Je maakt van alles mee in Thailand (2)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
24 mei 2020

Onder deze titel gaan we leuke kleine verhaaltjes publiceren over iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons, dat lezers in Thailand hebben meegemaakt.

In het begin zullen dat anekdotes zijn, die wij met toestemming van de auteur en de beheerder Freek Beijdorff van de Facebook pagina Thailand Community overnemen, maar inzendingen aan de redactie van u zijn ook van harte welkom.

Dit keer is het woord aan Lieve Vanherwegen uit Phimai

De bus van Phimai naar Korat

De eerste twee jaren dat wij in Phimai woonden hadden we geen auto en deden al onze verplaatsingen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Op een van onze tweewekelijkse trips met bus 1305 naar Korat voor westerse producten en doe-het-zelf-materialen die in Phimai niet te vinden waren, valt de bus bij een stoplicht stil. Niet meer in beweging te krijgen. De buschauffeur maakt een aankondiging, die wij uiteraard niet begrijpen, maar we veronderstellen dat iedereen uit moet stappen en wachten op een vervangbus.

Wij pakken ons gerief maar worden onmiddellijk duidelijk gemaakt dat we weer moeten gaan zitten. Ondertussen waren alle Thaise mannen op de bus al uitgestapt en begonnen met de bus te duwen! En ja hoor, de bus start, de mannen stappen weer op en we vervolgen onze reis zonder problemen tot de eindbestemming.

Heerlijk toch. Nu hebben we wel een auto, maar soms nemen we toch de bus, gewoon zomaar, omdat we het missen, dat Isaanse busgevoel.

En onze volgende trip, zodra dat weer mogelijk is, zal heel waarschijnlijk weer met de bus zijn. Let wel, enkel met een dagbus. Nachtbussen mijden we.

Bron Facebookpagina van Thailand Community


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (2)”

 1. PEER zegt op

  Heerlijk hè, om zó de Isarnse beslommeringen te voelen!

 2. John zegt op

  Als Farang naar de kapper gaan in thailand;

  De Thai vinden het eng om een Farang te knippen, onze haastijl zijn zij niet gewend. In Bankkok valt dat nog enigzins mee maar in de kleinere dorpen, daar willen ze er niet aan.

  Heb meer dan 3 jaar gewoond in Sawang Arom, Uthai Thani district, daar was een kapster ( Nogal fors.hmm..2x fors van postuur) die mij knipte zoals ik mijn haar geknipt wilde. Uiteraard was mijn vrouw dan met mij mee om het goed uit te leggen…vertalen. Deze kapster kon ook met een schaar knippen, en was niet begaafd zoals de moderne kapsters welk enkel en alleen met de Tondeuze kunnen knippen… :))

  En ja, ik ben best wel een beetje ijdel.

  Nu woon ik in Bangkok en mijn vrouw verblijft tijdelijk in South Sudan. Hier in Bangkok spreken de Thai toch wel enkele woorden Engels, echter om mij over te geven aan een kapper welk slecht Engels spreekt….Hmmmm ietsje te link voor mij.

  Spreek ik vorige week Sean van Australia bij het Zwembad, hij was wel redelijk geknipt, erg erg kort maar het stond hem wel.

  Waar we wonen: De begane grond heeft een Zwembad,restaurants en enkele kleinere winkels, een goede koffie shop een cake shop etc. Maar…ook een kapper.

  Sean zei dat de kapster met een schaar kan knippen en ook goed Engels spreekt… nou dat leek mij wel vertrouwd.

  De volgende dag ik naar de kapster, haar Engels was idd niet slecht,….

  We komen overeen, ze knipt mij met de schaar, ik houd het model zoals ik het draag en alleen 1 tot 2 cm inkorten en strak afwerken, met de korte bakkebaarden kortgeknipt.

  Kreeg netjes een stoffen bescherm jas om , niet zo een plastic zweet geval.

  Haar hoefde niet gewassen, dat had ik net gedaan, doe ik altijd voor de kapper.

  Ze woelt door mijn haar, pakt de Tondeuse..ik denk nog, okeee.. en scheert mijn bakkebaarden tot minimum lengte.

  Dan plots aan de rechterzijde, hup de TONDEUSE erop en mijn haar er totaal af tot bovenaan mijn hoofd…OMG….!!!

  Voor ik van de shock bij kwam was het boven mijn oor ook tot op hoogte eraf….!!!

  Nu was er de keuze..of mijzelf onder controle houden en afwachten wat er verder gaat gebeuren ( Kon hier niets meer aan veranderen ) of uit mijn vel jumpen.

  Heb wijselijk voor het eerste gekozen.

  Maar goed, nu de zijkanten echt kaal waren geschoren, kwam de schaar tevoorschijn, de bovenzijde werd geknipt. Ik had al gezien dat ze met van die haar houders een soort scheiding had gemaakt aan de linker zijde mijn hoofd. Nu draag ik mijn haar halflang en naar achteren gekamd zonder scheiding.

  Je raadt het al, ze had de linker bovenkant anders geknipt dan de rechter ivm de geplande scheiding….pffff

  Dacht, nu wordt het tijd om in te grijpen. Heb haar duidelijk gemaakt dat ik geen scheiding wilde en dat ze de bovenkant in model moest knippen zoals het was.

  Het eindresultaat: voel mij net een skinhead met aan de bovenzijde een kort maar breede hanekam….

  Om jullie niet te vermoeien met de emotionele gevolgen deze Knipbeurt heeft teweeg gebracht, laat ik het hier verder bij 🙂 🙂 🙂

  • theoS zegt op

   Het Europese en Aziatische haar heeft niet hetzelfde context, vandaar. Zelfs in Nederland vindt je kapperszaken die er mee adverteren dat hun beide haarsoorten knippen en dergelijke.

 3. Frank zegt op

  Al vele jaren huur ik een kleine bungalow in Ban Kuan Wan Noi, 7 km buiten Nong Khai en dat regelmatig gedurende 3 tot 6 maanden per jaar. Op de plaatselijke markt staat een cabine waar een vrouw als kapster werkt. Zij spreekt enkele woorden Engels. Ik laat haar een pasfoto van mij zien met een kort koppie en zij gaat aan de slag met schaar en tondeuse. Onderwijl wisselen wij enkele Thaise en Engelse woorden uit. Op de tafel voor mij ligt een krultang. Op de vraag of zij deze ook bij mij zal gaan toepassen, is de markt te klein voor haar uitbundige lach. Kosten voor een half uurtje fantastisch werk om er weer iets moois van te maken? Slechts 50 baht. Ze weigert elke vorm van wat meer. “You good farang. See you next time again!”

 4. Frank Kramer zegt op

  Vaste gebruiken verwerf je al snel. Zo ging ik de eerste keer dat ik omwille van een langer verblijf toch eens een kapper wilde bezoeken op advies van mijn dierbare vriendin en vraagbaak Poom, iemand die ik al sinds mijn eerste dag ooit in Chiang Mai had leren kennen, verwezen naar een salon, juist over de Iron Bridge.

  Ik zag in deze moderne salon enkele aardige en zeker ook fraaie dames aan het werk, maar, zo begreep ik, omdat ik man ben, werd ik door een man geknipt. Een aardige en praatgrage jonge man kwam daartoe op mij af. Overduidelijk iemand van de herenliefde. Geen enkel probleem verder. Hij knipte goed en snel, was vriendelijk en toonde toen en alle keren erna altijd veel hartelijke interesse in mijn plannen aldaar nadat ik hem desgevraagd had uitgelegd dat ik niet getrouwd was en nee, ook geen Thaise Lady aan mijn zijde had.

  Ik ben met rood krulhaar en een kwetsbaar witte huid geboren. Daarom liet ik, zeker in Thailand, mijn haar altijd redelijk lang. Bovenop was het bij mij al een stuk dunner geworden en ik wilde voor alle onbewaakte momenten zonder petje mijn hoofdhuid voor verbranden behoeden. Geloof me, als je daar goed verbrand bent, heb je daar last van! Bovendien merkte ik dat ik soms met mijn weelderige krullenbol, alles van mezelf, nog wel eens dames aantrok die dan graag eens even aan mijn haar wilden voelen. Ach ja, mijn vlees is ook dan zwak.

  Twee jaar geleden kwam ik voor de zoveelste keer in die kapsalon. De dames reageerden wat zenuwachtig. Kennelijk was die knipmijnheer niet aanwezig. De werkelijk allermooiste dame, lang, slank, geheel in het zwart gekleed. Mooi hoog hakje, strakke zwarte skinny jeans, een zwar asymmetrisch T-shirt dat één arm en schouder helemaal bedekte en een andere arm en schouder helemaal onbedekt liet. perfect gestyled. Beeldschoon knap gezicht. ik moest echt slikken en bijna aan de zuurstof.

  Met een grote glimlacht zet zij mij in een van die stoelen. Drappeert een cape over me heen. En kijkt me via de spiegel met grote vragende ogen aan. ik zeg in langzaam en hopelijk goed te verstaan Engels tegen haar, ondersteund met handgebaren. This you can cut short (achter en zijkant), this you keep long. Cut maximum 2 centimeter no more.

  Ik zie een brede glimlach. Even trekt ze haar asymmetrische T-shirt goed, strak naar beneden, haar borsten spatten op ongeveer 10 centimeter van mijn ogen, bijna uit de nerveuze stof. En terwijl ik nog naar adem hap, zet deze schoonheid in een snelle beweging een tondeuse op mijn voorhoofd en scheert een brede baan van voor naar achter, in een keer kaal. Nou ja kaal, 2 mm stekeltjes blijft er over.

  Ik schrik, ben verbijsterd, maar weet ook direct dat hier niks meer aan te redden is.
  In enkele minuten ben ik voor het eerst van mijn leven nagenoeg kaal. De schoonheid werkt netjes wat details bij en neemt met een zwierig gebaar de cape weg. Even nog een snelle massage van de hoofdhuid en schouders. Ik sta op, kijk haar die in de ogen en vraag; Do you speak English?
  NO!. is het duidelijke antwoord.

  ik betaal en moet al smakelijk lachen. Ik vind dit wel humor. Juist voordat ik de deur uit ging, raakte zij mijn wang nog even met een vingertop met fraaie gelakte nagel, lief aan. Beetje flirtend zei ze. “You cute now!”

  Sindsdien loop ik er al 2 jaar als een pas geschoren monnik bij. Heerlijk vind ik het. ik moet haar nodig eens gaan bedanken…

 5. foodlover zegt op

  Ik vind het prachtig in ieder land waar ik verbleven ben om even naar de plaatselijke kapper te gaan als uitdaging.Maar Thailand heeft voor mij gewonnen. Heb nu een prima engels sprekend. en in Londen het kappersvak bedreven te hebben, kapsalon IKON in Ban Phe. Maar 25 jaar geleden was ik in Bangkok met redelijk kort haar ik liep langs een zaakje met vergeelde en door de zon gebleekte foto’s en 1 kappersstoel. Ik ga met mijn man naar binnen en vraag een short cut. Ze vraagt one, two,tree of four , weet ik veel ik kies nr 2 en dan begint ze mijn haren te millimeteren. Mijn man vanaf de zijlijn begint te lachen , stoppen was geen optie.ik zou zo als non in het klooster kunnen intreden maar ik had vakantie en wilde naar Samed, daar aangekomen vroegen mijn vaste masseuses MAMMA SICK? Binnen 6 weekjes had ik weer een gezellig kort koppie.

 6. Jacobus zegt op

  Al 10 jaar laat ik mijn haar knippen in Thailand. Nog nooit een probleem gehad. De meeste kapsalons hebben wel wat foto’s hangen of een boek waar verscheidene haarstjjlen te zien zijn. Ik wijs de stijl aan welke ik verlang en het wordt zo geknipt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website