Volgens de Thaise overheid is het aantal lokale besmettingen van Covid-19 in Thailand al anderhalve maand tot nul gereduceerd. Alleen wat besmette Thai uit vooral moslimlanden doen nu nog bij terugkeer een duit in het Corona-zakje.

 

Ik kan alleen oordelen over Hua Hin en omstreken, maar de argeloze bezoeker zou kunnen denken dat de besmetting overal loert. Vloeren van winkels, restaurants, scholen, banken en officiële instanties zijn ruim voorzien van veelkleurige punten, strepen en voetstappen. Medewerkers zitten achter een plastic scherm met een luikje om de waren door te geven.

Da’s mooi, zou u denken. Jawel, maar met de aantekening dat het de doorsnee Thai aan de bips zal roesten. Wie het eerst komt, het eerst maalt/eet en dat is belangrijker dan afstand houden. Wie te veel afstand houdt (ook in het verkeer) loopt de dikke kans dat iemand het gat opvult.

De opgelegde controle is overigens bij lange na niet waterdicht. De apparaatjes om de temperatuur van bezoekers te meten, werken lang niet altijd op de juiste manier. Zo hadden ikzelf, vriendin Ray en dochter Lizzy alle drie 35,2 en dat lijkt vreemd. Ook is geen enkele controle op de gegevens die bezoekers bij binnenkomst moeten achterlaten. Scooterrijders worden alleen op temperatuur gecontroleerd, niet op hun identiteit.

Met de mondkapjes gaat het eveneens de verkeerde kant op, nu steeds minder Thai en buitenlanders zo’n lapje dragen. Het is ook moeilijk praten en eten met zo’n ding voor. Het voorschrift dat in een foodcourt slechts een persoon per tafel is toegestaan, leidt regelmatig tot vreemde taferelen. Waar moeten mijn vrouw en mijn dochter zitten? Er is overigens geen controle op overtredingen.

Een goede vriend bezocht een Nederlandse gevangene in Bangkok. Tussen de poort en de gevangene werd zijn temperatuur vijfmaal gecontroleerd en bij het verlaten van de gevangenis nogmaals vijf keer.

Iets te veel van het goede? De vrouwengevangenis deed het anders: bij binnenkomst en vertrek in totaal slechts nul keer. Lopen vrouwen minder gevaar of kan het niemand wat schelen als ze ziek worden?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Punten, strepen, voetstappen en overal temperaturen”

 1. marijke. zegt op

  Wij vertrokken eerder dan gepland naar nederland in maart.Beneden in changmai op het vliegveld koorts gemeten allebei groen.5 minuten later bij de immigratie bij mijn man rood.Ik zeg dat kan niet net beneden allebei groen.Schoot in de tress ik dacht nee he straks mag hij niet mee.Een andere knul rommelde een beetje aan de batterij en ja hoor 4 keer groen.Maar voor het zelfde geld deden ze niets en mochten we niet mee .Ik voelde me pas gerust toen het vliegtuig op steeg naar amsterdam.Gelukkig goed gekomen.Zeker onbetrouwbare thermometers.

 2. Cornelis zegt op

  Als we inderdaad al een kleine 40 dagen geen nieuwe binnenlandse besmettingen hebben in Thailand en iedereen die het land binnenkomt in quarantaine wordt geplaatst, dan valt er toch ook niets meer te verspreiden? Hoe kunnen we elkaar dan nog besmetten? Of zie ik iets over het hoofd?

  • Ronny Cha Am zegt op

   Ja, je ziet iets over het hoofd. De buitengrenzen zijn niet waterdicht. Vandaar loert de vijand voor het regime. De illegale werkers en werksters komen ongezien binnen en kunnen alzo ongewenste virussen verspreiden. Ze pakken er veel op, maar niet allemaal. Vandaar de nog aanwezige angst op besmetting.

 3. Rob zegt op

  Ja Cornelis, je ziet wat over het hoofd, namelijk het onzichtbare virus.

  • Cornelis zegt op

   Uit de officiële cijfers kun je alleen maar concluderen dat het virus er niet (meer) is. Of kloppen die cijfers niet?

 4. Harry Romijn zegt op

  Vergeet het werkgelegenheid creëren niet. Eén keer temperatuur meten bij de ingang zou voldoende moeten zijn. Overigens : ik vind dit vele malen beter dan het Europese NIETS. Als iemand corona verschijnselen aan het ontwikkelen is, forse kans, dat dit met koorts gepaard gaat. Zo wordt in een vroeger stadium corona-gevallen eruit uitgefilterd. Dan mondkapje op om minder besmettingsbron te zijn en de eigen kans op besmetting te verminderen, en… in Europa had corona nu al een bange droom in het verleden kunnen zijn.
  Maar ja… Iedereen weet het hier oneindig veel beter dan de heel medische wereld bij elkaar.

  • Mike zegt op

   Ja leuk, maar is er nog NIEMAND op deze manier ontdekt met het virus. Al het temperatuur testen, inchecken en uitchecken en overal je naam achterlaten is totale onzin. Ik doe aan de dansjes mee omdat dat nu eenmaal verwacht wordt, maar we voeren een show op voor een risico dat er niet meer is.

   En dat terwijl er nog steeds dagelijks 60 mensen omkomen in het verkeer, als ze daar nu eens dezelfde aandacht aan zouden besteden, dan zouden we eindelijk werkelijk mensen redden.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja China wist men het ook prima: in Beijng kwamen pas erachter dat vele gevallen niet opgespoord konden worden met uitgebreide ( ! ) temperatuurmetingen en ontstond een nieuwe groep met besmettingen. Ik zou zeggen: volg het nieuws dan kom je genoeg te weten en weet je dat temperatuurmetingen maar 1 ding zijn. Doen de medici trouwens ook het nieuws volgen of denk je dat zij een toverboek raadplegen ?

 5. Wessel zegt op

  Ja @Cornelis, dat denk ik ook. Het is net of men denkt dat het virus ergens op de loer ligt en op een moment dat “het” dat leuk lijkt, op ons zal springen. Maar er zijn misschien (jongeren?) mensen die het hebben zonder het te weten? Maar dan zouden ook ouderen het in principe moeten krijgen, en die worden percentage wijs veel erger ziek, dus naar ziekenhuis, dus weer geregistreerde zieken, enz? De logica is zoek. Maar niet met het afstand houden, zoals @Hans noemt, ik vind de vergelijking met het verkeer erg vermakelijk: want inderdaad, als je afstand houd, zoals dat hoort en veel veiliger is, vullen anderen inderdaad het gat! En ik stop niet meer voor voetgangers die willen oversteken, want de kans is te groot dat een brommer (Panda, Grab…) ze omver rijdt….

 6. Hans zegt op

  we hebben hier een bedrijf met circa 135 man en vrouw in dienst. niemand van hen is besmet geraakt en voor zover we hebben kunnen nagaan ook binnen hun familie en vrienden kring geen besmettingen of COVID-19 doden te betreuren.

  mensen die hier al wat langer wonen en werken zullen weten dat Thai roddelaars zijn en vrij eenvoudig in paniek raken van slecht nieuws. dat uit zich dan voor een fors deel in de social media…

  ook in de social media is weinig terug te vinden kwestie COVID-19 slachtoffers (ik bedoel van persoonlijke posten, niet wat via PR Thai Government, kranten en forums wordt verspreid).

  ik denk dat de situatie effectief behoorlijk goed onder controle is. de maatregelen ogen soms wat vreemd in onze westerse ogen, maar ik zit liever hier dan in eender wel land in europa.

  en voor wat de nabije toekomst betreft, ik wacht het lekker af. ik doe niet mee aan al het gespeculeer wanneer er weer mag/kan worden gevlogen, of er travel bubbels gaan komen of niet.

  de dag dat iets officieel wordt bekend gemaakt merken we het wel….

  Stay Safe | Stay Healthy

 7. John Chiang rai zegt op

  Iemand die een beetje nadenkt,kan bij de huidige besmettings cijfers op zijn vingers natellen,dat de Thaise regering zelf geen enkel vertrouwen heeft in deze cijfers.
  Als je geen, of haast geen covid19 testen laat doorvoeren,heb je natuurlijk ook haast,of geen besmette personen.
  Dat de Thairegering ook onder de eigen bevolking veel meer besmetting vermoedt,,en veel andere landen waar wel testen worden doorgevoerd,zodat de cijfers hier een stuk duidelijker zijn niet toelaat in Thailand,spreekt natuurlijk voorzich.
  Waarom zou een regering nog steeds vasthouden aan deze maatregelen,waarbij zichtbaar het land en grote groepen van de bevolking ten gronde gaan,als deze besmettigen reeds geruime tijd bij 0 liggen??

  • Tak zegt op

   In Patong en Bang Tao beiden Phuket hebben ze wel degelijk een paar duizend
   testen afgenomen bij risico groepen. Echter het aantal besmette personen was minder dan 1% en
   daarom was random testen geen oplossing. Wel hebben ze bij besmette mensen na gegaan
   met wie ze omgingen thuis en op het werk. Die mensen werden ook allemaal gecontroleerd
   en dat was wel effectief in het opsporen van Corona besmettingen.

   Dr TAK

 8. Kees janssen zegt op

  Er wordt al veel soepeler met alles om gegaan. In de MRT en BTS zijn alle stoelen al weer beschikbaar en zijn de strepen voor afstand weg gehaald.nogwel bij het betreden een temperatuur check maar dat gaat al met een IR ? camera op de meeste plekken.
  Ook bij de Chao Phraya express boot zijn alle stoelen weer beschikbaar, zo nu en dan wordt er bij de ticketverkoop (op de kade) nog wel eens temperatuur gemeten.
  Bij de BigC werd er gecontroleerd op QR en temperatuur maar zo nu en dan alleen temperatuur.
  De verschillende Amazone coffee hebben ook verschillende beleidsvormen. Z krijg je bij de een nog een papieren beker en bij de ander gewoon weer het stenen kopje geserveerd met een glas water. Ook mag je gewoon weer met 2 aan een tafeltje zitten terwijl bij de ander nog steeds 1 persoon per tafel mag.
  (papieren bekertjes kan ook gemakzucht zijn, deze hoeven nl niet afgewassen te worden)
  Tevens zie je op de markten al dat er bijna niet meer gecontroleerd wordt.
  Al met al zal het eind jullie zijn dat er weer een versoepeling komt op deze zaken.
  Qua inreis van toeristen hebben we een slecht gevoel, dat kan nog wel eens tot eind van dit jaar duren voordat daar weer verandering in komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website