Helaas had ik nog een paspoort dat maar vijf jaar geldig was. Het moest vóór 9 oktober vervangen worden door een exemplaar dat tien jaar zijn waarde behoudt. Het Nederlandse reisdocument van Lizzy verliep rond dezelfde datum, al moet dat, vanwege het veranderende voorkomen tot haar achttiende elke vijf jaar worden vervangen.

De hele zaak kan worden afgewikkeld op Zijne Majesteits ambassade in Bangkok, zij het –op afspraak- alleen in de ochtend. Dat is vanuit Hua Hin (laat staan de rest van Thailand) een riskante opgave. Dus een kamer besproken in hotel Solo op Sukhumvit soi 2, op een steenworp afstand van de consulaire ingang op soi Ton Son.

Omdat ik Lizzy geen twee dagen van school wilde halen, vertrokken we ’s middags per auto om een uur of vier. Uiteraard raakten we halverwege in een opstopping verzeild, waardoor de geplande reistijd van drie uur in het water viel. Ik vertrouwde op de ingebouwde gps om in soi 2 terecht te komen. Vriendin Raysiya deed hetzelfde met Google op haar telefoon. Dat was niet zo’n goed idee want waar mijn toestel in inmiddels donker Bangkok rechtsaf aangaf, wist Google zeker dat het linksaf moest zijn. En dat in het spitsuur in overvol Bangkok. Ik heb zes jaar in buitenwijk Prawet gewoond, maar nam in de binnenstad altijd de Skytrain. Vanuit Hua Hin was ik de laatste jaren alleen op de luchthaven en in buitenwijken geweest. Met veel vijven en zessen (niet goed voor je relatie!) kwamen we in hotel Solo aan.

Voor 1850 baht bood dat beslist waar voor zijn geld. De kamers zijn uitstekend ingericht en zelfs voorzien van regendouche, aparte pantry en zelfs een espressoapparaat. Op het dak bevindt zich een zwembad. Lizzy sliep als een roos op een bankje in een alkoof en het bij de prijs inbegrepen ontbijt is nauwelijks te overtreffen. Het hotel heeft een eigen tuktuk naar druk Sukhumvit, waar je over de hoofden van uit Arabische landen afkomstige toeristen kunt lopen. En dan roepen we dat het in Hua Hin zo druk wordt…

De volgende ochtend veel te vroeg met de taxi op weg naar de ambassade, waar de moeder van Lizzy vanuit Udon Thani met de trein arriveerde. Lizzy en ikzelf waren gewapend met een pak papier, maar u kent mijn ervaring: er ontbreekt er altijd één. Dat bleek ook nu weer.

De Thaise dame achter het loket was vriendelijk en zakelijk. Waar was de verklaring dat Lizzy Nederlander is? Ik heb haar als vader vóór de geboorte in 2010 erkend, maar had het papier niet gevonden in de lijst op de website van de ambassade. Weer terug naar Hua Hin om de verklaring op te halen? Gelukkig vond de dame in het kamertje achter het loket snel het origineel. Zo veel kinderen werden in Thailand in 2010 nu ook weer niet erkend vóór de geboorte. Tegen betaling van 4460 baht werd de aanvraag voor Lizzy afgehandeld.

De dame keek vervolgens sceptisch naar mijn pasfoto. Mijn gezicht stond er een tikkeltje te scheef op… Ik zei tegen haar dat mijn gezicht nu eenmaal een beetje scheef op mijn romp zit. Ze accepteerde deze uitleg. Ik mocht na het afgeven van twee vingerafdrukken 4980 baht aftikken, plus 1150 baht voor de consulaire verklaring dat mijn paspoort echt mijn paspoort is. In feite een bizar papier, zij het hier en daar door Immigration in Thailand geëist. In Hua Hin doen ze niet aan die onzin, maar het risico dat Immigration daar vroeg op laat toch naar vraagt, is te groot.

Gewapend met twee aanvraagnummers moeten Lizzy en ik nu vier weken wachten totdat beide documenten in de bus vallen. In de tussentijd kunnen we de paspoorten op internet volgen. Om mezelf een rit naar Bangkok te besparen heb ik mijn paspoort (uitgezonderd visa en extention of stay) ongeldig laten maken. Dat was wellicht ondoordacht. Nu maar hopen dat ik in de tussentijd niet naar het buitenland hoef…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Een nieuw paspoort, daar moet je voor naar Bangkok”

 1. Ger zegt op

  Citaat : “Waar was de verklaring dat Lizzy Nederlander is”. En volgens Hans staat het niet op de lijst van de ambassade.”
  Twee vreemde feiten die om opheldering vragen lijkt mij.
  Zelf heb ik na de geboorte van mijn dochter via een procedure bij de Thaise rechtbank , want ik ben niet getrouwd, de erkenning als Nederlandse vader verkregen en daarbij de Nederlandse nationaliteit voor mijn nu 3-jarige dochter geregeld.
  Feit is dat iemand kan aantonen te beschikken over de Nederlandse nationaliteit, immers in bezit van een Nederlands paspoort waarin staat dat de houder de Nederlandse nationalitieit heeft. Volgens mij vraagt de ambassde onterecht om de oude verklaring van erkenning. Bij een aanvraag voor het Nederlanderschap heb je alles al ingeleverd en aangetoond dat er recht is op het Nederlanderschap.

  • Harry zegt op

   Hallo Ger,

   Ik las jouw reactie. Ik heb enkele persoonlijke vragen omdat ik in een gelijksoortige situatie als jou verkeer. Kun je svp even een mailtje sturen naar balli@worldonline.nl dan kan ik mijn situatie toelichten. Het is nogal dringend. Bedankt Harry

   • Nils zegt op

    Voor iedere ouder die met verwarring geconfronteerd wordt met de Bangkokiaanse ambassade: het is altijd goed om ook met het zeer professionele Regional Support Office in Maleisie te mailen om zaken dubbel te checken. RSO-AZI-CA@minbuza.nl
    Nederlandse taal is geen probleem…..

    Zij weten van de hoed en de rand.

    PS: een goede kennis kon zijn in Bangkok aangevraagde paspoort na een berichtje over en weer met het RSO in Kuala Lumpur afhalen tijdens een zakenreis. Bangkok zei dat dat niet kon, maar wel heel snel af te halen daar. Geen gedoe met post.

 2. Nils zegt op

  De ambassade wil zien hoe het kind Nederlanderschap heeft verkregen. Optie, erkenning, etc, Het paspoort zelf geeft dat niet aan. En verwacht van de Nederlandse overheid nu geen uitgekiende IT databases waarin dit soort zaken meteen oproepbaar zijn. Zoals ook Gezag en dergelijke.
  Bij de Gratie Gods mag je je door het sterk verouderde systeem wringen en dan 4 weken wachten. Ik heb mijn paspoort en dat van mijn half Thaise zoontje vernieuwd in Nederland zelf, in combinatie met een vakantie. Dan hoef ik niet als een halve gare behandeld te worden achter een vuistdik raam met speakers en……….de paspoorten op een maandag aangevraagd en de dag erop (dinsdagochtend!) afgehaald. Perfect geholpen en geen gedoe. 188 voor een zakenpaspoort (10 jaar geldig) + paspoort kind (5 jaar).

  Diplomatieke pouch wordt elke week verstuurd naar Nederland vice versa maar nieuwe paspoorten komen met een stoomboot denk ik.

  • René Martin zegt op

   Ik kan iedereen aanraden , als je op vakantie bent, om je paspoort op Schiphol aan te vragen aangezien ze in het hoogseizoen 7 dagen per week en het laagseizoen 6 dagen per week open zijn. Vervolgens ook uitgebreide openingstijden en binnen enkele werkdagen kan je je paspoort ophalen.

   • René Martin zegt op

    Wél vooraf een afspraak maken.

  • Ger zegt op

   Als het Nederlanderschap al vast staat , deze is immers door de Nederlandse Staat bevestigd door uitgifte van een Nederlands paspoort, dan hoef je toch niet nog een keer elke 5 jaar de procedure van alle gegevens voor het minderjarig kind te laten zien , vind ik.
   Als ze dan konsekwent zijn zou je immers dit ook kunnen toepassen voor volwassenen , dit aantonen dat je Nederlander bent. Maar nee dit doen ze alleen voor minderjarigen.

  • dirk zegt op

   Nils, nieuwe paspoorten aangevraagd in Bangkok komen niet met een stoomboot maar met het vliegtuig vanuit Kualalumpur, aangezien ze in Maleisië worden aangemaakt.

   • Nils zegt op

    Maar dat is slechts 1.471 kilometer. Dat is bijzonder. In Venlo hebben ze ze binnen 24 uur na aanvraag klaarliggen. En dat gaat niet per vliegtuig.

 3. Hua zegt op

  De consulaire verklaring dat mijn paspoort met nummer X vervanger was voor nummer Y werd door immigration Hua Hin in 2014 van mij geëist. Helaas terug naar de ambassade dus.
  Aangezien het voor mij de eerste keer was dat ik mijn paspoort vernieuwde in het buitenland had ik bij voorbaat geïnformeerd bij immigration Hua Hin hoe te handelen om mijn visum over te zetten. Er werd verteld kom met het oude en nieuwe paspoort en wij zetten het voor jou om. Niet werd er gezegd dat ik de consulaire verklaring nodig had tot dat………
  Mogelijk heb ik een onbetrouwbaar uiterlijk. 😉

 4. Albert zegt op

  Ik ontving het nieuwe paspoort binnen 2 weken na bezoek aan de Ambassade.
  Wat echter niet werkt in de procedure, is een track en trace voor het EMS deel.

  De meegegeven code laat (na al een email te hebben ontvangen) niets meer zien dan een verwijzing naar die email.
  Voor het traject Ambassade naar afleveradres, het in Thailand kritische deel,
  ontvangt men niet het EMS registratie nummer.

 5. Renévan zegt op

  Onlangs ook mijn paspoort vernieuwd, ik was er al op tijd en was al voor de tijd van de afspraak aan de beurt. Binnen tien minuten was alles geregeld. In de tien minuten dat ik er was genoeg gezeur van de aanwezige Nederlanders moeten aanhoren. Er was zelfs een echtpaar op de ambassade die een deel boekje wilden. Die vonden het maar raar dat ze niet wisten waar het over ging.
  Nu had ik ook gaten in mijn paspoort laten maken om niet terug te hoeven gaan naar Bangkok, paspoort heb ik trouwens ruim binnen de vier weken ontvangen. Dit gaf echter bij het terugvliegen naar Samui bij het inchecken enig oponthoud. De dame achter de balie had nog nooit een paspoort met gaten gezien, er kwamen wat andere medewerkers bij en het was in orde.
  Na de ontvangst ook bij twee banken langs geweest om daar het nieuwe paspoort nummer door te geven. Dit moet bij de branche waar je de rekening hebt geopend, voor deze simpele actie heb ik aardig wat formulieren moeten ondertekenen.
  Op mijn rijbewijzen staat ook nog het oude paspoort nummer, dat zal ik dus ook wel moeten wijzigen.

  • Renévan zegt op

   Deel boekje moet zijn geel boekje (huis registratie).

  • Nils zegt op

   Ja, paspoort vernieuwen voor een volwassene is niet zo’n sinecure. Het is met minderjarigen wat bij veel ouders het bloed onder de nagels haalt. Een vriend van me moest per se de Thaise erkenningsakte laten vertalen en opnieuw legaliseren. Na wat geruzie over en weer bleek de ambassade het toch, zoals altijd al aangegeven door de vriend, het bewuste stuk in het dossier / archief te hebben. Het vertalen en legaliseren kon nog net afgezegd worden (16 pagina’s!). Toen werd hem nog om de huwelijksakte gevraagd maar is nooit getrouwd. Een dossier lezen schijnt ook een opgave te zijn.

   Waarom is het allemaal zo moeilijk geworden (elke aanvraag wordt door Den Haag getoetst) en weet zelfs de ambassade soms niet meer hoe het wel moet? Omdat er door fraudeurs veelvuldig misbruik is gemaakt en b.v. onterecht kinderbijslag enzovoorts is geclaimd. Dat zijn dan niet de authentieke Nederlandse ouders maar de mensen waar Nederland de deur wagenwijd open voor zet. Rifgebergte en zo……

 6. GuusW zegt op

  Beste Hans, een vorige keer meldde je dat je onlangs met Lizzy in Nederland was. Waarom heb je het toen niet direct op Schiphol geregeld? Dit doet overigens niets af aan de lezenswaardigheid van je relaas. Groet, Guus

  • Hans Bos zegt op

   Beste Guus, als hadden komt, is hebben te laat. Ik kwam laat aan met EVA. Dan wil je met een dochter van zes zo snel mogelijk de huurauto oppikken en naar je verblijfadres. Volgende keer hopelijk beter.

 7. NIcky zegt op

  De Belgen onder ons kunnen dit per post regelen. 1 keer per jaar komt de consulaire bus naar een heleboel plekken om daar je vingerafdrukken en zo te nemen. Als dit eenmaal geregeld is kan de rest gewoon per post


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website