wel eens eten uit de supermarkt om het daar op te eten. Hij lijkt me een aardige, maar serieuze man. Volgens mij is hij ook iedere dag in Market Village, want we komen hem bijna altijd tegen. En laat ik het nog eens zeggen: we komen soms dagenlang niet.

Dan is er nog een groepje oudere heren, Duitsers en Zwitsers die ook rond die tijd daar zitten. Een groepje van een man of vier. Ook hen zie je bijna iedere keer dat we er zijn. Zij zitten weliswaar ongeveer in hetzelfde hoekje, maar hebben blijkbaar geen plaatsreservering, want het kan wel eens een ander tafeltje zijn. Misschien zijn ze iets meer flexibel.

Het is altijd weer leuk om daar te zitten en om mensen te bekijken. Zo hadden we een paar maanden geleden een groepje gezien, waarbij mama of oma volgens ons vergeten had zich om te kleden. De kleren die ze aanhad, leken heel erg op een pyjama.

Ook erg leuk om te zien, wanneer een man van in de zeventig met zijn bierbuik in een mouwloos doorzichtig hemd komt eten. Gelukkig zagen we hem niet al te vaak. Ik vond het een beetje onsmakelijk uitzien.

Norse uitdrukking

Toen wij met eten klaar waren en mijn vriendin alvast naar de goudwinkel stapte, liep ik naar Tesco. Daar maakte ik een ronde. Even kijken naar de elektronica en mannenspeelgoed, waar ik een zaagje kocht voor mijn mini-haakse slijper.

Toen ik deze ronde deed, viel me een man op die ontzettend dik was en die net zijn broodjes liet afwegen. Hij deed dat met zo’n norse uitdrukking op zijn gezicht, dat bij mij weer de vraag rees, wat voor soort mensen komen toch op vakantie in Hua Hin of Thailand in het algemeen. Of is dat een normaal persoon uit het westen en zien ze er allemaal zo uit?

Bij de kassa moest ik wachten en zag een familie komen, zo te zien uit Rusland. De dames waren allebei erg rond en hadden kleren aan, die ik me kan herinneren van de jaren zestig. Kapsel inbegrepen; het waren ook zulke opvallende schoonheden.

Nadat ik betaald had, stond mijn vriendin ook al op het afgesproken plekje en omdat het regende liepen we nog eventjes door Market Village. Ik wilde naar de derde verdieping, waar alle IT spulletjes waren en bekeek een paar tablets en mobiele telefoontjes. Geweldig. Misschien dat het toch eens tijd wordt iets nieuws aan te schaffen.

Op weg naar boven kwamen we mijn oud-aardrijkskundeleraar tegen, die snel en schichtig aan ons voorbij schoot. Misschien dacht hij bij zichzelf, daar heb je die rare kerel met zijn vrouw weer, die me altijd zit te bekijken als ik in de food court eet.

Captain America

Even later, toen we naar onze scooter wilden gaan, bleek het nog steeds te regenen. Mijn vriendin, die nog een paar baht over had van haar verjaardagsgeld, zag een paar leuke topjes, waarvan ze er een uitzocht. Tijdens het wachten zagen we weer zo’n figuur rondlopen, waarvan we beiden in de lach schoten.

Een lange magere man, met lange gepeesde benen, een mouwloos hemd ingestoken in een heel kleine, enge sportbroek. Deze had de kleuren en de sterren van de vlag van de de Verenigde Staten van Amerika. Captain America zo te zeggen. Maar ook van hem vermoedde ik dat hij meer uit een voormalig Oostblokland kwam.

Wat een figuur. We hebben extra nog eens een ronde gemaakt om dat te bekijken. Wat denkt zo’n mens zich als hij zich in zulke kleren hijst. Vindt hij zichzelf dan zo mooi? Staat hij voor de spiegel en zegt tegen zichzelf: ‘Ik ben toch een knappe man en laat eens zien hoe ik er uit zie. En het staat beter het hemd in de broek te duwen dan erover heen te laten hangen. En vooral een eng broekje dragen, dan weet iedereen wat ik te bieden heb.’

Geweldig. Er zijn altijd weer mensen om te bekijken, maar dan zijn wij ook weer blij om terug naar huis te gaan op onze scooter. Allebei in een knal oranje regenjas. Ik rijdend met de regenjasmuts op onder mijn helm. Mensen moeten zich ook afvragen, hoe die twee erbij lopen. Het staat helemaal niet. Maar goed, wij worden niet nat en we vallen in het verkeer op, dat heeft ook wel een voordeel.

Sjaak Schulteis

Sjaaks vorige bijdrage, ‘Ik ben trots op mijn nieuwe vijver’, stond op 13 september op Thailandblog.


Op zoek naar een leuke bestemming in Thailand?

Gaat u op vakantie naar Thailand en wilt u een goed advies over leuke bestemmingen? Koop ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’, het nieuwe boek van stichting Thailandblog Charity. Daarin vindt u verhalen over het favoriete plekje van 26 bloggers. En die kunnen het weten want ze zijn er geweest. Bestel nu het boek, dan vergeet je het straks niet. Ook als E-book. Klik hier voor de bestelwijze.


12 reacties op “Vandaag op 10 november”

 1. noah zegt op

  Hallo Sjaak, hebt u een link voor mij waarvan u persoonlijk vind dat het op Katsudon lijkt en smaakt? U weet per slot van rekening wat het is. Aangezien ik in een ” Schnitzel land ” zomers woon – werk – bedrijf leid lijkt het mij leuk om eens een Japanse afleiding te serveren. Bedankt!

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Noah, eigenlijk is het gemakkelijk: je kunt van alles over Katsudon vinden, wanneer je op google zoekt. Hier op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=klFyrnrUSck
   of: http://en.wikipedia.org/wiki/Katsudon
   Het water loopt me al uit de mond als ik dit gerecht in zijn volle glorie zie… Het is een ingevoerd gerecht in Japan… een beetje verjappaniseerd (kan ik dat zo zeggen?) westers gerecht.. goed geslaagd, moet ik zeggen.
   Het schnitzel (waar dan ook in Japan) is altijd lekker knapperig en je kunt er ook een beetje Japanse chilipoeder over doen. Deze is een beetje fijner en minder scherp dan de Thaise en bevat een aantal kruiden.. geeft een lekkere smaak bij de Katsudon. En dan niet te vergeten: de Japanse rijst, die een beetje kleeft en iets ronder is dan de Thaise (deze kun je ook in een Tesco kopen).
   Succes ermee!

 2. Gerrie Q8 zegt op

  @ Jacques. In het leven is er voor mij niets mooiers dan het kijken naar mensen. Ga nog maar eens naar een grote winkel en laat ons je belevenissen delen. Daar lust ik wel pap van.

 3. philip zegt op

  Ik ben in mei in Hua Hin geweest, en na een week vroeg ik mij af waarom iemand daar wil komen, het strand is niks speciaals, en elders is er ook niet veel te beleven, behalve de “fruit de mer” restaurants op de nightmarket.
  Mensen kijken in het shoppingcenter, daar had ik toen niet aan gedacht.:-)
  Toch liever koh chang voor mij.
  Grt Philip

 4. Mat Habets zegt op

  Hoi Jacques. Fijn stukje heb je daar afgeleverd en ik kan me er helemaal in vinden. Binnen niet al te lange tijd zullen we elkaar beslist weer ontmoeten, misschien zelfs in de food court van market village, In de tussentijd veel eetgenoegen.
  Groetjes,
  Mat,
  Noen oes Zumpelveld, vruegger oes Kirchroa

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Mat,
   Ja, dat lijkt me wel leuk… je woont er dan toch in de buurt of niet? Dan komen we elkaar beslist weer eens tegen…

   Groetjes uit Wang Phong (bij Pranburi)

 5. Wim van Doorn zegt op

  Wie haalt het nu in zijn hoofd om speciaal naar mensen te gaan kijken, als man speciaal naar mannelijke Thailandgangers nog wel? Zelfs als je ze niet wil zien dan weet je toch op een gegeven moment wel dat hun uiterlijke verzorging allebelabberst pleegt te zijn en hun gezichtsuitdruking doorgaans oorwurmerig. Geen land met zoveel goede en goedkope kleermakers, maar iets van maar zelfs een net shirt (laat staan een nette pantalon) pleegt er niet bij te zijn. Het moet per se flodderen en slieren, ongewassen zijn ook, en vooral slecht passen en grauw gekleurd. Met het vakantiebegrip, en ook met dat het in Thailand wat wamer pleegt te zijn dan met name in Nederland heeft dat weinig uitstaande. Zelfs niet met het meestal moeilijke (lees te dikke) figuur dat er aan diverse kanten uitpuilt en dat om dat op het strand te verhullen een belachelijk grote broek, formaat bungalowtent vergt, waarin men zich dan ook tooit, dan wel in iets waar de berbuik ongegeneerd overheen hangt. Och, ik ben liberaal, het moet allemaal kunnen, maar ik zie het liever anders, wat minder opvallend puur onesthetisch.

  • fransamsterdam zegt op

   Mijn ‘nette’ shirts hebben allemaal lange mouwen en met een nette pantalon bodoelt u vermoedelijk ook geen korte broek.
   U neemt het mij toch niet kwalijk dat ik volsta met een meestal wit of zwart T-shirt met vrolijke print en een korte broek in een onopvallende kleur met een paar extra – met een rits afsluitbare – zakken?
   De laundry heeft trouwens een goede klant aan me en de dames zien er echt wel op toe dat er meer dan regelmatig gedoucht en tweemaal daags geschoren wordt. Ook het niet goed kort en schoon houden van de nagels komt je hier direct op een reprimande te staan.

   • Wim van Doorn zegt op

    Moderator: niet chatten svp.

 6. Christiaan H zegt op

  Hallo Sjaak,

  Ik heb genoten van jouw stukje. Ik herken het. Mijn ervaringen over het bekijken van mensen komen overeen met jouw waarnemingen.
  De laatste tijd gaan wij liever naar Tesco Lotus in Tha Yang en eten daar in het foodcourt vrijwel uitsluitend omringd door Thaise mensen, die in het weekend met het hele gezin daar gaan shoppen . Veel gezelliger dan toeristen naar toeristen en zonderlinge westerlingen te kijken.

 7. samee zegt op

  Ergens zit iemand in een andere taal nu een blog te typen over die rare snuiter die hij in Thailand altijd in die afgrijselijke oranje regenjas op z’n brommer voorbij ziet rijden 😀

 8. Jack G. zegt op

  Veel mannen houden van de ‘zwerverlook’ lekker in je oudste kleren en met 4 dagenbaard lekker vakantie vieren. Lekker eten bij een fastfoodrestaurant zonder gezeur aan het hoofd over gezond enz. Het oergevoel van de man komt dan helemaal los.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website