Tandarts in Thailand: goed en betaalbaar

door Hans Bos

Sinds de jaren vijftig is mijn mond een moeilijk geval. Omdat mijn ouders de voorkeur gaven aan een nieuwe auto of kleuren-tv boven de blinkende mond van hun zoon, is het sindsdien een kwestie gebleven van pappen en nathouden.

Met vaak aanzienlijke kosten als zich onverwacht een dentale catastrofe aandiende. Want Nederlandse tandartsen weten van wanten en van declareren, terwijl de behandeling zo kort mogelijk duurt om van zo veel mogelijk patiënten in de wachtkamer te kunnen plukken.

In Thailand heb ik mij enkele jaren geleden gewend tot de dichtstbijzijnde tandheelkundige kliniek. Dat leverde een brug op met 52 procent gouden inlay tegen een prijs waarvoor mijn Nederlandse tandarts niet eens zijn bed uitkomt. Ook de daarop volgende kroon kostte slechts een kwart van wat deze in het thuisland moet opbrengen. Probleem was echter dat de meisjes aan de balie geen enkel woord Nederlands spraken, terwijl de eigenaar/tandarts van de kliniek slechts twee dagen per week beschikbaar was. Hij had elders ook nog een kliniek en liet zich tijdens zijn afwezigheid vervangen door mindere goden.

Vlak voor mijn laatste reis naar Nederland overviel me een stevige tandwortelontsteking.  Gezien de korte termijn bleef me weinig anders over dan de tandheelkundige afdeling van het Thainakarin Hospital in Bangna. Wat een verademing! Alle verpleegsters, assistentes en tandartsen spreken redelijk tot goed Engels en ik kon gelijk op de stoel plaats nemen. De ontsteking werd met antibiotica bestreden en ik kon pijnvrij naar Nederland.

Daarmee begint het verhaal in feite pas, want sindsdien ben ik al een keer op tien terug geweest. Het ziekenhuis beschikt over een tiental behandelkamers. Elke tandarts heeft zijn specialisatie. De één is een kei in trekken, de andere doet louter wortelkanalen of bruggen en kronen. Mijn lijdensweg is nog niet ten einde, want de artsen willen in mijn mond nog het één en ander verspijkeren. Gezien de kosten (hoewel slechts een fractie van wat het in Nederland kost)  wil ik dat in tijd enigszins uitsmeren. Met daarnaast de hoop dat ik het totale bedrag over 2010 fiscaal in NL kan aftrekken. Per bezoek was ik doorgaans niet meer kwijt dan hooguit 50 euro, maar soms ook wel de helft. Dat valt privé ook nog wel op te hoesten voor hen die in Nederland geen verzekering hebben voor tandheelkundige zorg. Spaar de problemen een beetje op en je hebt zo je ticket er uit.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “In Thailand krijgt iedereen zijn tanden weer op elkaar”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Beste Hans Bos…hier een andere Hans uit het Isaan gedeelte waar ik al meer dan 13 jaar woonachtig ben.
  Ook hier hebben we hiepermoderne tandartspraktijken zoals jij reeds in jouw verhaal vermelde. Ik heb samen met mijn zoon een Thaise ziektekostenverzekering bij het welbekende “AIA”, en daarbij zit alles bij inbegrepen.,behalve tandarts en medicijnen. Daarnaast voor ons beiden eveneens een ongevallenverzekering, en bij deze verzekering zitten medicijnen en medische artikelen wel bij inbegrepen. Terug te komen bij de tandheelkundige rubriek…mijn zoon (18) heeft al enige maanden een beugel (beugelbekkie) en voor hem een speciale onzichtbare kleur.,omdat hij regelmatig fotomodel is. Deze beugel zal mijn zoon enkele jaren moeten aanhouden, met daarbij een maandelijkse controle…al bij al zo’n 80.000 Thaise Baht…inclucief maandelijkse controle en aanpassing van de beugel. De betalingen kunnen maandelijks bij de controle worden voldaan.,de eerste 3-maanden Bht 5000.,en daaropvolgend…Bht 1000 per maand totaan het eindsaldo van Bht 80,000.= en dit alles zonder extra kosten. Ook bij deze tandartspraktijk iedere specialist zijn eigen behandelingskamer en specialiteit….kortweg geweldig!
  Maar toch met uitzondering van enige jaren geleden, dat bij deze zelfde tandheelkundige praktijk een Fransman die hier woonachtig was…een HIV besmetting had opgelopen, en na een onderzoek eveneens was bewezen en tegelijkertijd in de doofpot was gestopt. Dus toch niet alles positief hier in Thailand betreffende de tandheelkundige zorg.,service en lage prijzen…want dit kan je ook zomaar overkomen hier in Thailand, waar je,je ook laat behandelen.

  • Hans Bos zegt op

   @ Hans: een besmetting HIV of anderzijds is een ernstige zaak. In het ziekenhuis waar ik me laat behandelen werken de artsen erg hygiënisch, met handschoenen en mondkapjes. Alle handvatten etc zijn omwikkeld met plastic folie, dat na elke patiënt wordt vervangen.
   Enkele jaren geleden weigerde een dame zich in Venray door een tandarts met een mondkapje te laten behandelen. Zij ging er van uit dat de man in kwestie vast en zeker seropositief was…
   Niettemin is en blijft het oppassen geblazen, in Thailand, maar ook elders.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Vandaar NIET ALLES is positief betreffende medische zorg in dit land van de glimlach. Ook het internationale prive-ziekenhuis in onze provincie-hoofdstad heeft mij tot twee maal toe de verkeerde medicijnen meegegeven, zodoende ben ik gelijk van ziekenhuis veranderd. De medische zorg is verder goed in Thailand, alhoewel er toch regelmatig onnodige fouten worden gemaakt. Toch zou ik voor geen prijs Thailand willen verlaten…ik hou van het land d.w.z. het eten, het klimaat en de prachtige omgeving.

 3. Michiel Stroo zegt op

  Goedendag, Ten eerste respect voor de makers van dit blog,wat voor ons een bron van informatie is. (Had ik het maar wat eerder ontdekt ).
  Binnenkort vertrekken wij voor het 5de jaar achtereen volgens richting Bangkok voor een maand vakantie . Ja ook wij blijven terug komen.

  Nu ik door toedoen van een vietnamees pinda koekje vorige vakantie een tweede kies ben kwijtgeraakt.

  Ben ik van plan mijn aankomende vakantie te combineren met een bezoek aan de tandarts in Bangkok. Een brug is
  geen overbodige luxe aan het worden voor mij.

  Nu ben ik momenteel aan het zoeken naar een geschikt adres in BKK maar zie door een overvloed aan dental centers door de bomen het bos niet meer.

  Mijn vraag is dan ook wat heeft de voorkeur? Een ziekenhuis of een private dental clinic.Ook uit kosten overweging? Ik wil niet voor een kwartje op de eerste rij zitten maar er zal ongetwijfeld verschil zijn.

  Het ziekenhuis wat dhr Bos noemd kende ik nog niet zat zelf eerder aan Bangkok Hospital te denken.

  Als iemand tips heeft hoor ik deze graag .

  Bijvoorbaat dank.

  • Hans Bos zegt op

   Hallo Michiel. Het is niet aan mij om de kwaliteit te beoordelen van ziekenhuizen of klinieken. In beide categorieën heb je goede en slechte. De keuze is ook afhankelijk van de plek waar je zit. Het Bangkok Hospital heeft een uitstekende dental clinic, maar is een stuk duurder dan andere instellingen.

   • Hansy zegt op

    Ook ik heb uitstekende ervaring met BKK hospital. Is blijkbaar iets duurder, maar wat is duur?

    Ter vergelijking, een kroon heb je daar voor THB 10.000

 4. johnny zegt op

  OOK onder tandartsen zijn enorme verschillen. De meeste tandartsen ( vaak locale ) kunnen van alles, behalve zaken als implantaten, zenuwbehandelingen etc. De rest is goedkoper dan de Lotus. Laatst 4x geweest, schoonmaken, vullen en trekken plus medicatie. Alee… 30 euro. Kijk een vaker in de spiegel van de tandarts.

  Tandartsen in BKK kunnen ook duur zijn. En zeker als de tandarts toevallig ook proffessor blijkt te zijn.

 5. Pim zegt op

  Heel veel dokters en tandartsen hebben naast hun werk in het ziekenhuis een eigen kliniek en eigen prijs .

 6. rian zegt op

  Hoi lezers,

  in februari ga ik voor het eerst naar Thailand, ik wil een nieuwe brug laten plaatsen en misschien een implantaat. Maar het lijkt me niet zo fijn 12 dagen in Bangkok te verblijven.

  Wie kan mij vertellen of ik binnen 11 dagen een brug geplaatst kan krijgen en waar ik dan het beste naar toe kan ? Ik wil graag een gedeelte van de tijd buiten de stad verblijven.

  vriendelijke groet van Rian

  • Hansy zegt op

   Ik denk, dat elk privé ziekenhuis is te overwegen, zoals het BKK hospital.

   Deze zitten ook in oa Hua Hin en Phuket town.

   En verdiep je eerst maar, wat je wilt, zoals palladium, goud 18 of goud 24.
   In NL wordt alleen palladium gebruikt.

 7. Anton zegt op

  Moet een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren. Waar kan ik dat in TH het beste laten doen, gelet op kwaliteit?

 8. Gringo zegt op

  @Rian en @Anton:
  Lees ook mijn verhaal “Tandarts in Thailand” van jun, vooral de laatste reacties, waar ook een tandarts in Pattaya wordt genoemd..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website