(1000 Words / Shutterstock.com)

Het is een ingewikkeld probleem, omdat we niet weten hoe Covid-19 zich in Thailand gaat uitbreiden. In Bangkok en Pattaya is al sprake van hamsteren op grote schaal. In Hua Hin valt daar nog weinig van te merken, maar wat niet is, kan snel komen.

In mijn kennissenkring wordt melding gemaakt van ruim inkopen, maar of je dat hamsteren moet noemen is de vraag. Ikzelf heb eerst wat extra water in huis gehaald en de reserve-gasfles laten vullen. Dat was volgens mijn Thaise gade niet voldoende. Dus toch maar blikjes vis en andere houdbare spullen gekocht. Niet veel en onvoldoende om het twee maanden uit te zingen. De vraag is toch wel hoe veel je in huis moet halen, want er zijn schattingen dat de Corona nog wel tot het volgend jaar huis kan houden. Daar kun je niet tegen hamsteren…

Wat is wijsheid? Doen we daarmee andere kooplustigen te kort? Dat ziet er niet naar uit, want de winkels in Hua Hin zijn nog ruim voorzien van van alles en nog wat. Met uitzondering dan van mondkapjes en desinfecterende middelen.

Het verjaardagsfeest van een goede vriend is afgeblazen. Het merendeel van de gasten is boven de zestig, de gastheer tegen de tachtig. Er hoeft maar een Corona-geval tussen te zitten en de rapen zijn gaar.

Datzelfde geldt voor de maandelijkse bijeenkomst van de Nederlandse vereniging hier. Die zou nota bene in het teken staan van Corona. Maar een stuk of 50 ouderen op een kluitje is in deze barre tijden niet aan te bevelen. Hua Hin is een bejaardentehuis en we willen niet graag leden kwijtraken.

Kun je nog kaarten met vier man, zonder risico’s? Zwemmen in gechloreerd water moet kunnen, maar met niet te veel mensen. Ik ga nog wel fietsen als de lucht redelijk schoon is. Dan blijf je toch al ver van elkaar af.

De vraag die menig Europeaan op de lippen heeft: kom ik nog van Amsterdam naar Bangkok of andersom. Je loopt de kans enkele weken of zelfs maanden te moeten blijven hangen. Nu in Thailand op veel plaatsen bars, restaurants en andere ‘entertainment venues’ dicht gaan en je temperatuur bij veel shopping malls wordt gemeten, ziet het er economisch in dit land niet florissant uit. De Thai ervaren nu dat zelfs de palmbomen niet tot in de hemel groeien. Misschien werd het wel tijd dat iedereen weer met beide benen op de grond kwam.

12 reacties op “To hamster, or not to hamster. That is the question…”

 1. Massart Sven zegt op

  Hans, je zegt dat er in Hua-Hin niet gehamsterd word . Wel ik kom juist van de Macro ze kunnen de zakken rijst niet in tijds aanvullen .Goed er zijn geen lege rekken maar het pesoneel dat er was loopt zich de voeten van het lijf om alles te kunnen aanvullen.

  gezonde groeten

 2. Rob V. zegt op

  Zal toch per wijk verschillen, een kennis in ลามะพร้าว (Laat Praaw / LatPrao BKK) stuurde foto’s van lege schappen gisteren. Hier in บางนา (Baang Naa / Bangna, BKK) zag ik nergens legen schappen (Big C, Tops, 7/11).

 3. Sjaak S zegt op

  Gaan we dan ook wc papier hamsteren? Hahaha… met een bum-gun niet echt nodig. Water hoef ik gelukkig niet in te slaan. We hebben en filter en zolang de bedrijven water via de pijp leveren, zitten we voorlopig nog goed..
  Om eerlijk te zijn, ik ga nog wel eens af en toe naar Hua Hin, maar ik blijf er weg als ik er niet moet zijn (dat was trouwens ook al het geval vóór Corona). Ik was al blij om in Thailand te wonen, omdat ik dan niet (net als in Brazilië) iedere keer iemand op de wang moest zoenen of handen schudden. Ik doe het bij westerlingen, maar ik doe het niet graag. De Thaise Waai is toch een goede manier om elkaar te begroeten? Zonder lichaamscontact.
  Voor zover ik het zien kan, wordt hier in de buurt van Pranburi ook nog niet gehamsterd. Ook toen ik bij Tesco in Market Village was, had ik niet het gevoel dat er nu zoveel meer dan anders werd gekocht. Wel viel me afgelopen zaterdag op dat er veel meer parkeerplaatsen dan normaal op die tijd van de dag op zaterdag vrij waren.
  Hamsteren vind ik zelf afschuwelijk. Ikke, ikke en de rest kan stikken. Dan zie je pas hoe egoïstisch sommige mensen zijn.

 4. Gijs Langs de Weg zegt op

  Er is niets met de voedselketen aan de hand. Mensen maken een denk fout en zijn volledig paranoid !
  En als ze dit nog niet zijn dan helpt de schrijvende pers hun nog wel een beetje om het wel te worden.

 5. l.lagemaat zegt op

  Vanmorgen heb ik mijn wekelijkse boodschappen gedaan in Lotus aan de Sukhumvit Rd Pattaya.
  Opvallend was dat er weinig droge noodle pakken lagen en de grote keukenrollen waren weinig aanwezig.
  Verder geen lege schappen ondanks sommige FB berichten over hamsteren.

  Het personeel en ondergetekende droegen mondkapjes; van de oudere rondlopende farangs weinig tot geen!
  Gisteren was het druk geweest in de Lotus; vanmorgen was het rustig.
  Wel zou het erg druk zijn in de Macro!

 6. Laurent zegt op

  Onzin, hier in Pattaya liggen alle schappen gewoon vol..

 7. Piet d v zegt op

  Denk dat een beetje van alles op voorraad hebben
  Niet verkeerd is
  Zeker niet vergeten medicijnen . Zoals paracetamol
  Voor al in de thuis situatie beland
  Hier in Khon Kaen zie geen hamster gedrag
  Maar zoals alles als gaat regen koop men pas een paraplu

 8. nicky zegt op

  Gisteren bij Rimping ook, en JA ook wc papier. Gaan morgen naar de makro voor de wekelijkse boodschappen. Ben benieuwd. Daar wij in ons voormalig schippersleven altijd een vooraad hadden voor minimaal 1 maand, is dit voor ons een gewoonte gebleven. Zitten nooit zonder eten

  • Nicky zegt op

   Vanochtend dus naar de makro en heel druk. Echt hamsreren zag ik niet. De grote bidons water waren wel minder. Maar 1 merk verkrijgbaar. Bij vlees heel druk, maar voldoende aanwezig. Zag een enkeling met 10 zakken rijst. Maar kon niet vaststellen dat er echt gehamsterd werd.

 9. JM zegt op

  Moderator: Geen geruchten graag. Alleen feiten met bronvermelding.

 10. wim zegt op

  Net terug van BigC. Niet druk, en alle schappen gewoon zoals altijd. Het enige wat er niet was, was hand sanitizer. Maar dat lukt met gewone zeep ook wel en daar was meer dan normaal van aanwezig zelfs.

 11. Facttester zegt op

  Bij Foodmart in Jomtien en bij Tops op de Thappraya rd is alles nog voorradig. Geen enkel schap is leeg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website