In het dorp waar ik verblijf, zie je voorzichtig dat het besef gekomen is, dat dit weleens een vervelende situatie kan worden de komende weken. En dat het best langer kan duren dan enkele weken voordat, om maar eens een voorbeeld te noemen, de toeristen weer naar Thailand terug zullen komen.

Zoals de meeste mensen in het dorp, hebben ze nog nooit van een spaarpot gehoord. Zo ook de zoon van mijn vrouw. Hij had een goed inkomen als timmerman, zo rond de 700 baht per dag. Maanden achtereen gewerkt bij inrichten van meerdere hotels, waar hij tijdens de bouw gratis verbleef. En nu zonder werk terug in zijn eigen huisje in het dorp. Hij heeft geen rooie baht in zijn portemonnee, volgens mij heeft hij niet eens een portemonnee.

Uit eigenbelang hebben we voor de eerste weken diversen klussen in en om het huis laten doen, met een beloning van 2.000 baht voor vier dagen werk. Ongeveer een week na de uitbetaling, komt hij bij mijn vrouw om 200 baht te lenen, zodat hij eten kan kopen.

Ik zie dit zo aan en zeg tegen mijn vrouw: “Morgen komt hij weer 200 baht lenen en de dag erop weer.”

Op mijn vraag: “waar is zijn spaargeld van maanden werk met een goed loon zonder veel onkosten?” Zegt mijn vrouw: “weet ik niet”. Ja, ik had ook eigenlijk geen antwoordt verwacht. Om toch maar een Nederlandse oplossing te bedenken voor deze Italiaanse toestanden. Heb ik aan mijn vrouw voorgesteld om haar zoon een lening van 5.000 baht te geven. Uit het huishoudgeld potje van mijn vrouw, voor deze maand. Terug te betalen als de bekende 5.000 baht financiële bijstand van de regering uit Bangkok, op zijn rekening is gestort.

Je moet hem dan niet ineens 5.000 baht geven, maar 200 baht per keer als hij vraagt om geld. Mijn vrouw was niet echt blij met het voorstel. Mijn vrouw had liever gezien dat ik de lening zou geven, maar daar pas ik voor. Het is een bodemloze put, waar je geld in verdwijnt.

Maar met de oplossing dat hij zijn pincode en bankpasje moest afgeven aan mijn vrouw, zag ze dit voorstel toch wel zitten. Dus voorlopig is het geldprobleem van haar zoon voor even opgelost.

Hoewel ik niet weet van andere huishoudens in het dorp, hoe zij er financieel voorstaan, is wat er met mijn vrouw ’s zoon gebeurt, zeker geen uitzondering. Gelukkig bij enkele huishoudens zijn de eerste 5000 baht bijstand al op de bank gestort. Dat is positief nieuws en geeft even lucht. Maar voor hoelang? Ik denk paar voor weken, ook al is het geld bedoelt voor de komende drie maanden.

Ander positief nieuws is dat er nog geen besmettingen met het coronavirus in het dorp zijn, volgens het dorpshoofd, die mijn vrouw vanmorgen vroeg heeft gesproken.

De groeten van Piet

17 reacties op “Lezersinzending: Corona tussen de rijstvelden (3)”

 1. GeertP zegt op

  Ik snap je helemaal Piet,natuurlijk was het beter geweest al hij een spaarpotje had gemaakt maar in landen waar het iets warmer is wordt er van dag tot dag geleefd.
  We zitten nu in een situatie waarin we elkaar moeten helpen,het heeft geen enkele zin om nu je Hollandse moraal op te leggen,denk ook aan de situatie van je vrouw.
  Hij is timmerman,laat hem een mooi tuinhuisje maken,neem van mij aan dat een tuinhuisje in de toekomst een kostbaar bezit is,een plekje waar je je kan terugtrekken .
  Zet de familiebanden niet op scherp voor een paar bathjes,er komt een tijd dat je zijn hulp nodig hebt en dan is het prettig als de banden goed zijn.

  Groet
  GeertP

 2. Dany zegt op

  Overal zelfde probleem denk ik .
  Ik gaf 10.000 aan mijn vriendin voor verjaardag en eten omdat ze nu geen werk geeft .
  Wat doet ze ….3000 aan ma 1500 aan pa 2000 aan schoonzus ….en nu is het al op bijna na 1 week .
  En geeft ze nog geen eten gekocht .
  Antwoord krijg ik dan , je zal wel later opnieuw helpen .
  Eindeloos stop nooit allen dezelfde .
  Kunnen niet rekenen en denken hoe lang covid 19 zal duren en weten dat de geldkraan niet open blijft bij ons ook .
  Of ben ik de enigste farang die dat tegenkomt

 3. chris zegt op

  Het is wel 5000 Baht per maand, voor de komende drie maanden, dus in totaal 15.000 Baht.
  Met mogelijke verlenging maar dat is nog niet besloten.

  • cornelis zegt op

   Beste Chris,

   Weet jij hoe lang het nog duurt voordat de Thaise mensen erachter komen of ze in aanmerking komen voor die 5000 Bath?

  • John K zegt op

   Beste Chris

   Er zitten zoveel haken en ogen aan de hele aanvraag dat veel Thais afhaken. Bovendien dreigde de regering met zware boetes en mogelijk gevangenisstraffen mocht iemand de boel belazeren. Ik snap dat best maar toch weer zo’n dooddoener. Bovendien moet je aangeven welk werk je voorheen verrichtte. Professioneel Spullen op internet verkopen ziet de Thaise regering (in tegenstelling tot Nederlandse ambassade) niet als een beroep. Mijn vriendin zag haar handel compleet in elkaar storten. Haar moeder die een kraampje op de street market runde heeft het nakijken. Dat is de realiteit. Bovendien moet je spaargeld opgeven. Dus eerst pot verteren en dan misschien een aalmoes van Prayuth krijgen.

 4. JAc zegt op

  Heb ik gelukkig geen problemen mee met al die geldkwesties in de familie, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik heel duidelijk ben en ook omdat iedereen zich kan redden in financieel opzicht. Vaak als ik ergens voor wil betalen word dat soms zelfs geweigerd.
  Mijn schoonfamilie komt uit Surat Thani province en die hoor ik nooit over geldzaken zeuren.
  Zijn overigens modaal, niet arm, niet rijk en weten ook wat sparen is.
  Lees overigens wel vaak op dit blog dat ze in de Isan het handje ophouden en dat er heel vaak geldproblemen zijn……….of lijkt dit maar zo???

  • Marc s zegt op

   Je hebt 100% gelijk
   Wijzelf zijn van Chumphon en mijn schoonouders hebben nog nooit 1 Bath gevraagd
   Zelf mijn vrouw haar broer niet
   Maar ik weet een ding die hebben allemaal een spaarboekje
   Dus ik denk gewoon mentaliteit van noord en zuid

  • rno zegt op

   En ja hoor daa2 is het opgestoken vingertje van de Nederlander weer.

   In Surat Thani provincie wonen 1.023.288 inwoners (gegevens 2012).
   In de Isan bestaande uit 20 provincies wonen er 22 .000.000. Het is het armste gedeelte van Thailand en dan vindt men het vreemd dat mensen niet (kunnen) sparen. Mijn schoonouders, familie, vrienden hier in de Isan hebben mij nooit om geld gevraagd, ben ik nu de uitzondering? Nee absoluut niet maar negatieve verhalen zijn voor velen interessanter dan positieve verhalen.

 5. Joop zegt op

  Het woord sparen komt niet voor in het woordenboek van de meeste Thai. Geld brandt in hun handen en moet direct worden uitgegeven. Laat die jongen maar mee-eten met jullie dagelijkse maaltijden en als je dat niet wil, dan heeft hij voor zijn eten aan 100 baht per dag ook genoeg.

 6. Wim zegt op

  Ik vind juist dat je het prima hebt opgelost met deze regeling…heeft mi. Niets met Hollandse moraal te maken wat ik las in 1 van de commentaren…want je hebt gelijk..het is een bodemloze put en als je maar geld blijft geven wordt er misbruik van gemaakt..Farang betaalt toch wel! En voor dat geld wordt geen eten gekocht…drank en gokken en rondjes rijden op de motorbike..en die rijden niet op water. Wat is er trouwens mis met (jullie) pot mee eten??
  Ja het zijn barre tijden…ik vind dat tuinhuisje timmeren wel een mooie suggestie…Betaal hem daar wat voor plus gratis kost en inwoning, net als in die hotels.

 7. Maarten zegt op

  Sparen dat kunnen ze niet jawel sommigen wel , ondanks dat ze snel het geld gebruiken valt mij vooral op dat ze dan ook dingen kopen en dan ik moet ook nog eten , heb zelf een thaise vrouw en sparen zit er meestal niet in omdat ze niet zoveel verdienen , en het geld wat belooft is ondanks dat ze er (recht) op heeft dat duurt nog even als er ongeveer 13 miljoen er recht op hebben , ondertussen help ik mijn vrouw want ik ben er tenslotte mee getrouwd en hopelijk duurt dit niet te lang want dit is absoluut niet goed voor iedereen die wil leven in deze soms harde wereld.

 8. Piet de Vries zegt op

  Om mijn vrouw en haar directe familie (ong 12 man) te helpen, heb ik een fonds opgericht waarin ik elke maand 200.000 baht stort. In ieder geval voor de komende tijd.
  Ik weet het: het is een hoop geld, maar ik kan het missen. Haar twee dochters zijn teruggekeerd uit Pattaya. Moet ik hun dan maar laten stikken? Het is wel familie!
  Datzelfde geldt voor de schoonouders, plus wat overige familieleden: geen werk meer te vinden.
  Dan ben ik maar de farang ATM. Als ik in die oogjes zoe hoeveel het voor die mensen betekent, dan heb ik het er wel voor over.

  • Mike zegt op

   Ja nobel, maar bedenk ook dat die 12 man zonder jou ook hadden overleefd. Als jij niet naar thailand was gekomen en je vrouw niet ontmoet had, waren de 12 beslist niet zonder eten en onderdak.
   Een Thaise familie is een bodemloze put, en wat er in mijn spaarpot zit is een heel ander bedrag dan dat ik vertel.

   Kijk uit voor nummer 1, niemand anders doet het.

  • thomasje zegt op

   Zodoende ben ik uit Thailand vertrokken. Ik kan nog niet het tiende deel daarvan opbrengen terwijl dit nu wel door ze wordt verwacht. Ze denken dat alle witte dezelfde goudmijn hebben.

  • Jan zegt op

   Beste Piet,
   Mijn oprechte waardering voor hetgeen jij doet voor jouw Thaise familie.
   Uiteraard kan en wil ik niet in ieders zijn of haar portemonnee kijken.
   Ik probeer op mijn manier ook financieel mijn schoonfamilie te ondersteunen en niet alleen in coronatijden.
   Thaise mensen vertellen veel aan elkaar door lopen graag te koop met hetgeen men als financiele ondersteuning krijgen van de falang.
   En daar gaat de schoen dus wringen. Indien men verneemt over een maandelijkse bijdrage van 200.000 Bath gaat de Thai er in het algemeen vanuit dat iedere Falang dit soort bedragen tot zijn beschikking heeft.
   En dat kost de Falang elke keer ontzettend veel moeite en overredingskracht om uit te moeten leggen dat niet iedereen over dit soort bedragen beschikt.
   Begrijp me niet verkeerd ik heb veel respect voor wat jij doet maar hopelijk realiseer jij je tegelijkertijd wat het voor de minder draagkrachtige Falang betekent in de praktijk….!!!
   Ik wens je tenslotte het allerbeste en veel goede gezondheid toe.
   Jan

 9. B.C zegt op

  Ik heb een paar keer geholpen met het resultaat dat ik aan geen ENE thai nog 1 baht leen!

 10. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie,

  Ik heb mijn vrouw hier al voor gewaarschuwd, het is niet dragelijk en het is makkelijk geld.
  Wij kijken en wachten, tot op heden kan ieder in onze familie zich staande houden.

  Nu en dat blijkt dat de Farang onmisbaar is in Thailand.
  Ik kom niet naar Thailand om ons geld maar af te dragen, je kunt nu eenmaal niet iedereen helpen.
  De regering heeft hier nog grote stappen te maken voor de minder bedeelde.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website