Leven in Thailand als single farang man

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand
Tags: ,
11 oktober 2014

Thailand heeft bij ons in België en Nederland de reputatie van: iedereen, zeker een farang, vindt er gemakkelijk een vrouw. Indien je wenst een jonge en mooie vrouw zelfs, keuze te over. Of je nu jong bent of oud (wat ouder heeft zelfs de voorkeur), of je mooi bent of niet, of je een handicap hebt of niet, is allemaal niet zo belangrijk.

De enige gestelde voorwaarden zijn een goed hart hebben en goed voor hen zorgen. Voor hen goed zorgen betekent dan ook wel zodanig goed voor de dame zorgen dat zij meteen ook voor haar kinderen uit een vorige Thaise relatie, voor haar familie, moeder, vader, zuster, broer kan zorgen.

Daar is totaal niets fout mee en ik heb daar geen enkele kritiek op. In hun situatie verkerend zou ik waarschijnlijk net hetzelfde doen. Dit alles geldt in de toeristische trekpleisters, maar daarbuiten, in het echte Thailand, op het platteland gelden andere regels; daar is het de Thaise cultuur die de wet uitmaakt.

Contacten maken is heel moeilijk

Zoals de trouwe lezer wel al zal weten, woon ik landelijk in het Zuiden van Thailand, een welvarende streek in Thailand. Hier als farang vrijgezel sociale contacten maken is heel moeilijk en dat is niet enkel te wijten aan de taalproblemen. Iedereen kent je en iedereen respecteert je, iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Dit niet omdat ze een dikke fooi van jou verwachten; neen, een fooi geven wordt hier meestal als onbeleefd, vernederend beschouwd.

Hier kan je enkel een aanvaardbare fooi geven als iemand werkelijk iets voor jou gedaan heeft en er geen geld voor vroeg, dan kan je als waardering en dank een kleine geldsom geven en de brave man/vrouw duizendmaal bedanken voor de bewezen dienst. De echte Thai heeft zijn fierheid.

Hier kennismaken met een dame betekent dat je haar als eventuele echtgenote benadert. Gewone vriendschapsrelaties met een dame, zoals wij kennen, zijn hier niet zo courant. Dat gaat dan ook niet zomaar, dan ga je gegarandeerd eerst de familie moeten passeren.

Een eerste kennismaking zal zelfs zelden met haar alleen plaatsvinden. Daar zal wel degelijk, al dan niet toevallig, een vriendin, zus of broer bij aanwezig zijn. Waarom? Geen vertrouwen in jou of geen vertrouwen in zichzelf ? Is zij bang op 50-jarige leeftijd haar maagdelijkheid of onschuld te verliezen (na reeds twee huwelijken en vier kinderen)?

Geen gezellig terrasje

Neen, het gaat om de reputatie en wat de mensen zouden zeggen of denken. Ik heb zo verschillende eerste kennismakingen met een sisser zien aflopen. De dame in kwestie vond er niet beter op dan, in tegenstelling wat wij zouden doen bij zo’n eerste kennismaking, een gezellig terrasje uitzoeken om rustig samen te kunnen praten.

Neen, ging met haar potentiële vriend naar de woning van haar BOSS. Resultaat, die sukkel heeft gans de namiddag met de BOSS kunnen praten, want die sprak zeer goed Engels, en de dame in kwestie, die zelf lerares Engels was, was te beschaamd om zelf twee woorden te zeggen.

Aangename kennismaking farang. Hier loopt het dus wel al eens fout vanwege onze Westerse open cultuur en de Thaise schijn reputatie cultuur. De brave man had een goede namiddag gehad maar niet met de persoon voor wie hij gekomen was.

Khun Lung Addie

De vorige bijdrage van khun Lung Addie ‘Als farang leven in de jungle’ stond op 2 oktober op Thailandblog.


Ingezonden mededeling

Uit het nieuwe boek van Thailandblog Charity: ‘Het koude seizoen ging over in het warme seizoen. Jan vond het wel warm, net als iedereen, Marie had er moeite mee.’ Maria Berg in het bizarre verhaal Jan en Marie uit Hua Hin. Nieuwsgierig? Bestel nu ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’, dan vergeet je het straks niet. Ook als E-book. Klik hier voor de bestelwijze. (Foto Loe van Nimwegen)


12 reacties op “Leven in Thailand als single farang man”

 1. Sjaak S zegt op

  Leuk verhaal. Het komt me ook zeer bekend voor. Niet uit eigen ervaring. Maar ik kijk veel Aziatische films en daar zie je dit ook gebeuren. Eigenlijk wordt er zelfs in sommige families min of meer onderhandeld. Als je een vrouw leuk vindt, maakt het niet veel uit hoe zij is. Je vraagt er niet eens naar. Je moet de ouders aantonen dat jij voor haar en haar familie kunt zorgen en dan is het aan haar ouders om ja of nee te zeggen. Ze mag achteraf bij haar ouders protesteren, maar veel baat heeft dat niet. Zo in de speelfilms… de werkelijkheid hinkt er achteraan.
  Vanuit westers oogpunt een vreemde ervaring… daar zal een westerling naar alle waarschijnlijkheid ook nooit echt goed op reageren…
  Als je bedenkt dat in veel Aziatische culturen (zo is het ook met een Indiase vriend van mij gebeurd) de kinderen uitgehuwelijkt worden, is het niet verwonderlijk dat het niet eens gevraagd wordt wat voor een karakter de vrouw heeft. Die vriend van mij, was een werk collega. Hij, een knappe Indiër had de ene vriendin na de andere – Duitse wel te verstaan (ik werkte toen in Duitsland)… Op een dag vertelde hij me dat hij dat jaar ging trouwen. Met wie, vroeg ik? Dat wist hij nog niet, maar aan het eind van het jaar zou het huwelijk plaats vinden. Hij is nu al vijf jaar getrouwd met deze vrouw….een vrouw die hij slechts een paar dagen voor het huwelijk het eerst gezien had.
  In Japan kende ik een vrouwelijke collega, die op haar donder kreeg van haar vader, omdat ze te laat thuis kwam… ze was 42 jaar!
  Wat hier in Thailand plaats vindt… de grote hoeveelheid Thaise vrouwen, die met een buitenlander trouwen, samenwonen.. is in Azië een uitzondering… Er zijn overal wel gemengde huwelijken, maar zo gemakkelijk als het hier gaat, gaat het nergens. Eigenlijk is de norm in de meeste omliggende landen zoals Lung Addie beschreven heeft. Dit is wat mijn ervaring is in al de jaren dat ik in Azië kom….

 2. Philip zegt op

  Ik kan begrijpen dat Thaise vrouwen van de farang verwachten zoals boven beschreven “Voor hen goed zorgen betekent dan ook wel zodanig goed voor de dame zorgen dat zij meteen ook voor haar kinderen uit een vorige Thaise relatie, voor haar familie, moeder, vader, zuster, broer kan zorgen.”
  Maar ik begrijp niet dat veel Farangs ook direct hun geldbeugel opentrekken en hun verwennen met juwelen, Iphone, een huis. Een brommer voor de broer, enz. Daardoor is het nu de regel dat de farang voor het geld zorgt, en dat de vriendin zich gans de dag bezig houd met facebooken en andere chats of zich verveeld voor de TV.
  Als je een relatie in Belgie hebt, dan doe je dat toch ook niet. Je bouwt samen iets op en neemt er de tijd voor.
  Ik denk dat het gezonder is voor een relatie om ipv van haar geld toe te werpen, ze haar job te laten behouden. Zo heeft ze ook het gevoel wat geld waard is en dat wat je voor 1000 bath moet doen.
  Grt Philip

 3. Daniel zegt op

  Het verhaal komt heel bekent voor. Farang zijn in trek, iedereen denk hij heeft geld en is zot genoeg.
  Op het platte land gelden andere regels? Niet waar. De tam-tam is hier reeds gehoord. Iedereen kent wel iemand met een buitenlandse man. Ha die buitenlanders hebben veel geld en dan begint het vragen, Zorgen voor de GANSE familie. En een nieuw groot stenen huis, en goud.
  Vrienden of kennissen welke getrouwd zijn met een farang zijn het gevaarlijkst. geven slechte informatie en overdrijven om de kwaliteit van hun relatie te verhogen. Zij brengen de andere dames het hoofd op hol om nog hogere eisen te stellen.
  Ga nooit op bezoek bij de ouders dit staat gelijk aan een officiële verloving.
  Spreek nooit over samenwonen, enkel over huwelijk.
  Jonge thais zoeken een oudere man om na zijn dood een goede oude dag te hebben in de hoop dat hij wat achter laat. Indien er kinderen zijn om hen een goede opvoeding en scholing te kunnen geven.
  Oudere dames om een rustig leventje te hebben. Maar ook hier kan je de sponsor zijn van de eventuele achterban. Oudere dames hebben doorgaans geen scholing gekregen.
  Mijn visie is ook als ongehuwde kun je in Thailand goed leven. Vooral indien je gezond blijft. Bij ziekte is het wel goed iemand te hebben welke je bijstaat en wie je kan betrouwen. Ben er nog steeds naar op zoek.

 4. janbeute zegt op

  Geloof het of niet .
  Niet ver waar ik woon , was er vroeger een voetbalveldje waarmijn stiefzoon toen ongeveer 10 jaar oud met zijn vriendjes s avonds voetbalde .
  Toen ik mijn ega leerde kennen .
  Nu is dat voetbalveldje en de omringende Rais gekocht door een handige Thaise dame .
  Met geld komende van een Farang uit een groot eiland ten zuiden van de archipel .
  Hij werkte toen nog op dat grote eiland .
  Er werd grond gekocht , de prijs is mij niet bekent
  Er werd een behoorlijk huis op gebouwt . kosten ongeveer 2 miljoen
  Er werdt een nieuwe 4 deurs pickup truck gekocht kosten bijna 1 miljoen .
  Ze kreeg van de eiland bewoner 1,5 miljoen op een Thaise bankrekening .
  Er werden nieuwe brommers gekocht , niet de goedkoopste .
  Daarna werdt er nog eens 3 Rai aan aanliggende perseel bijgekocht , prijs mij wel bekend .
  Nu koopt ze en verkoopt ze land voor winstbejag .
  Speelt graag kaart .
  En leent geld uit aan lokals .
  Hoe wordt je snel rijk in Thailand .
  Oh ja voor ik het vergeet .
  Toen zij en mijn ega nog kontakt hadden , zij zij eens die kerel van dat eiland intereseert mij geen hele moer letterlijk vertaald .
  Ze had zelfs nog een vriend uit een ander land .
  Toen de pickup werdt afgelevert , en hij nog werkte op dat grote eiland .
  Zonder de auto gezien te hebben , reed zij en haar andere bron van inkomsten al in zijn nieuwe Toyota Vigo rond .
  My boyfriend have MONEY en schudde vrolijk met haar hele lichaam .
  Ze had wat teveel gedronken en alcohol maakt tongen los , en ik mocht het hele verhaal aanhoren .
  Wij komen daar niet meer ,
  Hoe dom kun je zijn .

  Jan Beute

 5. John zegt op

  Een Thaivrouw is zo opgevoed,dat zij haar vader en moeder eren moet,en dit is in principe niet anders als de denkwijze van de meeste Farangs. De meeste Thaivrouwen hebben vaak van hun vroegere Thai relaties niets te verwachten,en blijven ook met de kosten van eventuele kinderen uit deze relaties alleen zitten. De meeste Thaimannen uit een vroegere relatie voelen vaak niet de financiële plicht ,voor hun eigen kinderen te zorgen,laat staan voor de ex vrouw,omdat ze genoeg te doen hebben met hun eigen levensonderhoud,en het eigene ,,Sanuk”,waarop ze denken recht te hebben. De Thaivrouw die het geluk heeft in contact te komen met een Farang,die voor haar,en haar kinderen zorgen kan,en bovendien ook haar ouders af en toe helpt,heeft een probleem minder,en kan zich gelukkig voelen. De Thaivrouw die met haar Farang partner meestal in financiële zekerheid leeft,voelt nu een moralische plicht, familie te helpen die het een stuk schlechter gaat,en om zodoende ook haar gezicht niet te verliezen. Eigenlijk een denken wat veel lof verdient,en tegenwoordig sterk afwijkt van het Europese principe,waar iedereen aan zich denkt,en God aan ons allen. Het grootste probleem is dat er veel Farangs zijn,die een relatie hebben met een veel jongere mooieThaivrouw,die ze op hun oude leeftijd niet meer verwacht hadden,en nu compleet doordraaien. In een soort liefdes waan wordt deze vrouw iedere wens van de ogen gelezen,zonder dat er verstandig gekeken wordt,waar de hulp het beste zou zijn. Je hoeft dan ook niet raar te kijken,dat van deze waan meer familieleden profiteren willen,en zodoende met allerhande wensen komen die met werkelijke nood niets meer te doen hebben. Op deze manier maakt zich de Farang zelf tot melkkoe van de familie,hoewel hij zelf de schuld bij de Thais zal zoeken.

 6. Lex k. zegt op

  Ik begrijp iets niet, het artikel gaat over het feit dat de meeste Thaise meisjes en dames begeleid worden door een chaperonne bij de eerste ontmoeting met een man, dat is trouwens niet alleen het geval bij Europese mannen maar ook bij met Thaise mannen, wat ik trouwens wel begrijp, in Thailand is hoogst onfatsoenlijk voor een vrouw/meisje om alleen op een afspraak met een man te verschijnen, in Europa was dat was ook de mores en nog niet eens zo lang geleden.
  En gelijk komen de reacties weer los over hoe de ” farang”als melkkoe gezien wordt en dat dit een soort controle betreft of de man wel draagkrachtig genoeg is om de hele familie te onthouden en de welbekende klaagzangen dat de man alleen goed genoeg is voor geld, lieve mensen hoe toch eens op met die vooroordelen, niet elke Thaise vrouw is zo, het merendeel is niet eens zo, het zijn de uitzonderingen en voor degenen die het overkomen is; jammer maar je was er zelf bij en je hebt zelf de verkeerde uitgekozen, er stond niemand met een geweer achter je om je dwingen met die dame te trouwen of om je financieel uit te laten kleden.
  Mijn laatste punt; houd toch eens op met je zelf als ” farang” te betitelen, dat is de Thaise benaming voor ons, westerlingen en op het moment dat jij ophoudt je als “farang” te gedragen dan houden de de Thai op je als farang te behandelen, helemaal niemand in Thailand die mij kent noemt mij farang en op het moment dat ze mij leren kennen is dat afgelopen, dan wordt het gewoon; Khun, tam, pi of loeng, maar dat is een titel die je niet zomaar krijgt, die is gereserveerd voor de oudste( meest invloedrijke) van de familie.
  Op belgieblog ( mocht dat bestaan) noemen we ons zelf toch ook geen kaaskoppen?

  Met vriendelijke groet

  Lex k.

  • Sjaak S zegt op

   Precies, Lex, ik zie dat ook zo… het hele verhaal wordt weer uit zijn verband gerukt. Het gaat hier niet om de verzorging van de familie, maar over de manier waarop kennisgemaakt wordt met de dame in kwestie. Dat geld een grote rol speelt in vele huwelijken, staat buiten kijf. Dat er genoeg idioten rondlopen die zich laten uitkleden, hoeft ook al niet meer gezegd te worden (die schrijven waarschijnlijk hun verhaal niet).
   Zelf heb ik daar ook uitgebreide meningen over, maar dat zullen de meeste zeurpieten waarschijnlijk niet eens willen inzien.
   Ik ben door veel lezen en – ik schreef het al – de vele Aziatische (Indiase, Thaise, Japanse) speelfilms heb ik een vrij ruim inzicht gekregen over dit soort verschijnselen. Bovendien had ik door mijn werk ook de gelegenheid zelf met de mensen te praten.
   Echter dat woordje Farang moet je met een korreltje zout nemen.. in Japan worden wij gaidjin genoemd (mensen van buiten het eiland), in Indonesië “orang belanda” en hier Farang… In Duitsland wordt je “Ausländer” genoemd, wanneer je uit het zuiden komt en in Brazilië noemen ze iedere Aziaat Japonês, of ze nou Koreaan of Chinees of echt Japanner zijn…
   Van deze stereotype benamingen kom je niet gauw af… maakt ook niks uit. Ik ben nu eenmaal geen Thailander…en kaaskoppen is toch wel eerder een scheldwoord dan een leuke naam. Trouwens, in Duitsland werd iedere Nederlander als “Holländer” betiteld. Dat vond ik als Limburger niet leuk. Hollanders zijn voor mij de mensen die uit Noord-en Zuid Holland komen…Net zoals wij dan vaak weer moffen of in het zuiden des lands die mensen daar “pruissen” noemden… allemaal niet correct…

   • Lex k. zegt op

    Het gaat mij niet om het woord of titel Farang, het gaat mij er om dat mensen er gelijk een negatieve betekenis aangeven.
    ” als farang ben je een ATM’
    ‘ je zult altijd een Farang blijven`
    `als farang heb je geen rechten in Thailand`
    etc, etc, zoek het blog er maar op na
    Er wordt door veel mensen gelijk z´on negatieve klank aangegeven en hoe sommige mensen de Thai weleens zullen ` zullen afleren `mij een een farang te noemen, hoe durven ze.
    Mij persoonlijk boeit het niet hoe een Thai mij noemt maar ik blijf nooit lang Farang, maar dat komt waarschijnlijk ook door de grote familie van mijn vrouw, maar ook, niet onbelangrijk, ik pas mij snel weer aan daar en neem weer vrij snel de Thaise gewoontes aan, die bij mij passen uiteraard en dat wordt toch op prijs gesteld door de Thai

    Groet,

    Lex K.

    • Daniel zegt op

     Als ik hier rondwandel en een groep kinderen tegenkom hoor ik steeds het woord “farang” vallen, Dat is hier zo ingeburgerd. Ook zo bij ouderen. Het is enkel eens ze je beter kennen
     dat ze je “kun” gaan noemen. Nu noemt iedereen die mij kent “Daniel”.
     Jaren terug was ik opgenomen in het ziekenhuis en stond op alle papieren en werd ik “Mister Belgium” genoemd. Ik weet wie ik ben hoe men mij noemt is geen probleem.

  • John zegt op

   Beste Lex K.@ Het woord Farang zie ik helemaal niet als een belediging,en is normaal gesproken van geen enkele Thai zo bedoeld. Iemand die zich langer in Thailand ophoud,gebruikt dit Thaise woord,ook om duidelijk te maken over welke groep hij spreekt,en heeft de zelfde functie als bijv. het woord Aziaat,wat ook geen verdere belediging is. Als men van een Thai niet als groep aangesproken wordt,maar persoonlijk gebeurd dit meestal met ,Khun,pi of Loeng,(afhankelijk van leeftijd),en heeft niets te doen met een persoonlijke verdienst,of een titel die je niet zo maar krijgt,maar veel meer met normale Thaise beleefdheid. Het woord,, kaaskoppen” is ook in mijn ogen een belediging,en past helemaal niet als vergelijk in dit rijtje.
   Met vriendelijke groet.
   John.

 7. chris zegt op

  Ik heb in mijn Thai leven met drie dames uitgebreide dates gehad. Alle dames waren ouder dan 40 jaar; de een afkomstig uit het zuiden, de ander uit het noorden en de derde uit Bangkok. Alle drie werkende vrouwen met een redelijk tot goede baan, alle drie al getrouwd geweest met een Thai man. Op de eerste afspraak kwamen ze allemaal alleen.

 8. Sir Charles zegt op

  Dan heb ik waarschijnlijk in de loop der jaren uitsluitend de ‘verkeerde’ Thaise vrouwen ontmoet, na afspraak kwamen ze zonder enige uitzondering volkomen alleen, één van hen is nu al jaren mijn vaste partner.
  Mijn inziens wordt dat aspect dus schromelijk overtrokken of liever gezegd over-geromantiseerd alsof de Thai van een andere planeet komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website