Lezersinzending: Wonen of op vakantie zijn in Thailand…?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
21 februari 2019

Dit is niet het resultaat van een onderzoek, maar de persoonlijke ervaring van een Farang die in Thailand op vakantie is geweest, maar er ook heeft gewoond.

Ongeveer tien jaar geleden arriveerde Lung Laddy in Thung Wua Laen voor een vakantie van zes weken. Hij genoot zozeer van Thailand dat hij elk jaar twee, drie, vier en twee keer zes maanden terugkeerde. In 2012 huurde hij een bungalow op jaarcontract. In 2013 huis in Nederland en auto verkocht om in Thailand te gaan wonen.

In 2014 begon Lung Laddy een nieuw leven in Thailand. Wonen was goed, maar in 2018 besloot hij terug te keren naar Nederland om daar weer te gaan wonen.

De voordelen van een vakantie in Thailand

Lung Laddy vond Thailand een echt vakantieland. Het weer in januari, februari en maart is normaal gezien de beste tijd voor een vakantie. Voor een korte vakantie geen problemen met immigratie. Eens was een toeristenvisum gratis, nu moet men € 30, – betalen.

Het internationaal rijbewijs en een Nederlands rijbewijs is aanvaardbaar. Lekker fietsen in de Chumphon provincie. Tal van interessante plaatsen om te bezoeken.

De nadelen

Een 1-jarig meervoudig niet-immigratie visum, de houder moet Thailand om de 90 dagen verlaten en opnieuw binnenkomen via land, zee of lucht. Farang eten en drinken is duur.

De voordelen van wonen in Thailand

De levensstandaard is laag, waardoor de kosten van levensonderhoud ook laag zijn. Veel exotisch fruit om te eten. Tal van interessante plaatsen om te bezoeken. Steden zoals Kanchanaburi en Ayutthaya, etc. Veel Thaise mensen als vrienden.

De nadelen

Het verkrijgen van een ‘O’-visum voor gepensioneerd is moeilijker. Sommige onderdanen verblijven er zonder ziektekostenverzekering. Het weer was eens zes maanden droog, zes maanden nat. De laatste paar jaar heeft Lung Laddy, vijf of zeven dagen en nachten, hevige regen ervaren en was hij een gevangene in zijn eigen huis. In Lung Laddy’s situatie is er niet veel dat je hersenen stimuleert.

Klinkt dit bekend in de oren voor iemand?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersinzending: Wonen of op vakantie zijn in Thailand…?”

 1. Henk zegt op

  Absoluut niet

 2. De Inquisiteur zegt op

  Dat niets jou hersenen stimuleerd is niet de fout van Thailand.
  Dat is je eigen fout.

 3. ser kokke zegt op

  Neen!

 4. robert vereecke zegt op

  De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, geef mij maar liever Thailand.

 5. sjors zegt op

  Lung Laddy,

  Ik weet dat er legio Farangs leven zoals u omschrijft . De weersomstandigheden kan niemand veranderen maar ik mis in uw verhaal het item Politiek . Wij accepteren de door u opgenoemde nadelen , maar er staat 24 uur per dag een ingepakte koffer klaar .Zo dat wij direct kunnen vertrekken mits de woonsituatie voor
  farangs om politieke redenen niet meer mogelijk is. Wij hebben uiteraard om deze redenen een direct op-zegbare huurovereenkomst.

  • fred zegt op

   Dat is wel heel drastisch. Ik heb sterk mijn twijfels dat Thailand in een burgeroorlog zou verzeilen. Maak je geen zorgen. Het lands is economisch al zo verstrengeld in internationale geldstromen dat hier niet veel meer zal veranderen. Trouwens mensen hebben het hier al veel te goed om nog zin te hebben om moeilijk te gaan doen.

  • lung addie zegt op

   Dat is nu werkelijk een reactie op de rand van paranoia af. In de jaren dat ik hier woon heb ik allerlei politieke situaties meegemaakt: het beleid van Taksin, het beleid van zijn zus, de rellen in Bankok, de militairen… maar hier nooit ook maar enige hinder van ondervonden of het gevoel gehad: nu gaan wij als Farangs moeten we opkrassen !!! In de tweede plaats kunnen wij, als Farangs, de politieke situatie wel opvolgen maar er ons niet mee bemoeien. We hebben tenslotte geen enkele invloed hierop uit te oefenen noch enige inspraak.
   Ik zou, met de huidige toestand in Europa, zie Frankrijk met hun ‘Gele Hesjes’ wat steeds meer en meer uitbreiding neemt en zich begint te richten tegen bepaalde bevolkingsgroepen, mijn koffers klaarzetten om weg te kunnen dan in Thailand. Ik heb het gevoel dat ze daar korter tegen een burgeroorlog staan dan in Thailand. Ik hoop dat ik, wat het Europa betreft, verkeerd voor heb.

 6. Frans Pattaya zegt op

  Veel van wat je beschrijft komt me bekend voor.
  Echter: “zes maanden nat” herken ik niet.
  In Nongprue kom ik daar lang niet aan. Ook in het regenseizoen is het maar zelden de hele dag nat. Dan wel regelmatig (hevige) buien.
  Maar bekend is dat er in het zuiden van Thailand aanzienlijk meer regen valt.

 7. piet d v zegt op

  Als zo leest , verkiest je Nederland boven dat van Thailand .

  Ik Lees je bijdrage zo , maar kan mis hebben ?,

  Dat je Thailand te duur vind .
  en geen geld meer heb om langer te blijven.
  En het niets met weer te maken heeft,
  dat keer vijf dagen regen aan stuk , zo wat, is weer in Nederland beter ?
  of 30 euro voor visum of een dag in de drie maanden je even melden.

  Je kan ook eerlijk schrijven ,
  als genoeg geld had zou ik zijn gebleven,
  maar helaas ik moet wel terug naar Nederland.

 8. Lung addie zegt op

  Nogmaals ter verduidelijking: ik ben ‘Lung addie” en niet ‘Lung Laddy’. Ik woon in de streek waar Lung Laddie het steeds over heeft en ken Thung Wualean heel goed want dat is amper 15km van mijn eigen woonst. Ik vind de argumenten die Lung addie aanhaalt als nadelen heel kort door de bocht:
  -een meervoudig Non O visum: je moet om de 90 dagen Thailand verlaten
  -een toeristenvisum kost 30 EU
  -een O visum als gepensioneerde is moeilijk
  -het weer is zelfs een probleem
  -het farang eten is duur

  Gelukkig noemt Lung Laddy ook enkele voordelen doch deze slaan niet allen op echte lang verblijvers. Eens je in je eigen streek uitgekeken bent is er idd niet veel meer nieuws te zien. Doch dat is dan wel het verschil tussen een rondtrekkende toerist en een vaste bewoner. Volgens mijn bescheiden mening heeft Lung Laddy geen afscheid kunnen nemen van het leven als toerist en het leven als vaste bewoner.
  Ik heb Lung Laddy gekend maar hij mij niet. Ik kom in deze streek 20jaar (Chumphon-Saphli-Pathiu} en woon hier trouwens reeds langer dan wanneer Lung laddy hier voor het eerst neerstreek. Elke nieuwkomer herkende Lung addie, doch de nieuwkomers herkennen niet steeds Lung addie. Toen ik de foto zag herkende Lung addie hem onmiddellijk want er zijn geen vergissingen mogelijk met deze foto.
  Ik vrees dat Lung Laddy, ondanks het feit dat hij meerdere malen en zelfs voor langere tijd in Thailand kwam en woonde niet de juiste keuze gemaakt heeft van wat hij in zijn verdere leven wou.
  Dat Lung Laddy na 5 of 6 dagen regen niets had wat zijn hersenen kon stimuleren dat was totaal aan zichzelf te danken. Lung addie verlaat vaak een ganse week zijn woning niet doch heeft genoeg bezigheden om zijn dag, als gepensioneerde, op een heel aangename en zelfs nuttige manier door te brengen. Dat is afhankelijk van de persoon zelf en niet van het land waar hij woont. Wat doet Lung Laddy dan in Nederland als het eens een ganse week regent? Ook dat is niet iets wat niet nooit, maar vaak gebeurd.

 9. Jan R zegt op

  Lung Laddy

  Thailand is leuk als vacantiebestemming maar ik zou voor geen goud daar willen blijven wonen. Ik heb het ook een paar maanden uitgehouden maar kwam niet tot mijn recht.

  Ook al gaan we (als het aan onze regering ligt) richting derdewereldland.. we hebben het hier in Nl nog steeds een stuk beter en komen ook beter tot ons recht.

 10. Ton zegt op

  Lung Addy noemt ook duidelijk positieve voorbeelden. Men kan de ogen niet sluiten voor enkele nadelen.
  – er zijn landen waar de farang minder te maken heeft met tijdverslindend en geldrovend “red tape” zoals
  visaruns. En waarom re-entry visums kopen als je al betaald hebt voor een retirementvisum van een jaar.
  – als je ergens langere tijd in de bush verblijft, dan is er niet altijd wat te beleven, verveling dreigt.
  – langdurige regenval nodigt niet bepaald uit tot uitjes of werk in de tuin.
  – nieuwe visumvereisten voor een retirementvisum: 400.000 het hele jaar op een Thaise bank houden.
  – sterke THB. vroeger ca. 50 THB en nu 35 THB voor 1 EUR
  – met daarnaast behoorlijke inflatie: zie de lokale markt, 7/11, Big C en Tesco Lotus.
  – meerdere factoren beïnvloeden de koopkracht negatief, zeker voor gepensioneerden
  met al jarenlang niet-geïndexeerd (wel gekort) pensioen.
  Daarnaast wat zaken als: politieke instabiliteit, corruptie, vervuiling, korte lontjes, verkeersonveiligheid.
  Onder de streep behoorlijk wat farangs, die de laatste tijd de situatie evalueren.
  Maar zoals gezegd: de balans bestaat uit voor- en nadelen. Aan een ieder de keuze.

  • lung addie zegt op

   @ Ton,
   beste,
   let aub op de schrijfwijze als U namen citeert: ‘Lung Addy, waarmee U Lung Laddy’ bedoelt is niet ‘Lung addie’ en ik wil niet met dit artikel geasocieerd worden daar het niet door mij geschreven werd en ik er tevens ook niet mee akkoord kan gaan.

   • ton zegt op

    @ lung addie, mijn verontschuldigingen.
    Ik bedoelde te reageren op Lung Laddy en niet op u, lung addie.

   • Ton zegt op

    @ lung addie,
    beste lung addie en lezers,
    Mijn verontschuldigingen, de bedoeling was te reageren op het stuk van de schrijver Lung Laddy, echter abusievelijk de naam Lung Addy gebruikt, dat weer lijkt op lung addie.

 11. jm zegt op

  Ik zal blij zijn als ik de deur in Belgie sluit en in Thailand mijn laatste dagen slijt

  • Ruut zegt op

   Na 22 jaar wonende in Thailand weet ik wel beter. Ik zou de deur niet sluiten in Belgie maarja, je zal het wel ondervinden. Thailand is voor Thais.

   • ruud zegt op

    Ik woon nog geen 22 jaar in Thailand, maar toch al wel een flink aantal jaren.
    En ik ben hier daarvoor al vele jaren voor langere tijd op vakantie geweest.
    Ik voel me hier nog steeds welkom.
    Ook bij de overheidsinstanties wordt ik normaal gesproken netjes behandeld, op een aanvaring op een lokaal belastingkantoor na, bij iemand met Baht tekens in haar ogen.
    Maar dat was een uitzondering.
    Rotte appels vind je overal op de wereld.
    Op het hoofdkantoor van de belastingdienst is vervolgens alles keurig opgelost.

    Proberen de Thaise taal te leren spreken helpt een stuk en bovendien verblijft u in Thailand, waar de mensen nu eenmaal Thais spreken.
    Een ambtenaar die zich gedwongen voelt zijn – door het slechte onderwijs – gebrekkige kennis van de Engelse taal te tonen, zal zich per definitie ongemakkelijk voelen, en zich geroepen voelen, om bij misverstanden de schuld bij de buitenlander te leggen. (niets menselijks is een Thai vreemd)

 12. John Chiang rai zegt op

  Toch een beetje zonderbaar verhaal,als je bedenkt dat hij voor deze tijd reeds verschillende malen in Thailand verbracht heeft.
  Als je in die tijd dan alleen maar voordelen ziet,en denkt dat de nadelen in geen verder gewicht vallen,dan ben je duidelijk slecht voorbereid van je thuisland vertrokken.
  Als je dan meteen je huis en je auto in het thuisland ook nog verkoopt,dan zegt dit genoeg uit hoe sommigen hun verstand op de rij hebben.

 13. Erwin Fleur zegt op

  Beste blogger,

  Ik zie wat anders dan andere lezen maar ik kan mij vergissen.
  Deze beste man genaamt ‘Lung Laddy’ heeft denk ik een
  vrij donkere perioden mee gemaakt, en dan denk ik aan een
  thaise relatie die ergens tussen de buien door op de rotsen is gelopen.

  Als ik mij dit zou overkomen zou ik mischien ook terug gaan naar mijn
  roots en bij zinnen komen.
  Jammer Thailand is een mooi land en ik ben er dan ook van overtuigt dat
  Lung Laddy weer terug zal keren naar Thailand. Heb ik dit niet bij het goede eind?

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 14. Sjaak S zegt op

  Een verhaal van iemand die de schuld niet bij zichzelf, maar bij anderen zoekt. Ik kan overal op de wereld wonen (nou ja, misschien niet overal), en ik kan me daar lekker voelen. Waarom? Omdat ik het me zelf lekker maak en niet afhankelijk ben van mijn buren, buurt of kennissen. Natuurlijk helpt het wel als je een paar sympathieke mensen kent.
  Regen in Thailand kan heftig zijn, maar zelfs in de regentijd zijn bijna iedere dag uren waarop de zon schijnt en het is vrijwel altijd warm. Niet zoals in Nederland, waar het dagenlang druilerig weer is, guur en koud en waar je een paar maanden per jaar niet zonder verwarming uit kunt komen.l
  En wat is er nou zo erg aan dat visum? Goed, ik woon in de buurt van Hua Hin, het nieuwe immigratiekantoor is nu ook al meer naar mijn richting verhuisd, dus ik heb er geen moeite mee me iedere drie maanden te melden en ga zelfs voor de verlenging van mijn visum een dagje naar Bangkok om mijn inkomstenbevestiging te halen (niet de brief, want ik krijg geen geld uit NL).
  Voor hem is het glas waarschijnlijk altijd half leeg. Voor mij is het meestal half vol. Ik denk dat je overal terecht kunt, wanneer je er het beste van maakt en niet meteen alles wat minder leuk is, als negatief ervaart.
  In ieder geval heeft hij er goed aan gedaan te vertrekken. Weer een zeurpiet minder in Thailand.

 15. leon V. zegt op

  Na 25jaar permanent wonen in Thailand, stel ik ook wel vast dat er veel voordelen ten op zichtte van leven in Belgie, zijn veranderd, wat het spijtige is, dat België nog altijd geen akkoorden heeft op het gebied van de sociale zekerheid en dat is voor vele Belgische pensionados zeer pijnlijk, maar, al bij al, het is nog altijd beter leven dan in ons thuisland.

 16. Jasper zegt op

  Ik kan mij wel terug herkennen in het verhaal. Ik woon al 11 jaar 6 maanden op, 6 maanden af in Thailand en Nederland, en ik ben blij dat mijn gezin en ik volgende maand voorgoed naar Nederland gaan.
  Visa waren de laatste jaren een steeds groter wordend probleem: waar ik voorheen gewoon een non-imm.O multiple kreeg als 50 plusser, kan dat nu alleen nog na pensionering. Voor 6 maanden per jaar wil ik ook geen grote som geld in Thailand op de bank zetten, dus kunst en vliegwerk met extensies en nog een keer een border run, met alle bijbehorende ergenis die ik als semi-invalide daarbij heb.
  Ook ben ik mij steeds meer zorgen gaan maken over de slechte kwaliteit van het eten, bioproduktie, bestrijdingsmiddelen, preventieve antibiotica bij dieren en vissen.
  Ook zijn alle westerse produkten erg duur, en ik lust graag een glaasje wijn, een stukje kaas, olijven etc.

  Ook heb ik toenemende moeite met het steeds benauwder wordende weer, ook mijn thaise vrouw klaagt daarover. Om over de politieke situatie maar te zwijgen.
  Belangrijkste punt bij ons is echter dat wij een opgroeiende zoon hebben die wij graag een goede schooltoekomst en mogelijkheden gunnen. Dat is in Nederland ruim voorhanden, en hier in Thailand onbetaalbaar voor iemand met een normaal Nederlands inkomen.

  Wat ik zal missen zijn onze Thaise vrienden, hele lieve, vaak eenvoudige mensen, en het soort plezier in het leven dat wij in Nederland niet (meer?) hebben.

 17. Lung Laddy zegt op

  Ik had gehoopt op een intellegente discussie over de voors en tegens van wonen / vakantie vieren in Thailand, niet een aanslag op mij als een persoon.

  Er zijn een paar mensen die ik ken die een geweldig leven hebben in Thailand. De meesten van hen zeggen dat ze nooit in een saai vissersdorpje als Twung Wua Laen zouden wonen. Er is niets anders te doen dan eten en drinken.
  Lung addie heeft het zoals gewoonlijk fout gedaan. De man, op de foto die hij herkent als Lung Laddy, werd door de redactie in het artikel geplaatst. Lung Laddy heeft het foto voor de eerste keer gezien.

  Lung Laddy heeft zijn hele verhaal niet verteld. Alleen wat relevant was voor het artikel.
  Als extra informatie. Lung Laddy SCUBA duikt, wandelt dagelijks over het strand, pakt gebroken glas op (diploma van de majoor) fietst het gebied, twee / drie keer per week, tot zeventig kilometer. Niet slecht voor tachtig jaar.

  • De Inquisiteur zegt op

   Uw schrijven was dus gewoon eventjes nijdig natrappen naar Thailand … .

  • Lung addie zegt op

   Moderator: Niet op de man spelen svp.

 18. rene23 zegt op

  Sinds 1980 ben ik zo’n 20 keer een paar maanden op vakantie geweest in Thailand, maar ik zou er nooit willen wonen.
  Lieve mensen, goed weer, lekker eten, mooie natuur, alles positief.
  Maar ook, corruptie, burocratie, smog, levensgevaarlijk verkeer,slechte/dure medische voorzieningen, gebruik van veel landbouwgif en het wordt voor ons steeds duurder.
  Dus ik blijf lekker wonen in NL kijk elk jaar waar ik heen ga op vakantie,de wereld heeft veel meer te bieden dan Thailand alleen.

 19. Lung Laddy zegt op

  Ten behoeve van Erwin Fleur.
  Lung Laddy heeft nooit en zal nooit een relatie met een Thai hebben.
  Om de beste reden die je kunt bedenken. Een Farang-vrouw.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website