Hospital in Hua hin (linyoklin / Shutterstock.com)

Ineens slaat in Hua Hin de Covid-vlam in de pan. Bars gesloten en bij het Hua Hin Hospital een rij mensen voor test en/of opname. Het nieuws via Line gaat sneller dan het licht.

Een paar dagen terug op een etentje geweest bij een goede vriend, met een stuk of zes andere paren. De volgende dag blijkt dat een lerares Covid heeft op de school van de kinderen van de gastheer. De vraag luidt: wat moeten we nu, testen of niet? Eerst moeten alle kinderen en hun ouders twee weken in huisquarantaine, wat weer een dag later wordt teruggebracht tot ouders en klas van de besmette lerares. Gelukkig.

Overal duiken nieuwe gevallen op, waarvan het nieuws niet altijd even betrouwbaar lijkt. Golfbaan van de Banyan gaat dicht, evenals True Arena omdat daar een besmet persoon heeft rondgelopen. Tot overmaat van ramp blijkt de acupuncturist in het Hua Hin Hospital besmet via het bezoek van haar zuster uit Nonthaburi aan Hua Hin. Mijn vrouw is bij haar een regelmatige klant en dus wordt naarstig in de agenda nagezocht wanneer het laatste bezoek was. De onrust neemt snel toe. Diners, borrels en feesten worden in allerijl afgeblazen.

De lokale media laten weinig van zich horen, mogelijk uit angst adverteerders te verliezen een paar dagen voor het ‘hoogseizoen’ van Songkran. Hier en daar sijpelen onbevestigde berichten over het internet, vaak goedbedoeld. Inmiddels stromen de afzeggingen uit Bangkok binnen, omdat daar de vrees bestaat dat de hoofdstad een (diep)rode Covid-kleur krijgt en terugkeer zonder quarantaine onmogelijk is. Uitgaansgelegenheden worden door de overheid gesloten, maar de regels blijven onduidelijk.

Haiko Emanuel van de Nederlandse huisartsenpraktijk in Hua Hin schrijft dat de pleuris is uitgebroken in Hua Hin. Hij adviseert via de Nederlandse Vereniging Hua Hin/Cha am zo veel mogelijk thuis te blijven, in afwachting van de ontwikkelingen. “Geen paniek, maar voorzichtigheid is geboden”, zegt Haiko. Volgens hem is een lockdown van Hua Hin met deze Covid-uitbraak nauwelijks te voorkomen.

Laten we eerlijk zijn, de Thaise overheid heeft de gang van zaken te lang op zijn beloop gelaten. Naar verluidt beschikt het Hua Hin Hospital over 800 vaccinaties, nog niet eens een spettertje op een roodgloeiende plaat. Bovendien komen buitenlanders daar niet voor in aanmerking. Het bezitten van je ziel in lijdzaamheid lijkt de enige oplossing. Vluchten kan niet meer….


» Laat een reactie achter


Rating: 3.85/5. From 13 votes.
Please wait...

60 reacties op “To test, or not to test, that is the question”

 1. Maarten+Vasbinder zegt op

  Je vraagt je af, na alle artikelen tot in de Lancet, BMJ en Nature toe, waarom men zich nog druk maakt.
  Covid-19 is absoluut niet gevaarlijker dan een middelmatige griep. Het enige wat nu nog verkocht moet worden, zijn de vaccins, waarvan de werking niet bewezen is, maar waarvan wel bewezen is, dat ze, als ze werken, dat niet lang zal duren. Wat de bijwerkingen betreft, zijn we pas aan het begin. Wie zich uit angst graag wil laten vaccineren, adviseer ik Sinovac (Coronavac). Dat is een op ouderwetse manier gemaakt vaccin, dat wel bijwerkingen heeft, maar dat niet in staat zal zijn, om ons immuunsysteem, dat in zo’n 1,5 biljoen jaar is ontwikkeld, in de war te gooien.
  Houd daarom alsjeblieft op met het zaaien van paniek. Zelfs de WHO is volledig teruggekomen op haar beweringen.
  Uit Belgische cijfers sinds 1840 blijkt dat 2020 op de 147e plaats staat wat mortaliteit betreft.

  https://statbel.fgov.be/en/themes/population/mortality-life-expectancy-and-causes-death/mortality

  Uit dit artikel: Historical data since 1840.

  Statbel’s publication also contains historical data, with mortality figures per year since 1841 and per month since 1919. In 2020, mortality figures are the highest in April (15,518 deaths) and November (14,032 deaths). Such high monthly absolute mortality figures have never been recorded since 1919 for both months. With the historical dataset, we can also compare gross mortality rates. When we calculate the ratio of the number of deaths to the total population (the so-called gross mortality rate), then 2020 is certainly not in first place. The gross mortality rate for 2020 ranks 147th (among the 180 years since 1841) and is at approximately the same level as the gross mortality rates registered in the 80’s.

  Om het zacht te zeggen: “U wordt voor de gek gehouden”.
  Voor een gepensioneerde arts bestaat er geen gevaar voor baanverlies als hij de officiële propaganda niet gelooft en bekritiseert. Covid is gewoon een ander woord voor griep. Ik noem het liever Spo(ok)vid.

  Nooit is aangetoond dat maskers, afstand etc. ook maar iets doen om besmettingen te voorkomen. Maskers zijn zelfs slecht voor de gezondheid en social distancing kan ernstige psychische problemen veroorzaken.
  Waarom mag je niet met de vrouw die naast je in bed ligt, in dezelfde auto stappen? (Spanje). Nederland kent ook van die waanzinnige maatregelen.
  Wist u dat er 129 miljard maskers per maand bij het vuilnis, of in de natuur belanden? Dat moet milieubeschermers toch aanspreken.

  De PCR test is niet geschikt om een diagnose te stellen. Lancet en vele anderen:
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00425-6/fulltext

  De mortaliteit bij vastgestelde infecties (IFR) is wereldwijd 0,15% Onder de 70+ is dat 0,05%, dat is 5 op 100.000 positieve gevallen. Onder de 4 jaar 0%. De rest zit daar in aflopende lijn naar jongere leeftijd tussenin. Boven de 70 valt een stijging waar te nemen. Dat kunt u allemaal nazoeken op internet. 99% van alle overlijdens aan Covid-19 worden veroorzaakt door onderliggende ziekten, of genetische variaties (jongeren). Ook verkeerde behandeling, waarvoor inderhaast ventilators zijn aangeschaft, speelt mee. Cynisch gezegd: “Al doende leert men”.
  Vaccinatie Met AstraZeneca vaccin (nu Vaxzevria), Moderna, Pfizer, Johnson en Sputnik is als het spelen van Russische Roulette.

  Van Ivermectine is, behalve in de EU, aangetoond dat het werkt, al is dat nog niet in een dubbelblind onderzoek gedaan. De tot 80% lagere mortaliteit bij gebruik van de middel, dat indertijd de Nobelprijs kreeg, moet voorlopig dan maar als bewijs gelden. De negatieve berichten komen hoofdzakelijk van Merck, tegenwoordig onderdeel van AstraZeneca (sic), dat een eigen “zeer duur” middel, molnupiravir, heeft ontwikkeld in samenwerking met “U.S.-based” Ridgeback Biotherapeutics. Onze regeringen leggen graag hun oor te luisteren bij dat soort bedrijven.
  Het dubbelblinde onderzoek, dat voor de vaccins is gedaan was gigantisch underpowered. Uiteindelijk werden twee groepen van 400 man vergeleken. Massa vaccinaties zijn in deze niet meer dan een experiment, waarbij de hele bevolking als proefkomijn dient. Gaat het fout, dan is er niemand verantwoordelijk, behalve diegene (de arts) die opdracht heeft gegeven voor de injectie. Dat heeft de industrie zo bedongen.
  Begrijpelijk vanuit hun standpunt.

  Zie ook over Ivermectine:
  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777389

  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor hen die van zelfstudie houden nog een artikel over kinderen:
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2026670

  En om te laten zien, dat je voorzichtig moet zijn met vaccins, iets over Dengue. Ook Thailand was van plan om dit vaccin in te zetten. traagheid van handelen heeft soms zo zijn voordelen:

  https://www.sciencemag.org/news/2019/04/dengue-vaccine-fiasco-leads-criminal-charges-researcher-philippines

  Zoals ik al zei, u wordt voor het lapje gehouden door een niets en niemand ontziende industrie, daarbij gesteund door volledig incompetente en/of misdadige regeringen.

  De collaterale schade zal ook nog eens honderden miljoenen mensenlevens kosten (WHO) en je kunt je gaan afvragen, of hier sprake is van een geplande genocide. De tijd zal het leren. Geschiedenis komt helaas altijd achter de gebeurtenissen aan. Daar kunnen we niets aan doen. Dat de mensheid iets van de geschiedenis geleerd heeft, blijkt telkens weer een illusie. Het kan kennelijk altijd weer erger.

  Beste lezers, dit stuk is niet bedoeld als discussiestuk. Het geeft grotendeels de huidige stand van zaken weer, waarbij details grotendeels zijn weggelaten. Het stuk is gebaseerd op het werk van top immunologen, vaccin makers en epidemiologen. Virologen beschouw ik in het algemeen niet als serieuze wetenschappers. Dat was al zo toen ik werkzaam was op een virologisch lab.

  Natuurlijk is het verschrikkelijk als iemand een familielid, of een goede kennis heeft verloren door Covid-19. Dat weet ik uit ervaring. Het is echter geen argument, om de huidige politiek goed te praten.
  Wees verstandig en laat de logica prevaleren boven de paniek die u door de wereldleiders wordt opgedrongen. Die leiders zijn in het algemeen geen politici. De leidraad is geld en het stichten van een paradijs, waar voor velen van ons geen plaats zal zijn. Althans zo lijkt het. Ik hoop, dat ik het fout heb.

  • Harrith54 zegt op

   Maarten, mooie verhandeling en uitleg voor deze neppandemie, zoals ik het noem. De maatregelen zijn draconisch en blijkbaar ingegeven door de grote jongens met vaccin land en uitvinders van software, die allemaal geloven de wijsheid in pacht te hebben en dus hun (waan) zin doordrijven onder het mom Build Back Netter, wat dat dan ook mag zijn. We zullen zien waar we eind dit jaar staan en ik hoop met jouw op een goed gesternte. Weg met WEF en BBB, dat is geen leven
   Groetend Harm.

   • janbeute zegt op

    Een neppandemie hoe verklaar je dan het gigantische aantal doden wereld wijd, van deze zogenaamde neppandemie.
    Ik laat me niet bangmaken door dit alles anders kun je uberhaupt niet meer leven, maar ben wel bezorgt en voorzichtig.
    Ik zie wel wanneer de man komt met de sabel die me neerlegt, kan morgen al zijn rijdende op de motor hier in Thailand.

    Jan Beute

    • Harrith54 zegt op

     Welke gigantische hoeveelheid Jan?
     Als je de aantallen afzet, dan blijkt het maximaal 0.15 % van de bevolking en een flinke griep kan al 0.45% doden opleveren maar dan hoor je de overheid niet…dus neppandemie en de maatregelen desastreus en draconisch…groet

    • Marianne zegt op

     Wereldwijd gezien zijn de cijfers vergelijkbaar met stevige griepjaren. Daarbij mag je je afvragen hoeveel echte Coviddoden er zijn gevallen want, was je bijvoorbeeld positief getest, viel van de trap, brak je nek, dan was (en ben) je een Coviddode. Zo kun je de cijfers prachtig naar believe bijstellen. Voor wie echt wil weten hoe de vork aan de steel zit, op YouTube vind je de documentaire Event 201, gehouden op 18-10-2019 in New York.

     • Erik zegt op

      Marianne, in gewone griepjaren lopen de IC’s niet zo vol dat de organisatie mank gaat lopen. Gewone griepzieken hoeven niet maandenlang op hun rug liggend aan de zuurstof. Je vergeet dat de maatregelen er zijn om de zorg beschikbaar te houden en dat lukt ondanks alles maar net of hier en daar net niet. DAT is de essentie, niet hoeveel doden er vallen.

      • maarten vasbinder zegt op

       Erik ,

       Bij een griepepidemie komt de ellende op de IC niet op de televisie. Op de IC overlijden gemiddeld zo’n 50% van de mensen. Het hele jaar door. Juist de verkeerde manier van beademen heeft veel mensen het leven gekost, omdat daarmee de longen grotendeels zijn verwoest. die mensen liggen daarna inderdaad een tijdlang aan de zuurstof.
       Wat de zorg betreft, die wordt constant gesaboteerd door de overheid.

      • Marianne zegt op

       Klopt, in het begin liepen de IC’s vol omdat niemand precies wist wat er aan de hand was en grote vriend Tedros van de WHO vertelde dat ca. 3,65% van de wereldbevolking aan dit virus zou kunnen sterven. Ruim een maand later kwamen dr. Raoult, dr. Zelenko en onze eigen dr. Elens met de mededeling dat hydroxychloroquine samen met zink en azitromycine (antibioticum) goede resultaten opleverden. Dat was echter tegen het zere been van Bill Gates (WHO) en Big Pharma die al vanaf uur 0 inzetten op een nog te ontwikkelen “vaccin”. HCQ werd meteen uit de handel gehaald en dr. Elens werd vriendelijk doch dringend verzocht hiermee op te houden als hij tenminste zijn licentie niet wilde verliezen. In een later stadium kwam Ivermectine in het vizier en wat te denken? Mag ook niet! Dokters die hier toch mee doorgaan riskeren een boete tot € 150.000! Conclusie: hadden in het beginstadium door de eerstelijns zorg deze medicijnen mogen worden verstrekt, dan zouden heel wat mensen nu nog in leven zijn en degenen die het hebben overleefd zouden er heel wat minder klachten aan overgehouden hebben. En wat betreft overbelast ziekenhuispersoneel, niet de tik tok filmpjes gezien waarin ze uit pure verveling een dansje instudeerden? Of dr. Gommers die meer IC personeel niet nodig vond want ze zouden zich toch maar doodvervelen. Tussen hetgeen de MSM berichten en de realiteit zit een enorm verschil, maar het zou te ver voeren om hier nog verder door te gaan.

       • Eric+Donkaew zegt op

        @Marianne. Grotendeels met je eens. Het standpunt van de officiële instanties is dat er geen werkende medicijnen zijn tegen Covid-19, alleen vaccins. Maar als het ECHT moet, dan blijken sommige medicijnen wel te werken. Kijk maar naar meneer Trump die met een niet-goedgekeurd medicijn na drie of vier dagen alweer opgelapt was. Ook is het spotgoedkope HCQ (icm zink en een antibiotica) te snel verboden. Inderdaad heel verdacht.

        Overigens ben ik heel erg pro-vaccinatie, maar daarnaast ook voor (vroegtijdige) behandeling met medicijnen. Geef zieke patiënten sowieso de vrije keus of ze al dan niet met HCQ behandeld willen worden, met als ‘bijsluiter’ dat de werking volgens de officiële wetenschap nog niet bewezen is. Ik zou in een dergelijke situatie zeker voor de behandelmethode van Rob Elens gaan.
        Maar liever ben ik tijdig gevaccineerd.

    • maarten vasbinder zegt op

     Beste Jan,

     Lees mijn bijdrage nog eens goed. Het aantal mensen dat overleden is aan Covid is vergelijkbaar met een middelmatige griep epidemie. Bij griep wordt bovendien elk jaar de teller weer op nul gezet. Bij Covid niet. Merkwaardig genoeg waren er vorig jaar nul griepdoden. betekent, dat dat de griep is verdwenen, of heeft de griep een andere naam gekregen?

   • maarten vasbinder zegt op

    Beste lezers,

    Hartelijk dank voor de vele reacties, waarvan de meetsen heel serieus zijn, een enkele ad hominem daargelaten.
    Zoals Peter al zei, laat u niet leiden door angst, ik voeg daar politici en sadistische virologen aantoe. Ik ken ze. Ook enkelen van hen die voortdurend op de tv komen.
    Covid is niet erger dan een fikse griep. Wordt alleen constant in het nieuws gebracht.
    zorg dat u gezond eet, voldoende Vit D3 (1.000IU/dag) slikt, zeker op hogere leeftijd.
    Uw immuunsysteem is de beste verdediging tegen de bijna alle ziekten. De tweede doodsoorzaak in de VS is momenteel medicatie en medische behandeling. Hier een filmpje met samenvatting daaronder van Dr. Ryan Cole, niet de eerste de beste.
    https://greatreject.org/ryan-cole-covid-propaganda/

    De tweede doodsoorzaak in de VS is momenteel medicatie en medische behandeling

    Voor de liefhebbers is hier een Covid Mortality risk calculator. Let wel, het is slechts een calculator. Mijn risico is 2,4 %. Dat is hetzelfde als het risico zonder Covid. Dat risico hoort bij het leven en wordt veroorzaakt door het leven.

    Nogmaals hartelijk dank voor uw reacties. Verder zal ik alleen nog reageren op nieuwe inzichten. Ik hoop dat u dat begrijpt.

    Vriendelijke groet,

    Dr. Maarten

  • Rob V. zegt op

   Wat moeten we met mortaliteitsratio zonder verdere duiding of context? In de jaren 70-80 verwacht ik meer overlijden in het verkeer of zaken die toen nog niet goed behandelbaar waren: aids, kanker enzo. De cijfers hebben dus duiding nodig als je een bepaald punt wilt maken. En al zou ook met dat alles rekening houdende er geen opvallende mortaliteit zijn, zitten we nog steeds met de overbelasting van ziekenhuizen (IC belasting, afzeggen reguliere zorgzaken) en de berichten van chronische klachten na herstel van Covid (mensen die na bijna een jaar nog vermoeid zijn bijvoorbeeld). Dat is mijn inziens wel meer dan gewoon zomaar een griepje. Het zegt mij toch enige voorzorgsmaatregel in acht te nemen. Dat kan prima zonder je angst aan te laten praten of alles van de farmaceuten kritiekloos te slikken. Zorg moet niet om winst gaan in mijn optiek dus een iedereen die zichzelf wil verrijken over de gezondheid van anderen keur ik ten strengste af. Het paradijs stichten klinkt meer als of een complot of een utopie.. Dat geloof ik dus niet.

   • maarten vasbinder zegt op

    Niet per jaar Rob. Dat heb ik niet gezegd. De verwachting is, dat de collaterale, oftewel de politieke schade van Covid honderden miljoenen zal bedragen door grotere armoede en het verbreken van de voedselketen.
    Ik vermoed dat er opzet in het spel is. Lees eens goed de agenda 2020-2030 en 2050. Zoek op de website van Bill Gates. Dan rijzen je de haren te berge. Het gaat niet om rijkdom, maar om exclusiviteit. Gates wil de wereldbevolking verminderen door middel van vaccinaties. Sic!

    • Tino Kuis zegt op

     Sorry, Maarten. Dit is niet waar:

     ‘Ik vermoed dat er opzet in het spel is. Lees eens goed de agenda 2020-2030 en 2050. Zoek op de website van Bill Gates. Dan rijzen je de haren te berge. Het gaat niet om rijkdom, maar om exclusiviteit. Gates wil de wereldbevolking verminderen door middel van vaccinaties. Sic!’

     Hij wil de kindersterfte verminderen waardoor ouders waarschijnlijk minder kinderen ter wereld zullen brengen.

     Denk je echt dat er opzet, sabotage, leugens, bedrog, misdaad, grootschalige onkunde etc. in het spel is? Misschien wel genocide?

    • Henk zegt op

     Hier haak ik af. Jammer dat Bill Gates moet worden opgevoerd. Ik had graag wat meer duiding gehad over hete waarom wereldwijd de ziekenhuizen zo vollopen. Zelf geloof ik wel dat de maatregelen veel te bot en bruusk de bevolking opgedrongen worden op straffe van boetes of klappen krijgen van de ME. Maar er een wereldwijd complot tegen aan gooien?

   • maarten vasbinder zegt op

    Hier heb je zeker een punt. Dat neemt niet weg dat de mortaliteit van Covid niet groter is dan die van een forse griep, een griep die overigens volledig verdwenen is.
    De ziekenhuizen zijn niet hoger belast dan normaal in de winter en het voorjaar. dat kun je uitgebreid in de kranten uit onder andere 2017-2018 lezen. De chronische klachten bij Covid bedragen 1%, lager dan bij griep, maar dan komt het niet in de krant.

  • Rob V. zegt op

   Maarten, kun je nog eens naar de cijfers kijken? Honderden miljoenen doden extra per jaar? Maar jaarlijks vallen gaan er wereldwijd ‘slechts’ zo’n 50 miljoen mensen dood… Dan zouden er nu door deze zaken een factor 4 tot 10 Meer mensen dood gaan? Zoveel doden gaat men niet halen of iemand moet wat massa vernietigingswapens lanceren..

   Tevens schrijf je dat dit alles welbewust is: farmaceuten en regeringen die ons allen voor het lapje houden. Dat klinkt mij ernstig als een complot. Kritisch zijn op regeringen en bedrijfsleven is 1 ding maar zoals jij dat hier stelt is toch wel van een heel andere orde. Dat neigt meer naar de ‘Gates en Sorros zitten hier achter om de bevolking flink uit te dunnen en nog veel rijker te worden’ complotten. Dat lijkt mij niet zo gezond…

   • Rob V. zegt op

    Vergeten: grafiekje met wereldwijde doden per jaar sinds 1950:
    https://ourworldindata.org/births-and-deaths

    • maarten vasbinder zegt op

     Blij met dit grafiekje. het bewijst de stelling waar ik al jarenlang voor verguist ben, dat de groei van de wereldbevolking een mathematische limiet heeft. als er evenveel mensen sterven dan geboren worden is dt punt bereikt. In de huidige omstandigheden met oorlogen, ziektes etc. ligt dat punt rond de negen miljard. Zonder oorlogen, hongersnood en dodelijke pandemieën rond de twaalf miljard. Met Covid heeft het grafiekje niets van doen.

 2. theiweert zegt op

  Ondanks is de adviezen van Maarten zeer waardeer en op prijsstel.

  Slaat die hier toch een de plank mis. Natuurlijk kunne we zeggen dat het sterfte cijfer niet slechter is dan de griep of andere jaren. Maar is er een jaar geweest dat er zoveel maatregelen en lockdown is geweest.
  Dus dat kan je niet vergelijken met andere cijfers, dan zou je de cijfers moeten hebben als er geen maatregelen waren genomen en geen lockdown was.

  Heb zelf vorig jaar 5 vrienden verloren aan Covid-19 en op dit moment ligt mijn zuster te vechten voor haar leven en tevergeefs, zoals vandaag is bekend gemaakt. Na 14 dagen op de IC in kunstmatige Coma gehouden geven de artsen haar nu niet meer dan 1% kans.

  Juist omdat de adviezen van Maarten zo gewaardeerd en gelezen wordt is zijn stellingname voor velen gevaarlijk. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik 13 maanden vastgezeten heb door Covid-19 in Nieuw-Zeeland die het in mijn ogen goed heeft aangepakt door een zeer strenge lockdown en iedereen die besmet is te isoleren van de rest van de bevolking. Vele en snel teststraten heeft die grat1s zijn en waar je je zonder afspraak kan laten testen. En binnen een ca 12 uur op je mobiel een negatief resultaat heb of dat je wordt opgenomen.

  Hierdoor hebben we daar ruim 9 maanden weer normaal kunnen leven en daar ben ik hun regering dankbaar voor.

  Wilde echter graag naar huis na 13 maanden en zit nu mijn tweede dag in quarantaine en kijk met enige onrust aan hoe het zich nu ontwikkeld in Thailand.
  Ik ben geen arts en heb ook niet gestudeerd, maar hoop dat de lezers toch wel hun eigen verantwoordelijkheid zullen nemen. En dit Covid-19 is zeker geen onschuldige griep.

  • Harrith54 zegt op

   Jij slaat de plank hartstikke mis, ik heb in de wereld, de wereld ja, nog niemand gehoord die zomaar 6 ernstig zieke of dode mensen kende die doodziek of overleden door Covid!! En ik volg het al sinds maart vorig jaar, ken veel voor en tegendiscussies en wetenschappelijke uitleg over Covid. Uw verhaal lijkt me uitsluitend te kloppen na de vaccinatie, daar zijn in verpleeghuizen of oudere opvanghuizen wel veel doden gevallen. Dus mensen kijk zelf goed uit en laat je verstand werken.bangmakerij doet voor niemand iets! #blijf gezond! Eet goed neem vitamine D. En blijf uit groepen
   Het mondkapje is ook door de WHO al afgeserveerd als niet werkend maar ziekmakend! Groet.

  • maarten vasbinder zegt op

   Sterkte met je angst Theiweert.

   Gevaarlijk ben jij, omdat je geen idee blijkt te hebben, waar je het over hebt.
   De beste verdediging tegen Covid is ons eigen immuunsysteem en dat blijkt bij 99,95% van de mensen afdoende te zijn.

 3. André+Jacobs zegt op

  AHAAAAAA, eindelijk eens iemand die het ongezouten , maar heel correct weet te verwoorden. Net zoals Maarten al zei hierboven : ” Beste lezers, dit stuk is niet bedoeld als discussiestuk.” . Maar ook ik heb mij via allerlei banen en kanalen proberen wegwijs te maken in het wereldfenomeen “Covid 19”. Ik heb meerdere komplot theorieën doorworstelt; de ene al erger dan de andere. Maar als Maarten zijn correct betoog beeindigd met : “De leidraad is geld en het stichten van een paradijs, waar voor velen van ons geen plaats zal zijn. Althans zo lijkt het. Ik hoop, dat ik het fout heb.”; dan moet ik hem teleurstellen; want “althans zo lijkt het” is jammer genoeg de jammerlijke waarheid. En ook ik zou graag meehopen met Maarten dat hij het fout heeft; maar ook daar heeft Maarten gelijk ! Hij heeft het niet fout. Dit is het begin van iets wat wij allen nog niet zien, mogen zien, niet weten, niet mogen weten. Dank u Maarten, ik dacht soms dat ik de enige was die het zo zag, allée, we zijn al met 2 in Thailand !! Wij kregen onlangs telefoon van de wijkverantwoordelijke om ons te melden voor het vaccin. Ik en mijn vrouw hebben dat geweigerd. En we waren niet alleen, meerdere “farangs ” hebben dat geweigerd. Nu, mijn ouders (85 en 84 jaar oud) hebben dat eveneens geweigerd in België !! Om u maar een idee te geven ….!! Ik ga voorlopig de goede raad van Tante Kaat (in dit geval, onze Maarten) opvolgen !! “Wees verstandig en laat de logica prevaleren boven de paniek die u door de wereldleiders wordt opgedrongen.” Gezonde groeten André

  • Jo zegt op

   Zitten (alle) wereldleiders op één lijn?? Hoe is het mogelijk?

   • Rudolf P zegt op

    Wereldleiders op één lijn?
    DE wereldleiders zijn uiteindelijk Blackrock en Vanguard, die zo ongeveer (samen met wat kleinere investeerders) de hele wereld bezitten.
    Nu nog even opzoeken wie achter Blackrock en Vanguard staan.

 4. lung+Lala zegt op

  Man, Maarten wat ben ik blij met dit duidelijke stuk logica, ik , en nog veel vrienden en kennissen, proberen al vanaf het begin, onze anders denkende vrienden te bewegen om zelf na te denken en alle z.g. onafhankelijke nieuwsmedia te controleren en dat kan, als je alle officieele statistieken , uit de hele wereld bekijkt kan je niet anders concluderen dat je zacht gezegd bedonderd wordt, jammer vind ik het dat in de Buddhistische wereld hier, het woord van Buddha niet zo vaak meer gevolg wordt, Denk zelf na, Controleer wat je verteld wordt, en volg je eigen verstand, waarschijnlijk niet helemaal letterlijk maar is wel de rode lijn van zijn raadgevingen, Maarten, bedankt voor dit verhaal

 5. Hans zegt op

  Goed stuk en deze arts heeft het door, hier. In Nederland zijn er zo niet veel alleen dokter Wellens maar die word weg gezet als wappie

 6. Jos zegt op

  Meneer Vasbinder…….
  Uw stuk is niet bedoeld als discussiestuk maar roept natuurlijk wel buitengewoon veel discussie op…
  Als u dat uitlokt , lijkt me dat u die discussie ook aan moet gaan.
  Ik heb geen zin om op uw stuk in te gaan, maar er zullen velen zijn die uw argumentatie volledig zullen ontkrachten, geef hen dan ook de kans dat te doen..

  • Harrith54 zegt op

   Ontkrachten van zijn verhaal is makkelijk, verzin een boel vrienden die dood gingen en geef aan hoe gevaarlijk alles was zonder de maatregelen, maar kijk niet naar bv Zweden waar de maatregelen niet zo streng waren en er minder mensen overleden dan bv in Nederland….

   • Rob V. zegt op

    In Zweden wonen minder mensen, dus aantallen moet je per 100 duizend inwoners bekijken. Dan zie je dat er in Zweden tot nu toe 1319 coronadoden zijn en Nederland 962. Dat zegt ook niet alles, want landen registeren zaken soms wat anders. Dus kun je bijvoorbeeld ook naar oversterfte kijken. Dan scoort Zweden beter (minder extra doden dan normaal) vergeleken met Nederland. Echter is Nederland zeer druk bevolkt, we wonen dicht op elkaar, Zweden minder. Kijk je naar Denemarken dan dien die het veel beter dan Zweden.

    Dus toch even goed naar de cijfers kijken en in perspectief plaatsen voor de nuances. Zo maar zeggen dat Zweden het beter doet is echt te kort door de bocht.

    Cijfers:
    https://www.trouw.nl/cs-bcd4d8cd

    • maarten vasbinder zegt op

     >80% van de Zweedse bevolking woont in steden

  • maarten vasbinder zegt op

   Jos, ga je gang, zou ik zeggen.

   • Jos zegt op

    Hoi Maarten
    Gewaardeerd : -)
    Zoals ik schreef heb ik daar geen zin in. IK denk dat tegenstanders en voorstanders elkaar heen en weer met argumenten en tegenargumenten kunnen bekogelen. Heeft mi geen zin. Laten we nou maar door die pandemie heen komen en zorgen dat de wereld weer normaal gaat draaien.
    Met of zonder vaccin. Mijn standpunt is overigens met vaccin omdat ik voor mijn werk normaal veel moet reizen en die vaccins mij gewoon eerder toegang verlenen tot de landen waar ik heen moet.
    Puur praktisch dus 🙂

 7. brabantman zegt op

  Volledig met Maarten eens.

 8. ruud zegt op

  Mogelijk wordt corona overdreven, maar hoe zit het met een land als Brazilie, waar de mensen als vliegen sterven?
  Gaan die nu dood aan het coronavirus of aan iets anders?
  Als ze aan het coronavirus sterven, vind ik toch wel dat corona behoorlijk gevaarlijk is.

  Naar mijn idee wordt het virus gevaarlijker, naarmate er meer mensen mee zijn besmet.
  Misschien dat het virus zich in het lichaam zich sneller voortplant dan andere virussen, en het immuunsysteem langer nodig heeft om het virus de baas te worden.
  En als je twee keer zoveel virus binnen zou krijgen zou het immuunsysteem – zeg wat – drie keer zolang bezig zijn om het virus onder controle te krijgen.

  Dat er mensen zijn die de wereld bevolking zouden willen verminderen tot bijvoorbeeld 1 promille van de huidige bevolking, geloof ik graag.
  Dat zou erg goed zijn voor de wereld, maar ik geef mijn plekje onder de zon liever niet op.
  Ik geloof echter niet, dat het coronavirus daar erg geschikt voor is.
  Maar wie weet, is het alleen maar een eerste test.

  • FrankyR zegt op

   De waarom vraag.

   Ik neem bij deze de vrijheid om een mogelijke verklaring aan het geven.

   Net als de VS is toegang tot goede gezondheidszorg zéér beperkt voor diegenen net onder de norm leven.

   In de VS betaald men gemiddeld 500 dollar per maand aan een zorgverzekering. En dan nog is de dekking zéér beperkt.

   In Brazilië moet je welhaast al helemaal een miljonair zijn om zorg te kunnen betalen.

   Gevolg?

   In beide landen een grote groep mensen met medische gebreken. Vaak zonder te weten. Tot men ziek wordt.

   Tuurlijk hielp het ontkennen van hun “lijders” ook niet, maar bedenk ook in het strengere Duitsland en Frankrijk de besmettingen opliepen.

   Het verschil is echter de kwaliteit van de gezondheidszorg en diens toegankelijkheid.

   Mvg,

   Franky

  • maarten vasbinder zegt op

   Ruud, Van Brazilië worden altijd de absolute cijfers getoond door de zogenaamde pers. Relatief gezien zit Brazilië ver onder België en Nederland, ongeveer op de hoogte van de VS. Kijk bij aantal doden per miljoen inwoners.
   https://www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1?

   Het virus wordt niet gevaarlijker, maar wel besmettelijker. Vaccinatie echter kan veroorzaken dat het gevaarlijker wordt en zelfs resistent tegen ons immuunsysteem.
   Het Corona virus is inderdaad niet geschikt voor decimering van de bevolking. Of dat ook geldt voor de vaccins, daar ben ik niet zo zeker van.
   Lukt het niet, dan krijgen we in 2025 SPARS, een communicatievirus.

 9. Wim zegt op

  Kijk eens in de ziekenhuizen , naar de de mensen op de ic’s aan de beademing . het is allemaal niet zo simpel . Er is wel iets aan de hand alleen iedereen heeft zo’n eigen bronnen positief of negatief. Het is net wat je wil horen. De waarheid zal wel in het midden liggen.

 10. Hans van Mourik zegt op

  Ga niet mee discussiëren omtrent de vaccinatie.
  Laat dat over aan de doktoren, die meer verstand hebben als ik, ook daar zijn de meningen verdeeld.
  Wat voor mij belangrijk is op het ogenblik is.
  Dat als het door gaat in Thailand, wat ze hebben voorgesteld, dat gevaccineerden die binnenkomen, niet meer quarantaine hoeven.
  Dus laat ik me vaccineren, omdat deze regering het wil.
  Ben al 3 jaar niet meer in Nederland geweest, normaal ga ik elk jaar voor 2 of 3 maanden naar mijn kinderen.
  En ik wil mijn vrijheid terug.
  Hans van Mourik

  • Harrith54 zegt op

   Door vaccinatie, dat zou je anders denken, maar krijg je geen vrijheid terug, echter kun je er zelfs heel ziek van worden en blijf je besmettelijk voor anderen, dus dit geeft schijnveiligheid! Groet

 11. Ly Wil zegt op

  Met statistiek kan je alle kanten uit, als je niet de hele context geeft. Dit vinden we terug op STATBEL:
  “When we calculate the ratio of the number of deaths to the total population (the so-called gross mortality rate), then 2020 is certainly not in first place. The gross mortality rate for 2020 ranks 147th (among the 180 years since 1841) and is at approximately the same level as the gross mortality rates registered in the 80’s.”

  The gross mortality rate is the ratio, expressed in ‰, between the number of deaths and the population of a specific year. Since the 1990s, this gross mortality rate has been decreasing annually. It amounted to 9.5 ‰ in 2019. This gross mortality rate increases sharply to 11.1 ‰ in 2020.
  M V TOT
  2020 11,0 11,1 11,1
  2019 9,4 9,6 9,5
  2018 9,7 9,8 9,7
  2017 9,7 9,7 9,7
  2016 9,6 9,6 9,6
  2015 9,7 10,0 9,9
  2014 9,4 9,4 9,4
  2013 9,9 9,8 9,8
  2012 9,9 9,8 9,9
  2011 9,6 9,5 9,5
  2010 9,8 9,6 9,7
  2009 9,8 9,6 9,7
  2008 9,9 9,7 9,8
  2007 9,8 9,5 9,6
  2006 9,8 9,5 9,7
  2005 10,0 9,8 9,9
  2004 10,0 9,6 9,8
  2003 10,4 10,3 10,3
  2002 10,4 10,1 10,2
  2001 10,3 9,9 10,1
  2000 10,5 10,0 10,2
  1999 10,5 10,1 10,3
  1998 10,5 10,1 10,3
  1997 10,4 10,0 10,2
  1996 10,6 10,0 10,3
  1995 10,7 10,0 10,3
  1994 10,6 10,0 10,3
  1993 10,9 10,3 10,6
  1992 10,7 10,0 10,4
  1991 10,8 10,1 10,4
  1990 10,9 10,1 10,5

  Na een dalende evolutie is er nu een plotse breuk in de trend.
  Zeggen dat het een griepje is, zoals Frank Van Tussenbroek en anderen, raad ik best eens aan om een dagje vrijwilligerswerk in de IC te doen in ziekenhuizen.

  Ly Wil

  • maarten vasbinder zegt op

   Op de IC is het altijd ellende. het hele jaar door. Althans in het jaar dat ik er werkte

 12. Teun zegt op

  Helaas is de werkelijkheid veel harder.
  Kijk naar de cijfers van overstorten, ondanks dat er nu minder griep besmettingen voorkomen, zien we de ellende. Luister naar jonge mensen die in maart vorig jaar zijn besmet en nog steeds niet zijn hersteld. Er zijn genoeg harde bewijzen dat het hier niet om een griepje gaat.

  • Harry zegt op

   Wat en waar zijn die bewijzen dan? Noem er een paar. Een zware griep en meer is er niet aan de hand.

   • Cornelis zegt op

    Moet ik de velen die op de ICU aan de beademing liggen dan maar zien als figuranten die worden ingehuurd om de bedden te vullen? Dat lijkt me toch niet……

    • Tijdens de reguliere influenzagolf liggen er ook veel mensen op de IC met een longontsteking.

     • Erik zegt op

      Maandenlang, Peter? Dat geloof je zelf niet. Zoveel mensen dat de IC’s hun gewone werk niet meer kunnen doen? Mensen die van IC naar IC worden verplaatst over vele kilometers? En dat tijdens iedere griepgolf?

      • A. het gaat bij covid om een griepvariant waar wij nog geen weerstand tegen hebben opgebouwd, dus slaat deze harder toe bij te dikke of zieke mensen.
       B. mensen die lang op de IC liggen, hebben onderliggend lijden of zwaar overgewicht. In beide situaties ben je al ernstig ziek. Dan is covid extra gevaarlijk, dat klopt.

       Ben je onder de 60, gezond en niet obese, dan is Covid niet gevaarlijker dan de normale influenza.
       Veel mensen die hard geraakt worden door covid hebben diabetes type 2 en/of hoge bloeddruk. Wat die mensen niet beseffen is dat ze al ernstig ziek zijn. Diabetes is een zeer ernstige aandoening die je lichaam langzaam verwoest.

       Verder hou ik er over op want vrijwel iedereen laat zich lijden door emotie en angst. Ik snap ook dat als je bijvoorbeeld 75 jaar bent, je er graag nog wat jaartjes aan vast wil plakken en daarom bang bent voor Covid. Toch is angst een slechte raadgever. Angst en stress is meer verwoestender dan Covid.

    • maarten vasbinder zegt op

     Lees de commentaren eens goed. Op de ICU liggen altijd mensen aan de beademing.

     • maarten vasbinder zegt op

      Velen maandenlang tot de dood er op volgt.

 13. Berrie zegt op

  Ik geloof helemaal niets van het verhaal van Maarten, en eigenlijk vind ik het jammer dat hij als arts een dergelijk betoog houdt, en dan ook nog eens zegt niet te regeren op andere meningen. Jammer. Kijk, ik ben het niet eens met al de genomen maatregelen, met al het gezwalk rondom de vaccins, en de wijze waarop de vaccinatie-programma’s zijn georganiseerd. Dat alles heeft velle extra ziektegevallen, besmettingen en doden gekost. Maar je kunt niet zeggen dat vaccins niet helpen. Hoezo zijn er bij voorbeeld in Brazilië en in de VS dan honderduizenden doden vanwege Covid? Samen bijna 1 miljoen doden. Zijn die dan slechts getroffen door een of andere griepaanval en toen maar gestorven? V/h Trump en nog steeds Bolsonaro gaven niks om Corona, vandaar dit resultaat. En zo ja, wat is er op tegen om daartegen een vaccin te ontwikkelen? Ondertussen gaat het slechter in Brazilië, en veel beter in de VS omdat BNiden is gaan vaccineren.
  Houden we het op Nederland. Er zijn ondertussen 1,3 miljoen besmettingen geteld. Er waren tegen de 35-duizend ziekenhuisopnames en 16,5-duizend overlijdens. De paniek en chaos rondom het vollopen van ziekenhuizen en het niet aankunnen van IC-opnames komt omdat er een tekort is aan personeel. Dat was maart 2020 in Italië te zien, Spanje volgde, Frankrijk, Duitsland, belgië, kortom overal. Dat het desondankls in de hand te houden bleek, komt naar mijn bescheiden mening door de genomen maatregelen. Kom ik terug op mijn begin: veel maatregelen zijn bruusk, ondoordacht en repressief. Maar daarom kun je niet zeggen dat ze niet effectief bleken. We hadden hier volledig met de handen in de haren gezeten als het aantal ziekenhuisopnames en doden dezelfde trend hadden gevolgd als het aantal besmettingen.
  https://eenvandaag.avrotros.nl/coronacrisis/coronacrisis-in-cijfers/besmettingen-doden-en-ziekenhuisopnames-in-nederland/
  Bedenk ook dat wij mensen graag ons eigen gelijk hebben. Maar of dat gelijk als basis goed nadenken behelst, dat is maar al te zeer de vraag. Er bestaat zoiets als een denken dat:
  omdat een preventieve maatregel goed werkt, wordt diezelfde maatregel als overbodig of overdreven ervaren. Was allemaal niet nodig geweest, want het valt allemaal alleszins mee. Dus als er krachtig wordt ingegrepen op het moment dat de besmetting-cijfers nog meevallen en curves nog niet exponentieel de hoogte in schieten, dan lijkt de ingreep voor velen buiten proportie. Nadien krijgen we een zelfde soort reactie, een vergelijkbaar denkprobleem/perceptie: omdat er geen rampen zijn uitgebroken, kunnen veel mensen maar moeilijk geloven dat zonder maatregelen die rampen wel hadden kunnen plaatsvinden. Zoek via Google maar eens op: “preventieparadox corona”.

  • maarten vasbinder zegt op

   Houd jij je maar lekker bij de valse voorlichting van eenvandaag, nu.nl de kranten etc. De werkelijkheid is echter anders. Mijn verhaal heb je dan ook niet goed gelezen
   Ook de Jonge zal zich bij je aansluiten. Vertel eens: Waar is de griep gebleven?

 14. Erik zegt op

  Ik kan me niet voorstellen dat de arts Maarten alle zieken en doden negeert of bagatelliseert; net zo min als ik me niet kan voorstellen dat hij het woord ‘genocide’ kan verdedigen of de kreet ‘misdadige regeringen’. Ik vind het lijken op uitingen van frustratie omdat de behandeling mogelijk niet is zoals hij het zou doen als arts.

  Ziet de hele wereld het dan fout behalve de goeroe dr Maarten? Kom nou toch even! De huidige vaccins vergelijken met de pogingen iets tegen dengue te doen raakt kan noch wal; dengue is een heel ander verhaal. De vaccins zouden niet deugen maar het Chinese wel? Waarop baseert dr Maarten dat dan wel?

  De aanpak -althans in de EU- is primair gericht op het ontlasten van de zorg. Dat lukt alleen als je meer mensen op de IC weet te voorkomen. Daartoe dienen vaccins en die zie ik de WHO niet afwijzen.

  Hoe het ook moet, ik hoop van harte dat corona-19 verdwijnt en of dat door vaccins of door medicatie is is me om het even.

  • FrankyR zegt op

   Vasbinder heeft uitgelegd dat het Chinese vaccin op de klassieke manier is ontwikkeld en gemaakt.

   Staat toch duidelijk omschreven…

   Mvg,

   Franky

  • maarten vasbinder zegt op

   Erik,

   Fijn dat je me goeroe noemt. Goeroe’s verkondigen echter onzin, zoals jij dat doet. Kom een met argumenten. Argumenten ad hominem zijn niet anders dan ordinaire scheldpartijen, meestal veroorzaakt door domheid of lange tenen.

   • Erik zegt op

    Maarten, jij hebt jouw mening duidelijk neergeschreven maar nogmaals, de woorden genocide en misdadige regeringen stuiten mij tegen de borst. Ik vind in jouw hele verhaal geen rechtvaardiging daarvoor, zeker nu ‘wereldwijd’ maatregelen zijn genomen en er wordt gevaccineerd. Ziet iedereen het verkeerd? Geloof ik niet.

    Waar je het elders over hebt, de groei van de bevolking, deel ik. We komen te dicht bij de dierenwereld en zijn onbekende kwalen. Ryan, Virus X, jaren 90, maar dat boek ken je natuurlijk ook.

 15. FrankyR zegt op

  Ik ondersteun het betoog van Vasbinder grotendeels.
  En hoe serieus de overheden volksgezondheid namen, zagen we na het griepseizoen van 2017/2018.

  Ook toen was er oversterfte, maar het bezuinigen op gezondheidszorg ging gewoon door.

  Nu slaat men door. Nu is de gezondheidszorg opeens het allerbelangrijkste?

  Iemand beweerde méér dan drie mensen aan covid te hebben verloren. Hoe oud waren deze mensen?
  We moeten de kwetsbare groepen beschermen wordt er gezegd. Maar alles stil zetten om 3 tot 5 jaar te winnen?

  En degenen die meer dan 10/20/50 jaar kunnen leven dan?

  Een collega verloor zijn vader aan kanker. Die man had zonder de huidige neppaniek misschien wel een immunotherapie kunnen krijgen. Maar vanwege het wanbeleid kon hij ruim een jaar niet in het ziekenhuis terecht.

  Toen het uiteindelijk wel kon, was het te laat. Na een anderhalf maand was hij ‘weg’. 67 jaar.

  Er komen steeds meer artsen die zeggen dat covid moet geaccepteerd.

  https://www.gelderlander.nl/nijmegen/ic-artsen-tijd-is-rijp-om-meer-coronadoden-te-accepteren-en-de-maatregelen-te-versoepelen~adf6171b/

  Mvg,

  Franky

  • Erik zegt op

   Moderator: Graag respect voor elkaars mening ook al ben je het er niet mee eens.

 16. chris zegt op

  We moeten drie dingen goed uit elkaar houden, die vaak door elkaar worden gehaald als het om oorzaak en gevolg gaat:
  1. de manieren waarop je het virus krijgt (c.q overdraagt): de discussies over mondkapjes, ventilatie, handen wassen, afstand houden, bezoekregelingen, buitenlucht of niet;
  2. de mate waarin je er ziek van wordt (niet, een beetje, erg, heel erg: van asymptomatisch tot ziekenhuis- en IC-opname): je persoonlijke immuunsysteem, onderliggende ziekten (aantal, welke ziekten, gradatie), hoeveelheid virus dat je bij je draagt;
  3. of je er dood aan gaat: niet alleen hoe ziek je ervan bent maar ook de kwantiteit, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, de gevolgde behandelmethoden, te late diagnose, testregiem.

  Factoren uit deze drie zaken met elkaar verbinden, bv. met het niet dragen van mondkapjes in de openlucht riskeer je de dood, zijn wetenschappelijk volstrekte onzin. De correlatie tussen deze twee factoren is verwaarloosbaar.
  En het is zeer wel denkbaar dat mensen met dezelfde onderliggende ziekte in land A vaker doodgaann dan in land B vanwege de situatie in de gezondheidszorg, als de doodsoorzaak al op dezelfde manier wordt geregistreerd.

 17. Peter Veerburg zegt op

  Een plausibel betoog, maar ook in NL liggen niet voor niets op 8-4-2021, 2525 patiënten in ziekenhuizen en 798 op de IC. Het is geen griepje. Velen hebben een maandenlange revalidatie voor de boeg vanwege ademhalingsinsufficiëntie/kortademigheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website