Je maakt van alles mee in Thailand (128)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
19 april 2022

Nieuwland Photography / Shutterstock.com

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van een Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Dat geldt zeker voor het verhaal van Hans Pronk, wat al eens eerder op Thailandblog is verschenen. In deze aflevering lees over een bijzondere service van de toeristenpolitie die indruk wilde maken op een mooie blonde vrouw.


De politie is je beste vriend

Weinig mensen zullen het met de stelling eens zijn dat de politie je beste vriend is. Niet in Nederland en ook niet in Thailand. En als we de verhalen en reacties op thailandblog mogen geloven komt de politie zeker in Thailand er niet al te best vanaf: ze zijn corrupt, hebben een hekel aan farangs, rijden dronken op de motorfiets en ze hebben allemaal een mia noi.

Dat is natuurlijk een overdreven beeld en dat komt ook omdat degenen die geen negatieve ervaringen hebben met de politie niet snel in de pen zullen klimmen. Zelf heb ik trouwens nog nooit een negatieve ervaring opgedaan met een politieagent.

Overigens ken ik één Nederlander die zich in bovenstaande stelling mogelijk wel zal kunnen vinden: hij is namelijk getrouwd met een politieagente, een buitengewoon aardige vrouw.

Maar eigenlijk gaat dit verhaal niet over de gewone politie maar over de tourist police. We hadden een keer een Nederlands echtpaar op bezoek en om wat van de omgeving te zien hadden ze een auto gehuurd. Maar de eerste keer dat ze er op uit trokken waren ze de weg kwijt geraakt. Ze waren op dat moment in Warin, dat is de stad die tegenover Ubon aan de Mun rivier is gelegen.

Gelukkig zagen ze op een gegeven moment een taxi die hen wel op weg zou kunnen helpen, naar het vliegveld bijvoorbeeld, want vanaf daar zouden ze de weg terug wel kunnen vinden. Het bleek echter geen taxi te zijn maar een wagen van de tourist police. Na het probleem uitgelegd te hebben wilden de agenten ze inderdaad wel begeleiden naar het vliegveld. En mogelijk omdat ze indruk wilden maken op die mooie blonde vrouw reden ze voorop met zwaailicht en gillende sirene, soms zelfs door rode verkeerslichten of over de stoep en in een mum van tijd waren ze bij het vliegveld. Dat is nog eens service.

Overigens is de term tourist police wat misleidend want ze moeten bijvoorbeeld ook illegalen afkomstig uit de omringende landen opsporen en arresteren. Soms is dat gevaarlijk werk. Ook met sommige farangs hebben ze heel wat te stellen.

4 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (128)”

 1. BuddhaBoy zegt op

  Zelf heb ik tot op heden positieve ervaringen met politieagenten in het algemeen. Zoals dit jaar in maart vroeg ik een Thaise politie in Hua Hin de weg naar de Market Village shoppingmall. Ik was in de buurt van het strand en de politieagent moest er toevallig ook naar toe. Uiteindelijk gaf hij me gratis een lift op zijn motorfiets naar de shoppingmall.

 2. jan Willem zegt op

  Vorig jaar heb ik een Duitser leren kennen op Koh Samui.
  Hij heet Daniel en is met een Thaise getrouwd.
  Hij werkt al jaren bij de Tourist Police

  Onderstaande is in het Duits, maar het geeft goed weer wat de Tourist Police doet.

  https://www.youtube.com/watch?v=v05g_LtPpuc

 3. Leo Th. zegt op

  in 1999 wilden wij op Phuket de Butterfly Garden bezoeken met onze huurauto. Waren de weg kwijtgeraakt en toen we voor een verkeerslicht stonden te wachten kwam er een politieauto naast ons staan. Naïef als ik ben dacht ik wel even aan de agenten de route te vragen maar toen ik mijn raampje opende sprong het licht op groen en reden zij verder. Ik er achter aan, claxonerend (hoe dom kan je zijn) om hun aandacht te vragen maar het enige resultaat was dat zij hun snelheid verhoogden. Na zeker een kilometer zo achter elkaar gereden te hebben kwam ik weer bij zinnen en besloot ik, mede op aandringen van mijn (Thaise) partner, de “achtervolging” te staken. Later hebben we er nog vaak om moeten lachen, die agenten hadden mij natuurlijk wel gezien maar zagen er niets in om met een buitenlander in gesprek te raken. Hebben uiteindelijk de vlindertuin toch gevonden en het was het bezoek zeker waard.

 4. henk zegt op

  Ik moet zeggen dat ik dat ook eens heb meegemaakt. Ik stond bij een tolpoort op de snelweg bij Bangkok.
  Ik had de auto aan de aknt gezet, want ik was juist verkeerd gereden, en zat even met de TomTom te rommelen toen die agent naar me toe stapten. Hij vroeg waar ik heen ging. Ik wilde naar Hua Hin, en merkte juist dat ik verkeerd zit. Dat bevestigde hij ook. Hij liep naar zijn collega en beide moteoragenten gingen mij voor en vertelde mij hen te volgen. We gingen stukjes tegen het verkeer in, maar uiteindelijk stond hij naast mij en vertelde mij vanaf hier rechtdoor en dan komt het goed.
  TomTom had deze nieuwe route inmiddels ook bevestigd. Ik heb ze vriendelijk bedankt.
  En heb mijn weg vervolgd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website