Je maakt van alles mee in Thailand (120)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
10 april 2022

Corruptie tiert nog altijd welig in Thailand, dat hoeven we nauwelijks te vertellen. Als het op grote schaal en over veel geld gaat kun je echt over corruptie spreken, maar in die kleine gevallen waar je bepaalde handelingen soepel wilt laten verlopen, is de benaming van smeergeld wellicht wat beter. De meesten van ons hebben er op de een of andere manier wel mee te maken gehad. Ook onze blogschrijver en – lezer kent het verschijnsel en hij schreef er jaren geleden een leuk verhaal over voor de Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging in Pattaya.

Dit is een verhaal van Dick Koger

Vroeger was corruptie nog gezellig

Vijfentwintig jaar geleden wilde ik een rijbewijs voor een motor hebben. Dus vroeg ik Sit, mijn huisgenoot, of hij wist hoe dit te regelen was. Sit zou het vragen aan een bevriende politieman, die vaak ‘s nachts dienst had in het straatje, waar hij werkte. Voor de zekerheid nam hij alvast wat pasfoto’s van mij mee.

Weken later – ik was al lang vergeten dat ik een rijbewijs wilde – werd er om twaalf uur ‘s nachts van buiten luid Sit, Sit geroepen. Buiten stond de agent met een motor. Achterop zat een vriend van Sit, die ons adres wist. Later vertelt Sit me, dat we de volgende dag om tien uur s’ morgens in een bepaald hotel moeten zijn. Daar zullen we verder geholpen worden met het rijbewijs. Als alles in orde is, zal ik tweeduizend baht en een fles Black Label Whisky moeten betalen.

Om tien uur zien we de agent al bij de verkeerslichten. Hij is gekleed in spijkerbroek. We gaan gezamenlijk naar het nabijgelegen Nice Hotel en wachten daar in de lobby op de dingen die komen gaan. Vriendelijk geeft de agent mij een Bangkok Post. Om kwart voor elf komen twee mensen van de Immigration Office, die aanvankelijk uitsluitend belangstelling hebben voor een mankement aan hun auto. Om kwart over elf gaan we naar de Immigration Office in Soi 9. Ik moet buiten wachten en alvast tweeduizend baht betalen. Ik vertrouw dit niet en weiger aanvankelijk, maar gelukkig weet Sit mij te overtuigen, dat dit nou eenmaal de aangewezen weg is.

De man, aan wie ik betaal, heeft een hele stapel papieren, waar, volgens Sit, mijn naam steeds op voorkomt. Om kwart voor twaalf gaan we naar Naklua voor een medisch onderzoek. De dokter vraagt me om honderd baht. Ik betaal en hij luistert naar mijn hart en kijkt in mijn mond. Als ik hem op zijn vraag verzeker dat ik goed kan zien, ben ik goedgekeurd. Buiten blijkt dat de honderd baht ook al door de Immigration man is voldaan. Een betrouwbare arts, die ik ieder kan aanbevelen. Twaalf uur gaan we naar Traffic Office van Chonburi aan de Sukhumvit Highway. Door de achterdeur gaan we naar binnen en vervolgens naar boven. Ik zie dat er geld van eigenaar verandert en word dan gevraagd op verscheidene, onleesbare, formulieren mijn handtekening te plaatsen. Dat is het. Ik ga met Sit naar huis in de wetenschap dat hij ‘s middags om twee uur het rijbewijs zal kunnen ophalen. Aldus geschiedt en zo ben ik de bezitter van een rechtsgeldig rijbewijs.

De dag daarop komt de agent de overeengekomen fles whisky ophalen. Hij verzekert me dat hij altijd bereid is te helpen, als ik in problemen kom.

Toen ik enige maanden later op het hoofdbureau van politie een bekeuring van tweehonderd baht had betaald vanwege fout parkeren, kwam ik hem in de gang tegen. Hij vroeg me wat ik daar deed. Ik vertelde het hem en hij zei onmiddellijk: waarom ben je niet naar me toe gekomen, dan had je niet hoeven te betalen. Ik beloofde hem de volgende keer zijn hulp in te roepen.

Een paar weken daarna liep ik op straat met plastic zakken vol boodschappen. Hij zag me en vroeg, waar ik heen ging. Naar huis, zei ik. Ik breng je wel even, op mijn motor. Zo werd ik snel thuis gebracht.

De politie is je beste kameraad, ook in Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.88/5. From 26 votes.
Please wait...

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (120)”

 1. dierickx luc zegt op

  Ik heb gewoon enkele simple testen gedaan voor en de auto en bromfiets, kostprijs enkele honderden bath (te weinig om mij te herinneren). De vraag is hier wie corrupt is? Luc

 2. laksi zegt op

  Tja,

  Ik heb gewoon mijn Nederlandse rijbewijs ingeleverd en kreeg een “loopbriefje” waar ik bij diverse mensen testen moest afleggen en een film moest kijken en weet wat meer. Twee uur later stond ik buiten met 2 rijbewijzen. O ja en een rem test. Niks rond rijden.

  O ja ik heel gelukkig en rij ik toch 15 minuten later in een “fuik” van politie controle, iedereen aan de kant, helaas moch ik als enige doorrijden. Alsof ze het voelen die dienders. nu had ik een rijbewijs en mocht ik het niet eens laten zien.

 3. Harry Romijn zegt op

  1) Onze zoon van net 15 was op bezoek. Weg kwijt, ja een “huisje” aan het strand, doch waar ? ?
  Pattaya police heeft ‘m netjes thuisgebracht. Ja, rekende wel op een kleine donatie, zonder bonnetje…

  2) Ons bedrijf moest een container met onderdelen, machines e.d. van Laem Chebang naar Nong Prue hebben. Dus ik naar de douane toe, hoe alles in te vullen. of men daar niet iemand wist…. Ja, een van de dienders.. kwam een hele zaterdag + zondag, alles opgesteld, ingevuld enz… Kostte ( 1993) 7000 THB. Boot binnen, container eraf en.. kon rechtstreeks naar ons bedrijf i.p.v. eerst van alles uit ter zoeken. Noem het “express fee” en in R’dam staan de vrachtafhandelaars daarvoor in de rij. Dus, ja, de paar briefjes smeerden de probleem zeer doeltreffend weg.

 4. Lung addie zegt op

  Ja, en dan maar klagen dat Thailand corrupt is maar deze welke er op die manier gebruik van maken houden het gewoon zelf in stand. Ik heb reeds zelfs verschillende administratieve zaken doorlopen in Thailand. Er gewoon voor gezorgd dat alles in orde was en nooit smeergeld hoeven te betalen. Er werd er me zelfs nooit om gevraagd. Zorg gewoon dat je met alles in orde bent, voldoe aan wat voorgeschreven is en je zal ook kunnen stoppen met klagen over de zelf in stand gehouden corruptie.

 5. anton Deurloo zegt op

  ik heb normaal volgens de regels mijn rijbewijs gehaald in Thailand.
  even van te voren controle door arts 50 bath en naar gebouw voor rijbewijzen en een enkele test doen, totaal een paar honderd bath en je heb je origineel rijbewijs zonder smeergeld.
  dat geeft een goed gevoel. groetjes !!
  Anton Deurloo

 6. quillaume zegt op

  Soms is het best wel makkelijk om die hele bureaucratie en papierwinkel
  te omzeilen. Ander land andere normen en waarden. Aanpassen aan de Thaise mentaliteit.
  De moraalridders onder ons, hou je Thai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website