Niet te missen op de Thaise TV: soaps. Iedere dag op ‘prime time’ worden er treinladingen vol over de hongerige kijkers uitgestort. De Thai smullen er van.

Het is dan ook een behoorlijk industrie geworden. Er zijn ruim 40 productiebedrijven in Thailand die de soaps op de beeldbuis toveren. Het mag de naam ‘reallife soap’ eigenlijk niet dragen want het lijkt totaal niet op het dagelijks leven van de Thai. Het schept een vreemd en vertekend beeld van de werkelijkheid.

Oppervlakkigheid

Hoewel je bij een soap niet veel diepgang kunt verwachten, komen er in Nederland ook sociale aspecten en thema’s aan de orde. De Thaise beeldvulling kenmerkt zich door oppervlakkigheid. De soaps zijn voorspelbaar en eentonig. Vrijwel altijd gaat het over de liefde, maar dan zo dramatisch mogelijk. De hoofdpersoon in het liefdesdrama is meestal de perfecte Thaise vrouw: mooi, zedig en vlijtig. En ze heeft een blanke huid. Vandaar de voorkeur voor een ‘luk kreung’, een halfbloed Thai met een westers uiterlijk. Voor de mannelijke hoofdrol geldt hetzelfde. Daarnaast nog wat clichés: hij is knap en zeer rijk.

Geweld

Zonder veel geweld is de soap saai, dus het bloed mag rijkelijk vloeien. Een verkrachting is ook geen probleem. Let wel je ziet niets, maar de suggestie laat niets aan duidelijkheid over.

Het geheel wordt wat opgeleukt met familie- en relatieproblemen. Natuurlijk zijn er een aantal personen die het geluk van de heldin proberen te verstoren, zoals jaloerse mannen of vrouwen, slechte zusters en gemene moeders. Een verwijfde man (travestiet) zorgt voor de vrolijke noot. Een kathoey kan ook. Het domme gansje in de soap wordt vrijwel altijd gespeeld door iemand met een donkere huidskleur, die uit de Isaan komt.

Geesten

Verder verschijnen er geesten. Hoe meer bovennatuurlijke voorvallen hoe beter. Een geestverschijning links of rechts vormt de garantie voor hoge kijkcijfers.

Verhaallijnen met arme mensen die succesvol zijn en rijk worden, zijn de kers op de Thaise slagroomtaart. De vergelijking met Amerikaanse speelfilms gaat ook op, de held of heldin wint altijd en ze leven nog lang en gelukkig.

Ik kan niet wachten op een nieuwe aflevering.

No votes yet.
Please wait...

47 reacties op “Thaise soaps: Het echte leven in Thailand?”

 1. Niek zegt op

  Kuhn Peter, je vergeet het vele huiselijk geweld te vermelden. Er worden regelmatig een of meerdere vrouwen in elkaar geslagen door jaloerse mannen in die soaps.

  • Henk van't Slot zegt op

   De mooiste Thaise soap werd gesponserd door Nok Airways,de dames waren allemaal stewardes en de mannen natuurlijk piloten.
   Er werdt heel wat afgeknokt door de dames onderling,soms lagen ze te rollebollen in het gangpad.
   Ik zat hier soms met volle verbazing naar te kijken,heb nog nooit zo’n anti reclame gezien voor een bedrijf.

 2. Johnny zegt op

  Het is toch wel aardig dat er nu een blog verschijnt over die soaps. De Thai worden enigzins onderricht hoe ze zouden moeten leven rn/of gedragen in het dagelijks leven. Maar wat je ziet in die soaps is werkelijk te gek van woorden. Vooral de jeugd die toch al geen opvoeding kreeg, heeft een zeer slecht voorbeeld aan die soaps. Ze staan altijd tegen elkaars rug aan te praten, gaan vreemd met iedereen en geweld word gepleegd om de meest idiote redenen. Je ziet huizen zo duur en zoveel duren auto’s, waar zelfs de rijkste farang rode oren van krijgt. De vrouwen zijn vaak vals en schreeuwen om de kleinste dingen, vooral als het niet gaat zoals ze willen. Ik zie nooit iemand werken, behalve de meabaan die met regelmaat iemand vergiftigd voor geld.

  Nee, van mij mogen ze die scripts herschrijven en deze troep gaat de vuilnisbak in.

 3. Piet zegt op

  Ik versta geen woord van de soaps maar vind ze erg irritant. Ik zie alleen maar slechte voorbeelden en blanke thais die zich totaal niet thais gedragen.

  Er is niets normaals op de thai tv dus ik stel me voor dat in de binnenlanden hele dorpen hier naar liggen te kijken. Dat mannen daarvan aan de drank raken en buiten het huis gaan kijken kan ik me goed voorstellen.

  Het gaat ook altijd alleen maar over Thailand op de thai tv, heb nog niet iets over het buitenland gezien. Gelukkig hebben we een decoder anders had ik net zo lief geen tv gehad.

 4. siamees zegt op

  Neen, maar diegenen die er naar kijken beginnen het wel voor waarheid te nemen volgens mij doelend op de jongere generatie Thai. En dat het heel Amerikaans oogt verbaast mij nu helemaal niet want Thailand is in vele facetten de sattelietstaat van de U.S.A in Zuidoost-Azie, kijk maar is heel goed rond.

 5. Erik zegt op

  Als je je wat meer verdiept in de Thaise levensstijl, dan zul je merken dat die soapseries, heel erg dicht bij t ware leven in Thailand zitten.
  Uiteraard met de nodige spot, en t ietsje overdrijven, maar in real life, gaat t er vaak net zo aan toe!
  Als vakantie ganger krijg je daar weinig van te zien uiteraard.

  • M.C.Veen zegt op

   Ik weet niet in welke kringen jij je verdiept, maar laten we het er niet te dik op smeren.
   Ze zijn erg slecht geacteerd ten eerste, dus dicht bij zullen ze nooit komen. Zelfs als het elke dag knokken en verkrachten is in de meeste families in Thailand wat ik zelf verder tegen zal spreken.

   Het is poep op tv!

  • theoS zegt op

   Erik, klopt helemaal. Ik woon al vele,vele jaren tussen de Thais en het is een dagelijkse soap. Zeg maar eens tegen een Thai man en vooral vrouw dat hij of zij ongelijk heeft, zie wat er gebeurt. En wat met het vele messen gesteek om het minste of geringste?

 6. Kristof zegt op

  Ach als je de soaps op Belgische televisie bekijkt geeft dat ook geen correct beeld weer van onze maatschappij. Ik vergelijk de Thaise soaps met een mengeling van thuis en fc de kampioenen en dan kom je redelijk dicht in de geburen.

 7. Gerard zegt op

  Mij vrouw vindt het geweldig. Het is meenstal van maandag tot donderdag. Ik kon het niet meer aanzien het lijkt nergens op. Veel geweld en een gejank, en elke aflevering maar weer. Heb voor mijn vrouw maar een andere TV gekocht

 8. Sjaak S zegt op

  Ojee, als ik dit zo hoor, dan twijfel ik er echt aan om een sateliet antenne voor onze tv te kopen. Tot nu toe konden we (meer dan een jaar) zonder tv uitkomen. Maar mijn lieve vriendin vroeg me al een paar keer zo’n schoteltje te kopen.
  In ons vorige huis hadden we een schotel, maar ze volgde slechts één serie. En die viel nog al mee. En ik heb haar zojuist gevraagd… ze zei dat ze er niet zo heel gek op is… ze kijkt, maar niet te veel… zou het zo zijn? Ik denk het wel.
  Trouwens, Thailand is hier ook weer niet zo uniek. Ik kwam jarenlang in Brazilië en wanneer daar de hoofd-soap uitgezonden werd, was het stil op de straten. Ook mijn dochters volgden sommige Braziliaanse series via internet (youtube) in Nederland. Daar ging het in principe niet veel anders dan in Thailand. Rijke, van portugese afstamming echtparen (de vrouw was dan vaak blond), jaloerse echtgenoten, de huismeid die uit het noordoosten kwam (de Nortestinas – mensen uit het arme noordoosten) zijn net zoals de mensen uit Isaan hier in Thailand. Ze komen uit een armoedig gebied en worden niet voor vol gehouden.
  Zou je zo’n soap uit Brazilië met Thaise acteurs bezetten, zal het niet veel anders zijn. Wie weet, sturen ze elkaar de script op en maakt ieder daar zijn eigen soap van.
  Zou me ook niks verbazen. Ik heb in het verleden ook al Thaise films in de bioscoop gezien, die de Thaise versie van een amerikaans origineel waren en ook andersom.

 9. Tino Kuis zegt op

  In de meeste Thaise soaps zijn er vier hoofdpersonen: de goede held, phra- eek, moreel perfect, sterk en daarom meestal rijk en goed opgeleid, en de goede heldin, de naang-eek, mooi, bescheiden, onderdanig (aan de man). Dan de schurken, toea koong of toea raai, en zijn vrouwelijke schaduw, naang raai, soms broer en zus, beiden voortdurend glimlachend bezig met slechte plannen om zichzelf te verrijken en de goede personen te verleiden. Ze komen vaak uit een ver land. Het is een strijd tussen het absolute Goede en het absolute Kwaad, zwart tegen wit, er is geen grijs. Alles is geoorloofd in dit gevecht op leven en dood. Gelukkig overwint meestal het goede, de goede mensen, de ‘khon di’.

  Je ziet dit sprookje terug in de Thaise politieke situatie. Het Goede (Thailand) aan de ene kant en het absolute Kwaad aan de andere kant, een compromis is niet mogelijk, het Kwaad moet worden uitgeroeid, en dan breekt een perfecte tijd aan.
  Op 13 februari jl zei Suthep dit tijdens de ‘I love you Thailand’ gebeurtenis: ‘Wij houden van Thailand. Wij zijn de eigenaren van Thailand. Thailand behoort ons toe. Thailand is niet het eigendom van de schurkenfamilie. Thailand is van ons allen. We zullen vechten voor Thailand. Onze strijd tegen de schurken gaat om het heil van Thailand. ….Laten we voorgoed de banden verbreken met de schurken want hun bestaan beschadigt Thailand. De schurken moeten gewoon verdwijnen….’ Een politiek sprookje….

 10. chris zegt op

  Soaps hebben een hele andere functie dan de werkelijkheid weer te geven. Soaps bevatten een heleboel taboes in een bepaalde samenleving om maar kijkers te blijven trekken. Voor Thailand zijn dat (huiselijk) geweld, schreeuwen, moord en doodslag, vreemdgaan en trouwen om geld. In de Nederlandse soaps (kijk voor de aardigheid eens een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden van 10 jaar geleden en van nu) zijn dat trouwen met je moeder (terwijl je niet weet dat het je moeder is) en bij haar een kind verwekken, een man die wel een kind wil maar geen vrouw (een BOV-er), een bi-sexueel, een ladyboy……..
  Tja, ieder land heeft zo zijn eigen taboes en die zijn elke dag te aanschouwen via het kassie…….
  Ik ga altijd wat anders doen als mijn Thai vrouw kijkt. Soms kijk ik een paar minuten mee, als de actrice een stuk is…………….

 11. Soi zegt op

  Het kan mij niet schelen of de Thai soaps eigenlijk fairy tales zijn, met de ingrediënten waarvan zelfs politiek wordt bedreven. Voor de gek houderij dmv drogredenaties en magisch denken, meer is het niet.
  Het maakt mij ook niet uit dat via de soaps in TH taboes aan de kaak worden gesteld. Het zal allemaal wel.
  Zou men een een serieuzere boodschap hebben, dan ware er meer kwaliteit en inhoud. Nu is het slechts schaamteloos gebruik maken van wat (nog steeds) aanwezig is in de TH samenleving.

  Wat me het meest opvalt is dat in ieder geval in TH soaps met het grootste gemak:

  1. op grote schaal wordt geïntimideerd en gekleineerd,
  2. geweld wordt aangewend als middel om doeleinden te bereiken,
  3. ook huiselijk geweld wordt beschouwd als te doen gebruikelijk,
  4. het gebruik van (hand)vuurwapens wordt ingezet,
  5. vrouwen worden gepresenteerd als jaloerse wezens,
  6. vrouwen enkel reageren met verongelijkte verontwaardiging,
  7. vrouwen slechts doende zijn met het manipuleren van hun omgeving,
  8. vrouwen derhalve worden neergezet als oorsprong en oorzaak van problemen,
  9. mannen worden geponeerd als ridders en redders in nood,
  10. mannen niets anders doen dan vrouwen aan zich binden,
  11. driftig alle maatschappelijke sterotypen en vooroordelen worden uitgebuit,
  12. een totaal verkeerde man-vrouw beeldvorming wordt uitvergroot.

  Maar wat mij nog het meest opvalt is: dat men voor problemen geen andere oplossing heeft dan onredelijkheid, na enige tijd zich uitend in een agressieve ontlading. Kortom: agressie als enige variant van problem solving. Soms actief, vaak passief, veelal verholen.
  Je ziet dit terug in het leven van alledag van Thai. Niet bij alle Thai, wel bij vele Thai. Bij gebrek aan meerdere copingstrategiën.

  Dan nu de vraag: wat zeggen die soaps? Tja, dat als het je niet lukt, wel…, dan zorg je er toch gewoon voor! Draaien, paaien, graaien. Allemaal toegestaan. Lukt het alsnog niet? Afrekenen!

  • Soi zegt op

   Beste Paul, klopt helemaal wat je zegt. In het daagse leven in TH is conflictvermijding en een non confronting atitude norm. Edoch, ik had het over wat mij het meeste opviel in en aan de TV soaps, plus dat deze soaps kennelijk juist het tegenovergestelde als probleemoplossing voorstellen: nml dat als het ‘goede’ niet lukt, dan gerust het ‘kwade’ mag worden ingezet. Met gebruikmaking van alle (huiselijke en andere) geweldsmiddelen. Vandaar dat ik het ook heb over: bij gebrek aan meerdere copingstrategiën.
   Gelukkig maar dat in het daagse leven de agressieve ontlading niet de boventoon voert, maar dat ‘men’ in TH niet schrikt van geweld, moge de rubiek Nieuws uit Thailand van Dick vdL voldoende aantonen. Het zal allemaal wel van doen hebben dat Asia people in het algemeen, en Thai in het bijzonder omdat we in TH wonen, anders omgaan met de universeel betitelde basisemoties, maar zeker met schuld, schaamte en trots.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is gewoon niet waar. In heel veel soaps (niet mijn favoriete tijdsbesteding overigens) worden conflicten blootgelegd en besproken zonder glimlachend wegkijken of schieten. Rechtstreeks van persoon tot persoon. Je moet wel de taal kennen. Ga eens naar YouTube ‘thai soap english subtitles’, kijk naar een paar afleveringen en geef dan een oordeel.

   Ook in het dagelijks leven zie ik vaak genoeg dat conflicten op een open manier worden besproken, vaak opgelost, soms met geweld beeindigd. Maar natuurlijk, net als in Nederland, worden conflicten vaak afgedekt. ‘Heeft u dat al met uw man besproken, mevrouw?’ ‘Nee, dokter, dat durf ik niet’. Ook jij moet weten hoe vaak dat in Nederland voorkomt.

 12. Marco zegt op

  Thai zijn nu eenmaal gek op sensatie en achterklap zo waren er in het verleden ook strips over moord en doodslag die gretig aftrek vonden en werden gelezen door jong en oud.
  Sla de krant maar open na een ongeluk of zelfmoord je zult de meest schokkende foto’s zien van de slachtoffers,het is voor Thai de normaalste zaak.

 13. Robbert zegt op

  Wat nog niet is gezegd, dat Thaise soaps niet langer duren dan een week of drie, vier. Er is geen jaren langlopende soap zoals GTST. Thais houden van een begin en een eind. Sommige soaps worden ook hergemaakt met hetzelfde script maar ander acteurs.

  Beetje off topic maar het woord ‘soap’ komt uit (van Wiki):

  De naam ‘soapserie’ is afgeleid van het Amerikaanse ‘soap opera’. Deze uitzendingen werden in de jaren ’30 voor het eerst op de radio, en vanaf de jaren ’40 ook op televisie uitgezonden en werden daar gesponsord door wasmiddelfabrikanten die het luisteren of kijken geregeld voor hun reclames onderbraken.

  De eerste soap is ontstaan in 1933. De Amerikaanse zeepfabrikant Procter & Gamble kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd op een radiostation. Twaalf daarvan werden gebruikt om een hoorspelserie uit te zenden en de andere drie minuten werden gebruikt als reclame voor het zeepmerk Oxydol. Het voorbeeld werd al spoedig gevolgd door fabrikanten als Colgate-Palmolive en Unilever[1].

 14. Robbert zegt op

  Herstel, soms duren soaps niet drie of vier weken maar drie of vier maanden.

 15. RonnyLatPhrao zegt op

  Hier lees je er alles van

  http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_television_soap_opera

 16. janbeute zegt op

  Mijn ega kijkt er ook dagelijks altijd na .
  Dit is het ergste wat mij tot nu toe is overkomen in Thailand in al die 9 jaar dat ik hier woon .
  Elke keer weer hetzelfde scenario , gillende en vechtende keuken meiden .
  En snelle jongens in extreme dure bolides , leven in huizen en landgoederen .
  Waar zelfs menig financieeel bevoordeelde Thai , alleen van kan dromen .
  Voor mij niet om aan te zien .
  Veelal met weinig tot helemaal geen inhoud .
  En het kijken zeker niet waard , ook als ik Thais kon verstaan .
  Het is bijna altijd het zelfde verhaal in een ander jasje .
  Maar in Holland is het ook niet veel beter hoor , Slechte tijden goede tijden .
  Waar zijn de echte tv series gebleven uit mijn jeugd ???.
  Teveel om op te noemen .

  Jan Beute Ivanhoe

 17. Rob zegt op

  Wat mij opviel is vooral het amateuristische acteren, ik heb wel eens getracht een aflevering te kijken maar ik kan het niet aanzien, bovendien versta ik er gelukkig ook niks van.
  Overigens heb ik in Nederland ook nog nooit een aflevering van GTST gekeken omdat als ik al eens wat opving het acteren hier ook zo slecht was, zal inmiddels wel verbeterd zijn maar soaps zijn echt niet mijn ding.

  Bovendien zou de Thai zich beter eens kunnen verdiepen in wat er in de wereld speelt want de gemiddelde Thai inclusief mijn vriendin heeft daar geen weet van, gelukkig kan ik haar aardig bijspijkeren wat dat betreft.

 18. l.lagemaat zegt op

  Ik moet altijd vreselijk lachen om die gillende schoonheden en dan die onnozele “handsome”man, die niet weet hoe die daarmee om moet gaan.

  Houdbaarheidswaarde voor mij 3 minuten en dan doorgaan naar BVN, WDR ,BBC of uit die T.V.
  Genoeg andere zinvolle dingen te doen.

 19. bona zegt op

  Het grote voordeel van deze soaps is volgens mij dat je de taal niet hoeft machtig te zijn.
  Door de uiterst overdreven mimiek, kan je zo weten wie de brave – de stoute – het slachtoffer – de dader – de lieve – de enz enz enz is. Rustig ontspannen het vrouwtje laten genieten is de boodschap.

 20. Alex zegt op

  Ik heb op de verjaardag van mijn vrouw een tablet gekocht om Thaise series via youtube of via een link door haar dochter vanuit Bangkok verstuurd naar allerlij series te kijken. Zodoende kan ik mooi via de satteliet ongestoord de progamma’s kijken die ik wil, allebei tevreden en prima kado. Overigens wonen we in NL.

 21. Tino Kuis zegt op

  Er zijn best wel wat (niet zo veel) aardig goede soaps. Ga eens naar YouTube ‘thai soap englisch subtitles’.
  Twee voorbeelden hier:

  https://www.youtube.com/watch?v=wmWih6BCG6g

  Deze volgende heet ‘kha khong khon’ ofwel ‘De waarde van mensen’. Is dat geld en status of liefde en mededogen? Een serieuze vraag op serieuze manier in beeld gebracht. Prachtige actrice, Kluay (Banaan) genaamd. Kijk maar eens:

  https://www.youtube.com/watch?v=Cpxn-hEQ3iM

 22. Petervz zegt op

  Thaise soap is zeker niet mijn favoriete tv programma, met uitzondering van de series waarin Woranuch (nickname Nun) de hoofdrol vervuld. “Mai ai sa uen” is zeker de moeite waard en vorig jaar was er een goede soap met haar in de hoofdrol, waarin ze een mooie dochter van een arm marktverkopersgezin, maar tevens aan alcohol verslaafde moeder, speelde (naam van deze serie is me even ontschoten.)

  • Tino Kuis zegt op

   Petervz, Woranuch Wongsawan (Noen), absoluut. Ze speelde ook in mijn favoriete soap Kha khong khon (‘De waarde van mensen’). Die soap waar ze een aan alcohol en gokken verslaafde moeder speelt (met een schattig lief zoontje die zijn moeder helpt ook al wordt hij telkens uitgescholden) is ook een favoriet van mij. Het speelt ook niet in een high society zoals de meeste soaps maar in een gewone buurt met houten huizen aan een kanaal in Bangkok. De titel ontschiet mij ook: iets met ‘negen’ en ‘goud’ erin. Beide soaps zijn gemaakt naar een bekend boek, die tweede soap naar een boek van Botan.
   (Even opgezocht: die soap heet Thong Neua Kao “Goud Vlees Negen’ (betekent?) )

   https://www.sharerice.com/index.php/Tong_Neu_Gao

   Er zijn best een aantal goede soaps.

 23. Jan S zegt op

  En dan te bedenken dat Thailand een Boeddhistisch land is. Zelfs je stem verheffen geldt als zeer onbeschaafd.

 24. bob zegt op

  Ik ga dit allemaal niet lezen. Wat leren de Thais ervan? Gevoelige onderwerpen als geschiedenis, taal, sex etc. worden niet bespeeld?????
  Dus enige opvoedkundige waarde is er niet, helaas.

 25. Jacques zegt op

  Ik denk dat het typisch voer voor psychologen is om dit fenomeen eens nader te gaan onderzoeken. Ik ken inmiddels aardig wat Thaise mensen en voornamelijk bij de vrouwen is de soap populair. Gezien het toch wel beperkte interesse gehalte van deze groep vrouwen is dit wel een afleiding die ze bezig houdt. Zelfs Prayut heeft al verkondigd dat het wel wat minder kan met de manier waarop de soaps worden getoond. Het zegt toch wel iets van het niveau van een grote groep Thaise mensen. Enfin ieder zijn meug zolang het maar niet lijdt toch kopie gedrag want dan zijn we verder van huis met de maatschappij hIer in Thailand.

 26. Chris van het dorpje zegt op

  Wat ben ik blij , dat mijn vrouw keen soaps kijkt .
  De tv staat bij ons maar van 18 tot 20 uur aan
  en dan kijkt meestal de schoonvader van 80 +
  naar programmas met thaise muziek ,
  vooral uit de Isaan .

 27. sjef zegt op

  Niks mis mee met Thaise soap zit er net een voor de 2x maal te kijken en versta al ietsepietsie meer, ik vind ze grappig.
  Soms blauw van het lachen en dan weer een traan ben ik misschien wel een Thai in een Nederlands vel haha.
  Zit ook te mopperen als de boef ontsnapt of kuhn Mae weer eigenwijs is
  Heb er diverse gekocht en ook zonder kennis van Thaise taal blijven ze leuk.
  Wel kijk ik vaak ff laatste deel om te zien tot alles goed kom en dan pas kan ik de hele serie zien haha.

  Mae Hua lampong en Se Sim Sa Loe? zijn n paar favorieten

  grsj

 28. Jack G. zegt op

  Ik verbaas me altijd enorm als ik Thaise dames een soap zie bekijken. Ze zijn helemaal in de soap zal ik maar ik zeggen. Totaal niet bereikbaar. In Nederland krijg ik nog shht te horen en zie vele handgebaren mijn kant uitkomen als ik poog iets te zeggen maar ik Thailand ben ik gewoon lucht en besta ik niet tijdens een soap. Als het afgelopen is dan ben ik ineens gesprekspartner nummer 1. Standaard wordt er dan gevraagd wat ik ervan vond. Euh?? Veel geschreeuw en gedoe is mijn antwoord. En ik dan snel voeg toe dat ik als ik snel Thaisprekende mensen hoor dat ik vaak denk dat ze ruzie hebben of dat er problemen zijn. En dan komt de grote wedervraag; hebben jullie soaps in Holland of in Denemarken? En wat gebeurt daar allemaal in? Ik antwoord dan dat we er eentje hebben in Holland waar zoveel in gebeurt dat het al meer dan 25 jaar op TV is met heel veel commercieel breaks. Alleen ben ik vergeten om er naar te kijken.

 29. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik vraag me altijd af van wie de huizen zijn waar ze die soaps opnemen. Geen hutjes op palen in de Isaan, maar protserige, bombastische interieurs en exterieurs, een duidelijke smakeloosheid etalerend. Ziet het levn van de rijken er zo uit? Wat verder opvalt naast een totale afwezigheid van smaak is de westerse manier van leven. Men zit op een sofa, eet aan tafel, met mes en vork. Bij ons in de Isaan scheppen ze allemaal met de lepel waarmee ze eten uit de zelfde pot, zitten op de grond (als je daar een huis bouwt hoef je maar 1 steoel te kopen, dat scheelt toch) en graat men in de sticky rice.

  • chris zegt op

   Hier vlakbij mij in de buurt staat zo’n proteserig huis, Zie met enige regelmaat tv crews in de tuin…..en dure auto’s op de oprijlaan……Heb overigens niet de indruk dat er echt iemand woont.

   • theoS zegt op

    Deze huizen (er zijn er heel wat van) worden gehuurd, van de eigenaar, door de soap producers om daar hun films te maken. Toen ik nog, Jaren en Jaren geleden in Bangkok woonde horde ik dat deze acteurs en actrices maar Baht 12000- p/mnd verdienden. Was in de jaren ’70 en ’80.

 30. John zegt op

  Ik ben een liefhebber van deze soaps, ik kijk ze iedere avond. Persoonlijk vindt ik het wel een afspiegeling van de maatschappij (wel overdreven, maar dat is toch in iedere film/serie, ook buiten TH). De rijkere die geniet van het leven en de armere die er is om het leven van de rijkere nog aangenamer te maken. Dienen en gediend worden, daar draait het in de TH maatschappij toch ook om. Laten zien dat je het goed hebt etc. Jalouzie, afgunst etc.
  Ik geniet er van en mijn vrouw ook, ik vind het beter dan al die praatprogramma’s en shows, waar overigens ook vaak de draak wordt gestoken met de armere, geestelijk minder rijke of lichamelijke afwijking.

 31. joy zegt op

  Als je nooit in Thailand bent geweest en ter voorbereiding daartoe dit soort soaps krijgt te zien, dan ga je zeker naar een ander land 😉

  Ze zwemmen in het geld, maken constant ruzie in enorm grote en luxe huizen, zijn hysterisch en janken de hele tijd. Rare jongens die Thai.

  Groet Joy

 32. Rudy zegt op

  de mensen dom houden dit is volgens mij de eerste bedoeling van dat soap gedoe…ze spelen zich bijna allemaal af in de hogere klasse /kaste…mooie huizen, veel geld, chique auto’s, en steeds ook de nodige ruzies…

  • John zegt op

   Denk dat GTST ook niet zo’n goede voorbereiding is op een reis naar NL voor buitenlandse toeristen.
   In de TH soaps zit vaak wel een diepere achtergrond, de rijke elite mogen alles en het gepeupel heeft dit maar te accepteren. Zijn vaak ook afhankelijk van de rijkere.

   • bert zegt op

    Mijn vrouw keek altijd naar GTST toen ze net in NL was, ruim 25 jaar geleden.
    Luisteren en ondertiteling aan, prima manier om NL te leren.
    Nu we meer in TH verblijven dan in NL kijk ik ook altijd naar de soaps, als je vaak genoeg luister kun je er ook wat van leren (taal).
    En by the way, ook niet iedereen houdt van voetbal/sport, toch gaat een groot deel van het NL budget voor tv en tijd op aan deze items. Voor mij hoeft dat niet,maar ik gun een ieder zijn plezier

 33. Leo Bossink zegt op

  De Thaise soaps zijn de hele dag op tv te zien. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Blijkbaar vindt een groot deel van de Thaise bevolking die soaps leuk. Perfect toch. En waar staat geschreven dat soaps een afspiegeling moeten zijn van het werkelijke leven? Ieder land heeft zijn soaps. Als de kijkcijfers hoog genoeg zijn, zullen ze er ook altijd blijven, inclusief natuurlijk de reclame blokken.
  Mijn vrouw kijkt er graag naar. Soms kijk ik een beetje mee. Ik vind ze vaak wel grappig.

  Maar wat wij farang van die Thaise soaps vinden, is totaal niet van belang. Dat vingertje opsteken gedoe, dat schoolmeesterachtige gedrag, stoort mij veel meer dan die Thaise soaps.

  • Rob V. zegt op

   Zo vreemd is het toch niet om met je partner te praten over programma’s die op de buis komen? Of dat nu over de inhoud van een journaal item is, een docu, film, serie of soap. En juist als de inhoud heel anders is dan iemand gewent is uit eigen land kan dat tot leuke gesprekken leiden. Zo verbaasde mijn lieveling zich over sommige sketches en parodieën. Een Beatrix die vloekt, een Willie die als domme simpele te zien is, of dat kon en niet te ver ging? Ik zou haar niet verweten hebben een vingertje op te steken. Een ‘ik vind/ervaar dit’ mening kan ik me echt niet aan ergeren. Hoogstens dat ik het niet eens ben en die mening of observatie absurd vind. Het word pas wat anders als er eisen komen: “jullie *groep* moet hier mee stoppen want dit is dom/slecht/..”. Of als iemand een kijkverbod eist…

   Maar ik moet bekennen dat mijn lief praktisch geen soaps keek. Het in elkaar rammen en verkrachten van vrouwen op TV en stereotype domme Isaaners was ze geen fan van. Dus over soaps heb ik amper mijn mening kunnen geven.

 34. Arno zegt op

  zolang er maar lekker gegild wordt is alles ok

 35. Rob zegt op

  Naar mijn idee kan de staatstelevisie beter meer educatieve programma’s gaan uitzenden, want ik merk aan mijn vrouw dat ze maar bar weinig van de wereld weten, maar ja dom houden dan houd je vanzelf de macht.

  • Rob V. zegt op

   Zenders hebben hun eigen specialiteit en doelgroep, voor docu’s is er Thai PBS. Ik kijk er graag naar maar velen kijken liever naar kanaal 7.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website