Thailand, een land van uitersten….

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
23 juli 2017

Bart woont vanaf november 2014 in Thailand. Na zijn pensionering als marinier, 33 jaar trouwe en eerlijke dienst (zo noemt men dit of het zo is blijft de vraag, zegt hij zelf) heeft hij op de Antillen gewoond en nu dus in Thailand. 


Inmiddels na al een tijd  in Thailand te wonen heb ik wel wat ervaringen en dingen meegemaakt om hier een uiteenzetting van een paar van mijn gedachten hierover te kunnen geven. Ik kan dit vrij objectief doen omdat ik er geen belang bij heb om iets mooier of minder mooi te beschrijven. Thailand is een complex land met vele mooie gezichten maar ook enkele minder mooie gezichten. Het land en de mensen zijn mooi, vriendelijk en behulpzaam, maar ook keihard, asociaal in sommige zaken en af en toe helemaal niet zo vriendelijk.

Terecht zegt de Thai als het je hier niet bevalt dan moet je hier niet wonen. Zouden wij in Nederland ook wat vaker moeten doen echter dat past niet in de politiek. Hier is alles voor de Thai en de buitenlander wordt gedoogt, als hij voldoende geld heeft, zijn mond houd, accepteert dat hij altijd op de tweede plaats komt. Mensen hier zijn niet arm, ik dacht dit ook altijd, dat is me enorm meegevallen. De wat minder rijke Thai weet alleen niet met geld om te gaan en moet zo nodig ook een nieuwe mobiel hebben. Alles moet voor een Thai nieuw nieuw zijn, tweedehands is niet goed ook niet voor de arme Thai. Cultuurverschijnsel?

Thai vinden buitenlanders “rare” mensen, ze denken allemaal dat wij geld zat hebben en dat het bij ons aan de boom “groeit”. Daarom betaal je als Farang (buitenlander) altijd meer en dat vind men hier dan ook heel normaal. Ze denken je hebt meer dus kun je ook meer betalen. Thaise mensen werken hard en maken lange dagen, zijn niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, maar zodra ze geld zat hebben gaan ze op hun reet zitten en kijken hoe anderen hard werken.

Inmiddels is het ook voor de buitenlander niet echt meer “goedkoop” in Thailand, die tijden zijn voorgoed voorbij, hoewel sommige basis zaken nog relatief goedkoop zijn (stroom, water , gas   etc…) zijn alle andere dingen vrijwel net zo duur als in NL zeker de luxe artikelen. Kun je leven als een Thai als buitenlander, hiermee bedoel ik eten wat zij eten, leven zoals sommige van hen leven dan kan het allemaal veel goedkoper, de meeste buitenlanders (ook Bartje) willen dit niet en kunnen dit ook eigenlijk helemaal niet.

Wat een Thai normaal vind vinden wij asociaal. Denk aan het verkeer, echt bizar hier De wetgeving, de politie op de straat, de controles overal, de censuur op het internet op het gebied van XXX. Echt zo hypocriet dat je er bijna om moet lachen, het is natuurlijk helemaal niet om te lachen maar in en in triest. Dat het sekstoerisme bestaat weet een ieder, dat het overal ter wereld bestaat weet ook een ieder, hier ontkennen ze het gewoon en dat maakt het te bizar voor woorden. Ik moet wel eerlijk zeggen wat je hier 20 jaar geleden zag, dat zie je hier nu niet meer op dat gebied is er veel verbeterd, al is het er natuurlijk altijd nog wel.

Thailand een mooi land om te leven, niet voor iedereen. Het is geen uitzending naar de West voor drie jaar, het is echt een andere zeer complexe wereld. Mooi en uitdagend , spannend en soms vreselijk irritant, het is mij tot op heden niet tegengevallen maar het was zeker niet “kat in het bakkie”. De overgang van de Antillen naar hier, men gedoogt je hier maar dat is ook alles…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thailand, een land van uitersten….”

 1. Henk zegt op

  Jammer dat de schaal van % maar tot de 100 gaat anders had ik er ver boven gezeten met de waardering en herkenbaarheid van je verhaal .Wij wonen nu bijna 10 jaar naar voller tevredenheid in Thailand maar ik zal over 10 jaar nog een farang zijn en blijven in de ogen van een Thai . Weet eigenlijk ook niet wat er nog meer aan toe te voegen is want wat je schrijft maakt een ieder dagelijks mee .

 2. thea zegt op

  Ach de in nederland geboren “turken en marokanen ” blijven we hier ook hardnekkig allochtonen , buitenlanders of turken en marokanen noemen.
  En op de antillen ben ik als blanke ook nooit vriendelijk benaderd, ik kwam er om noodzaak maar zal er nooit op vakantie gaan

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Migranten in Nederland hebben geen tweede rangsstatus, zoals in Thailand. Er wordt hier alle mogelijke moeite gedaan om mensen te helpen en te integreren in de maatschappij, het zijn volwaardige burgers. Volstrekt onvergelijkbaar met de situatie van de farang in Thailand, dus, die zich ook na 20 jaar nog elke 3 maanden moet melden bij immigratie en door rijkere thai genegeerd wordt.

   • chris zegt op

    Veel migranten worden in Nederland wel gediscrimineerd en waarschijnlijk in toenemende mate.
    Ik werk hier en wordt absoluut niet genegeerd door rijkere Thais, veelal de ouders van mijn studenten.

 3. Roel zegt op

  Beste Bart,

  Je moet ieder jaar een visum aanvragen en als je niet aan de voorwaarden voldoet verkrijg je geen visum. Dat is in feite een perfect systeem, kunnen ze in NL nog wat van leren. Maar doordat wij steeds opnieuw een visum moeten halen betekent dit dat wij hier als GAST mogen zijn en niets anders dan dat.

  Dat het hier behoorlijk duurder is geworden ligt natuurlijk niet aan Thailand, de waarde van de euro is ook behoorlijk gedaald en dat scheel al bijna 25 %. Daarnaast is de Bath behoorlijk sterk temeer door nog de financiële onrust in de wereld.

  Je komt als buitenlander het land in om vakantie te vieren of te komen wonen, hele grote groep Thai die dat alleen al zien dat je geld hebt, zij kunnen dat niet betalen. Maar de midden groep in Thailand verkrijgt ook steeds meer geld. Dus zal dat in de toekomst veranderen.

  De Thai is gewoon ondoorgrondelijk, je leert ze nooit kennen hoe goed je het ook met hun hebt, maar dat zijn ze onder elkaar ook, dus niet alleen naar de buitenlander toe. Een Thai wil ook niet zijn of haar gezicht verliezen, dat is iets wat ze niet kunnen aanvaarden en zullen alles in het werk stellen om hun gezicht weer in de plooi te krijgen en dat gaat vaak niet op een rechtmatige manier.

  Ja de Thai is vriendelijk, maar als ze te vriendelijk gaan worden is het oppassen geblazen, dan schuilt er wat anders of willen wat anders. Maar ze accepteren de buitenlanders doorgaans goed. Zoals in Nederland groepen gesplitst worden in allochtoon en autochtoon dat hoor ik hier verder niet.

  • theoS zegt op

   Roel, wij zijn Farangs en een Thai van Chinese afkomst wordt aangeduid als Chinese. Thai van Indiase afkomst wordt aangeduid als India man enz. enz. Deze mensen, behalve wij, zijn geboren in Thailand en 100% Thai.

   • Roel zegt op

    Beste TheoS,

    Ja daar heb je wel gelijk in, maar wat ik speciaal met allochtoon bedoel is dat het zo discriminerend werkt in Nederland en dat natuurlijk ook weer door de hoge criminaliteit, dat zie ik hier niet.

    Een Farang betaald hier in doorsnee ook meer voor entree bewijzen omdat ze denken en aannemen dat wij meer geld hebben te besteden, dat klopt ook wel. Maar dat is in Nederland in principe ook zo, niet met entree gelden maar wel in belasting of minder vergoedingen of eigen bijdrage in verzorgingshuis etc.etc.

 4. Kees zegt op

  Een herkenbaar verhaal.
  Aanpassen aan de thai, accepteren dat we rekening moeten houden dat de Thai zich nagenoeg niet aanpast en verwacht dat wij dus dat wel doen maakt het soms lastig.
  In het verkeer hebben ze geen idee dat een voetganger ook een mens is.
  Gewoon doorrijden ook al rijden ze over je schoenen heen.
  Tegen het verkeer in over het trottoir rijden en dan verwachten dat je aan de kant gaat.
  Helaas hebben we ook gevoel en een mening.
  Sociaal gezien houden de meeste geen rekening met een ander tenzij het geld oplevert.
  Gelukkig ken ik veel Thai die dus wel een goed gesprek kunnen voeren, begrip hebben dat wederzijds respect belangrijk is.
  Maar soms gaat bij mij ook de knop op en dan is het lastig kersen eten.
  Vrijdag op de markt staat een nieuwe kraam die het noodzakelijk vond om de muziek zo hard aan te zetten dat een gesprek niet mogelijk was.
  Heb meerdere malen tegen de organisatie gezegd dat dit dus associaal is en handel doen niet mogelijk is omdat de klanten de speakers niet kunnen testen.
  Hij lacht, knikt ja en loopt weg. Vervolgens gebeurt er niets.
  Om 12 uur zijn we gestopt. Zaterdag zijn we opnieuw gegaan. Echter zijn muziek stond wederom hard aan.
  Oplossing: alles inpakken en deze plek gedag zeggen.
  Dan komt hij een aantal keren vragen waarom. Ik inpakken. Ik lach en zeg gewoon gisteren heb ik je uitgelegd dat ik geen handel kan doen. Ja.. Maar blijf alstjeblieft
  Antwoord: nee. Finish for today.
  De anderen komen ook vragen waarom ik weg ga.
  Tja nu ineens hebben ze begrip en willen ze dat we blijven.
  Maar gewoon alles meegenomen en vertrokken.
  Vandaag hebben ze gebeld of we weer terug willen komen. Tja we waren een trekker van publiek… En huurden een grote plaats.
  En nu missen ze de money voor de huur.
  Maar het gevoel is dus niet dat ze rekening houden met anderen.
  Een opmerking dat ik de enige was die er last van had… Echter de Thai zal het niet kenbaar maken maar ondergaan.
  Een van de grote verschillen is dat we mondig zijn en ons niet het kaas van het brood laten eten. Wij staan er voor de handel en als dat niet mogelijk is dan is het klaar.

 5. Mieke zegt op

  ”Ik kan dit vrij objectief doen omdat ik er geen belang bij heb om iets mooier of minder mooi te beschrijven.”
  Haha grappig…..

 6. Frans zegt op

  Veel van het boven aangehaalde is herkenbaar, voor mij ook storend dat bijna elk gesprek met een Thai uitdraait op (het hebben van ) geld, of wat iets gekost heeft en. enz.
  Het is de laatste jaren sreeds meer duidelijk geworden dat we als GAST beschouwd worden en ons als zodanig dienen te gedragen.
  Bevalt je dat niet of niet meer, dan ben je vrij om te vertrekken.
  Het blijft voor mij plussen en minnen, Nederland is bepaald ook niet een ideaal land om je oude dag door te brengen, echter het keerpunt komt wel angsvallig dichtbij.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Er zijn ook nog andere landen dan Thailand, zelfs binnen Europa die voor veel mensen idealer zijn om je oude dag door te brengen, met een fijn klimaat, goede gezondheidszorg, en vriendelijke prijzen.
   Ik denk hierbij aan Portugal, Spanje, Canarische eilanden, zuid-Frankrijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website