Een perfectionist heeft het in Thailand moeilijk

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
9 oktober 2010

Water op straat na een regenbui

door Hans Bos

Een perfectionist (althans dat probeer ik) heeft het in Thailand niet gemakkelijk. We zijn er in Nederland aan gewend dat vrijwel alles (over)gereguleerd verloopt. Nou, dat moet je maar zo snel mogelijk vergeten als je op Suvarnabhumi uit het vliegtuig stapt. Thailand is het land van de georganiseerde chaos, al weet niemand precies hoe die organisatie in elkaar zit.

Een recent voorbeeld: afgelopen week bezetten 200 gewapende mannen in het zwart de parkeergarage op de luchthaven. Zo goed als zeker een zakelijk geschil bij het uitbaten van de garage waar  invloedrijke hoge militairen bij betrokken zijn. Die hun manschappen dus gebruiken om hun privé-oorlogje uit te vechten. Stel je eens voor dat zoiets op Schiphol zou gebeuren. Dan waren de rapen gaar, zo voorspel ik. In Thailand hielden alle betrokkenen wijselijk hun mond, totdat de Bangkok Post het voorval meldde en in een hoofdredactioneel commentaar om opheldering vroeg. Die is er op dit moment nog nauwelijks, al wil de Airports of Thailand nu van de uitbater af.

Een voorbeeld in de moo baan waar ik woon. De gemeenschappelijke schoonmaker en tuinman is al geruime tijd geleden overleden. Dat was voor veel bewoners de aanleiding om hun maandelijkse bijdrage aan verlichting, bewaking en schoonmaak stop te zetten. Let wel: we praten hier over ongeveer 12 euro per maand. Van de 100 huizen, betalen naar schatting 70 stuks de zogeheten ‘ house fee’.  De overige 30 procent is dus mee-eter, terwijl de rest voor de kosten moet opdraaien. Die waren vorig jaar hoger dan de inkomsten en dus gingen de straatlantaarns uit en bleef alleen de bewaking bij de ingang over. Dat werd enkele bewoners toch te gortig. In mijn (doodlopende) straatje besloten zij gezamenlijk een elektriciteitsmeter te installeren en geld op tafel te leggen voor de bewaking. Het schoonhouden van de straat is aan de bewoners zelf overgelaten. Daar gaat het dan ook meteen mis, want niet iedereen bekommert zich om het algemeen belang. Wat zeg ik? Het algemeen belang interesseert Thai geen zier.

Omdat in Thailand het hele jaar de blaadjes van de bomen vallen, verstoppen deze in mijn moo baan de afvoerputten voor het regenwater. Dus staan bij een flinke regenbui de straten onder water en zwemmen daar honderden kleine visjes in. Maar geen hond die even die verstoppende blaadjes weghaalt.

We betalen per huis 20 THB per maand voor het ophalen van het vuilnis. Dat gebeurt minimaal drie keer per week. Niet alle bewoners zijn bereid om een dergelijk bedrag op tafel te leggen (maar rijden wel in een gloednieuwe auto). Hun huisvuil gaat over de muur die de moo baan omheint. Weg is weg. Probleem is niet alleen dat zulks ongedierte aantrekt. Het vuil ligt inmiddels dermate hoog opgestapeld dat potentiële indringers gemakkelijk over de muur klimmen. En de Thaise bewoners maar klagen. Het is echter (helaas) nauwelijks mogelijk medebewoners op hun gedrag aan te spreken, ook niet door Thai. Gezichtsverlies ligt op de loer. Ongetwijfeld roepen nu weer enkele mensen dat je de Thai niets kunt verwijten, maar het ‘Heer vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen’, is mij te bijbels. Er zijn min of meer universele regels op dit gebied. Dat weten de Thai ook wel, want op de bewonersvergadering zijn ze allemaal voorstander van een hardere en efficiëntere aanpak. Maar als het op uitvoering aankomt….

Zondag vond in de binnenstad van Bangkok (wederom) een demonstratie plaats van de Roodhemden. Maar die waren toch in mei verdreven? En sindsdien is in Bangkok en omliggende provincies toch nog steeds sprake van de noodtoestand waarbij samenscholingen van meer dan 5 personen zijn verboden?

Amazing Thailand!

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Een perfectionist heeft het in Thailand moeilijk”

 1. meazzi zegt op

  de Thai heeft een enorme culturele achterstand,alleen beseffen ze dat niet,omdat ze geisoleerd, narcistische
  trekjes hebben.

  • Lex K zegt op

   Ik vind jouw mening over de Thais weinig complimenteus, vrij beledigend en erg generaliserend, en het zegt meer over jouw persoonlijkheid dan over de Thai.

   Groet,

   Lex K

   • Marcel gP zegt op

    Jouw reactie doet me meer aan iemand denken, die totaal niet tegen kritiek kan. Ik ben gek op de Thai en de Griek, maar dat wil niet zeggen, dat ik geen kritiek mag hebben. Dat geldt ook voor de Nederlanders. Het is jammer, dat je je zo gesloten opstelt.

  • Lex K zegt op

   En dan wil ik je nog graag wijzen op een stukje in de de Telegraaf van// za 22 okt 2011, 19:21// ( ik weet niet of ik mag citeren, dus doe ik het maar even zo)
   Over een ratten plaag in Amsterdam en dan heb je het over een culturele achterstand, terwijl wij in Nederland pretenderen alles zo goed voor elkaar te hebben

 2. Gerrit zegt op

  Voor tijdens en vlak na de tweede wereldoorlog was het in Nederland idem dito. Rotzooi overal en geen vuilnisophaalders.
  Wel eens boerderijen ( NU!! ook nog) in Frankrijk bekeken? Een en al bergen stront en andere lekkernijen. Kapotte auto’s en andere gebruiksvoorwerpen liggen overal verspreid op het erf. En dan nog een paar kettinghonden die inmiddels helemaal gek zijn geworden.

  Hier in de straat komt 3 keer per week een ophaaldienst. Gratis/ Ik geef de bezetting van de wagen iedere maand Bath 100. De mannen vinden het geweldig en maken een drinkgebaar ook later op straat als ik langs fietst.

  Gerrit

 3. Johnny zegt op

  Ik herrinner mij de eerste dag dat ik in Thailand kwam, wat een een teringzooi zeg. En dat al die trottoirs over verschillende hoogte zijn en overal pijpen die uit de grond steken. Dan die honden…..nah…ken nooit veel wezen hier. idd door mijn Nederlandse ogen deugt het van geen kant. Het land is zoals de Thaise mensen zijn. Dat ik voor vast hier ging wonen heb ik vaak moeten slikken en vooral de Thaise mentaliteit heeft echt helemaal niets met westerlingen te maken.

  Oplossing was voorhanden. Bekijk de wereld met Thaise ogen, leer je vrouw de westerse cultuur begrijpen en scherm je eigen huis af, dwz wat er buiten gebeurd kan mij geen zak schelen, ze Thaien maar an, maar binnen is het zoveel mogelijk westers en dat geld voornamelijk voor de maebaan.

  arai na

 4. Hansy zegt op

  Ooit een keer twee dagen in een ziekenhuis daar gelegen, een privé-ziekenhuis.

  Ik was zeer verbaasd hoe georganiseerd alles daar verliep. Weliswaar heel anders dan hier, maar zeker niet slechter.

  Hoorde een andere buitenlander zelfs een keer zeggen dat het westen wat de organisatie in het ziekenhuis betreft daar nog wat kon leren.

 5. Sam Loi zegt op

  “We betalen per huis 20 BHT voor het ophalen van de vuilnis. Dat gebeurt minimaal drie keer per week.”

  Die 20 baht Hans, is het per keer of per week of per maand? En laten we eerlijk zijn, het zijn toch fantastische bedragen? Ook al zou het per keer zijn dat je dit bedrag zou moeten betalen;

  • Johnny zegt op

   Een Thai betaald nooit oor het ophalen van vuilnis, de vuilnisman komt het kopen! Dus 20 bath te veel.

   • Hans Bos zegt op

    Ik heb geen idee waar Johnny woont, maar in de grote stad is het ophalen van vuilnis redelijk goed georganiseerd. Dat gebeurt met vuilniswagens die we ook in Nederland kennen. De recycling vindt plaats in de ‘bak’; plastic, flessen en papier ieder in een andere zak. Ikzelf spaar mijn recyclebare spullen ongeveer twee maanden op en breng het dan naar de opkoper. Die wordt in mijn ‘keurige’ moo baan niet toegelaten.

  • Hans Bos zegt op

   Sam, die 20 baht zijn per maand. Ik zal het in de tekst aanpassen.

   • Sam Loi zegt op

    Hoe is dit in Boedha’s naam mogelijk? 20 baht per maand, voor het gemiddeld 3 keer in de week ophalen van vuil?

    Dat er mensen zijn die dan toch weigeren dit bedrag te voldoen, hoe is dit in Boedha’s naam mogelijk?

    Is dit werkelijk waar Hans? heb je buurtgenoten die weigeren voor deze toch wel belangrijke dienst 20 baht per maand te betalen? Ik kan het haast niet geloven.

    Nu weet ik niet om hoeveel huizen (villa’s) het gaat. Heb je er weleens aan gedacht om dit bedrag in je eentje op te hoesten? Het zal toch niet om heel veel villa’s gaan?

    • Hans Bos zegt op

     In mijn moo baan staan 100 villa’s. Ik heb geen idee hoeveel hun bijdrage voor het ophalen van vuilnis niet betalen. Dat maakt op zich niet zo veel uit; hun troep wordt dus niet meegenomen. Vervolgens de bekende kip en haar ei: het vuil gaat over de muur.
     Ongeveer 30 huiseigenaren betalen de maandelijkse fee van ruim 500 THB niet voor straatverlichting en bewaking. In Nederland zouden we die voor schut zetten. In Thailand gebeurt dus niets, nada, nothing. Tot de wal het schip keert, want steeds meer eigenaren stoppen met betalen omdat de buurman ook niets ophoest.

     • Sam Loi zegt op

      Dan wordt het op termijn een grote puinhoop. In Nederland kennen wij zoiets als een vereniging van eigenaren, het gaat dan weliswaar om appartementen, maar zou iets soortgelijks dan niet mogelijk zijn?

      Dat de eigenaar wettelijk verplicht wordt om maandelijks een bedrag aan servicekosten te betalen? Dit zou dan bij de koop van zo’n villa in de akte moeten worden opgenomen.

      • Hans Bos zegt op

       We kennen hier ook een vereniging van eigenaren, maar die heeft in feite geen middelen om betaling af te dwingen. Bij de koop is een dergelijke verplichting in de akte opgenomen, maar wat als de eigenaar zich daar niet aan houdt? This is Thailand en dus is het pappen en nathouden. Farang en/of huurders hebben sowieso niets in te brengen.
       Probleem is daarnaast dat veel Thai een huis of stuk bouwgrond kopen als belegging of voor speculatie. Er is geen bouw- of onderhoudsplicht, zodat enkele huizen in mijn moo ban al meer dan 5 jaar leegstaan. En de eigenaar wil de extra kosten uiteraard niet betalen.

       • Sam Loi zegt op

        Heb je er weleens aan gedacht om elders te wonen? Dit hou je in redelijkheid toch niet lang vol?

        En met al die enge beesten die zich ook nog eens illegaal in je tuin ophouden, een reden te meer, zou ik denken.

       • Hans Bos zegt op

        Ik overweeg idd te gaan verhuizen, hoewel het volgens mij elders niet veel beter is. Op termijn overweeg ik Hua Hin.
        Komt nog bij dat ik buren heb met keffende hondjes die van geen ophouden weten (uiteraard alleen als de Thaise bazen niet thuis zijn). Een vriendelijke opmerking van mijn kant lokte de geschreeuwde opmerking uit dat ik maar moest oprotten naar mijn eigen land….

 6. Lex K zegt op

  Thailand is zo als het is en de enige manier om daar een beetje prettig te leven is: Accepteren


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website