In de Telegraaf staat vandaag een verhaal van onze blogger Hans Bos uit Hua Hin. De Telegraaf interviewde ook Matthieu Heiligenberg van AA Insurance brokers (Verzekeren in Thailand).

Aanleiding voor het artikel zijn de recente bomaanslagen in Hua Hin en het veiligheidsgevoel bij de Nederlandse expat populatie aldaar. De vraag is of Nederlanders zich laten verjagen uit het normaal zo rustige Hua Hin, nu bommen daar dood en verderf hebben gezaaid.

Hans laat zich niet wegjagen, maar andere expats maken zich wel zorgen voor de toekomst. Matthieu bevestigd dat. Hij ziet ook dat steeds meer expats vertrekken uit Thailand, mede door onbetaalbare zorgverzekeringen en de daling van de euro ten opzichte van de Thaise baht. Jaarlijks vertrekken er zo’n 5 procent van de expat klanten. Vorig jaar was dat ineens 15 procent.

Lees hier het hele interview: www.telegraaf.nl/binnenland/26416612/__Expats_in_Thailand_vrezen__.html


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Telegraaf: ‘Expats vrezen toekomst in Thailand’”

 1. jos klumper zegt op

  Ja meneer hans bos ga nog een beetje olie op het vuur gooien A L

 2. Kees zegt op

  Ja weer typisch Telegraaf…een artikel naar aanleiding van recente bomaanslagen met kop ‘Expats vrezen toekomst in Thailand’ waarna dan een verhaal volgt met een expat die de toekomst helemaal niet vreest (‘ik bespeur geen echte angst’) en een andere expat die wel een afname van expats zag vorig jaar maar dat dan met name aan koersdalingen van Westers valuta ten opzicht van de Thaise baht toeschrijft.

 3. Frank zegt op

  Het is slechte journalistiek van een luie journalist.
  In het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk wordt eveneens beschreven over de berichten van massale demonstraties in Jeruzalem, terwijl Joris zelf één straat verderop woont en niets in de gaten heeft.

  Als in een land met 10 miljoen inwoners er 1000 demonstreren, dan zijn er 9.990.000 NIET aan het demonstreren..

  • frans zegt op

   moet zijn 9.999.000. 10 miljoen min 1000

 4. Khun Peter zegt op

  Neem ik normaal gesproken al veel nieuws met een korreltje zout, bij de Telegraaf moet er een volle schep bij….

 5. wimpy zegt op

  Wat zijn die andere 9000 dan aan het doen? 😀

 6. erik zegt op

  Er zijn mensen bang geworden, dat snap ik, maar vertrek dan ook uit Nederland. Brussel is maar 200 km voor veel mensen, Parijs 500. De heren Fortuijn en Van Gogh zijn hartje NL vermoord maar dat telt dan ineens niet mee als angstaanjagend ?

  Bangkok is voor mij 600 km, Hua Hin 900, Phuket en Surat Thani 1.400 en dan zit je vanaf Utrecht al in de Pyreneeën. Narathiwat, het diepe zuiden, is voor mij net zover als van Utrecht naar Gibraltar, dit is immers een uitgestrekt land.

  De zaak opnaaien is simpeler dan eerlijk zeggen hoe groot het risico is. DAT er mensen gaan, dat geloof ik, maar de bomaanslagen lijken me net de bekende druppel na de hoge (of geen….) ziektekostenpolis, de wisselende euro, de politiek die ons met belastingmaatregelen pakt en de Immigratie-kuren. Maar kom daar dan eerlijk vooruit en verzin geen smoes.

 7. eric zegt op

  Allemaal terechte reakties, er wordt door velen vergeten dat zich expatrieren voorbereid moet worden en niet ik neem mijn koffers en ga eens expatrieren in Thailand of ergens anders in de wereld zoals in mijn favoriet bvn programma IK VERTREK.Velen hebben geen zorgverzekering afgesloten dat hier goedkoper is en een serieus bedrag dekt. Ik zelf verkoop mijn b&b in Phuket omdat ik geen kinderen heb en van het leven wil genieten en doen wat ik wil wanneer ik wil.
  Ik heb een zwaar catering bedrijf achter de rug in Belgie voor 20 jaar en nu bijna 10 j de b&b,maar blijf gewoon lekker hier wonen naast wat in de volgende maanden de oude zaak zal zijn.
  Ik bied een zeer goed pakket aan met inkomen vanaf dag 1 en een zaak met een prima repitatie, dus geen enkel risico! Velen komen hier aan met hun koffers en denken dan over wat ze zouden kunnen doen.
  Dat is fout en uiteindelijk moeten ze teruggaan.

 8. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat de mensen alleen vanwege de bomaanslagen terug gaan naar Nederland.
  Ik denk dat het ergste in (west) Europa ons nog te wachten staat, met wat er nu in Turkije gebeurt.

  Het kan wel een combinatie van factoren zijn, zoals een groter gevoel van onveiligheid, valutakoersen en het beleid van de Thaise overheid, dat de indruk wekt, dat ze buitenlanders liever zien gaan, dan zien komen (voor langer dan een vakantie van een paar weken).

 9. Jan zegt op

  Ik denk dat diegene die de laatste jaren vertrokken, er zijn die ook jaren boven hun stand geleefd hebben en van grote miserie moeten teruggaam vanwaar ze gekomem zijn. Zo ken ik er enkele. Het risico op aanslagen is in West Europa veel hoger dan in Thailand. Maar zodoende hebben de vertrekkers een reden om zonder gezichtsverlies terug naar hun land te keren

  • Jaak zegt op

   Ik denk het niet. Het alledaagse leven in Thailand is nog steeds goedkoper dan in Europa, ik het dan over een huis huren en dagdagelijkse normale boodschappen. Vele zijn naar Thailand vertrokken omdat ze rianter kunnen leven met hetzelfde budget.

  • Peter zegt op

   De meeste dingen zijn in Thailand een stuk goedkoper dan in Nederland (op enkele uitzonderingen na). Dus ik denk dat dit niet correct is dat mensen van grote miserie terugkeren.

   • fred zegt op

    Wij hebben na 8 maanden Thailand vandaag boodschappen gedaan bij Aldi Lidl en Delhaize….veel dingen zijn hier goedkoper als in Thailand…..zelfs de bananen zijn tegenwoordig goedkoper in België dan in Thailand ….Huishuur is goedkoop in Thailand en energie kosten……net als overnachten als je ergens wil verblijven….andere dingen vind ik echt niet meer goedkoper.

    • Arkom zegt op

     Zoals eerder gelezen en beschreven, de enige dure kost voor een expat is een zorgverzekering. Als hij er een kan krijgen. Sommigen zien de oplossing in geld opzij houden voor medische kosten. En zo zie ik wel expats terug keren: om medisch al dan niet -financiële reden. Maar in geen geval omwille van onveiligheidsgevoel.

     Verder, omdat de bananen bij Lidl België goedkoper zouden zijn dan in Thailand, zie ik ook nog geen expat terugkeren hoor.
     Overigens weet een expat zijn bananen wel op de lokale markt te kopen (30 THB/kilo), ver onder de prijs van voornoemde Lidl (1,40 €/kilo)

     Groetjes, David en Arkom,
     Nong Khai / Antwerpen.

    • Jacob zegt op

     Vevelend stukje weer in een krant,wordt dat verteld door iemand die volgens mij zich graag belangrijk voelt,het gevolg is weer dat familie leden en vrienden na het lezen van deze krant weer bellen en mailen om te informeren of het werkelijk zo gevaarlijk is,en of het zo duur is hier in Thailand,wel hier in de Isaan zit ook een redelijke grote groep expats doch nog niet gehoord of iemand zou willen vertrekken,al zijn de meeste Engelsen en Duitsers,wat betreft het duur vinden van Thailand ben ik het gedeeltelijk eens maar dan wat betreft de westerse produkten,melk kaas boter zijn duurder als in NL,maar laten we eerlijk zijn is men in het bezit van een woning,blijft alleen de elektro en water rekening,maar wat te denken van diesel en benzine deze zijn weer goedkoop,fruit groente hier op de lokale markt ook voordelig,las dat in Belgie de bananen goed koper zijn dan in Thailand,nou hier 20 bath de kilo,en dan zijn het bananen geen meelstokken zoals in Europa,denk dat wij hier in Thailand nog redelijk voordelig leven,en wie een andere mening is toegedaan,ieder heeft zijn eigen mening.

 10. HansNL zegt op

  Ik weet het!
  Thailand, gelijk elk land, heeft de neiging om zichzelf in de rechter- of linkervoet te schieten.
  Soms kan ik me niet aan de idee onttrekken dat de Thai het klaar kunnen spelen om zich tegelijkertijd in beide voeten te schieten!

  De expats, naar schatting meer dan 100,000, de meeste op een extension of stay, brengen gemiddeld per person, 50,000 baht binnen, elke maand.
  Dat is op haar basis het nietnonaanzienlijke bedrag van
  THB 60,000,000,000 baht.
  Wat diezelfde expats in de loop van hun verblijf in Thailand hebben geinvesteerd is niet echt bekend, maar ik durf te wedden dat het meer is als een miljoen per person.

  Het lijkt me zo dat de gemiddeld toerist minder in het laadje brengt.
  Het lijkt me ook dat de Thaise overheid dit ook wel degelijk beseft.

  Dat de touwtjes aangemaakt worden?
  Begrijpelijk.
  Er werd en word redelijk misbruik gemaakt van de omstandigheden.

  • chris zegt op

   Dit verhaal is zeker gebaseerd op gissing. Kijk maar eens goed op de side van TAT hoeveel de toerist op jaarbasis opbrengt!

 11. Rob V. zegt op

  Tja de Televaag. De kop is iets wat allen de Telegraaf kan, sensatie ook al is niets van dat. Zo’n krant laat ik daarom per definitie al links liggen. De inhoud van het stuk is niet onaardig maar heeft weinig waarde. Het betreft geen diepgaande analyse of dat het een uniek licht op een zaak werpt (misschien ook niet wat het Telegraaf publiek wil?). Zo’n artikeltje is niet meer dan aardig om een paar jaar later eens terug te lezen.

  De kop deed me denken aan krantenkoppen enige jaren terug “Nederlanders vertrekken massaal”. Toen was er ook weinig aan de hand, feitelijk waren de emigratie cijfers gestegen. Die cijfers betrof ook nog eens alle inwoners inclusief mensen met een verblijfsvergunning (partnermigranten, buitenlandse studenten etc. vallen daar onder) Die Nederlanders waren voor een zeer groot deel geen Nederlanders maar mensen met een verblijfsvergunning. Dan was ook nog een groot deelmensen met roots van elders. De autochtonen die vertrokken waren een minderheidsgroep. maar in de interview met vertrekkers waren de blanke (man) van jonge tot middelbare leeftijd die elders het geluk ging beproeven. Dat deed dus de suggestie wekken dat “de echte Nederlander” met talent en kapitaal massaal ons land ontvluchten. Feitelijk kolder maar de kranten hadden weer wat sensatie te melden.

  Dus ook hier, in zo’n vaart zal het niet lopen. Laat eerst maar eens echte trendbreuken zien en dan voor langere tijd. En dat zal zeker niet aan een of twee dingen liggen maar een hele diafragma aan factoren.

 12. fred zegt op

  In mijn persoonlijke kring merk ik toch ook dat het enthousiasme van weleer om hier 365 dagen per jaar te verblijven sterk is afgenomen. De meeste lijken het nu toch meer op een ‘lange’ overwintering te willen houden. Ook die militaire junta komt de sfeer niet ten goede ……de autoriteiten gaan ook steeds moeilijker doen aangaande visa ed…..aan het geloop met documenten pasfoto’s en kopies lijkt nimmer een einde te komen. En hoe lang je hier ook woont je hebt na tien jaar nog geen flut meer rechten dan vanaf je eerste uur of beter gezegd alleen plichten en geen rechten.
  Wat me ook tegenvalt is dat Thailand zich amper openstelt voor de buitenwereld….in tegenstelling tot bv China en Vietnam vind ik Thailand steeds verder terugplooien op hunzelf…..Veel Thais hebben blijkbaar nog nooit over New York horen spreken en dat vind ik toch op zijn minst eigenaardig in deze tijd.
  Komt ook nog eens bij dat vele dingen in Thailand even duur tot zelfs duurder zijn dan in Europa…….

 13. eric zegt op

  Moderator: Niet chatten svp.

 14. slagerij van Kampen zegt op

  Ach, de Telegraaf trekt conclusies op basis van een interview met dhr Bos en een verzekeraar. Had men niet ook eens kunnen informeren bij de ambassade bv? Hoe betrouwbaar zijn de cijfer’s die deze verzekeraar verstrekt? Bovendien dateren ze van voor de laatste aanslagen. in geval de cijfers kloppen dan komt het waarschijnlijk inderdaad gewoon omdat alles duurder wordt. Als men dan ook nog een behoeftige schoonfamilie en een verkwistende vrouw heeft is de spaarpot al snel leeg natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website