Lezersinzending: Morgen is rustig, maar vandaag….

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
18 februari 2019

Als ik weer voet op Thaise bodem zet en weer lekker voor het huis geniet van de rust, hoor ik normaal enkel de vogels. Nu hoor ik ook de machine van mijn buurman een paar honderd meter verder, die rijst aan het bewerken is.

Als ik kijk naar deze wonderbaarlijke machine, krijg het gevoel of de tijd heeft stilgestaan. Aangedreven door een achttal hevig slingerende banden die de verschillende onderdelen in beweging zetten, waarbij ik mij verwonder dat het allemaal nog op zijn plaats blijft zitten.

De oude man die alles bediend maakt zich geen zorgen, zal ook wel komen doordat zodra licht wordt en hij begint met werken ook gelijk zijn sterke drank begint in te nemen. Als ik de machine hoor ga altijd even kijken en help hem met de zakken rijst die klaar, om deze vervolgens voor hem op te stapelen. Praten met elkaar gaat gaat nauwelijks, deels door de herrie van de schutmachine en mijn Thais is ook heel beperkt. Maar ook zonder woorden kan ik zien dat hij het leuk vindt dat hij het beetje hulp krijgt. Toch maar eens aan mijn vrouw gevraagd, hoe oud hij was. volgens haar net zo oud als de machine waar hij mee werkt. Wel, dan zal hij wel tegen de honderd jaar lopen.

Vandaag komt er geluid van een andere kant. Een vrachtauto vol geladen met geluidsboxen en bovenop een groep muzikanten die geluid van 120 decibel over het dorp laten klinken. Voor en achter een optocht de jeugd van het dorp. Twee straten zijn afgesloten, podium gebouwd overal tafels en stoelen. En ik heb nog nooit zoveel mooie auto’s in dorp gezien als vandaag.

Het evenement is voor een politieagent uit Bangkok, om het karma van zijn moeder nog wat meer glans te geven, treedt hij toe als monnik. Nieuwsgierig geworden, zijn we na zes uur gaan kijken wat er allemaal op podium gebeurd. Naar Thai’s voorbeeld waren de tafels voor genodigden vlak voor podium gevuld met veel eten en nog meer drank. Veel gasten zijn collega politieagenten uit Bangkok met partner. Er waren zeker honderd mensen bij het feest en ik was de enige farang.

Toen langslopend bij de tafeltjes om wat foto’s te maken, werd ik uitgenodigd om aan een tafeltje te komen zitten. Een paar politie-collega’s van de aanstaande monnik konden gelukkig beetje Engels, maar ik voelde mij toch niet op mijn gemak. Dat veranderde na een uurtje, vooral na de nodige sterke drank. Voordat ik mij heel erg op mijn gemak zou gaan voelen, ben ik met het excuus dat ik naar toilet moest, maar weggegaan.

Toen mij maar wat teruggetrokken en samen met mijn vrouw, op veilige afstand van de geluidsboxen, even nagepraat. De opmerking van mij dat dat feest heel wat bahtjes heeft gekost en dat het waarschijnlijk betaalt is door Farang die rondrijden in Bangkok, geloofde ze niet. Volgens haar heeft hij alles uit eigen zak betaalt

Morgen is het weer rustig.

Groeten uit een stil Isaan, of toch niet?

Ingezonden door Piet

6 reacties op “Lezersinzending: Morgen is rustig, maar vandaag….”

 1. Jasper zegt op

  Hah!
  Ik ben hier ook ooit komen wonen voor mijn rust. Niet wetend dat de weg voor ons huis de avgelopen jaren gepromoveerd is tot DE verbindingsweg tussen 2 stadsdelen van een immer uitdijend provinciestadje….

  Ik wordt helemaal GAGA van de brommers, diesels en optochtwagens die de gehele dag met zo luid mogelijke uitlaten en speakerboxen aan ons huis voorbijtrekken alsov ze de laatste trein moeten halen.
  Ik heb ook nog een appartement in het centrum van Amsterdam, maar het is daar 10 x stiller dan hier in Trat….Ook van vrienden all over Thailand horen wij niet beter.

  Wij hebben dan ook besloten avscheid te nemen hier. Ons wacht een rustig boerderijtje onder Coimbra. Wordt je alleen op zondagochtend gestoord door in de verte wat kerkklokken…..

  • Theiweert zegt op

   Heerlijk toch voor dat je kan gaan verblijven waar je maar wilt.
   Je kan gewoon de drukte ontvluchten. Gelukkig hoeven de inwoners zich niet aan te passen aan die farang die zijn eigen land ontvlucht.

   • Peter zegt op

    Ik ken heel veel Thai die ook veel last van het lawaai
    en uitlaatgassen hebben.

 2. klaasje123 zegt op

  Wij hadden ook eens een feestje bij de buren. Op 40 m afstand de boxen op volle decibels. De lampen en de dakpannen rammelden en bij de eerste regen een lek dak. Moet je toch over hebben voor het sanook gevoel nietwaar?

 3. jozef zegt op

  Idiote herrie heeft niets te maken met cultuur .

 4. Wim van Beveren zegt op

  Feestjes voor : Iemand dood, iemand 7 dagen dood, iemand 100 dagen dood, nieuwe monnikken worden ingewijd , huis is afgebouwd en als er niets officieels te vieren is bedenken ze wel wat.
  Het maken van herrie is zowat het enige cultuur wat ze hier kennen.
  In het begin had ik respect voor thaise mensen maar dat neemt rap af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website