Je maakt van alles mee in Thailand (130)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
22 april 2022

Alhoewel Thai niet echt veel verschillen van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Hans Pronk schreef al eerder dit verhaal over blikseminslag, een gebeurtenis die voor reuring zorgt in de hechte gemeenschap vanwege bijgeloof of gaat het toch om iets anders….?  


Blikseminslag

Ergens bij ons in de buurt was de bliksem ingeslagen in een boom. Nu is zo’n blikseminslag een slecht teken en dus moesten de monniken in actie komen. Mijn vrouw en ik waren ook uitgenodigd want zoiets is natuurlijk aanleiding om er een flinke slemppartij van te maken als je daar geld voor hebt. En blijkbaar had de eigenaar daar geld voor want hij had bijna 100 rai aan land en ook nog eens een bedrijf in Bangkok.

Toen we daar aankwamen waren er al ruim honderd mensen aanwezig en op de achtergrond hoorden we via een geluidsinstallatie de monniken hun ritueel opvoeren. Veel belangstelling trokken ze niet; de belangstelling ging meer uit naar al het eten en drinken en niemand leek zich trouwens druk te maken om het mogelijke onheil dat zo’n blikseminslag met zich mee kan brengen.

Toch was het onheil door de monniken niet helemaal afgewend want toen we een schaduwrijk plekje gevonden hadden viel er vanuit een enorme mangoboom een rijpe vrucht precies op mijn dijbeen. Nog een geluk bij een ongeluk dat het maar een mango was want ik zat maar twee meter van een kokospalm en zo’n vallende noot kan behoorlijk hard aankomen.

Na afloop toch maar even de plek van die blikseminslag opgezocht: het bleek een boom te zijn die van de top tot de grond aan één kant ontschorst was. De stukken schors waren tientallen meters verderop nog te vinden.

Noot: Bij een onderzoek in Nieuw-Guinea bleek dat bijna 3% van de ongelukken veroorzaakt was door vallende kokosnoten, sommige met dodelijke afloop. Bij de Solomoneilanden ging het om ruim 3%. Jackfruit is de enige andere fruitsoort die fataal kan zijn na een val.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website