Een vriend van mij is bezig met een huis te bouwen in de Isaan, dat wil zeggen te financieren, waar hij en zijn Thaise vriendin willen gaan wonen, zodra hij is gepensioneerd over enkele jaren. Normaal gesproken controleert hij de werkzaamheden zelf, maar om de bekende reden kan hij nu niet naar Thailand reizen, hoe graag hij dat ook wil.

Zijn vriendin stuurde hem nu een foto van een waterzuiveringsinstallatie, die een waterbedrijf ongevraagd bij hun huis heeft geïnstalleerd. Het zou het water, aangevoerd uit een waterput of van de gemeente, zuiveren, zodat het drinkbaar is. Het mag een week getest worden en als het bevalt kan de installatie met een garantie van 10 jaar voor 15.000 baht gekocht worden. Als de koop niet doorgaat wordt de “water purifier” na een week weggehaald.

Hij vroeg mij wat ik er van vond, maar ik ben wel de laatste, die je zoiets moet vragen, want ook van waterzuivering heb ik geen enkel verstand. Ik kon hem alleen vertellen hoe onze waterhuishouding hier in Pattaya is geregeld. Ik raadde hem aan meer informatie te zoeken.

Hij zocht op “waterfilters in Buriram” en vond een bedrijf van een Nederlandse ondernemer in Buriram, die hij aanschreef en vroeg wat die van het aanbod vond.

Mijn vriend kreeg het volgende antwoord:

“Hoi

Dat filter slaat echt helemaal nergens op. Ik ken het bedrijf.

Is je water getest? Nee. Hoe weten ze dan wat voor een filter je nodig hebt.

Ze plaatsen bij iedereen hetzelfde filter, in de volle zon. Kan echt helemaal niet. Tien jaar garantie is bluf van ze, want dat houdt dat filter nooit uit in de volle zon.

Waterfiltratie is vakwerk. Meten en dan pas weten wat te doen. Er bestaat geen filter “one size fits all”, en zeker deze niet. Bij die week op proef hebben ze een smerig trucje. Volgende week komen ze terug en dan zullen ze het filter backwashen.

En dan komt er pikzwart water uit, maar dat zat er al in. Dat komt niet van jullie water, maar dat willen ze je wel doen geloven.

Deze mensen zijn verkopers en het interesseert hen echt helemaal niets of het werkt of niet. Alleen de verkoop interesseert ze. Ze weten ook helemaal niets van water filtratie. Als je deskundig advies wilt, laat dan je vriendin wat watersamples opsturen of brengen. Dan zal ik je water testen en daar eventueel een filtersysteem bij adviseren”.

Mijn vriend voegt er nog aan toe, dat het wellicht handig om dit voorval aan medebloggers die in de Isaan of elders wonen, te laten weten. Uiteraard heeft “waterfilter buriram” er ook belang bij dat ik bij hem een filter aanschaf.

Al heb ik zo op het eerste gezicht wel meer vertrouwen in zijn advies dan van die Thai.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 9 votes.
Please wait...

13 reacties op “Slecht aanbod van waterzuivering in de Isaan”

 1. Henk zegt op

  Elke zichzelf respecterende Thai die in een moo baan een huis kan kopen doet er een “waterzuivering” bij Gewoon te koop bij HomePro en dergelijke firma’s, en na aansluiting drinkt hij dat water. Filters vervangen? Dat kost geld, en als je er niet aan denkjt heb je er geen last van. Zo ook met filters van airco’s: die hebben vaak een stoflaag van centimeters dik, die daarmee meer virus de lucht inblazen dan aan covid het land binnenkomt. Thailand is een land dat d(g)raait om geld. Ook dit zien aan vaccinatiestrategieën.

 2. Lunghan zegt op

  Die meneer van “waterfilters Buriram” heeft helemaal gelijk , het zijn gewoon freelancers die vandaag waterfilters deur aan deur proberen te slijten voor een vette prijs , morgen zie je ze verzekeringen verkopen of iets anders waar mensen nog intrappen.Ik heb 9 jaar in Buriram gewoond , (nu in Pattaya en Buriram)
  Ze kwamen elke week wel ergens mee langs de deur , ze probeerde mij een waterfilter aan te smeren voor 20.000 thb , ook 2 weken op proef , weet je hoeveel kruiken drinkwater ik kan kopen voor dat geld?
  10liter kruik voor 10 bath in Buriram ,( 40 thb in Pattaya) voor dat geld heb je een zwembad met drinkwater, en dan nog niet te praten over de kosten van het vervangen van de filters ed.
  Dus adviseer je vriend maar dat ze vlug die rommel meenemen.
  Succes.

 3. Pim zegt op

  Een bedrijf die ongevraagd een installatie op proef plaatst?
  Dan gaan bij mij alle rode lampjes branden en oorverdovende hard belletjes rinkelen….

  Wij wonen op het platteland van de Isaan en er is geen gemeente water dus pompen we het op van 40 meter dien.
  Het water wordt opgeslagen in een 2000 liter tank en met een inversie pomp via twee filters naar ons waterleiding systeem gepompt.
  Die inversiepomp slaat aan op het moment dat we water tappen.

  Aanvankelijk dronken we dat water ook maar voor de zekerheid hebben we later toch een drinkwater filter in het keukenkastje laten plaatsen.
  De hele zaak functioneert uitstekend en de filter inhoud is in de afgelopen zeven jaar slechts één keer vernieuwd.
  Elke 1 a 2 maanden doe ik een back-wash en het water is hooguit 2 a 3 seconden wat troebel.

  We hebben dus geluk met onze waterput want ik heb later weleens gehoord dat de grondwaterkwaliteit behoorlijk verschilt van plek tot plek.
  Desalniettemin zou mij advies zijn om, indien mogelijk, eens te overwegen en te onderzoeken of er een mogelijkheid is om de watervoorziening geheel in eigen hand te houden.
  Er zijn genoeg goede en bekwame bedrijven die een put kunnen boren en ook genoeg bedrijven die de goede materialen leveren (filters en pompen) en een fatsoenlijke offerte kunnen uitbrengen.
  Mazuma levert uitstekende filters enz. en hebben een eigen service- en installatie dienst.
  Misschien wel een behoorlijk duurdere oplossing maar dan ben je wel van een hoop gezeur af……

  • Jan zegt op

   Een hoop gedoe allemaal. Mijn Thaise vriend heeft een huis in de Isaan laten bouwen. In het begin ook met een waterzuiveringsinstallatie gewerkt. Filters moesten nu en dan vervangen worden. Op een gegeven moment kwam net als vroeger bij ons de melkboer, de waterboer langs met grote plastic vaten drinkwater. Het lege vat zet je voor de deur en dit wordt regelmatig vervangen door een nieuw vat voor een uiterst redelijke prijs. De zuiveringsinstallatie hebben we uit de keuken weggehaald. Dit werkt prima. Zou niet anders meer willen. Vrijwel iedereen in het dorp koopt deze vaten.

   • janbeute zegt op

    Janneman doet het net zo, overigens ook een tijdje met eigen filters gewerkt.
    Maar tegen de SRV waterman kun je wat de kosten aangaat niet tegen op.
    Elke week 3 volle kratten en een grote fles voor nog geen 90 bathjes.
    De waterman en zijn beide hulpjes komen elke Donderdag morgen rond 09.00 uur.
    Mijn motorfiets aanhanger op twee wielen staat buiten het hek en mijn ega doet een biljet van 100 bathjes in de pijp van de deur van het hek, en het wisselgeld ligt netjes weer op de elektrabox.
    Vroeger hadden we in Holland de SRV man nu de waterman.
    En zo verdient de kleine middenstander hier ook nog iets.
    In ieder geval beter dan dat gedoe met filters en het onderhoud dat dit ook weer met zich meebrengt.

    Jan Beute

 4. Koge zegt op

  Ik woon in Isaan, heb een filterinstallatie laten bouwen, is wel heel iets anders dan dit. Ik ben ervan overtuigd dat dit systeem in Isaan niet gaat werken. Mijn water zit dicht tegen drinkwater aan maar is het niet.
  Ik heb mijn systeem bij Home Pro in Roi Et gekocht en ben daar uitermate tevreden over. Alles staat onder eeen afdak

  • Tom zegt op

   Vraagje , waar in de Isaan woon je ?
   wij willen in Bannonton gaan wonen gemeente NongSongHong .
   Wij hebben al een huis.

   • Rob zegt op

    Gringo heeft mijn verhaal geplaatst.
    De reactie in dat verhaal van het verblijf is van Ruben (H2O).
    Hem zal ik zeker benaderen zodra ik weer af kan reizen.
    In tegenstelling tot het verhaal is het huis reeds en al een jaar bewoont.
    Helaas door de pandemie heb ik daar nog niet gebruik van kunnen maken.
    Mijn vriendin en 2 kinderen zijn echter zielsgelukkig er mee.
    Mijn 2 waterpompen reiken tot 30 mtr diep en ziet er schoon uit.
    Goed genoeg om te douchen en voor de keuken/toilet.
    Drinkwater haal ik verderop wel uit zo’n apparaat.
    Ons huis staat in Non Suwan, een dorp tussen Nong Ki en Nang Rong.

 5. Geertg zegt op

  Als je een betrouwbaar bedrijf zoekt voor het plaatsen van waterfilters dan kun je contact opnemen met H2O in Buriram. Ruben kan je alles vertellen over filters. Maakt ook offertes en komt alles zelf installeren.

 6. Patrick zegt op

  Afblijven ! In die filter moet normalerwijze hars zitten om het water te zuiveren. Daarnaast heb je een pomp nodig en een tank (liefst 1000 l of meer). Is pure oplichterij !

 7. Tom zegt op

  Direkt doen als hij het water gratis heeft anders zoals ik.
  Ik heb ook gebouwd , ik laat een pomp slaan en dan komen de pompen er nog bij dus zo rond de 20.000 bath en dan nog een waterzuivering in het aanrecht ongeveer 4000 bath .
  Heb je het water voor niets en kun je je tuin sproeien S’nachts.
  Voor douchen heb je geen gezuiverd water nodig .
  Alleen als drinkwater en voor het eten heb je gezuiverd water nodig , dat kan met een kleine installatie in je aanrechtkastje

 8. PEER zegt op

  Tot ‘n halfjaar terug haalde ik op de motosai 20 ltr water uit ‘n automaat met losse Bath’s.
  Nu komt er élke week ‘n SRV-man: krat met 24 ltrflessen voor 40 Bath.
  Voor de investering v ‘n twijfelachtige waterfilter heb ik 10 jaar lang veilig- en schoon drinkwater.

 9. Adriaan zegt op

  Ik woon in de buiten tussen de rijstvelden in Korat en heb een gemetseld reservoir inpandig voor hemelwater van een plat betonnen dak. Dat is ongefilterd uitstekend drinkbaar. In het droge seizoen pomp ik een paar keer 1,5 kuub uit de visvijver. Na bezinken van leem ook glashelder en drinkbaar. Op mijn land worden uiteraard geen pesticiden of kunstmest gebruikt. Als de vissen het er goed bij doen zal het voor mij ook wel zo zijn. Flessen water is niet per definitie drinkwater. En smeltwater van ijsklontjes die ik regelmatig koop begint al na een dag te stinken. Mijn regenwater en water uit de pond hebben nog nooit problemen opgeleverd en zitten vol met gezonde bacteriën en mineralen. Een pompinstallatie is ook wel ok maar kost geld en onderhoud.. voor het droge seizoen gebruik ik een dompelpomp van 2200 Bht. 1500 liter water 10 meter omhoog met zonnepanelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website