De natte moesson is begonnen

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
26 mei 2010

Regen-in-Bangkok

door Hans Bos

In Bangkok en omstreken is de natte moesson weer begonnen: vier zware hoosbuien in evenzovele dagen. Dus: paraplu mee en eigenlijk ook de kaplaarzen. Want regen in Thailand betekent straten die blank staan en overal diepe plassen.

Vorig jaar was de overlast uitzonderlijk. De straten in mijn ‘moo baan’ stonden meer dan tien dagen zó onder water dat het onmogelijk was om met drogen voeten bij de auto te komen. Komisch was dat op straat vissen zwommen die zich normaliter in de afvoerpijpen ophouden.  De khlongs in en rond Bangkok waren tot de rand gevuld, dus het water kon niet weg. Geluk bij een ongeluk is dat de temperatuur iets afkoelt tijdens en vlak na de buien. Uit de plas buiten mijn ‘village’ springen dan de vissen de straat op. De omwonenden vangen ze en leggen ze te drogen als de zon weer schijnt. Nadeel is dat het water de (gif)slangen uit hun holen drijft. Het is dus meer oppassen geblazen voor cobra’s, pythons en ander wriemelend gespuis, zelfs in de binnenstad van Bangkok.

Mijn twee kippen, een haan en een hen, zitten na 18.40 standaard op een zwiepende tak  in een boom. Ze laten de kletterende regen gelaten over zich heen komen (neem ik aan). De beide konijnen schuilen in hun hok, terwijl het water eromheen stijgt. Kunnen konijnen zwemmen?

Nu de chaos in Bangkok is opgelost, kunnen we weer naar de markt. Zeker voor groenten is deze veel goedkoper dan de supermarkt, terwijl de spullen verser zijn. De onlusten hebben echter tot gevolg dat ook de prijzen op de markt stevig zijn gestegen, soms tot het dubbele. Kochten we twee weken terug nog drie grote bossen Phad Bung voor 10 baht, we krijgen voor die prijs nog maar drie petieterige bosjes. Het transport  ‘s nachts is een probleem, verklaart de verkoopster. Op de markt is je baht….etc. Dat mag overigens de pret niet drukken, want uiteindelijk keren we huiswaarts met de achterbak vol met fruit, groenten, vlees en wat bloemen voor het geesteshuisje.

Ik ga graag naar de markt, in ons geval Ramkhamhaeng 2. Je kijkt er je ogen uit, afhankelijk van het seizoen. Nu liggen er bergen durian en hopen mangosteen, rambutan, lychees en longan. Door de grote aanvoer is de prijs sterk gedaald. Vis is op de markt eveneens in overvloed, al heb ik medelijden met die naar water happende karpers, baarzen en meerval. Op verzoek worden de dieren ter plekke van kop en ingewanden ontdaan, maar je mag ze ook levend meenemen. Van dierenleed heeft een Thai nog nooit gehoord.

Een afschuwelijke lucht verspreiden de stalletjes met vers (en ongekoeld) vlees en ingewanden van kippen, varkens en koeien. De Thai zijn gek op ingewanden; geef mijn portie maar (letterlijk) aan Fikkie. De meeste Thaise gerechten verorber ik met smaak. Er zijn uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de in- en weer uitgegraven eieren, zeekomkommer, gefermenteerde bamboe en andere meurende zaken op het bord. Kikkers eet ik wel, zij het met de tegenzin, omdat ik ze op de markt heb gezien met opengesneden buiken. Dat is tegen het wegspringen. Laat de Partij voor de Dieren het niet horen….Omdat deze markt dicht bij de gelijknamige universiteit ligt, vinden we er ook veel restaurantjes. Voor een prik kun je hier lunchen, maar ook allerlei kruiden inkopen of spullen die Thai nu eenmaal door de maaltijd roeren. Het is vaak beter iets niet te weten…

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website