Reeds meer dan 30 jaar ben ik een zeer actief radiozendamateur ( korte golf ). Toen ik hier heel regelmatig voor langere periodes begon te komen, wou ik in de mogelijkheid zijn om mijn hobby ook hier  te beoefenen.

Als telegrafist gebruik ik enkel de morsecode om mijn wereldwijde contacten te maken. Thailand is zeer gewild en gezocht door de radioamateurs daar er in Thailand amper op een hand te tellen amateur-telegrafisten actief zijn.

Niet zo eenvoudig want je moet over een zendvergunning beschikken. In de meeste landen kunnen radioamateurs, aan de hand van hun oorspronkelijke vergunning, een gastlicentie krijgen. Niet in Thailand daar Thailand niet opgenomen is in de CEPT landen.

De reden hiervoor is: het Thais radioamateur examen niveau stemt niet overeen met de voorwaarden gesteld door het CEPT. Dus moet er een reciprocol agreement tussen beide landen afgesloten worden. Het duurde zes jaar al voor deze onderlinge overeenkomst afgerond was.

Maar goed, ze is er en ik kan dus mijn hobby hier beoefenen. Een expert vergunning kon ik niet krijgen daar de koning er zo een heeft, met alle respect. Meer info over de procedure kun je vinden op mijn website: www.on4afu.net .

Een radioamateur heeft wel een antenne nodig. Deze staat best op een antennemast, hoog genoeg boven de grond. In Thailand geen enkel probleem, geen hoop administratieve rompslomp voor een bouwvergunning, geen akkoord nodig met de buren, zolang de mast maar op je eigendom staat of de eigenaar zelf geen bezwaar heeft.

Ik heb dus zo’n monster antenne in de tuin staan. Nieuwsgierig als de Thais zijn, willen ze natuurlijk weten wat dat ding is en waarvoor dit ook moge dienen. Het heeft weinig zin dit aan Jan met de Pet hier te proberen duidelijk te maken.

Spreek je over radio dan denken ze aan muziek of aan zo’n lokale radiozender behorend bij menig tempel, school.

Dus heb ik via via, de tamtam werkt hier zeer snel en accuraat, laten rondgaan dat het wel een antenne is (soa wittajoe) maar voor ontvangst van tv-beelden uit mijn thuisland.

Daar ik over een heel groot tv-scherm beschik, moet ik ook een heel grote antenne hebben om die grote beelden te kunnen ontvangen. Iedereen gelukkig met de uitleg en de nieuwsgierigheid volledig bevredigd .

Lung addie

Het vorige verhaal van Lung Addie, ‘De rust verstoord, doch weer hersteld’, stond op 10 november op Thailandblog.


Koop ons boek en steun de Thai Child Development Foundation

De opbrengst van het nieuwe boek van stg Thailandblog Charity, ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’ is bestemd voor de Thai Child Development Foundation, een stichting die in Chumphon medische zorg en onderwijs verleent aan gehandicapte kinderen. Wie het boek koopt, komt dus niet alleen in het bezit van 43 unieke verhalen over het Land van de Glimlach, maar steunt ook nog eens dit goede doel. Bestel nu het boek, dan vergeet je het straks niet. Ook als E-book. Klik hier voor de bestelwijze.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Wat staat er in de tuin van Farang Lung Addie?”

 1. arjanda zegt op

  hahaha de goedgelovigheid van de Thai. Veel plezier met je (tv) mast.

 2. Heijdemann zegt op

  Beste Lung Adrie,
  Leuk stukje, als mede amateur en telegrafist ben ik benieuwd naar de activiteiten
  in Thailand, ik kom meestal jaarlijks voor 8 weken naar Thailand, gezien de problematische
  vergunning heb ik nog nooit apparatuur meegenomen.
  De verleiding is ieder jaar groot om een handset mee te nemen, ben benieuwd of er op vhf, uit, Dmr
  Iets te doen is lokaal en of er repeaters zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Mark (PAØMAG)

  • lung addie zegt op

   Beste Heijdemann,

   ik geef je slechts één goede raad en je doet ermee wat je wil: neem zonder Thaise zendvergunning in alle geval geen zendapparatuur mee naar Thailand, tenminste als je niet in het monkeyhouse wil terecht komen. Indien ze je snappen bij aankomst of bij gebruik zonder Thaise vergunning riskeer je heel zware straffen. Ik ken voorbeelden van mensen die gesnapt zijn met een handset VHF. Het heeft serieus voeten in de aarde gehad om hen vrij te krijgen.
   Groeten, 73 lung addie hsOzjf xu7afu oz/or0mo ex on4afu

 3. bal bal zegt op

  Lung Addie is dat en Nederlandse naam.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ bal bal Lees Lung Addie’s eerste posting: https://www.thailandblog.nl/ingezonden/iedereen-het-dorp-kent-farang-lung-addie/

  • lung addie zegt op

   Beste Bal Bal,

   neen Lung Addie is geen Nederlandse naam. Mijn naam is Eddy doch hier in het dorp wordt ik Lung ( oom, nonkel in het Thais ) genoemd. Ik ben een Nederlandstalige Belg, dus een Vlaming.
   Groeten,
   Lung addie

 4. Frans Luistermans zegt op

  Lung Addie, hoe ben jij aan die verunning gekomen, ik probeer dit al sinds jaren en ben er nog altijd niet in geslaagd. Ook toen ik probeerde met een handset het vliegtuig te nemn kreeg ik al problemen in Abu Dabi. Graag toch wat info over de mogelijkheden met een handset in het land van de glimlach.

  Groeten. Frans

  • lung addie zegt op

   Beste Frans,

   om op uw vraag volledig te kunnen antwoorden heb ik een klein beetje meer info nodig :
   bent U Nederlander
   bent U Belg
   beschikt U in uw thuisland over een zendvergunning klasse A ( HAREC ) ?

   Indien U Nederlander bent dan kan je momenteel GEEN Thaise zendvergunning krijgen daar er tussen Nederland en Thailand geen reciprocal agreement gesloten werd en er bij mijn weten ook geen op stapel staat.
   Bent U Belg en U beschikt over een klasse A (HAREC ) vergunning dan kan je via het NTC ( National Telecom Commision ) een zendvergunning aanvragen op basis van uw belgische vergunning. Moet wel degelijk een HAREC vergunning zijn, dus geen on2 of on3 vergunning. Zo een vergunning is 5 jaar geldig, vernieuwbaar en kost 500 Baht. Met deze vergunning, een “operators” license mag je nog steeds geen gebruik maken van eigen apparatuur of station. Daarvoor het je tevens een “station license” nodig.

   Invoer zendapparatuur : om enig zendapparatuur in Thailand te mogen binnenbrengen heb je in de eerste plaats reeds een operator license nodig. Zonder deze vergunning mag je onder geen geding zendapparatuur in Thailand binnenbrengen. Deze zendapparatuur MOET bij aankomst de duane ingeleverd worden.Wordt met 10% taks belast ( op basis van tweedehandsprijs ). Van hier gaat de apparatuur naar het NTC voor een technische controle. De apparatuur krijgt dan een officieel label. Aan de hand van deze goedgekeurde apparatuur kan je pas een station license aanvragen. ( No radio, No station ).

   Dit is zowat in korte trekken de gang van zaken. Lijkt allemaal zeer gecompliceerd maar is het niet, zolang je maar de officiele weg volgt en niet probeert allerhande zijwegen te bewandelen. U bent tenslotte radioamateur en een radioamateur wordt verondersteld de wetgeving te kennen en te respecteren ( heeft daar tenslotte examen over afgelegd ). Indien hij niet op legale manier uitzendingen verricht zijn de gemaakte contacten toch ongeldig en onbruikbaar voor de amateurgemeenschap.

   Alle info ivm met adressen, procedure en documenten kan je vinden op de website van de RAST ( Royal Radio Society of Thailand )

   PS. indien je als toerist voor een maandje naar Thailand komt vergeet dan de radio, je zal reeds lang thuis zijn voor je een vergunning hebt.

   Nogmaals en ik druk erop : breng onder geen geding radioapparatuur, al ware het een PMR toestelletje, naar Thailand zonder de nodige vergunning. Indien ze je snappen ben je nog niet terug thuis !!!

   groeten 73
   lung addie hs0zjf xu7afu ex on4afu

 5. Idesbaldus Vandermijnsbruggen zegt op

  Beste Eddy, hoe heb jij die mast in Thailand gekregen vanuit Europa ? Heb jij die zelf meegebracht of via cargo ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website