Je maakt van alles mee in Thailand (6)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
10 december 2023

Je maakt van alles mee in Thailand. Onder deze titel zijn we bezig met een serie verhaaltjes te publiceren over iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons, dat lezers in Thailand hebben meegemaakt.

In deze aflevering een prachtig en ontroerend verhaal van Wouter de Boer, dat we met toestemming van de auteur en de beheerder Freek Beijdorff van de Facebook pagina Thailand Community overgenomen hebben.

Als u ook een bijdrage wilt leveren, laat u niet afschrikken door de lengte van het verhaal van vandaag. Uw verhaal mag kort of lang zijn en zo mogelijk, maar dat is geen vereiste, begeleid met door uzelf gemaakte foto’s. Stuur ze op: www.thailandblog.nl/contact/

Hieronder het verhaal van Wouter de Boer

Discusvissen op de Chatuchak markt in Bangkok

Voor mijn werk als exporteur van aquariumvissen struin ik regelmatig markten en kwekerijen af op zoek naar vissen die aan onze eisen voldoen. Iedere woensdagavond is de nachtmarkt op Chatuchak vaste prik, kwekers en importeurs uit de omgeving stallen hun vissen uit voor de vele geïnteresseerden, van kleine Betta tot grote roggen, alles is er te krijgen, voor ons dus een paradijsje.

Een paar dagen van tevoren kreeg ik van een Japanse klant het verzoek op zoek te gaan naar discusvissen, het liefst kleuren die nog niet veel verhandeld worden. Dus de volgende woensdagavond vertrokken we weer naar Chatuchak met op ons boodschappenlijstje minimaal 250 stuks discusvissen. Na enige tijd over de markt te struinen had ik mijn zinnen gezet op de discusvissen van een standje aan de rand van de markt. Schitterende vissen, mooie kleuren en goed gevormd. Maar we waren al een paar keer langs gelopen en er was niemand te zien. Na een paar mensen gevraagd te hebben kwam er een oud vrouwtje naar ons toe, 1,5m hoog en zo krom als een hoepel, maar het bleek haar kraampje te zijn.

Nou weten we van tevoren al, dat de meeste handelaren geen 250 vissen van één soort meenemen dus verwachtten we dat we her en der moesten verzamelen. We raakten in gesprek met het oude dametje over de vissen en de prijs. Haar normale verkoopprijs was 350 baht per stuk. Maar omdat we er zo veel wilden hebben wilde ze er wel 200 baht per stuk van maken. Na wat navraag bleek dat ze thuis nog veel meer vissen had zitten en ze in principe onze hele order van 250 vissen kon vullen.

Nou weten de kenners van jullie wel wat een goede kwaliteit discusvis normaal kost en dit was dus een koopje. Daarom besloten mijn vrouw en ik aan mevrouw de vraagprijs te betalen van 350 baht per stuk als ze ons van 250 vissen kon voorzien van de juiste maat en kwaliteit. Daar was ze zo blij mee dat ze de tranen in haar ogen kreeg en ze ons spontaan uitnodigde bij haar te komen eten. Uit goed fatsoen en enige nieuwsgierigheid gingen we daar mee akkoord.

De volgende dag zouden we naar Chatuchak komen om de vissen op te halen die al daar waren en daarna zouden we met haar naar haar huis gaan om te eten. Zogezegd zo gedaan, donderdagmiddag kwamen we weer bij Chatuchak waar ze al op ons stond te wachten met de vissen al mooi verpakt in grote zakken.

Na het inladen vroeg ze ons haar te volgen naar haar huis, wat bleek… mevrouwtje verplaatste zich van huis naar de markt en terug op een bakfiets…1,5 uur fietsen met een volgeladen bakfiets door het verkeer en de temperatuur van Bangkok. Slik… Ga er maar aan staan…

We boden haar aan haar met de auto te brengen maar ons aanbod werd geweigerd want waar moest haar fiets dan heen? Daar had ze een punt… Wij kregen een vage routebeschrijving en een al even vaag adres. En we zouden haar daar over 1,5 uur treffen. Als we het niet konden vinden moesten we wachten bij de 7-Eleven in de buurt.

Het bleek een van de “mindere” wijken van Bangkok te zijn, geen huizen van steen maar hout en golfplaten zo ver je kon zien. Het werd dus wachten bij de 7-Eleven want na 20 minuten zonder enig idee rondrijden bleek dat de enige optie. En ja hoor, iets meer dan 1,5 uur later kwam ze dan aangefietst, we kregen het vriendelijke verzoek haar te volgen…

Tot we aankwamen bij een hutje aan de rand van een grasveld aan de rand van de wijk. Daar woonde ze dan, de dame van naar het bleek 73 jaar oud. Een hutje van niets. We werden binnen uitgenodigd het was een huisje met 1 kamer waarvan het slaapgedeelte werd gescheiden door een gordijn van het woondeel. Ik denk dat ik het met 20m² ruim schat. Ze bleek er te wonen met haar 16 jaar oude kleindochter welke in het Thaise verkeer haar beide ouders had verloren en dus op oma aangewezen was.

En de vissen dan? Onder een gammel dakje achter haar hutje stonden een paar al net zo gammele stellingen met aquaria met daar in schitterende gezonde discusvissen. Aangezien ze geen stromend water heeft krijgt ze iedere week 2 vaten schoon water van haar buurman die bij een waterzuivering werkt. Het was een ontnuchterende klap voor ons om te zien waar zij die schitterende vissen kweekt en hoe zij en haar kleindochter leefden.

Haar volledige inkomsten kwamen van de vissen die ze verkocht en het lukte haar ook nog haar kleindochter naar de universiteit te laten gaan. Zoiets zien plant je weer even met twee voeten terug op aarde. We besloten haar en haar kleindochter mee uit eten te nemen. En dat bleek al heel wat jaren geleden te zijn. Na het eten hebben we de rest van de bestelde vissen ingeladen welke ook nog eens alle verwachtingen overtroffen. We hebben ze aan de vraagprijs afgerekend en er nog een extraatje bij gedaan.

Iedere zending, die hierna naar Europa ging, gingen er discussen van mevrouw mee, of we ze nou nodig hadden of niet. We kwamen ze wel kwijt.

Later kregen we te horen dat het niet goed ging met de gezondheid van het vrouwtje en dat haar kleindochter het zo goed mogelijk overnam. Maar dat ze daardoor haar studie zou moeten opgeven, want geen verkoop, geen geld voor de studie. En dat kun natuurlijk niet en daarom hebben we besloten te blijven helpen, vissen of geen vissen.

Twee jaar geleden kwam het nieuws dat “Oma” was overleden. Haar kleindochter zijn we blijven steunen om te blijven studeren. Ying is nu 20 jaar en bijna afgestudeerd, heeft een leuk klein huis en oog op een baan bij het Department of Fisheries in Bangkok. En nog steeds maken wij heel veel klanten blij met haar schitterende vissen.

Het is een andere kant van Thailand en een andere kant van de handel waar ik mijn beroep van heb gemaakt, een kant die je thuis in Nederland niet ziet als je je visjes in je mooie aquarium hebt rondzwemmen.

28 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (6)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat een ontroerend verhaal! Ik weet dat dit het echte Thailand is. Oma en kleindochter. Hard werken…

 2. Rob V. zegt op

  Zeker ontroerend, bedankt Wouter!

 3. Cornelis zegt op

  Wat een geweldig verhaal! Ontroerend èn bemoedigend: er is gelukkig nog veel goedheid onder de mensen……

 4. Osen zegt op

  Schitterenden ontroerend, kon het niet laten om een traantje te laten. Ik kan me zo goed voorstellen dat je op zo’n moment met beide voeten even weer terug bent op aarde. Wat hebben wij het toch vaak zo goed en waarderen dit soms zo slecht.

 5. Hugo zegt op

  Mooi verhaal hoor….!

 6. Jurjen zegt op

  Ook hier vloeit zomaar een traantje bij dit verhaal. Prachtig dat deze Thaise mensen zomaar steun kregen uit onverwachte hoek. Dat maakt de wereld weer een beetje mooier..

 7. Rob zegt op

  Wouter,

  Een mooi verhaal. Dan voel ik me toch schuldig als ik afgedongen heb bij een arme drommel.

  • Jan S zegt op

   Dit is een mooi en leerzaam verhaal om inderdaad niet af te dingen bij arme drommels.
   Het is belangrijk om om van je fouten te leren dan zijn het geen fouten meer.

 8. Erik zegt op

  Gewoon….. Wauw !!

 9. KC zegt op

  Ben sprakeloos…Tranende ogen…

 10. Ray zegt op

  [email protected]

  Wat een mooi verhaal.

  Gr Ray

 11. Van Windekens Michel zegt op

  Dat is pas Thailand graag zien !

 12. Maryse zegt op

  Prachtig verhaal, dank je wel en complimenten voor je aanpak en het helpen van de dames.

 13. Sietse zegt op

  Wat een heerlijk verhaal. En ja wie goed doet goed ontmoet.

 14. wim zegt op

  prachtig verhaal zeg.
  350B voor discussen is inderdaad een koopje.

 15. mcmbakker zegt op

  Een prachtig verhaal en zeer menslievend.

 16. frank h vlasman zegt op

  echt een geweldig verhaal. Geroerd. ALLE ferangs zijn toch niet hetzelfde en dat is naar eigen inzicht te interrumperen.! Frank.

 17. Sonam zegt op

  Wat een ontroerend verhaal.
  Dank je wel.

 18. winlouis zegt op

  TOP.!! Prachtig verhaal en zeer ontroerend.

 19. willem zegt op

  Heel mooi en ontroerend verhaal , en het toeval speelt dat ik net bezig ben met het opstarten van mijn oude liefde discusvissen dat word dus op naar chatuchak vanuit Ubon Ratchatani

 20. Marga zegt op

  Een verhaal om heel stil van te worden…

 21. Wil van Rooijen zegt op

  Inderdaad, een prachtig verhaal dat me doet realiseren dat ik me gelukkig waan dat ik ook deelneem in een prachtig verhaal, maar het mijne is nog niet volbracht.
  Wouter bedankt!

 22. Jozef zegt op

  Man man wat mis ik dit prachtige land met zijn inwoners !!!
  Hoop echt wel snel weer te kunnen gaan zonder teveel papierwinkel of regels.
  Thailand, i miss and love you !!!
  Jozef

 23. Ronald zegt op

  Wat een mooi verhaal, dit is dus ook Thailand, de andere kant dan.
  Hopelijk dat het de kleindochter goed gaat.

 24. Harrie zegt op

  Begin jaren 70 werkte in bij een groothandel van aquarium vissen in Amersfoort, wekelijks kwamen daar vissen binnen uit Singapore, Hongkong en Bangkok, de plastic zakken met vissen waren in kranten gewikkeld, ik bewaarde de kranten, zo is mijn liefde voor Thailand ontstaan, in 1999 gingen we voor het eerst na Bangkok en na de Chatuchak markt, mijn droom was uit gekomen, tegenwoordig zitten we 2 maanden per jaar in Bangkok, om spullen te kopen en te laten maken, maar natuurlijk ga ik dan na de chatuchak markt om de vissen en de aquariums te zien.

 25. Sjaak S zegt op

  Mooi verhaal. Ik ben zelf ook al vaker in Chatuchak geweest en heb er ook al vissen voor mijn vijver gekocht.
  Wie weet heb ik dat vrouwtje ook al eens gezien…

 26. servaas van schooten zegt op

  bedankt dat je dit wilde delen,heel mooi!!!!

 27. Mister BP zegt op

  Dit is het meest ontroerende verhaal dat ik in meer dan 10 jaar heb gelezen in de blog. Ben er echt emotioneel door geraakt. Woorden schieten mij tekort om mijn bewondering uit te spreken. Wie goed doet goed ontmoet hoop ik altijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website