Met sokken aan naar bed in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
15 januari 2021

Het is koud in Thailand op dit moment. Hier in Pattaya daalt ‘s nachts de temperatuur tot onder de 20 graden en ik lees, dat het in het noorden van Thailand soms akelig dicht bij het vriespunt komt.

Nog niet zo erg als in Finland, waar vandaan een biljartvriend mij berichtte, dat het min 23 graden was. “Een beetje fris deze morgen”, zei hij. Hij zit te popelen om weer naar Thailand te komen zodra de kans zich voordoet.

Overdag valt het wel mee met zo’n 25 graden en ik loop dan zoals gewoonlijk in een korte broek en zonder sokken rond het huis te banjeren of boodschappen te doen in de buurt. Binnenshuis blijft het koel, maar nu na enkele dagen van relatief zeer lage temperaturen, voelen de plavuizen binnen en de tegels buiten steeds kouder aan. Dat begon mij tegen te staan en ik besloot sokken aan te trekken en dat bevalt goed.

Het schijnt vroeger heel normaal geweest te zijn om ook met sokken aan te gaan slapen. Daar bestonden speciale slaapsokken voor en kinderen konden toen de waarschuwing krijgen, dat ze met blote voeten naar bed moesten als ze ondeugend waren geweest. Ik hou die sokken nu ook ’s nachts aan onder de twee dunne dekbedden om ze warm te houden.

Ik ging eens op zoek naar die uitdrukking “met blote voeten naar bed” en kwam erachter, dat slapen met sokken aan gezond is. Het staat niet echt sexy, maar het stimuleert de tragere bloedsomloop in het lichaam en het is zelfs zo, dat je er sneller door in slaap komt. Kijk voor een goede uitleg maar eens op deze link: www.bedrock.nl/

Voor mij is het ook een mooi excuus voor een handeling, die ik zelf altijd een beetje kinderachtig vond.

8 reacties op “Met sokken aan naar bed in Thailand”

 1. Leen zegt op

  Hier plate land Udon Thani, al tot 8 graden geweest in de nacht

 2. Cornelis zegt op

  Hier in Chiang Rai hebben we een ook een paar koele dagen achter de rug. Dinsdag werd het overdag in de stad niet warmer dan 11 – 12 graden, met een snijdend koude wind uit het noordoosten. Hoger op in de heuveks zal het ‘s nachts niet ver van het vriespunt af zijn geweest. Woensdag werd het iets beter, met een graad of 16 in de middag. En inderdaad, Gringo, ook ik heb binnenshuis vanwege de ‘koude’ vloer sokken aangetrokken, alhoewel ik het te ver vond gaan om ze ‘s nachts aan te houden……

 3. Gringo zegt op

  En……? Met sokken aan naar bed?

  • Cornelis zegt op

   Herinner me uit mijn marinetijd een overnachting op een werkelijk ijskoude slaapzaal – het vroor binnen – op het Marinevliegkamp Valkenburg. Alle 40 man hield de sokken aan in bed!

 4. ruud zegt op

  Toen ik nog een kind was sliep ik ’s winters ook altijd met sokken – en kleren – aan, met een warme kruik. Die had ook sokken aan, anders verbrandde je je voeten.
  Aangezien er meestal geen geld was om kolen te kopen, vroor het in huis bijna net zo hard als buiten.

  • Fernand Van Tricht zegt op

   In de winter jaren ’50 sliepen we bij familie op de zolder..met 3 in een bed..en het vroor ook daar..maar we hadden geen kou..dus zorg goed voor jezelf..met of zonder sokken..

 5. Christiaan zegt op

  Ik woon tussen Cha-Am en Hua Hin. En ik had ook in de afgelopen week sokken aan in bed. Aan de computer zat is in de ochtend en avond met een trui aan. Als je lang in Thailand woont, dan wordt je een echte koukleum. Dat hoor ik van mensen, die jarenlang in Indonesië hebben gewoond.

 6. Lung addie zegt op

  Ja ook hier, een 500km ten zuiden van Bangkok, is het al een paar dagen ‘frisjes’ geweest in de ochtend. Amper 18C…. na jaren hier te wonen voelt dat idd koud aan, doch met sokken naar bed is niet nodig, een dekentje volstaat reeds. Sokken enkel aan om op de terrastegels te lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website