Een rijbewijs in Thailand? Waarvoor?

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
22 juni 2017

Elke vijf jaar is het zover. Dan dient de gang gemaakt te worden naar het transport office voor het verlengen van het rijbewijs voor de auto. Op zich niet zo’n opgave, ware het niet dat er een hele papierwinkel bij komt kijken en een vastgestelde procedure moet worden doorlopen.

De papierwinkel verschilt van kantoor tot kantoor. Meldde ik mij doorgaans in Pranburi op circa 25 km afstand van Hua Hin, in mijn oneindige wijsheid koos ik dit keer voor Cha Am, omdat mij was verteld dat de zaken hier iets gesmeerder verlopen. Dat valt dus te bezien.

Uiteraard moet je een ‘certificate of residence’ hebben of een geel huisboek om te kunnen bewijzen dat je legaal in Thailand woont. Met een prijs van 500 baht is dit papier van Immigration bijna net zo duur als het rijbewijs voor 5 jaar. Daarnaast kopieën van paspoortpagina’s, maar weer geen kopieën van het oude rijbewijs. Je moet het maar weten…

Probleem op alle kantoren voor rijbewijzen is dat werkelijk alles alleen in Thai staat aangegeven. Zonder Thaise begeleiding voelt het als een blind paard in een pakhuis. Op de eerste etage verzamelen zich tientallen Thai die allemaal moeten laten zien dat ze snel kunnen remmen, niet kleurenblind zijn en redelijk diepte kunnen inschatten. Omdat niemand hiervoor zakte, lijkt de waarde enigszins twijfelachtig. Bovendien kun je als kleurenblinde uitstekend rijden, is mij door enkele kleurenblinde vrienden verzekerd. Zo lang je maar weet dat het bovenste stoplicht rood is en het onderste groen.

De Thaise kandidaten moeten vervolgens naar een video kijken die de verkeersveiligheid moet verbeteren. Niet dat dit enige zin heeft, want iedereen heeft meer belangstelling voor zijn smartphone dan voor de verschrikkelijke ongelukken op beeld.

Een Italiaanse farang en ondergetekende kregen een vip-voorstelling op een computermonitor in een hoekje van de begane grond. De gruwelijke ongevallen zijn hier in krakkemikkig Engels ondertiteld. De makers hebben zich niet verdiept in de bereidheid van de kijkers om zich te verdiepen in de oorzaken van de ongevallen. Zo wordt gewezen op de juiste bandenspanning, het profiel en een uitgeruste bestuurder. Komisch is dat we het stuur van de auto tegen de klok in moeten draaien als we naar links willen en vice versa. De video duurde een heel uur.

Daarna mocht ik 555 baht betalen, werd een foto van mijn aangezicht gemaakt en kreeg ik het kaartje van mijn rijbewijs. Zonder rijbewijs heeft mijn verzekering geen zin (om uit te betalen).

Tot zover de theorie volgens de Thaise wetgever. Nu de praktijk. Elke ochtend breng ik om klokslag zeven uur Lizzy met de auto naar school. Dat is ongeveer 20 minuten rijden. Dan zie ik dat de helft van de motor- en scooterrijders geen helm draagt en sommige voertuigen bereden worden door soms wel vier of zelfs vijf scholieren. Van verkeersregels hebben de meesten geen hout kaas gegeten (of ze trekken zich er niets van aan). Onoverzichtelijke bochten worden op griezelige manier afgesneden. Het wachten is op een flinke klap. Richtingaanwijzers slijten volgens Thai door het gebruik, dus het is vaak raden welke kant de medeweggebruiker op wil. Op gevaarlijke kruispunten staan politieagenten uit hun neus te eten.

Het Thaise verkeer is een duidelijk voorbeeld van: ieder voor zich en Boeddha voor ons allen. Zelfs met een rijbewijs is de doorsnee Thai op de weg iemand om goed in de gaten te houden.


» Laat een reactie achter


33 reacties op “Een rijbewijs in Thailand? Waarvoor?”

 1. Daniel VL zegt op

  Heeft men bij U dan ook gevraagd naar een internationaal rijbewijs? Vorig jaar december moest ik ook gaan voor verlenging en vroeg men mij voor het internationaal rijbewijs dat ik niet had en had ik het gehad dan ook reeds lang vervallen was. Ik heb wel koppies gemaakt van mijn Belgisch rijbewijs en een Engelse vertaling welke ik op internet gevonden had. Moeite voor niets, werd niet aanvaard. Zal wachten tot begin volgend jaar dan ga ik waarschijnlijk terug voor 3 weken en kan dan een nieuw int rbw vragen moet in België bij de gemeente gevraagd worden. In Thailand moet ik dan gans de rimram opnieuw doen, Theorie en praktijk. Dit alles in Chiang Mai. En mogelijks terug starten met een tijdelijk rbw.
  Daniel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Hans Bos zegt op

   Dit was mijn vierde verlenging. De eerste keer in Bangkok werd mijn Internationaal rijbewijs niet geaccepteerd vanwege het ontbreken van de Engelse tekst. Ik heb het Thaise bewijs na vier keer theoretisch gehaald. Er is mij nadien nooit meer naar eeen IB gevraagd. Lijkt me ook niet juist. Gewoon bij een andere land office proberen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Nest zegt op

    Juist mijn rijbewijs her nieuws in Chiangmai, geen int.rijbewijs nodig bij hernieuwing, Wat ook logisch is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Tom zegt op

   Ik heb zojuist vandaag mijn Nederlands rijbewijs omgezet in Lampun waarbij geen internationaal rijbewijs nodig was. Een 300 baht vertaling, het 500 baht plaatsbewijs en wat kopieën hier en daar was voldoende. Was met 1,5 uur weer buiten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Hendrik zegt op

   Bij verlenning hebben ze mij nooit gevraagd voor een international rijbewijs, alleen de eerste keer, daarna gewoon verlennen met alle poespas er om heen. Goede test voor je bloeddruk,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. FonTok zegt op

  Er zitten hier meerdere kernen in je verhaal maar mij ontgaat even wat je hier probeert duidelijk te maken. Is het de erger dat alles in het Thai is of dat het verlengen eigenlijk niks voorstelt of dat de Thai ondanks een rijbewijs zich toch niks van de regels aantrekken? Ik hoor graag !

  Als je naar een land als Thailand verhuisd dan weet je toch dat je bent overgeleverd aan een “hulpje” die je helpt met het lezen en uitleggen van de taal. Ik ken maar weinig Expats die de taal kunnen lezen laat staan schrijven.

  Maar is het in Nederland anders? Even je rijbewijs verlengen kost vele malen meer dan wat je daar in Thailand betaald en als je boven een bepaalde leeftijd bent mag je ook nog eens een medische keuring betalen a 80 euro. Die trouwens nog duurder is en die je altijd moet ondergaan ongeacht je leeftijd als je een groot rijbewijs hebt. Iets wat in thailand niet nodig is. Lijkt me in thailand een vriendenprijsje toch?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Hans Bos zegt op

   Beste Fontok, je hebt het bij het rechte eind vwb de ergernis dat alles alleen in het Thais is, dat het verlengen in feite niets voorstelt én dat de Thai zich van de regels niets aantrekken.
   Ik ben het helemaal met je eens waar het kritiek betreft op de gang van zaken in NL. Ik heb geen geldig Nederlands rijbewijs meer bij het ontbreken van de keuring door een Nederlandse oogarts.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Damy zegt op

    Niet alles is in het Thai heb je nog niet goed op je Thaise rijbewijs gekeken zeker daar staat behalve Thai ook alles in het Engels.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. FreekB zegt op

  500 baht voor het gele boekje??? Na het inleveren van de nodige papieren kreeg ik deze gratis bij de Amphur en ook nog een gratis ID kaart.
  Ik woon zeker in een goede gemeente 😉

  FreekB.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Koos zegt op

   ID kaart kost geld ook voor thaise mensen.
   Gele boekje is willekeur en er moet soms onderhandelt worden.
   Eerste keer vonden we te duur en zijn weg gegaan.
   2e keer leukte het wel met een lach en een kleine fooi.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • FreekB zegt op

    Niet in elke gemeente, bij ons in Phimai is het gratis voor Thai en farang.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Damy zegt op

   Wat bedoelt U met 500baht voor het gele boekje? Hij betaalt 500 baht voor een door U ingeuld a4tje waar U verklaart dat U daar en daar woont daar betaalt U 500 baht voor en dan krijjgt U een handtekening en stempel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. mat zegt op

  Ik moet mijn rijbewijs in Pattaya verlengen, en dat duurt gewoon heel erg lang, je bent er bijna een dag mee zoet. De film die we hier te zien kregen was er een van monniken die in het Thais van alles vertelden, waar ik dus niets van verstond. Een paar testen doen, en dan weer wachten. Als je nummer afgeroepen wordt ga je naar de volgende halte, om uiteidenlijk bij de plek aan te komen waar je foto wordt genomen, dan weer wachten tot je rijbewijs klaar is, en dan kun je eindelijk naar huis. Gelukkig is het maar een keer in de 5 jaren. Het viel me wel op dat veel farang heel slechte ogen hebben, en de tests verschillende keren over moesten doen, ook viel het op dat veel farang erg zenuwachtig zijn, en maar op en neer blijven lopen, en navraag doen over de status, en wanneer ze aan de beurd zijn, cha cha denk ik dan…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. eugeen zegt op

  Ik begrijp niet meteen wat je probleem is hoor. Als je na 1 jaar (of 5 jaar) een nieuw Thais rijbewijs wilt hebben dan:
  1. Ga je naar de immigratie een bewijs van residence vragen.
  2. Maak je een kopie van je paspoort (pagina met foto, visum, arrival stamp and arrival card)
  3. Ga je naar het lokale centrum voor rijbewijs.
  – Je krijgt een film van ongeveer 1 uur te zien.
  – Je doet even een kleuren en reactietest.
  – Je bataalt
  – Je laat een foto van jou nemen
  4. Je gaat met je nieuwe rijbewijs naar huis.
  Zo eenvoudig is het.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • Hans Bos zegt op

   Heb ik dat dan niet beschreven, zij het in iets uitgebreider proza?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Henk Hauer zegt op

   Jaa meer ishet niet. In Nederland is het moeilijker me die keuringen. Ik heb mijn ned rijbewijs laten verlopen. Na de laatste keer had ik het gehad. .Keuring bij de RDW doktor in Assen. Probleem met de ogen zei die persoon. Naar de specialist . Wordt gekeurd. Meneer u mankeerd helemaal niets aan u ogen.
   Heb nog het geld terug gevraagd aan de RDW doktor maar dat ging niet op. Als eem loodgieter een fout maakt wordt er wat aan gedaan.. Gelukkig heb ik RDW niet meer nodig. Dan in Thailand is het een fluitje van een cent

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • NicoB zegt op

    Je Nederlandse rijbewijs kun je met een gerust hart laten verlopen.
    Je staat in Nederland in het rijbewijzenregister en als je ooit weer een Nederlands rijbewijs wilt hebben kun je dat ondanks dat het al langdurig verlopen is een nieuw aanvragen, dit is wat de RDW mededeelt op die vraag, ook als je in Thailand woont.
    NicoB

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Kees zegt op

     Even rijbewijs die verlopen is kun je inderdaad gewoon verlengen mits het een plastic card is.
     Is het de papieren vetaien, dus het oude model dan zul je echt opnemen examen moeten doen. Dit voor zowel theorie als praktijk.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Piet zegt op

   Als toevoeging op Eugeen
   In Pattaya moet je ook copie overleggen voor en achterzijde van je bestaande Thaise rijbewijs ( 5 jaar)
   Je moet ook een diepte test afleggen
   Voor de rest is het zoals Eugeen stelt …kost je wel minimaal een halve dag alles bij elkaar
   Wil je ook je motorrijbewijs verlengen dan alles in Duplo meenemen ( behalve bewijs van Residence dat mag kopie zijn van het origineel dat je inlevert bij aanvraag autorijbewijs)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Walter zegt op

   Punt 1 bewijs van residence vragen, daar heb ik toch het gele boekje voor? Of snap ik het niet?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • TheoB zegt op

    Als je geen geel huisboekje hebt moet je, voor elk rijbewijs apart, een door immigratie afgegeven verklaring over je verblijfplaats overhandigen.

    Bij de eerste aanvraag van het TH auto/motorrijbewijs (andere categorieën zijn voor westerlingen praktisch uitgesloten.) zou een geldig internationaal rijbewijs (in NL afgegeven door de ANWB) in combinatie met het NL auto/motorrijbewijs voldoende moeten zijn.
    Het kan echter voorkomen dat het Land Transport Office een gelegaliseerde vertaling naar het Thais wil hebben, omdat het internationaal rijbewijs geen Thaise vertaling heeft en de medewerkers geen Engels kunnen lezen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Eddy Lampang zegt op

  Ik heb mijn auto en moto rijbewijs behaald in Thailand. De beschreven werkwijze klopt. Mijn internationaal rijbewijs was inderdaad een vereiste, net zoals een recent medisch attest van een Thaise dokter.
  De testen heb ik met goed gevolg afgelegd. In tegenstelling met het verhaal heb ik wel degelijk Thaise kandidaten zien falen op de proeven en deze werden na drie pogingen onverbiddelijk naar huis gestuurd. Wanneer ze mochten herkansen, weet ik niet….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. simon borgers zegt op

  Ik was de gelukkige de eerste keer geen internationaal rijbewijs is ook onzin die moet je dan kopen bij de Anbw.wel nederlands rijbewijs geen Motor rijbewijs ik ging de deur uit met 2 rijbewijzen en heb die steeds weer verlengd .de laatste keer wel test kleuren blind geen rem test en een half uur filmpje kijken die was al aan de gang en er sliepen ook kandidaten en die kregen ook hun rijbewijs .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Sjaak S zegt op

  Ha, ik wil mijn lieve vrouw hier niet in diskrediet brengen, maar ook zij haalde deze rem test niet. Ze snapte gewoonweg niet wat ze moest doen. En dat terwijl zij al jaren motor reed. We gingen voor haar rijbewijs, omdat zij het verloren had.
  Maar geen nood, op een gegeven ogenblik kwam ze naar me toe en vroeg of ik 500 Baht had… die werden betaald en al gauw had ze haar rijbewijs…
  Nee, het was geen autorijbewijs, maar dat gaat wat die diepte, kleur en reactie test aan betreft hetzelfde. Ben benieuwd hoe het gaat als we dan toch ooit eens voor een autorijbewijs gaan. Ik moet de test doen, want ik heb vorig jaar of dat jaar daarvoor vergeten mijn Nederlandse te laten verlengen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Damy zegt op

  Herkansen is altijd de volgende dag maar U ging zeker voor de 1e X uw rijbewijzen halen ? Dan moet je inderdaad een internationaal rijbewijd hebben of jeNL rijbewijs hebben laten vertalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. robert vereecke zegt op

  Vorige week was ik in Pranburi voor het verlengen van mijn motorrijbewijs. Alles is vlot verlopen.
  Ik ga steeds rond 15 h (een uur voor de sluiting) en ik was toen ook de enige klant.
  Mijn internationaal rijbewijs was reeds vervallen maar dat was geen probleem + mijn belgisch rijbewijs + doktersattest (100 bath in een kleine clinic) + certificate of residence.
  Een korte oogtest afgelegd : plaatjes met getallen ontcijferen, rechteroog en linkeroog. Duurt niet langer dan 1 minuutje. Na 15 minuten had ik mijn rijbewijs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Chris van het dorpje zegt op

  Nou , ik heb het afgelopen jaar in Chok Chai gedaan
  en mijn Nederlandse rijbewijs was voldoende .
  Naar 5 minuten naar de film te kijken moest ik al de 3 tests doen
  en daarna gelijk de foto maken en dan even wachten.
  Heb auto en motor voor 2 jaar gekregen en dit alles was in 2 uur gedan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Damy zegt op

   Hoezo 2 jaar ? Tis 1 of 5 jaar toch ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Chris van het dorpje zegt op

    Tja , was ook verbaasd , maar heb 2 jaar gekregen .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. Chris van het dorpje zegt op

  P.s. had wel een doktersverklaring en bewijs van residentie van Immigratie
  mee en de copies van paspoort kon ik daar doen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. tonymarony zegt op

  En nu de Ham vraag ben in bezit van geldig rijbewijs maar moet vernieuwen ivm eind datum was voor 5 jaar maar de vraag is mijn adres staat al op dit rbw moet ik toch weer een residentie van img halen of niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • stevenl zegt op

   Ja, je moet opnieuw certificate of residence halen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Damy zegt op

   Ja want ze willen weten of U er nu nog woont want uw adres is er dus 5 jaar geleden opgezet en nooit veranderd wat ook niet hoeft vandaar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website