Thailand wordt duur

Door Dick Koger
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
5 oktober 2017

Je hoort soms mensen klagen over het feit dat Thailand zo duur is geworden. Of dit waar is weet ik niet, het lijkt me sterk afhankelijk van je leefwijze. Toch wil ik een klein bewijs aanvoeren voor de stijging van prijzen.

 
Enige tijd geleden ben ik begonnen met het herlezen van het werk van Gerard Reve. Qua onderwerp soms wat eenzijdig, maar qua taalgebruik onovertroffen. Ik stuitte op een klein boekje met als titel: Het geheim van Louis Couperus. Dit betreft een lezing die hij ooit gaf, maar daar gaat het nu niet om.
In het boekje vond ik een vergeeld papiertje, dat ik kennelijk als bladwijzer heb gebruikt. Het boekje heb ik niet hier gekocht. Ik moet het ik dus meegenomen hebben uit Nederland. Maar nu begrijp ik dat ik het al eerder heb ingevoerd op vakantie in Thailand, waarschijnlijk zo’n dertig jaar geleden.

Dit concludeer ik uit het feit dat de bladwijzer een toegangsbewijs voor het Nationaal Museum in Bangkok is. Dus weet ik nu dat ik dertig jaar geleden tien Baht betaalde als toegangsprijs voor dit museum. Even googelen naar de huidige toegangsprijs. Gemakkelijk te vinden: 200 Baht voor een buitenlander. In dertig jaar zijn is het prijspeil dus met een factor twintig gestegen.

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Thailand wordt duur”

 1. ruud zegt op

  Duur geworden, of duurder geworden dan vroeger?
  De toegangsprijs voor het rijksmuseum bedraagt 17,50 euro =700 Baht
  De toegangsprijs voor het tropenmuseum bedraagt 12,50 euro = 500 Baht.
  De toegangsprijs voor het stedelijk museum onbekend, omdat de website niet wil openen.

  • LOUISE zegt op

   Beste Ruud,

   Dick heeft het over de thaise prijzen die in THAILAND gevraagd worden.

   Men kan absoluut geen thaise prijzen in Thailand vergelijken met nederlandse prijzen in Nederland.

   LOUISE

 2. Jacques zegt op

  Je zou er een inkomensvergelijk tegenover moeten zetten om dit in het juiste perspectief te zien. 30 jaar is wel een lange tijd geleden.

 3. Rob zegt op

  Voor eigen land geldt hetzelfde. Een pakje sigaretten kostte 30 jaar geleden hooguit 20 Belgische frank, ofwel een halve euro. Nu is dat 14 maal zoveel als ik me niet vergis. Overigens, op basis van een product kan je niet beoordelen of de globale koopkracht in verhouding is af- of toegenomen.

 4. Harrybr zegt op

  Sinds 1994 koop ik producten in Thailand. Nog NOOIT heeft enige Thai zich zorgen gemaakt over de prijs van de gebruikte grondstoffen, want… farang betaalt toch wel. FOB ( container aan boord schip) en voor de rest: mai pen rai. Dat er 100 dozen meer in kunnen voor dezelfde prijs… hihoha…Dat enig vernuft de transportkosten van Kloen Thoey tot aan de winkel ergens op de wereld zou kunnen beperken, en dus HUN product uiteindelijk goedkoper zou kunnen worden: het laz.rus.
  En loopt de klant weg naar de concurrentie… dan gaat men naar de tempel wat wierookstokjes branden, want.. het ligt altijd aan een kwade geest, bad karma, maar NOOIT aan de eigen stupiditeit of luiheid.

  • Leo Th. zegt op

   Allemachtig Harry, slecht geslapen? Wat een negativiteit, slecht voor je gemoedsrust! En natuurlijk worden de prijzen in Thailand, net als overal elders in de wereld, verhoogd. Zolang het inkomen minimaal gelijke tred houdt, is dat ook geen enkel probleem. Maar daar mankeert het heden ten dage vaak aan, zeker voor de senioren onder ons, zowel zij die in Thailand verblijven als in Nederland. De pensioenen stijgen namelijk al een aantal jaren niet en zijn soms zelf gedaald. De toekomstige pensioengerechtigden beseffen dat vaak nog niet maar door het niet verhogen van de pensioenen, vanwege de kunstmatig in stand gehouden minimale rekenrente, krijgen zij straks ook veel minder! Dat het museumkaartje van Dick Koger in 30 jaar 20 x duurder is geworden doet er eigenlijk niet zoveel toe maar dat de prijs van de dagelijkse boodschappen in Thailand, zeker vergeleken met Nederland, de laatste paar jaar beduidend toeneemt is van meer van belang. In Nederland stijgen de prijzen de pan echter uit in andere sectoren, zoals de huurprijzen, zorg, aankoop eigen woning, autoverzekeringen, milieubelastingen, drinkwater, waterzuivering, etc. Veel zorgwekkender dan de prijsverhoging van de eenmalige aanschaf van dat museumkaartje. Ondanks het feit dat de zeker terugkerende Rutte en zijn toekomstige kabinet ons doen geloven dat wij er allemaal op vooruitgaan, weet ik nu al dat ik de pineut ben! Ja, mijn huis is op papier meer waard dus een hogere OZB waarde, kost mij enkel geld. Energie gaat mij vanwege belastingen een paar 100 euro meer kosten. Afwachten wat ik meer kwijt ben aan mijn zorgverzekering maar een lichtpuntje is dat ik door diezelfde Rutte & co op mijn eigen risico wel € 5,=! op jaarbasis bespaar. De enige zekerheid die ik heb is dat mijn pensioen het komende jaar (en jaren) niet stijgt. En Harry kom op, maak je niet zo druk!

 5. Taitai zegt op

  Maar in Nederland was 30 jaar geleden ook alles een stuk goedkoper. Je kocht in de stad in de Randstad een mooie woning in een goede buurt voor 250.000 gulden. Nu ben je voor zo’n huis minstens het zevenvoudige kwijt en dan heb ik het nog niet eens over wat er in het centrum van Amsterdam aan de hand is.

  Ik ben overigens wel stikjaloers op het bezit van ‘Het Geheim van Louis Couperis’. Ik wist zelfs niet dat Reve dat heeft geschreven. Ik ben geen fervent lezer van Reve, maar alles van en over Louis Couperus interesseert mij mateloos. Ik ga op zoek.

 6. Antonius zegt op

  Hallo Dick,

  Als graadmeter voor het prijspeil kijk ik altijd naar de prijs van een biertje.Geloof me het wordt bepaalt door de economische situatie en de gevolgen daarvan.

  Ik bedoel de prijs die je betaald in de winkel.

  Groetjes Antonius

  • Bert zegt op

   Denk dat een biertje door de jaren heen niet zoveel duurder is geworden in TH.
   Betaalde 30 jaar geleden iets van 60 Thb voor een grote fles bij een restaurant.
   Nu rond de 80 THB.
   Moet nu wel meer flessen drinken, daar het % alcohol is gezakt 🙂

 7. Khun Yan zegt op

  Tja, prijzen worden zomaar “in het wilde weg” aangepast…De car wash hier verhoogde zonet zijn prijs met 10%…te gek toch…dit heeft niets meer met inflatie te maken maar het is gewoon “natte vinger werk”…Sinds ook het bier hoger belast wordt zie je dat er geen logica zit in de nieuw prijszetting, hier in het dorp liggen 2 winkels tegenover elkaar, het prijsverschil voor een doos Leo bedraagt 20 Thb, gewoon de straat oversteken. Vorig jaar werd een restaurantje “over gegeven”…de nieuwe eigenaar verhoogde haar prijzen met 40%…gevolg: er komt geen kat meer. Een stuk land stond vorig jaar te koop voor (vraagprijs) 350.000.-Thb en werd niet verkocht dus besloot de eigenaar er dit jaar 450.000.-Thb voor te vragen…maar de prijs was nog wel onderhandelbaar. Amazing Thailand…

  • FrancoisNangLae zegt op

   Ja, car wash is nou eenmaal nattevingerwerk

 8. Wil zegt op

  Over heel de wereld wordt alles duurder. Thailand is hier echt geen uitzondering op. Goed beschouwd is het hier nog steeds relatief goedkoop t.o.v. Europa.

 9. Sjaak S zegt op

  Yup, het is duurder geworden in Thailand. Ik koop alleen nog maar sap in de oude shoppingmall in Hua Hin en niet meer in Tesco, waar dezelfde zo’n 10 tot 20 baht duurder is.
  Koop ook geen yoghurt bekertjes meer. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de plastic bekertjes. En de suiker en de nauwelijks toegevoegde gezondheidswaarde.
  Maar het is nog steeds leefbaar en vergeleken met Nederland zijn basis producten nog steeds goed te betalen.
  Overal op de wereld wordt het duurder. Ik kwam een jaar of 34 voor het eerst in Singapore en Hongkong. Je moet dáár eens de prijzen zien.
  Of de USA… een bekertje vruchten voor 5 Dollar!
  Of Nederland, waar je voor een flesje water tussen een en drie Euro betaalt. Hier nog tussen 7 en 10 baht.
  Zo lang ik leef zijn de meeste prijzen gestegen.
  Maar nog verhonger ik niet hier en ontbreken hier kosten die je in Nederland wel hebt, die het leven daar bijna onbetaalbaar maken, waar je hier voor hetzelfde bedrag nog een redelijk bestaan kunt hebben.

 10. Rob Tha Mai zegt op

  Inderdaad Thailand wordt duur. Echter waardoor:
  1) De eerste schuld voor ons is de Euro en de bezuinigen door Nederland. Pensioenen en AOW
  2) De verhoging van minimumloon in Thailand, moet betaald worden.
  3) De duikboten en tanks die gekocht worden.
  4) Alle nieuwe tollwegen, of nieuwe wegen
  5) Highspeed railways, waar komt het geld vandaan en wie veel gaan er gebruik van maken.

  Dit moet allemaal betaald worden, ook de Bath wordt kunstmatig hoog gehouden, want dit is beter voor het aflossen van oude tot zeer oude schulden.

 11. Loeng Johnny zegt op

  Ik woon hier nu ongeveer 2 jaar en vind dat de prijzen hier zo stilaan aan het stijgen zijn.

  vb 4 potjes youghurt zijn gestegen met 5 bht in die tijd

  Vroeger kwamen wij toe met 100 Bht om te eten in een Food court inclusief drinken. Nu niet meer!

  Alcoholische dranken e.d. zijn onlangs duurder geworden

  enz enz

  Maar nog steeds schrik ik van de goedkope prijzen wanneer we op restaurant gaan. Wel te verstaan in locale eetgelegenheden in de Isaan!

  Natuurlijk is het naar Benelux normen nog steeds goedkoop. Maar als je hier woont begin je ook in Bahtjes te rekenen en dan zie je wel dat het leven stilaan duurder wordt. Net zoals in de seventies!

 12. maarditniet zegt op

  De prijzen van de 3e klas trein-zonder toeslag, is al die tijd dat ik in TH kom (komende maand 27 jr) gelijk gebleven. (bvb Don Muang-stad BKK; nog steeds 5 bt). Die toeslagen voor sneltrein en 2e/1e kl. is wel opgeslagen overigens. Bustickets BKK: van 2 naar nu 6,5 bt, postzegels voor domestic TH van 2 naar 3 bt, die eenvoudige maar voedzame bordjes rijst+prut (dat zo geliefde ”streetfood”) van 10/12 naar nu 35/40 bt. Self-serve cf bij de 7: van toen 7 naar nu 14 bt.
  Het verhogen der prijzen gaat in Th niet gelijk op met inflatie-die ligt er een stuk hoger als hier, maar met schoksgewijze forse stappen.
  Prijzen van alco en tabak worden veel meer door de accijns bepaald als de inflatie. Dito voor benzine e.d. Bij veel musea is er inmiddels een veel hoegre farang prijs gekomen.

 13. Mister BP zegt op

  Thailand is nog steeds voordelig als vakantieland maar t.o.v. de omringende landen wordt het duidelijk duurder. Deze zomer viel me op dat Maleisië en Indonesië echt een stuk goedkoper zijn. Maleisië heeft een uitstekende infrastructuur en zou dus wat dat betreft een flinke concurrent kunnen worden.

 14. Fransamsterdam zegt op

  Ja, Thailand wordt duurder. Gemiddeld is de inflatie ongeveer het dubbele van die in Nederland, per jaar bijv. 6% tegen 3% in Nederland. Zie bijgaande grafieken. Op het eerste gezicht lijken ze per saldo niet veel van elkaar te verschillen, maar let op de waarden langs de y-as, die zijn in Thailand 2x zo groot, ook in de gecombineerde grafiek.
  Dus de prijzen stijgen in Thailand 2x zo hard als in Nederland. Niet zo gek, gelet op het prijspeil waar we vandaan komen.
  Daarmee is echter nog niet alles gezegd. Als ik nu een flesje Heineken koop in een bar in Thailand voor 1.50 euro, en volgend jaar moet ik 6% meer betalen, is het 9 eurocent duurder geworden.
  Als ik in Nederland nu 3.50 betaal en volgend jaar 3% meer, is het 10.5 eurocent duurder geworden.
  Het loopt ook niet elk jaar synchroon, het gemiddelde komt bijna nooit overeen met iemands persoonlijke bestedingen, kortom voorbeelden die van het gemiddelde afwijken zijn er legio, maar grosso modo lijkt het verstandig om voor een lange termiijn financiële planning rekening te houden met een inflatie die in Thailand 2 a 3 procent hoger is dan in Nederland.

  https://photos.app.goo.gl/Z1ftRhnnfDYDaraT2

  • Ger zegt op

   Als je wat actuele cijfers bekijkt blijkt dat Thiland helemaal niet zo’n hoge inflatie heeft( bron Statista.com).
   2012 Th 3,01 NL 2,81
   2013 Th 2,19 NL2,56
   2014 Th 1,90 NL 0,32
   2015 Th – 0,90 NL0,22
   2016Th 0,19 NL 0,11
   2017 Th 1,35 NL 0,93 ( schatting)

   Dat verhaal van de hoge inflatie geldt voor het verleden toen ook de Thaise groeicijfers van de economie aanzienlijk hoger waren dan de Nederlandse.
   De laatste jaren schommelt de Thaise groei van de economie rond de 3,5 % dus dat betekent dat gemiddeld genomen de bevolking werkelijk meer inkomen heeft. De groei overtreft de inflatie met enkele procenten per jaar.

 15. Wil zegt op

  Leuk dat jullie het er nu over hebben.
  Afgelopen zondag op Walkingstreet in Samui geweest en zag dat vergeleken met het begin van
  het jaar de prijs van een Mojito van 80 naar 90 Bath was gegaan.
  Ik zei tegen de man van het barretje zoooh weer omhoog en hij zei , ja gouvernement hé.
  Nou de staat heeft de accijns met 2% verhoogd en niet zoals hij met 12,5%
  Toen ben ik eens gaan nadenken en in januari 2014 (nog net geen 4 jaar geleden) kostte een
  Mojito 50 Bath dus in nog geen 4 jaar tijd + 80%
  Niet alleen hier maar op vele plaatsen betaal je hier voor een flesje bier tussen de 80 en 110 Bath
  terwijl dit 5 jaar geleden rond de 45 – 50 Bath was.
  Hoezo niet duurder !

 16. Frank zegt op

  Hallo

  Ik ga 12 oktober naar de thaise ambassade met een kopie van mijn paspoort en een kopie van geboorte akte
  Van mijn zoon junior, mijn vraag is of iemand weet of die vertaald moet worden naar het Nederlands of Engels ?.mvg frank

 17. Daniel Vl zegt op

  Ben sinds begin deze week voor een maand in Belgie na 4 jaar weggeweest te zijn. Gisteren gaan winkelen. Van vele producten wist ik wat ik vroeger betaalde en zag in Thailand de prijzen van deze producten doorgaans hoger. Nu stel ik vast dat Belgie duurder is voor het meeste welke ik in Thailand aanprees als in Belgie goedkoper. Zal volgende maand wel zien hoe goedkoper het leven is in Thailand.
  Tesco, niet ingevoerde zaken zijn goedkoper. Big C nu van de franse groep Casino idem. Makro doorgaans maar niet altijd de goedkoopste. Uitkijken en zien of het verschil wel de verplaatsing waard zijn.

 18. henry zegt op

  Ik betaald 40 jaar geleden 25 000 Belgische frank voor een vliegtuigticket Brussel-Bangkok-Bangkok met Swissair. Kost nu in promotie ongeveer dezelfde prijs, maar toen was men inkomen ongeveer 300 % lager

  Ik kocht 8 jaar geleden een 32 inch FlatscreenTv voor 15 990 Baht die betaal je nu nog geen 10 000 Baht. Ik betaalde 8 jaar geleden 7 Baht voor een Songteaw in Nonthaburi nu kost dat 8 Baht.

  Maar sinds 2009 is mijn belgisch pensioen ook met 21% netto gestegen.

  Kortom stellen dat alles duurder is geworden, is redelijk onzinnig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website