Je maakt van alles mee in Thailand (268)

Door Lieven Kattestaart
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
2 januari 2023

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een nieuw verhaal van Lieven Kattestaart: ‘Spic en span’


‘Spic en span’

Locatie: een beruchte Thaise badplaats.

Met vrouw Oy voor enkele weken verblijvend in een niet al te sjiek appartement aan de Second Road. Voor de dagelijkse hap schuiven we aan bij een restaurantje aan de overkant.
De kleine open eetgelegenheid word gerund door een vriendelijk Thais echtpaar, dat slechts een gering aantal wrakke tafeltjes en kleurige plastic stoelen ter beschikking heeft, gevoegd bij een zeer beperkte menukaart.
Verwende bezoekers zullen al weeklagend en Herman den Blijker aanroepend weer naar buiten snellen, voor anderen is het een prima plek om goedkoop een vorkje te prikken.

Dus schuiven we regelmatig aan voor rijst en een gebakken eitje, of meer serieuze zaken, zoals de bami van het huis. Standaard geserveerd met een glas gekoeld drinkwater of een Fanta met rietje. Gezeten aan een van de tafeltjes, kijkend naar het langsronkende verkeer, is het niet bepaald een Michelin-ervaring maar we gunnen de klandizie aan deze aardige hardwerkende mensen.
Een leuke tip achterlaten op het plastic tafelzeil word dan ook al snel een goede gewoonte.

Na enkele dagen begint de uitbater-kok ons te herkennen als we aanschuiven, en stookt het vuur alvast op. Het is een nijvere bij, want is hij eens niet bezig met groente hakken of de vloer aanvegen, dan worden zijn woks tot hoogglans opgepoetst met de proper ogende vaatdoek.
Het geeft me vertrouwen in de hygiëne hier, iets wat in sommige andere stoeprand-etablissementen nog wel eens te wensen overlaat. Het deed me al menigmaal voortijdig op een Thais hurktoilet belanden, dus het zien van deze grondige poetsbeurten stelt me gerust.
Na al die jaren begin ik er eindelijk slag van te krijgen de betere eettentjes te herkennen, wie had dat gedacht.

Een dag voor vertrek besluiten we nog een laatste keer te gaan eten bij het vaste adresje. Na het spitsroeden lopen naar de overkant zien we dat er al enkele andere klanten zijn, waaronder een jonge moeder met baby op de arm. Gezellig keuvelend met de eigenaar.
We gaan zitten, bestellen het gebruikelijke, en luisteren naar het geanimeerde gesprek bij het stomende fornuis.

De poedelnaakte baby is een vrolijk ventje, en schatert van het lachen als moeder hem even in het rond zwaait als in een kermis-attractie.
En weet vervolgens de feestvreugde nog wat te verhogen door triomfantelijk over een leeg tafeltje heen te plassen.
Algehele hilariteit, niet in het minst bij de kok, die vrolijk de vaatdoek van het fornuis pakt en er de zojuist bewaterde tafel mee droogwrijft.
De natte doek daarna net zo vrolijk weer op het fornuis mikkend.

De volgende morgen, in de taxi stappend op weg naar andere oorden, werp ik nog even een blik naar de overkant.

Waar de woks glommen als nooit tevoren.

9 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (268)”

 1. PEER zegt op

  De laatste regel Lieven,
  daar zit het héle verhaal in!!
  Wederom bedankt.

 2. Siz zegt op

  Leuk weer Lieven, dank!

 3. Francien zegt op

  Mooi verhaal. Heerlijk uit het Thaise leven gegrepen en die onbekommerdheid zoals jij die beschrijft, dat is waar ik zo van hou. Maar ik maak me nooit zo druk om Thaise hygiëne. In de jaren 50 van de vorige eeuw had ik een vriendje, de zoon van een bakker. Die had de gewoonte buiten tussen 4 muurtjes zijn behoeftes te doen, zowel voor als achter. Nadien ging die vrolijk door met zijn deegknederij.

 4. Khun moo zegt op

  Mooi geschreven en het zijn ervaringen die lang bijblijven. Bij ons liep er af en toe een rat door het restaurant en de zwerfhond werd in de keuken opgevangen.

 5. Frank H. zegt op

  Bij mijn favoriete restaurant “Charlie”” in P. kon ik ook zo genieten van de atmosfeer daar. Als aangemerkt vaste klant kwam Charlie zelf naar voren om samen een Whisky te drinken. Zo jammer dat hij ineens weg was. HG.

 6. Jahris zegt op

  Een kleine anekdote uit het Thaise leven, ik zie het al helemaal voor me 🙂
  Leuk verteld, bedankt.

 7. Andy zegt op

  Heerlijk verhaal Herkenbaar, en zó zit het echte leven in Thailand in elkaar. moest er vreselijk om lachen

 8. Han zegt op

  Bedankt Lieven, fijn verhaal weer. Wel blijkt weer eens dat de ultra hygiënische mensen thuis in het buitenland meestal ziek worden van het eten. Wat weerstand eerder opgebouwd helpt hier. 55555

 9. KopKèh zegt op

  Ook ik, goed gelachen!
  Moet toch goed spul zijn; thais baby plasje.
  Misschien moet ik thuis ook eens proberen …….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website