Kappers in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
6 april 2021

Trekkathon / Shutterstock.com

Ik heb voor mijn leeftijd nog een aardig koppie met haar, al zeg ik het zelf. Nog steeds mooi blond, maar als je goed kijkt zitten er natuurlijk wel de nodige grijze haren tussen.

Ik geef toe, dat in dit klimaat een kaal hoofd zijn voordelen heeft, maar ik ben blij met mijn haardos en neem dan op de koop toe, dat ik het af en toe moet laten knippen.

Dat knippen gaf in Nederland altijd een hoop tijdverlies. Je ging meestal op een zaterdagmiddag naar de kapper, drie of vier wachtenden voor u, en je zat je daar dan een paar uur te vervelen.

Het werd al beter toen ik in Haarlem ging werken en een kapperszaak vond, die uitsluitend op afspraak werkte. Martin de Vries heette die toen jonge kapper en hij was als backpacker een aantal keren in Thailand geweest, dus we hadden genoeg stof om onze ervaringen uit te wisselen. Nou ja, uitwisselen? Hij was kapper, dus dat betekende, dat hij overwegend aan het woord was. Goeie prater, want hij is later nog Wethouder in Haarlem geworden. Maar die afsprakenregeling was mooi, want nu kon in de lunchpauze even bij hem langs om wat haar en (laatste prijs, die ik mij herinner) ongeveer € 15 kwijt te raken.

Herenkapper Pattaya

In Pattaya kwam ik bij een kapperszaak terecht, dat vlak bij mijn appartement in Central Road gevestigd was. Er zijn talrijke herenkappers hier, maar bij velen ziet het maar schamel uit of eigenlijk zeg ik dat verkeerd, want de kapperstoelen, die in die zaken worden gebruikt zijn zo antiek, dat ze in Nederland waarschijnlijk een aardig centje zouden opleveren. Bij “mijn” kapper werken vijf mensen, wel vaak druk, maar je hoeft nooit lang te wachten. Een klein beetje haar eraf, wenkbrauwen fatsoeneren, haar van oren en de neus verwijderen en klaar is Kees. Twintig minuten hooguit en dat voor de prijs van 100 Baht. Voor onze zoon van nu 11 betaal ik 50 Baht voor een kaalgeschoren koppie. Dat was de prijs toen ik er voor het eerst kwam een jaar of acht geleden en dat is nog steeds de prijs, nooit veranderd!

Baardgroei

Zoals bij alle kappers in Thailand kun je er ook terecht voor haarwassen en föhnen, scheren, hoofdmassage en oren schoonmaken en als je dat allemaal achter elkaar laat doen, ben je wel even een uurtje of zo onder de pannen. Thais doen dat meestal en je ziet ze volkomen ontspannen een poos in de stoel liggen.

Grappig is trouwens wel, dat vele Thais wel haar op het hoofd hebben (of soms niet), maar weinig baardgroei. Ik zie regelmatig Thais (bv taxichauffeurs, die wachten) met een pincet die enkele baardhaar verwijderen. Sommigen, ik denk van Chinese afkomst, hebben lange baardharen, die in een moedervlek ontspruiten en die kennelijk (geloof?) niet weggehaald mogen worden.

(kataleewan intarachote / Shutterstock.com)

Dameskappers

Toen mijn schoonzuster voor het eerst op bezoek kwam had zij in de voorbereiding allerlei vragen over het leven hier in Thailand. Op zich niet vreemd, want zij was nog nooit in een tropisch land geweest. Een prangende vraag, vlak voor haar vertrek, was of er in Pattaya wel dameskappers waren of dat zij nog even naar de kapper moest in Nederland. Ach gut, ik denk, dat Pattaya de hoogste dameskappers dichtheid ter wereld heeft. In elke straat vind je dameskapsalons ook elk appartementencomplex, waar een deel van de ca. 30.000 bardames woont, heeft zijn eigen kapsalon. Vaak kleine zaakjes met 1 stoel, een ligbank voor het haarwassen en een föhn, meer heeft een dameskapper hier niet nodig. Ik denk ook niet, dat de meeste dameskappers een degelijke opleiding hebben gehad, maar ach, het meeste werk is toch een aantal dames er weer mooi voor de avond laten uitzien en dat kan met eenvoudige middelen.

Natuurlijk kun je ook terecht bij de HiSo kapsalons in de winkelcentra of hotels, maar dat kunnen (en/of willen) de meeste dames niet betalen. De kapsalons zijn vaak ook een sociale ontmoetingsplaats voor de bargirls, waar ze, denk ik, even lekker over de Farangs kunnen roddelen. Mijn schoonzuster kon hier dus ook heel goed terecht en voor prijzen, waar je in Nederland alleen maar van kunt dromen.

Lang haar

Wij mannen, (sorry Farang dames) weten, dat de haargroei over het hele lichaam van een Thaise dame zeer gering is, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door hun weelderige lange haardracht wat ik persoonlijk altijd heel sensueel vind. Je ziet ze wel met pijpenkrullen, vlechten of – nu in de mode – een soort Afrokapsel, maar het lange haar op de rug is voor mij het mooiste. Onder geen beding mag mijn vrouw die dan ook laten afknippen. Onlangs was zij uit geweest met een aantal vriendinnen en toen ik haar de volgende morgen zag, had zij haar lange haar toch laten afknippen. Furieus was ik, dat zij dat zonder overleg met mij had laten doen. Zij liet mij een poosje in mijn sop gaarkoken en na een minuut of tien haalde zij voor mijn ogen een pruik van haar hoofd. Zij schaterde het uit: 1 april!

Een Farang dame kan dus in Thailand heel goed naar de kapper en als zij wil ook vaker, want voor het geld hoeft zij dat niet te laten. Men heeft de keuze, een eenvoudige kapsalon in de buurt, de wat chiquere salons met trendy personeel en dan hebben we ook nog onze Jacques.

Jacques is een dameskapper uit Den Haag, die heel wat societydames zijn klant mag noemen. Jacques woont in Jomtien, maar gaat vrijwel elke twee maanden naar Nederland om zijn clientèle te bedienen. Zeker niet voor een Pattaya-prijs, want hij vliegt uitsluitend Business Class, hetgeen hij uit de inkomsten van die 3 à 4 weken werk in Den Haag kan bekostigen. Mijn voordeel uit zijn reizen is, dat hij sigaren voor mij meeneemt en op die manier mijn voorraadje op peil houdt. Het is een prima dameskapper en een toenemend aantal Nederlandse dames in Jomtien kent hem inmiddels. Hij is er lekker druk mee, want vooral wat oudere dames vinden het nu eenmaal prettig om toch door een Nederlandse dameskapper geholpen te worden.

– herplaatst artikel  –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

11 reacties op “Kappers in Thailand”

 1. Jeanine zegt op

  Hallo Gringo. Ik als rasechte Haarlemse ken ook Martin de Vries. Inderdaad eerst als kapper. Het leuke is dat hij samen met zijn broer onze (antiek)zaak gehuurd heeft voor zijn collectie prenten. Zo zie je maar weer hoe klein de wereld is. Jeanine van t Hof

 2. william zegt op

  Vandaag bij de kapper geweest ( de dame ) is echt ongelooflijk vakbekwaam hier in de isaan,
  ze is toch een poosje bezig met me bovenkamer, en dat voor slechts 50 baht.

 3. Jan zegt op

  Wanneer ik naar Thailand ga voor vakantie ga ik echt niet daarvoor naar een Nederlandse/ Turkse kapper. Wachten tot ik in Pattaya ben. Na aankomst ga ik de volgende dag naar de kapper. Vaste klant, zeer vriendelijk, flesje water, even wachten en plaats nemen op die heerlijke ouderwetse stoel. Dan de vraag van hoe geknipt te worden. Bij mij makkelijk, tondeuse 2 mm en scheren maar. Dan de wenkbrauwen, oortjes, neushaartjes, nek-en arm massage. Na een half uurtje klaar en dat voor 100 bath. Fooi apart is voor de kapper/kapster. Een dag voor vertrek naar Nederland, naar de kapper en zeggen tot de volgende keer.

 4. Sjaak S zegt op

  Vroeger (tot en met 2012) toen ik nog als steward werkte, waren er twee dingen die ik alleen nog maar in Thailand liet doen, één ervan was het knippen van mijn haren. Voor 200 baht: drie keer hoofdwassen, masseren, knippen, schouder masseren en vaak nog een telefoonnummer voor een eventueel afspraaktje (nooit gedaan)….
  Nu ging ik een tijdje naar onze lokale kapper…. voor 60 baht. Maar de laatste keer zette hij een denkbeeldige bloempot op mijn hoofd…. verschrikkelijk. Zelfs ik, die niet erg ijdel is met mijn haren, vond het niet uitzien.
  Nu betaal ik 100% meer…. een (knappe) jonge vrouw met eigen kapsalon… ze wast mijn haren, masseert mijn hoofd en knipt als de beste (dit onder streng toeziend oog van mijn lieve vrouw)… Voor 120 Baht dus.
  Wat krijg je daar in Nederland voor????

  Het tweede was de tandarts…. maar dat is een ander verhaal.

 5. Jakop Zomerdijk zegt op

  Beste kapper in Thailand voor mannen (met baard) zit in Chiang Mai, genaamd The Cutler!! Voor €7 voorzien ze je van een perfect kapsel en trimmen ze ook nog je baard. Het is een kleine salon bij de south gate met een NY uitstraling als een echte barbershop met bijpassend personeel!

  • nicole zegt op

   Op chanklanroad zit er eentje die voor 200 Baht de totale verzorging doet. incl. hoofdmassage.
   zeer goede kapper. ook zijn vrouw doet het goed. Wij rijden speciaal van sankampaeng naar daar

 6. Jef zegt op

  Amper twee jaar geleden betaalde ik nog 70 baht voor louter haarknippen (wassen en onderhoud van bovenlip en kin kan ik zelf). In een drietal streken had ik jarenlang mijn vaste kapper maar een ervan scheidde en trok ver weg. Daar shopte ik al wat maar zonder opperstebest resultaat. Gisteren bij de minst bekwaamste ooit, was het 100 baht. Gelukkig had ik wijselijk gevraagd het niet te kort te knippen. Veel jaren eerder zag ik op doorreis na zonsondergang door de vitrine een ware meester aan het werk, die ook mij er nog bij nam. Gewoon voor de veertig baht die toen gebruikelijk was. Gadeslaan helpt als je tijd hebt maar gisteren waren we gehaast… Ach, voor dit soort prijzen laat ik het minder geslaagde kapsel gewoon even rechtzetten zodra ik over een tiental dagen opnieuw in de buurt van een van mijn gekende herenkappers ben. Naturulijk arriveer ik in Thailand met al iet of wat kalotje en vertrek ik voor mijn stijl relatief kortgeknipt.

 7. joskeshake zegt op

  In Pattaya kan je ook naar een kappersschool gaan op 3 th road, bijna tegen het kruispunt van Pattaya Tai, volledig gratis onder het toeziend oog van lerares.Tips zijn natuurlijk altijd welkom 55

 8. J.H. zegt op

  Ik vind de kappers in Thailand het net niet hebben. Bij mijn barber in NL gaat het vlotter en beter. Ik betaal liever voor kwaliteit dan met zo’n raar Thais kapsel te lopen voor 150 baht.

  • Joop zegt op

   lig er maar net aan wat voor kapper je krijg ? is het een prutser of een vakman !!
   Ik heb jaren in Chanthaburi gewoond en was heel tevreden met mijn kapster ze nam alle tijd en daarna ook nog een hoofd massage , oren schoonmaken en het haar verwijderen voor 100 baht.
   Ik gaf haar altijd 200 baht en een bosje bloemen voor de service.
   Sinds Juni 2019 ben ik terug in Holland en niet dat het me bevalt maar om div. omstandigheden kan ik helaas niet terug.
   Maar even over de kapper ,laatst op afspraak bij de kapper geweest hier om 11.00 uur en 11.15 uur weer buiten even 27,50 euro lichter, nou dan lig ik liever in Thailand een uurtje op de stoel voor 100 baht

 9. theoS zegt op

  Wat ik maar niet kan snappen is dit. Ik ben zo goed als kaal en betaal Baht 60- voor knippen. Mijn 21jarige zoon met een volle dikke haardos, meer een struik gewas, betaalt Baht 50- bij dezelfde kapper. Hij brengt nog een foto, opgeladen van internet op zijn telefoon, mee en zegt dat hij hetzelfde kapsel wil. Baht 50- !! Snap dit niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website