Het leven in Thailand wordt steeds duurder en zeker ten opzichte van Maleisië en Indonesië. Daarmee is Thailand minder aantrekkelijk geworden, niet alleen voor toeristen maar ook voor expats en pensionado’s, die zich in het Land van de Glimlach willen vestigen.

De vergelijkingssite Numbeo deed onderzoek naar de kosten van levensonderhoud op 18 populairste bestemmingen in de regio, en noemt Bangkok als de op één na duurste stad in de regio, alleen in Singapore ben je nog duurder uit. Maar ook in Pattaya, Phuket en Chiang Mai zijn de kosten voor levensonderhoud relatief hoog.

De goedkoopste steden om in te wonen zijn Petaling Jaya, Maleisië (14e), Surabaya, Indonesië (15e), Cebu, Filippijnen (16e), Bandung, Indonesië (17e) en Davao, Filippijnen (18e).

Thailand lijkt de slag om de expats en pensionado’s te verliezen omdat naast de hogere kosten, tevens de strenge regels voor visa en de beperkingen als het gaat om grondbezit, negatief uitpakken voor het land.

Numbeo vergelijkt de kosten van levensonderhoud in alle regio’s door te kijken naar de kosten van transport, kleding en schoenen, sport- en vrijetijdsactiviteiten, markten, voedsel, nutsvoorzieningen, huur en restaurants.

Lees hier meer over het onderzoek: thethaiger.com/news/regional/thailand-loses-its-cheap-living-reputation-numbeo

No votes yet.
Please wait...

69 reacties op “Thailand verliest zijn reputatie van ‘goedkoop leven’”

 1. ruud zegt op

  Laten we het er op houden, dat Thailand minder voordelig wordt om te wonen.
  Het duurste is de ziektekostenverzekering.
  Maar als je een flink eigen risico neemt en je maakt gebruik van de staatsziekenhuizen, in plaats van de particuliere ziekenhuizen, zijn die kosten nog wel te overzien.
  Mogelijk dat Bangkok, Phuket Chiangmai en nog wat andere plekken duur zijn om te wonen, maar als je daarbuiten woont, en niet iedere dag in restaurants gaat eten, is het leven nog goed betaalbaar.
  Per slot van rekening eet je in Nederland normaal gesproken ook gewoon thuis.

 2. De Inquisiteur zegt op

  Ik vind het allemaal nog wel meevallen. Indien je een normaal leven leidt.
  Neem nu diesel: 26,50 bath/l.
  Een Thaise maaltijd – gemiddeld 60 baht.
  Een warme maaltijd als vroeger (aardapplen, groente en vlees) en zelf bereidt: gemiddeld nog geen 130 baht.
  Electriciteit en water: spotgoedkoop.
  Fruit, frisdranken: spotgoedkoop.
  Enkel als je alle dagen je biertjes gaat drinken, en dan zeker in een bar, als je graag van de grond komt (tegen betaling) zoals wij dat zeggen en er wat duurdere hobby’s erop na houdt, ja dan zou het wel eens kunnen beginnen tegenvallen. Bovendien vertoeven de meesten graag in de toeristenzones – jep, veel duurder dan tussen de gewone Thaise mensen leven.

  • Karel zegt op

   Fruit spotgoedkoop? De prijs van appels gezien? 🙂 En echt vele malen goedkoper dan Nederland is het niet.

   • John Chiang rai zegt op

    Sorry Karel appels in Thailand kun je haast vergelijken met mango’s in Europa,maar als je fruit eet uit de regio en daarbij vooral seizoen fruit koopt,dan is het echt spotgoedkoop.
    Iets wat erg duur is zijn westerse levensmiddelen,en als je op je oude dag niet altijd Thai wilt eten, kan dat het leven samen met een goede ziekenverzekering behoorlijk duurder maken.
    Als je dan ook nog graag af en toe een bierje drinkt,om van een goede fles wijn maar te zwijgen,en de financiële wensen van de aangetrouwde Thaise familie niet in grenzen kunt houden,dan kan het onder omstandigheden duurder worden als Europa.
    Als je hier overal rekening mee houd,en bovendien op den duur gelukkig bent, om bij je Thaivrouw ergens op het land te wonen,waar je buiten het contact met je eigen vrouw,op vaak totaal andere Interessen van de dorpse bevolking stoot,dan mag dat voor sommigen misschien een mooie levensavond zijn.
    Ik persoonlijk kies liever voor de variant van 50/50 en reis voor het geld wat ik o.a aan een goede ziekenverzekering in Thailand kwijt ben graag een keertje terug naar Europa.
    Mijn Thaivrouw die eveneens ook de vele voordelen van Europa heeft kennen geleerd,denkt hier gelukkig idem dito.

    • Ger-Korat zegt op

     Spotgoedkoop fruit is onzin. Voorbeeld is ananas op de markt kost 20 tot 40 baht. Veel ander fruit in dezelfde prijsklasse. Voor westerling met 70.000 baht per maand misschien goedkoop maar dit is toch altijd rond de euro per stuk fruit. Nou dan praat je dezelfde prijs als fruit in Nederland. En als je als Thai maar 200 baht per dag te besteden hebt waarbij alles opgaat aan eten is dat niet goedkoop.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste Ger-Korat,Ik dacht eigenlijk dat we het hier in de eerste plaats hadden over het feit,dat Thailand veel duurder aan het worden is voor expats,pensionado’s en toeristen,en dat andere landen zoals o.a Maleisië en Indonesië in vergelijk financieel veel aantrekkelijker aan het worden zijn.
      Voor deze groepen is afgezien van andere kosten,het seizoen fruit in vergelijk tot hun thuisland nog steeds spotgoedkoop.
      Voor een Thaise pensionist met 6 a 700Baht p/m en een beetje hulp van zijn kinderen,of een minimum dagloner uit de Isaan was Thailand ook voor dit laatste bericht al jarenlang een haast onbetaalbaar land.

     • Hans Pronk zegt op

      Ananas bij AH: €1.79, dus circa het dubbele. En ananas is nog redelijk goedkoop in Nederland omdat het goed te vervoeren is.
      https://www.ah.nl/producten/aardappel-groente-fruit/fruit/ananas-mango-kiwi/ananas

   • l.lagemaat zegt op

    koop dan meloen of ananas!

 3. Koos zegt op

  De prijzen op het platteland vallen nog wel mee voor een thaise manier van leven.
  Maar ga niet iedere dag westers eten en sla bier en wijn over anders is je geld gauw op.
  Grootste probleem is momenteel de sterke baht of zwake euro.

 4. Dick zegt op

  het leven is een stuk duurder geworden en dat niet alleen doordat de euro zwak is maar ook door de enorme prijsverhogingen. Vorig jaar betaalde ik bij een rijdend “restaurant” 50 baht voor een maaltijd en in januari was dit 80 baht. Een prijsverhoging van 60(!) procent. Zo zijn er nog veel meer zaken die ontzettend verhoogd zijn. Neen, goedkoop is Thailand niet meer en de zogenaamde vriendelijkheid is ook niet meer wat het geweest is.

  • l.lagemaat zegt op

   Wat denk je van Nederland:(2019) Geen Indexatie

   WEL:

   Verhoging van het lage BTW tarief B.v. kapper, fietsenmaker. mkb bedrijfjes, etc.
   Verhoging zorgtarief en eerste bijdrage,
   Energie verhoging,Electra,water en gas
   Verhoging huur in Nederland,
   Gemeente belasting, parkeren en parkeerboetes!
   Hoogheem raadschap, waterschapsbelasting
   Bij een eigen woning: huurwaarde forfait gebaseerd op getaxeerde waarden dus hoger!
   Houderschapsbelasting: auto, al rijd je geen meter!

   Leuker kunnen we het niet voor u maken in Nederland

   • Ernst@ zegt op

    De AOW is flink verhoogd per 1.1.19.

    • l.lagemaat zegt op

     Mijn ziektekosten verzekering in Thailand ook.

    • rob zegt op

     Ja, AOW 34 euro meer per maand…, pensioen 11 euro minder. Alleen zijn de kosten van levensonderhoud ongeveer met 55 euro per maand omhoog gegaan, plus de verhogingen die er nog aankomen dit jaar.

   • Jasper zegt op

    Ik vind Nederland anders al leuk genoeg hoor, als je bedenkt wat je allemaal terugkrijgt voor dat geld.
    Hier in Trat moet ik altijd maar avwachten ov er uberhaupt water uit de kraan komt, is het ondrinkbaar, valt de elektra 3-4 x per week uit, dus geen airco ov ventilator, idem met het internet. Daarnaast braken de vrachtwagens puur vergiv uit en rijdt de jeugd bij voorkeur zonder uitlaat rond. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Natuurlijk is Nederland duurder. Maar zeker NIET als je het prijs/kwaliteitstechnisch beziet!

 5. John zegt op

  In 2014 kreeg je 45 Baht voor een €, nu nog maar 35. Dus ja, het is nogal duurder geworden allemaal.

  • Jaap zegt op

   Paar jaar eerder zelfs 52

  • chris zegt op

   voor jou wel, voor mij niet. Ik werk hier als expats 12 jaar en krijg in Bahts uitbetaald. Elk jaar ongeveer 2% loonsverhoging. Heb niets met de Euro te maken.

  • Frans zegt op

   Waarom wordt er steeds verwezen naar de Euro en vergeleken met de kosten in Nederland terwijl het onderzoek in de regio heeft plaatsgevonden. Lezen is soms blijkbaar erg moeilijk

  • Theo volkerijk zegt op

   Inderdaad alle is hier duurder geworden de laatste jaren en nu helemaal sinds de lage koers van de baht
   In Nederland ben ik, als ik naar AH gaat, veel goedkoper uit

  • Siamees zegt op

   In 2008 was het nog 53 baht.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja en in 1997 en eerder was het 27 baht ( omgerekend van de gulden naar de Euro). Dus nu is het al 20 jaar feest voor mij dank zij de betere koers varierend van 34 tot 53 baht in de afgelopen 20 jaren.

 6. Nicky zegt op

  Zoals Ruud zegt, hangt het er inderdaad vanaf hoe je leeft. Wijzelf hebben een expatverzekering, dus dat is ook allemaal nog betaalbaar. Ik denk, als je een eigen woning hebt, kan je met je pensioentje nog makkelijk rondkomen, wat ik in Belgie betwijfel. En In europa ga je ook niet iedere dag buiten de deur eten en de basisbehoeften vallen echt nog wel mee.
  Trouwens in Europa word ook alles behoorlijk duurder.

  • Ernst@ zegt op

   In Nederland en Belgie hebben 65 of 67 plussers goedkoop of gratis openbaar vervoer en als je geld tekort komt kan je aanvulling vragen via zorg of huurtoeslag. Bij de Mac krijg je dan zelfs goedkope koffie of thee en de zorgverzekering is een stuk goedkoper dan buiten Europa zeker voor 70 plussers.

 7. Cornelis zegt op

  Tsja, kort na het lezen van het.bovenstaande lees ik elders dat Thailand nr. 3 staat op de lijst van de lijst van de meest betaalbare oorden voor de gepensioneerde, voorafgegaan door Cambodja op plaats één, en Vietnam op plaats 2. Zie https://forum.thaivisa.com/topic/1083914-thailand-is-still-among-the-most-affordable-destinations-for-expat-retirees/

 8. ron44 zegt op

  De schuld ligt bij de waarde vermindering van de euro en daardoor een sterkere bath. Vandaag was de hoogste notering 34.93 bij Bank of Ayudhya en de laagste 3.66684 bij Kasikorn Bank. Men blijft maar verder knoeien de Europese bank.

  Zoals reeds gezegd vallen de kosten in een staatsziekenhuis best mee. Veel dokters daar werken immer ook voor de privé ziekenhuizen.

 9. Jochen Schmitz zegt op

  De Inquisiteur zegt : 60 Baht voor een Thaise maaltijd is dit inclusief ziekenhuis bezoek?

  • timker zegt op

   Mijn vrouw betaald voor mijn lunch, een groot portie kauw pad of kauw moe of pad thai in ons dorp 40 THB, dit is ook de prijs voor een grote noodle soup. En dat al bijna 4 jaar, zo lang als dat ik hier (in het noord oosten vsn de Isaan) woon. Een op houtskool klaar gemaakte hele kip kost tussen de 100 en 140 THB. En de netheid van de stalletjes zijn voldoende on het exclusief ziekenhuis bezoek te doen “Jochen”.

  • Gert zegt op

   hallo,ik woon in sung noen,
   ik drink niet,rook niet,eet elke dag gezond thais eten op de markt,met gebakken ei voor 35 bath,
   kleine snitschel bij school plein 5 bath,autu verzekering all rikws 8850 bath,diesel nu 25,40,
   krijg nu 100%aow,in andere omringende landen worden we gekort.
   w3at is duur

   • Jasper zegt op

    Wat er duur is? Uw ziektekostenverzekering, die is duur.
    Voor een westerling veilig, normaal voedsel: onbetaalbaar.
    Gezond thais eten van de markt ; een illusie. Stampvol bestrijdingsmiddelen en conserversingsmiddelen.
    Varkens- en kippevlees: ergste bio-industrie denkbaar.

 10. Herwin Buyl zegt op

  In Pattaya kan je nog een volledige Europese maaltijd eten met drank inbegrepen voor omgerekend 5 euro. Ga eens een volledige maaltijd met drank inbegrepen, (mag zelfs water zijn.) eten aan de kust in Belgie, waar ik nog steeds woon, (Blankenberge.) Ge zult de rekening wel minimum maal 5 moeten doen.!! herwin.buyl@gmail.com

  • Jasper zegt op

   Ach, in Portugal is het niet anders dan in Pattaya, hoor. En daar voldoet de europese maaltijd wel aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die in de EU worden gesteld.

  • Michel van windekens zegt op

   Ik woon ook nog in Blankenberge als ik niet in Thailand ben.
   Een super meeneemmaaltijd bij de beste beenhouser traiteur in de Langestraat Kost mij 10 euro met 200 gram vlees , 5 soorten groenten en gebakken aardappelen.
   Zo goedkoop is Thailand nu ook weer niet. Zeker niet als je Bourgondisch eet.
   Als je natuurlijk gezond een pathaitje eet met een glas water, voor mij niet gelaten, maar ik volg je niet!

   Michel.

 11. Henrica zegt op

  Vaak zijn vele prijzen onveranderd neem baht taxi nog steeds 10 baht massage onveranderd
  Mijn ervaring, maar omdat de koers onstabiel is betaal je meer .
  Dat is logisch het zei zo ga door blijf niet hangen pas je gedrag aan van alles wat minder
  Henrica

 12. Christiaan zegt op

  Dat in Thailand veel dingen duurder zijn geworden, zeggen de Thais zelf ook.

  Voor pensionado’s zijn er 2 factoren, die het besteedbaar inkomen beïnvloeden zoals de mogelijke korting op pensioenen en de nog steeds dalende waarde van de Euro. Als er een harde Brexit komt, zal de Euro mogelijk 7 tot 10% in waarde dalen ten opzichte van de valuta in Azië.. Het is helaas niet anders.

  • Karel zegt op

   Harde Brexit is waarschijnlijk al ingecalculeerd in de koers. Markten lopen daar altijd op vooruit.

 13. Similan zegt op

  Net terug van phuket
  Ze noemen het het st tropez van thailand
  Klopt in elk geval alles belachelijk duur
  Ivm de zwakke euro

 14. Aad zegt op

  Het leven in Thailand duurder ik vind van wel.
  Zeker als toerist bier 70 bath grote chang ruim 120 bath
  Eten ook steeds een beetje duurder en de super markten deze kunnen er ook wat van
  Telefoneren naar nederland bijna 1 euro per minuut
  Overnachten per maand misschien maar per dag wordt het elk jaar duurder en d3 kwaliteit gaat er niet op vooruit
  Transport je zal in Phuket maar een taxi nodig hebben daar kan je voor een klein ritje vier of vijf keer van eten
  Het eten in Nai nai road is goedkoper als de stoelen op het strand

  In Isaan zal het wel goedkoop zijn maar daar komen niet zoveel mensen
  En het woord No Have wordt steets meer gebruikt

  Ik vind thailand een geweldig land maar het wordt duurder en de kwaliteit wordt er niet beter op

  Toch jammer

  Aad

  • Leo Th. zegt op

   Aad, bellen naar Nederland doe je tegenwoordig toch via een app, bijvoorbeeld via Line. Gratis, uiteraard wel de kosten van het internet abonnement, goede verbinding en bovendien met beeld. Taxi’s (tuk-tuk) op Phuket zijn al jarenlang een aanslag op je portemonnee en ja, door de accijnzen zijn bier en wijn in de supermarkt flink wat duurder dan in Nederland maar de prijs van 70 of 80 Baht voor een flesje bier in een normale bar (geen go-go bar), op het strand of in een restaurant is omgerekend rond de € 2 á 2,20 en dat is dan weer goedkoper dan in verreweg de meeste horecagelegenheden in Nederland. De prijs van een hotelkamer in Thailand is ook beduidend goedkoper dan in Nederland, waar je voor een simpele kamer al gauw minstens 100 euro p/n kwijt bent. Kortom, doordat je thans minder bahtjes krijgt voor je euro en Thailand natuurlijk ook onderhevig is aan inflatie zijn een aantal zaken, zeker voor de toerist, duurder geworden maar de prijzen in Nederland zijn ook gestegen, alleen al door de verhoging per 1 januari van het BTW-tarief van 6 naar 9% en de sterk gestegen kosten van gas en elektriciteit.

  • Dee zegt op

   lekker biertje, Aad, maar ik betaaldevorige maand in Bangkok 70 tot 80 baht voor een grote fles. Ja, het was niet in een bar voor farang, maar gewoon bij de locals Het hangt ervan af wat je wilt natuurlijk

   • John zegt op

    Big Chang op de foodcourt 55 Baht.

  • l.lagemaat zegt op

   In mijn restaurant Hua Yai: Chang lek 45 baht, Chang Yai (groot) 60 baht

   De vrijdag middag parties vanaf 16.00 uur Haring 100 baht.
   Woensdag stamppot aanbiedingen vanaf 95 baht.

   Doordat de gemeente de straat ging renoveren van begin januari geen compensatie van verlies klanten
   of overige tegemoetkoming, daarom tijdig gestopt.

 15. Johan zegt op

  Ik kom als toerist al langere periode jaarlijks 1 soms 2 keer in Thailand. Aan de boodschappen merk ik nauwelijks iets op al doe ik die heel weinig, ook de prijs van de motorbikehuur, de bathbus, het hotel en zelfs bij de diverse uitgaansgelegenheden zijn al bijna een jaar of tien nagenoeg gelijk gebleven, deze stijgen in Nederland wel standaard jaarlijks. Het enige waar ik een kleine prijsstijging in bemerk is de prijs op de marktjes voor kleding. Buiten dat zijn wij als toeristen alleen maar veel duurder uit aan de koers van de Baht/ euro en die is natuurlijk wel fors.

 16. Leo Th. zegt op

  De bewering dat Thailand de slag om de expats en pensionado’s lijkt te verliezen vanwege strenge visa regels en beperkingen inzake grondbezit betwijfel ik ten zeerste. Expats worden uitgezonden door hun werkgever en kunnen zich te zijner tijd natuurlijk wel blijvend vestigen omdat zij verknocht zijn geraakt aan het land en/of een plaatselijke schone hebben ontmoet. Datzelfde zal voor de meeste pensionado’s gelden, volgen hun hart en kiezen ervoor om bij hun Thaise geliefde te gaan wonen, dan wel na een werkzaam leven in België of Nederland naar Thailand te vertrekken. De (on)mogelijkheid om voor een redelijk bedrag een ziektekostenverzekering af te sluiten zal eerder roet in het eten gooien. Natuurlijk is het momenteel wel zo dat de koers van de Baht het moeilijker maakt om aan de inkomenseis te voldoen maar voor een visum, op basis van gehuwd zijn, is een inkomen van 1000 euro p/m nog steeds voldoende. Naar mijn mening hebben de regels omtrent grondbezit voor buitenlanders er juist voor gezorgd dat de prijzen van levensonderhoud niet explosief zijn gestegen. Zonder die regels was waarschijnlijk heel veel bouwgrond in handen van buitenlandse investeerders terechtgekomen waardoor de prijzen opgedreven worden en met gevolg dat andere zaken ook in prijs stijgen. Half Jomtien was dan misschien ook wel in Russische handen gekomen. Dat vakantiegangers hun blik verruimen en Thailand concurrentie krijgt van Vietnam, Cambodja, China, etcetera, is een natuurlijke trend onder reizigers, die hun blikveld willen verruimen. Zal ook wel enigszins met de kosten te maken hebben maar er zijn meerdere zaken van belang.

  • ruud zegt op

   Ook de Thai doen aan grondspeculatie.
   Maar buiten bangkok is de grond vaak goedkoop, omdat Thailand veel dunner is bevolkt, dan Nederland.
   Er vechten dus veel minder mensen om een paar vierkante meter grond, om te kunnen wonen.
   Dat houdt de prijzen laag.

 17. Johnny BG zegt op

  Ik ben blij met deze ontwikkeling.

  Het betekent namelijk dat er normale lonen betaald kunnen worden.

  De tijd van uitbuiting mag weleens afgelopen zijn en dat heeft consequenties voor degene die er geen geld voor hebben. Dat is nu eenmaal het harde leven.

  • Jasper zegt op

   Er worden helemaal geen normale lonen betaald, integendeel: de bevolking verarmt juist, relatiev gezien, de middenklasse wordt niet groter: de rijken wel steeds rijker.

   Velen verdienen niet eens het minimumloon, en dat is op zich al te weinig om normaal van te kunnen leven. Dat wordt echt niet beter op middellange termijn.

   • Johnny BG zegt op

    Ik ben benieuwd waarom dat niet op middellange termijn (dat is 10 jaar) niet zou kunnen verbeteren. Met negativisme inderdaad niet.

    • Jasper zegt op

     Dat is geen negativisme, dat is realiteitszin. In Nederland zijn de lonen de avgelopen 40 jaar nauwelijks omhoog gegaan qua koopkracht. Reden: globalisering en toegenomen concurrentie. Er is altijd wel een oostblokker, avrikaan die het veel goedkoper kan, en wil doen, legaal ov illegaal.
     Dat is hier in Thailand nog 10 x sterker, en daar boven op nog de wurggreep van de 10 % extreem rijken hier die de touwtjes in handen hebben.

 18. karel vernimmen zegt op

  Als Christiaan gelijk heeft dan zitten we rond de 32 baht voor 1 euro en dat is dan 22 baht minder tegenover in 2002 toen de euro in voege trad. Toen was de wisselkoers 54 baht voor 1 euro.
  In 1978 ging ik voor de eerse keer naar Thailand en toen bedroeg de waarde van de baht ongeveer 1,5 Bf.
  Als je de prijzen die ze toen hanteerden gaat vergelijken met nu zijn we ongeveer terug naar “af”.
  Toch nog altijd het plezantste land van heel zuid-oost Azië en ik blijf gaan ook al ben ik nu 70 jaar oud.
  I love Tailand

 19. Theo zegt op

  Ja ja die bath.maar ik moet er niet aan denken om op een stoeltje van
  25cm hoog langs de weg mijn hoofdmaaltijd te nuttigen.dit zie ik steeds
  Meer.heb al gezien dat een farang daar een aalmoes kreeg.
  Laten we eerlijk zijn wie het teveel vind worden blijf daar weg.
  De laatste 2 jaar zijn we alle vrienden verloren .dus zitten we weer
  Bij het begin.ze. Zitten nu in Cambodja en Vietnam.ik blijf hier komen
  Tot op zeker moment.verkiezen en uitslagen staan mij niet aan
  Ben dolblij geen vastgoed hier te hebben.
  Prettige vacantie in dit toch mooie land waar de bakens NIET zullen
  Worden verzet.
  Groet Theo.

 20. Lung Laddy zegt op

  Eerste duik in 2019

  Lung Laddie arriveerde voor het eerst in Thung Wua Laen, Chumphon in 2009. Heeft er vele jaren gewoond.
  Het afgelopen jaar is weer in Nederland gewoond maar is terug, op vakantie, om de winter te vermijden.

  Gisteren was de eerste Scuba Dive van Lung Laddie voor minstens 18 maanden.
  Hij werd door leden van hun duikclub uitgenodigd om op de Armonia Village-boot te duiken.
  Een kans om met oude vrienden te duiken was te goed om te missen.

  Om 8:00 kwamen we aan bij de aanlegsteiger in de baai van Sapli. Er was de oude vissersboot, omgebouwd om te duiken.
  Er zouden twee snorkelaars en zes duikers zijn. Een totaal van tien, inclusief de Thaise kapitein en de dekhand.

  Nadat alle benodigdheden en uitrusting aan boord waren, waren we één duiker te kort.
  Een telefoontje naar hem onthulde dat hij nog steeds in bed lag en niet zou komen.
  We zouden moeten vertrekken zonder een Dive Master. Niemand was ongerust omdat alle vijf clubleden ervaren duikers waren.
  De andere duiker had haar eigen duikuitrusting (ervaren).
  Lung Laddie is een Advanced Open Water duiker maar had geen eigen BCD (Buoyancy Control Device) of Octopus.

  Er zijn twee grote eilanden bij Thung Wua Laen Baech.
  Ko Ngam Yai, een groot eiland met bamboehouten die uit het rekgezicht groeien.
  Ko Ngam Noi, het kleinere eiland, goed voor verschillende soorten naaktslakken.
  Ten noorden van Ko Ngam Yai is een kleine duikplaats, Hin Pae.
  Aan de zuidpunt van Ko Ngam Yai zijn twee kleine duikplekken, Pagoda Point en Pagoda Point West.
  Ten zuiden van Ngam Noi ligt de WW2 Boat Wreck Prab.
  Verder naar het zuiden ligt nog een kleine duikstek, Hin Lak Ngam, met veel koraalsoorten en anemonen.
  Piniculs
  Een uur later arriveerden we voor de eerste duik in een walvisrots, noordoostpunt van Ko Ngam Noi.
  Het water was op sommige plaatsen wat duister, ongeveer twee tot vijf meter zicht
  De zon scheen en er was geen wind. Een goede dag voor een duik.

  Vijf duikers verlieten de boot, later om in twee groepen te splitsen. Twee vrouwen gingen gepaard en de drie mannen gingen samen.
  We lieten de twee snorkelaars spatten op het oppervlak.

  Een school mooie vissen in prachtige kleuren begroette ons zodra we afdaalden.
  Steeds meer vissen van verschillende soorten en maten kwamen voorbij terwijl we over en rond de rotsen van het eiland zwommen.

  Lung Laddie’s eerste duik in de zee was als landen op een andere planeet.
  Zittend op de zeebodem kijken naar de verschillende vissen die naar de nieuwe bezoekers komen kijken.

  Na een half uur kwamen we een Titan Trigger vis tegen. De Titan Trigger-vis heeft een reputatie als een gevaarlijke vis bij het beschermen van de vrouw.
  Een reputatie die welverdiend is. Lung Laddie is bij vijf verschillende gelegenheden bijgevoegd. De eerste keer dat de Titan Trigger-vis een van mijn vinnen raakt.
  Weer draaide een aanval met zo’n kracht Lung Laddie zich om om te zien wat de oorzaak was. Oog in oog met een Titan Trigger-vis is een vreemde ervaring.
  Het heeft een ronde kop gemaakt voor het kloppen van koraal. De vis heeft prachtige kleuren en ziet eruit als een goede kandidaat voor de barbecue.
  De buddy van Lung Laddie is aangekomen om hem te waarschuwen om te vertrekken, post-post. Geen argument. Bij andere gelegenheden komt de Dive Master te hulp. In een zittende positie met zijn vinnen tussen de vis en zichzelf. Wanneer de Titan Trigger vis zijn vinnen krijgt, gebruikt hij zijn metalen sonde om de neus of mond van de vis te raken.
  Geen gevechten vandaag. We hebben de Trigger-vis een ruime ligplaats gegeven. We zagen de Trigger vis op de terugweg … van een afstand!

  Lung Laddie en maatje waren weer terug op de boot. Onze BCD’s in het water verwijderen zodat de kapitein het in de boot kan scheppen, in het geval van Lung Laddie eerst de loodgordel. Moderne BCD’s hebben gewichten die erin zijn geïntegreerd, zoals in zakken.

  Het beklimmen van de ladder in volle versnelling is niet gemakkelijk voor een man aan de verkeerde kant van 75.
  Een paar jaar geleden, na een duik, kreeg Lung Laddie te horen dat hij zijn BCD in het water moest verwijderen.
  De “Duikmeester” vergat te zeggen dat eerst de riem moet worden afgelegd. Probeer de riem af te krijgen voordat je verdrinkt, iets dat snel wordt geleerd.

  Toen de rest van de duikers weer aan boord was, was het voor lunch. Gekookte rijst en een gerecht van een derde kip, een derde wortel en een derde kille paprika. Spicy. Tal van flessen water. Er was ook ananas en meloen. Na een uur was het tijd voor de tweede duik.

  Voor de tweede duik hebben we de boot verplaatst naar de andere kant van Ko Ngam Noi.
  Het zeewater was duidelijk onder de boot maar dichter bij het eiland minder duidelijk.
  We vertrokken weer als één groep. Mijn buddy maakte foto’s van interessante vissen.
  Een kogelvis, vlindervis, maanvis en de schildpad.
  Later zei hij dat de foto’s van gemiddelde kwaliteit waren vanwege het troebele water.

  Plots wees de hoofdduiker op een schildpad onder een rotsoverhang.
  Het was een groot exemplaar, dat, toen hij ons zag, niet wachtte op een fotosessie.

  We passeerden scholen van Barracuda en grote zilveren vissen, de naam Lung Laddie weet het niet omdat ze niet gevaarlijk zijn.
  Bij het duiken zijn wij de gasten van de vis. Goede gasten tonen respect voor hun gastheren, vooral wanneer een gastheer een potentiële moordenaar is.

  Na ongeveer een uur kwamen we terug bij de boot. Aan boord bespraken we de duik en welke vis we hadden gezien.
  We hebben ook een aantal grote politieke crises over de hele wereld besproken en opgelost.

  Op de terugweg naar Sapli dronken we water en aten we wat van het fruit dat we van de lunch over hadden.
  De zon scheen nog steeds met een zachte zeewind. Dus eindigde een super dag voor snorkelaars en duikers.
  Een hele dag entertainment voor € 2500, –

 21. Lung Laddy zegt op

  Laste zin, Een hele dag entertainment voor THB2500, – ipv Een hele dag entertainment voor € 2500, –

  • Lung addie zegt op

   Lung addie wenst er de lezers attent op te maken dat deze lange beschrijving, die weinig te maken heeft met het onderwerp uit de titel, NIET van ‘Lung addie’ maar van ‘Lung LADDY’ komt. Daar Lung addie toevallig in deze streek woont en er reeds vaker artikels over schreef wil Lung addie eventuele misverstanden vermijden.

 22. Leo Bossink zegt op

  Zoals De Inquisiteur zegt, valt het allemaal wel mee, als je een normaal leven leidt. Dus gewoon thuis koken en als je Thais eten kunt verdragen, ook Thais eten ergens kopen > is gewoon bijzonder goedkoop.
  En af en toe, laten we zeggen 1 x per week, uit eten gaan is ook goed te doen.

  De autokosten zijn in Thailand, in vergelijk met Europa, spot goedkoop. Dat geldt voor de brandstof maar ook voor het onderhoud. Ook electra en water zijn bijzonder goedkoop.
  Tja, elke dag in een bar rondhangen en regelmatig genieten van vrouwelijk schoon, gaat natuurlijk behoorlijk in de papieren lopen, maar dat doe je in Europa toch ook niet.

  Wat er wel inhakt zijn de ziektekostenverzekeringen. Neem je die niet, dan loop je een behoorlijk risico als je plotseling iets ernstigs overkomt. Natuurlijk kun je dan de peperdure ziekenhuizen zoals Bangkok Hospital vermijden, maar zonder verzekering kan het toch een dure grap worden.
  Iedere maand hiervoor een bedrag opzij leggen, lijkt mij niet overbodig.

  De zwakke euro is natuurlijk op termijn wel een ramp. Met dank aan de Italianen, de brexit en het geknoei van de ECB. Ik denk dat als de Italiaanse regering door hun eigen bevolking tot de orde wordt geroepen en er toch nog een redelijke brexitdeal uit de hoge hoed wordt getoverd, de euro weer snel in waarde zal stijgen. Maar misschien zeg ik dat wel als uiting van mijn wishfull thinking.

  • fred zegt op

   In verband met de Euro slaat U de bal helemaal mis.
   De euro staat helemaal niet zwak. Het is gewoon de Baht die steeds maar in waarde is gestegen. De Baht is dan ook van alle Aziatische munten het meeste gestegen tegenover alle andere wereldmunten (ongeveer 4 %)
   Alle andere munten zijn ook ferm verminderd tegenover de Baht gaande van de US dollar over de Aus Dollar de Deense Noorse en Zweedse kroon de Yen en zelfs beresterke munt Zwitserse frank is een pak gedaald tegenover de Baht.

 23. jm zegt op

  Ik wil emigreren naar Thailand want ik ben het kotsbeu in Belgie en Europa!
  Beter dan te blijven in dit stomme dure Belgie waar je je alleen maar blauw betaald!
  Met je pensioentje ben je beter af in Thailand dan hier waar er niets meer overblijft op het einde van de maand!

  • Lung addie zegt op

   Beste Jim,
   ik zou maar niet te degenerend over Belgie spreken. Indien je in Thailand, op een gelijkwaardige manier wil leven als in Belgie en je beschikt maar over een ‘pensioentje’ dan zal je aan het eind van de maand ook niet veel overhouden. Maar is dat wel de bedoeling van het leven bij pensionering? Nog veel geld overhouden na eerst 3 stappen te moeten terug te moeten zetten? Ik heb daar wel een andere kijk op, en zeker voor de tijd welke een mens nog rest na zijn pensionering.
   Verder moet je er ook rekening mee houden dat bij immigratie naar Thailand er heel onaangename kosten op je hoofd kunnen vallen … wordt hier maar een ernstig ziek en heb een dure behandeling nodig (wat ik niemand toewens). Mogelijk zal je dan heel blij zijn dat je naar dat ‘stomme, dure Belgie” terug kan. Verder is het dank zij je leven in Belgie dat je nu naar Thailand kan komen en eventueel immigreren.

 24. Aad zegt op

  Ik vind dat Thailand voor een toerist best wel duurder is geworden
  Hotels per nacht zeker misschien een hele maand niet
  Eten ja rijst en water is goedkoop
  Maar een biertje om maar een flesje wijn maar te vergeten
  Transport in de toeristenplaatsen zoals de eilanden phuket veel te duur voor ons de lokale betalen veel minder
  De supermarkten ook best wel prijzig
  Ik vind Thailand een mooi land is nog steets niet duur maar het wordt elk jaar toch duurder
  En de glimlach begint te verdwijnen
  De telefoon of no have begint steets meer te komen

  Nogmaals Thailand is mooi maar er beginnen kleine ergenissen te komen

  Aad

 25. Jan schiks zegt op

  Thailand word met het jaar duurder hotels restaurant s het uit gaan iets te bezichtiger en het wisselen van je geld steeds slechtere koerst maar niet uit euro dollar of pond ga maar door

 26. pete zegt op

  Misschien is het een goed idee dat wanneer je steeds minder voor je euro krijgt in Thailand eens een bezoekje te brengen aan de philippijnen.

  De levensstandaard voor dagelijkse kosten (huur,elektra,water,internet, }zijn hetzelfde als in Thailand of zelfs lager.

  Voor 1 EUR krijg je momenteel 59 PESO, in April van 2018 zelfs 65,5 baht dat gaat richting het dubbele
  ten opzichte van de 35,5 Baht in Thailand.

  Daarbij komt dat het verblijf met VISA erg gemakkelijk is .

  3 maanden gratis en daarna verlenging mogelijk.

  Bovenal een belangrijk aspect is dat iedereen engels spreekt en dat voedingsmiddelen in het engels staan aangegeven.

  • fred zegt op

   U moet eens leren valuta te berekenen zoals het hoort.
   1 euro is ongeveer 59 peso
   59 peso is ongeveer 35 Thai Baht

   Dus U krijgt voor 1 Euro ongeveer 35 TH Baht in de Filipijnen. Hoe U aan die 65 Baht komt moet U ons eens uitleggen.

   • Gerard zegt op

    Beste Fred,

    Wat Pete bedoelde te zeggen is dat je voor 1 Euro in april 2018 zo’n 65 Peso kreeg, niet Baht.

    Dat dit richting het dubbele (in Peso) gaat/ging t.o.v. het aantal Baht, 65 resp. 35, klopt als zodanig maar zegt natuurlijk helemaal niets.

    Voor 1 Euro heb je ook pakweg 10.000 Laotiaanse Kip of 16.000 Indonesische Roepia om maar eens wat te noemen. Nou en…?!

    • Pete zegt op

     Beste Gerard en Fred je kunt iets wel bagataliseren maar je moet wel goed het stukje lezen en niet zomaar iets roepen als je het niet begrijpt.
     Ik heb geschreven dat als je in de philippijnen woont,je dezelfde of lager vaste lasten hebt t.o.v. Thailand.

     Waaronder hier van huis 2slaapk living .keuken tuintje b.v.
     net buiten Cebu omgerekent naar baht 4000_6000
     Elektra incl aircon tv wasmach pc baht 1000_2000
     Snel internet omgerekent peso naar baht 1500
     Water baht 700_ 1500
     Totals baht 7200- 11000
     Bij inkomen van 1000 eur = 35600 baht
     Bij inkomen van 1000 eur= 58000 peso
     Verschil 22400 baht wat je in je portemonnee houd.
     Vanwege het feit dat de kosten voor levensonderhoud hierboven reeds beschreven gelijk of lager zijn dan in Thailand waarbij is Meegenomen de omrekening
     Van peso naar baht.
     Waarbij komt dat de peso afzwakt enwaarschijnlijk weer omhoog gaat t.o.v. de euro.
     en de euro t.o.v. de baht minder waard zal worden met de Brexit in zicht en 1000 MILJARD schuld bij italie
     Die bovenal een basisinkomen wil invoeren van 780 eur
     En de pensioenleeftijd wil verlagen naar 58 jaar
     Waar grof gezegt de euro voor opdraait.

     Eten kun je net zo deur of goedkoop MAKEN
     Als je zelfs wilt.
     Erg vele gezond vis voorhanden overal en helder schone zee
     Bevolking spreekt engels
     Visa makkelijk te verkrijgen.
     1e 3 maand en gratis daarna verlenging of
     Retirement visa
     E visa
     Married visa etc etc .
     Zodoende is het aan jezelf om de beslissing te MAKEN
     Hiermee zeggende dat wanneer je te weinig inkomen hebt in Thailand en misschien Probleem krijg met je visa.
     Is er waarschijnlijk de uitkomt van de Philippijnen waar je nog goed kunt rondkijken van 500 EURO p maand.

 27. Frans Nico zegt op

  Ik merk op dat de “uitkomst” als gepubliceerd NIET van een onderzoek is en zeker niet een onafhankelijk onderzoek. Het “resultaat” komt van numbeo.com, ‘s werelds grootste database van door gebruikers bijgedragen gegevens over steden en landen over de hele wereld. Numbeo biedt naar zijn zeggen actuele informatie over de levensomstandigheden in de wereld, waaronder de kosten van levensonderhoud, indicatoren voor huisvesting, gezondheidszorg, verkeer, criminaliteit en vervuiling. De gegevens werden verzameld door 419.049 personen in 8.829 steden. Dat komt neer op gemiddeld 47 personen per stad. Los van het feit dat gemiddeld 47 personen per stad niet bepaald representatief genoemd kan worden gaan de gegevens over veel meer dan de kosten van levensonderhoud. Dus waar praten ze over???

  Kijken we naar Thailand als land, dan blijkt dat de “uitkomst” gebaseerd te zijn op 1055 personen die tezamen 9201 gegevens hebben ingevuld in de laatste 18 maanden.

  Als ik dan lees dat in Thailand de aankoopkosten voor een appartement buiten een stadcentrum gemiddeld op 58.521,49 THB per m2 komt, dan is dat voor 10 m2 (ter grootte van nog niet eens een slaapkamer) 585.214,90 THB. Velen op dit blog kunnen bevestigen dat je voor dat bedrag (buiten de grote steden) een compleet huis met 2 á 3 slaapkamers kan laten bouwen.

  Het betreft dus geen (onafhankelijk) onderzoek, maar gebaseerd op persoonlijke meningen, net als de op dit blog gegeven persoonlijk meningen op het artikel. De in het artikel gegeven uitleg op de aangehaalde database is vooral gebakken lucht en niet gebaseerd op een representatief en deugdelijk onderzoek.

 28. chris zegt op

  Expats en pensionado’s, die ervoor kiezen om in Thailand te wonen kijken niet alleen naar de kosten van levensonderhoud (eten en drinken, nutsvoorzieningen en uitgaan: de definitie van dit onderzoek) maar ook naar de kosten van wonen, het weer, de atmosfeer, hun geliefde(n) en bepalen dan – alles overwegend – of zij gelukkiger zijn in Thailand of het vaderland.

 29. Wim van Beveren zegt op

  Ik woon hier op het boerenland en kan nog altijd makkelijk leven van 500 euro per maand, drink dan ook nog een biertje (of 2/3) en we rijden nog een auto ook.
  Heb dan wel geen woonlasten en ik heb geen ziektekostenverzekering.
  Ga zo’n 2 a 3 keer per maand naar een restaurant en verder kookt mijn vrouw perfect.

 30. Frans Nico zegt op

  Met alle respect, hebben de lezers het over het levensonderhoud in Thailand of over de wisselkoers. Er is toch geen Thai die iets te maken heeft met een wisselkoers? Die kijkt toch alleen naar wat hij voor zijn bathje kan kopen?

  Voorbeeld:
  Ahold heeft supermarkten in de VS en doet daar goede zaken, maar door de wisselkoers staat op de balans van Ahold dat de verkoop in de VS verlies maakt. Dan heeft dat verlies toch niets te maken met de goede omzet in de VS, maar enkel met de wisselkoers?

  Beste lezers, hou eens op om het levensonderhoud in Thailand te vergelijken met de valuta-omwisseling van jouw inkomen vanuit Nederland of België. Dan blijkt dat jouw besteedbaar inkomen door wisselkoers dalend is en niet het levensonderhoud in Thailand stijgend is. Uiteraard afgaand op de prijzen van lokale goederen en diensten. Wil je leven als een Westerling, ga dan naar het Westen.

 31. henri zegt op

  Beste meneer van Beveren, dat je het leven goedkoop kan maken is wel een bekend gegeven. Maar het leven gaat er voor u anders uitzien, bij een acute medische ingreep die 30.000 euro of meer moet gaan kosten, zonder dekkende verzekering. Of er moet bij u nog wat onder de matras liggen. U spreekt over u vrouw, die perfect kookt, laat haar dan in toekomst ook onbezorgd koken en neem een medische verzekering.
  Onbegrijpelijk dat 7 medelezers uw artiikel daarom met een plus waarderen, maar goed ieder zijn meug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website