Op het Engelstalig forum Thaivisa stond deze week het resultaat van een kleine enquête onder de lezers met de vraag: “Zal het over 5 jaar beter of slechter zijn om in Thailand te wonen?”

Het aantal mensen, dat reageerde, bedroeg 340 en 75% daarvan vond, dat het er voor buitenlanders over 5 jaar slechter uit gaat zien 25% bleef de hoop koesteren, dat het dan nog altijd aantrekkelijk is om in Thailand te (gaan) wonen.

Koffiedik

Ik vond het een onzinnige vraag, want je moet toch wel een goede koffiedikkijker zijn om te kunnen weten hoe je eigen persoonlijke omstandigheden er dan uitzien en bovendien denken te weten (of te wensen) hoe Thailand zich in politieke en maatschappelijke zin ontwikkelt. Die gedachte moeten vele lezers van dat forum toch ook gehad hebben, want 340 reactie’s is vond ik maar bar weinig.

Lezersreactie’s

Maar Thaivisa zou Thaivisa niet zijn, als vele azijnpissers niet de kans geboden werd om eens even lekker hun gal tegen Thailand te spuwen. Liefst 53 pagina’s lang wordt er over de vraag gesteggeld door voor- en tegenstanders. Na 5 bladzijden werd het mij al te veel aan vuilspuiterij, onwetendheid, gebrek aan respect voor de Thaise cultuur, enz. Ik kan u dus ook niet vertellen of de vele reactie’s in te delen zijn in de 75/25 verhouding, die uit het onderzoek bleek.

Leesvoer

Het is zondag vandaag en als u geen andere plannen heeft om de dag gezellig door te brengen, lees dan het artikel en de reactie’s op deze link: forum.thaivisa.com/

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Is Thailand over 5 jaar nog aantrekkelijk voor buitenlanders?”

 1. ruud zegt op

  Op Thaivisa zit een grote verzameling mensen, die de hele dag niets beters te doen hebben dan Thailand af te kraken.
  Een groot gedeelte van die mensen heeft zich waarschijnlijk nooit goed voorbereid op emigratie, en zit daardoor nu in de problemen.

  En ik geef het toe, er is – vooral in onze westerse ogen – wel het een en ander mis in Thailand.
  Maar met onze westerse wereld gaat het ook niet best.
  Kijk naar de VS, een land dat al tientallen jaren wordt bestuurd door miljardairs, die vooral hun eigen belangen najagen en waar twee schimmige politieke partijen stuivertje wisselen om de macht.
  Kijk naar de puinhopen in Zuid Amerika.
  Kijk naar de ontwikkelingen in Europa waar het ook een steeds grotere chaos wordt.
  Kijk naar Afrika.

  Ik neem Thailand zoals het is, ook al ben ik het niet overal mee eens, maar dat het elders veel beter is betwijfel ik.

  • Joop zegt op

   Ruud , ik ben het in een groot deel met je eens.
   Ik heb 7 jaar in Thailand gewoond 2 jaar Koh Chang en 5 jaar Chanthaburi en ben nu nood gedwongen terug in Nederland.
   De reden daarvoor is wat ingewikkeld en als dat is opgelost ga ik weer terug.
   Maar dan ga ik wonen alleen geen relatie of vriendin meer want ik wil mijn vrijheid terug.
   Het is een heerlijk land zonder al die regeltjes hier , je moet je daar aanpassen de wet hanteren en dan iedereen je met rust.
   Maar ik voorzie dat je na 5 jaar niet meer naar Thailand ga voor hun Cultuur of hun lekkere eten, maar dat de mensen alleen nog maar gaan voor het klimaat.

 2. Daniel VL zegt op

  Ik woon hier nu langer dan 16 jaar ik kan daar echt niet op antwoorden. Wat voor mij veel belangrijker is, of ik op mijn leeftijd die vijf jaar nog mag en kan uitdoen.Gewoonlijk antwoord ik “iedereen moet sterven, maar niemand weet wanneer”. Elke dag ben ik onderweg met de fiets inmijn derde jaar hier een eerste zwaar ongeval gehad heb het overleefd. Vorig jaar heeft een bestuurder van een pick-up de deur voor mijn neus open gegooid, ik kon er op gereden hebben maar heb het vermeden en er rond gereden en ergens verderop gevallen. Werd wakker in een ambulance en 3 weken hospitaal. mijn fiets heb ik 4 maand nadien bij de politie teruggevonden. Van de dader niets vernomen.
  Zolang ik kan fietsen en mij nog goed voel zal ik hoop ik toch hier te mogen blijven. ik heb vorige week de opmerkingen gelezen over dementie ???

 3. Tino Kuis zegt op

  Eigenlijk is alleen de vraag of de Thais nog graag in Thailand willen blijven wonen interessant. Ja toch? Wat die expats graag willen, weten we zo langzamerhand wel. Vijftig in plaats van veertig baht voor een lekkere Khao Pad vinden ze al te veel. 50 baht is te veel! En bier en wijn zijn zooo duur geworden. Cambodja is goedkoper. En de meisjes….Mij interesseert het niets. Ze doen maar.

  Ik heb een zeer onwetenschappelijke enquête gedaan onder mijn vele Thaise vrienden, kennissen en familie.

  De vraag was: Áls jullie een leuke, redelijke betaalde baan in Nederland (of een ander westers land) zouden kunnen krijgen wat zou je dan doen? Zou je dan daar definitief naar willen emigreren?’

  Verdorie, 70 procent (allemaal jongeren!) zegt dat ze graag naar Nederland of elders zouden willen verhuizen! En ze vinden het geen enkel probleem die mooie Thaise cultuur achter zich te laten…Ik vroeg nog of ze de files, de verkeersongevallen, de hitte, de smog, het onderwijs, de tempels en de monniken, de ziekenhuizen, de overstromingen, de armoe, de soaps, de corruptie, de ambtenarij, de milieuproblemen, de arrogante expats zouden gaan missen……dat had ik beter niet kunnen vragen…..Baai baai…

  • Jacques zegt op

   Je geeft er een interessante wending aan Tino. Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Ik kan je mening delen, want ook ik heb die ervaring onder mijn Thaise familie en kennissen.
   Thaise mensen zijn ook veelal globetrotters en die vind je overal over de wereld. Zeker wat werk betreft zijn ze reislustig.Ook in het aangaan van relaties zijn de Thaise mensen niet al te kieskeuring. Dat zie je in andere Aziatisch landen een stuk minder of vrijwel niet. De Thaise mensen in mijn omgeving vinden het ook veel te duur geworden in Thailand dus dat is niet anders. Voor ons westerlingen (falang), met die koersmalaise levert het toch echt wel de nodige problemen op bij deze of gene. De vraag of ik niet nog wat westerlingen weet voor een Thaise vrouw is er niet minder op geworden kan ik u delen en zou mogelijk ook een graatmeter kunnen zijn.

 4. De Inquisiteur zegt op

  Het wordt het beter en beter wat mij betreft.
  Langzaam aan kunnen we nu ook hier in de uithoek meer modernere spullen kopen, het aanbod van westerse voedingswaren wordt groter en groter.
  Wegen worden vernieuwd, electriciteitsnet gemoderniseerd.
  Internet wordt sneller en goedkoper. Er komen shoppingcentra en grote handelszaken bij.
  Bij deze ga ik nu een Hoegaarden drinken. 🙂

 5. pjotrpatong zegt op

  Ik lees steeds over die mooie Thaise cultuur, kan iemand mij uitleggen waar die uit bestaat ? Boedisme ?
  Thaise danseressen die hun dansje doen voor de toeristen ? Of de “massagedames”misschien die je bijna de “salons” intrekken ? De om een drankje bedelende dames in de bars is ook een mogelijkheid.Ben in heel veel plaatsen geweest in Thailand behalve mijn uitvalsbasis Patong en moet zeggen het is hier prettig vertoeven maar we moeten niet overdrijven. Bovendien vraag ik mij af of de hordes Chinezen en Russen die het land de laatste jaren overspoelen ook respect hebben voor de Thaise cultuur. Nee dus maar dat interesseert de gemiddelde Thai niet zolang de kassa maar rinkelt.

  • Keesje zegt op

   Cultuur is lastig te vatten, dus je hebt daar zeker een punt.
   Nederlandse cultuur… zou die dan bestaan uit een kroket uit de muur kunnen trekken, Zwarte Piet, schaatsen, molens, de buren verraden als ze een wietplantage hebben, tolerantie verwarren met onverschilligheid.
   Nederlanders interesseert de Nederlandse cultuur ook niet zoveel zolang de kassa rinkelt.
   Thai… het zijn net Nederlanders.

 6. Keesje zegt op

  De bezoekers van Thaivisa zijn niet representatief voor de meeste Engelse expats.
  Net zo min als de reageerders op Telegraaf.nl en reageerders op NL’s Facebook- of Twitter-accounts niet representatief zijn voor Nederlanders.

  Een groot aantal mensen die in het dagelijks leven niet veel te vertellen hebben gehad, kunnen eindelijk ook eens hun gal spuwen. En dat doen ze!
  Ik denk dat als je op Thaivisa zou vragen Brexit ja of nee, 95% op ja zou stemmen.
  Het zijn notoire klagers die zich altijd tekort voelen gedaan, en voor wie de ‘anderen’ altijd de schuldigen zijn.
  Dat ze zelf niet zo veel hebben gemaakt van hun leven vergeten ze voor het gemak maar even.
  Dat ze niet begrijpen dat elk land een transitie doormaakt en dat dit voor sommigen wat minder uitpakt, ontgaat ze. Het ligt nooit aan hen, maar aan die domme Thai / Polen / Paki’s / regering / buitenlanders / EU / Trump / Clinton / Rutte / Merckel / Taksin of vul maar in.

  Dus een onderzoek om niet serieus te nemen, behalve als bevestiging dat Thailand met recht (ook) het afvoerputje van farang lowlives genoemd mag worden.

 7. Lancel lodewijk zegt op

  Ik voel me goed in Thailand na 12 jaar. Goed weer, vriendelijke en behulpzame Thais, ziekenverzorging is heel goed, steeds nog goedkoop. Wat me wel zorgen maakt is de dalende zwaktevan de euro, zodoende het financieel wel wat moeilijker word.

  • Ruud Rotterdam zegt op

   Beste Lancel Lodewijk . Blij met een positief geluid , ik heb diverse malen het genoegen gehad om met een goede gids een paar keer door Thailand te trekken. Het plechtige van de Tempels, de natuur.
   Het heerlijke eten de onbevangen omgang, met de bevolking staat in mijn herinnering gegrift. helaas dik 80+ dus zoek ik mijn vakanties dichterbij Vergeet niet dat in Nederland regelmatig het pensioen wordt gekort.
   De prijzen de pan uitvliegen en het steeds onveiliger wordt op straat. Dus geniet van het Mooie Thailand. Vergeet niet je bent er gast geniet ervan. Groet vanuit de regen en koude.

 8. janbeute zegt op

  Ik had verleden week het artikel op thaivisa al gelezen.
  Als antwoord op de vraag of Thailand nog wel aantrekkelijk is over vijf jaar,dan denk ik alles hangt af van de persoonlijke financiele situatie over vijfjaar
  Als ooit eens nieuwe regels in Nederland aangaande uitkering van oa pensioengelden in het nadeel van ons zouden gaan werken.
  Wat te denken van strengere inkomens eisen van de Thaise regering tav buitenlanders.
  En wat te denken van de Euro tov de Bath.
  Mocht de Euro Bath ooit eens op 30 komen te staan en in kombinatie met het in kosten snel toenemende levens onderhoud hier in Thailand.
  Maar voorlopig blijft het nog koffie dik kijken.

  Jan Beute.

 9. fred zegt op

  Thailand zal er blijven op vooruitgaan. Europa zal er blijven op achteruitgaan. Europa wil steeds de beste leerling van de klas zijn maar krijgt steevast de slechtste punten.
  Gezien Thailand blijft groeien zal het voor de gemiddelde westerling steeds duurder worden en voor de Thai steeds goedkoper. Dat de Farang al lang niet meer ‘De Man’ is begin je overal aan te merken. Ik denk dat ongeveer 1 op de 2 Thai nu al meer heeft te besteden dan de gemiddelde westerling. Vraag het maar eens aan een immobiliën agentschap of een auto dealer.

  • Geert zegt op

   1 op de 2 Thai meer te besteden ?

   Ik weet niet waar jij precies woont (planeet ?) Fred en misschien praat je alleen over Bangkok of Chiang Mai.
   Voor alle duidelijkheid de Isaan hoort ook bij Thailand.
   Even googelen en wat cijfertjes erbij nemen (levensstandaard) en dan zie je dat het totaal onjuist is wat je hier vertelt Fred.

   Gr.

  • Keesje zegt op

   Fred, het zijn nogal wat aannames die je hier neerzet.
   Het is nog maar de vraag of Thailand erop vooruit blijft gaan en Europa op achteruit.
   Natuurlijk zal het bij een land waar het ontwikkelingsniveau nog steeds heel laag is (Thailand) een stuk duidelijker zijn dat het vooruit gaat. Maar dat wil niet zeggen dat het op alle vlakken vooruit gaat. Of dat ze alles onder controle kunnen houden.
   India gaat ook vooruit, maar sociale onlusten in India nemen ook toe. Vervuiling neemt toe. Ambitieniveau neemt toe, maar er is niet voor iedereen genoeg werk dat aan die ambities voldoet. Dat vertaalt zich weer in ontevredenheid.

   En dat 1 op de 2 Thai nu al meer te besteden heeft dan de gemiddelde westerling, lijkt me pertinent onjuist.
   Weet niet wie je allemaal onder de westerling schaart, maar als we daar West-Europeanen, Amerikanen en Canadezen mee bedoelen, dan zit er nog een flink gat tussen het gemiddelde inkomen van deze westerlingen en de Thai.
   Dat er snel heel veel meer mensen een auto kunnen kopen in Thailand is wel waar, maar met een bevolking van bijna 70 miljoen kunnen de dealers het al bijna niet meer aan als er slechts 1 promille een nieuwe auto koopt.

 10. Chiang Moi zegt op

  Lage Euro, dure Bath…..ja natuurlijk heb je er mee te maken als je in Thailand woont. De gouden tijden zijn misschien voorbij maar volgens mij blijft Thailand goedkoop t.o.v. Nederland. Als je in Thailand niet kan rondkomen van je inkomen dan kan je dat in Nederland zeker niet dat zal altijd zo blijven.

 11. yuundai zegt op

  Grappig of moet ik zeggen diep triest, dat de negativisten zo afgeven op Thailand en het toekomst perspectief. Ik ben 6 jaar geleden naar Thailand geëmigreerd en woon er nog steeds met veel plezier, ondanks dat ook ik zie dat er rimpelingen te bespeuren zijn. Het eten is nog steeds prima en goedkoop, klagers vergelijk dat maar eens met eten buiten de deur in Nederland. Dat alles duurder wordt is niet alleen in Thailand maar ook in Nederland. Ziektekosten, huizen, benzine, verzekeringen noem maar op stijgen flink en in de toekomst nog veel meer als ik zaken als zee spiegel stijging, isolatiekosten van woningen, en de discussie over het gebruik van gas of elektra bij de kop pak. Ik denk dat het klagen over al deze zaken je beeld over Thailand ernstig vertroebelt en je beeld over Nederland door hier in Thailand wonende te positief wordt bezien, op basis van toen Nederland nog Nederland was! Ik denk als je het hier in Thailand niet naar je zin heb, ga terug naar Nederland, of ga naar een van de omringende landen van Thailand. Nergens zal je de 100 % vinden zoals jij dat zou wensen. Ik geniet van de (schijn) gastvrijheid van Thailand met een dikke knipoog, aanvaard het zoals het is, met de nodige corruptie. En tot slot vraag jij altijd om een rekening als het zwart kan, en dus voor minder, IK NIET. Ik wens een ieder nog een lang leven met veel plezier en minder geklaag toe in Thailand.

 12. Sjaak S zegt op

  Huurwaarde forfait, afvoerbelasting, milieubelasting, ontzorgings kosten, hoge(re) energiekosten, hoge belasting en verzekering voor je voertuig, wegenbelasting, verplicht energielabel, hoge belastingaftrek, verplichte afgaven van belastingpapieren (kosten die op de burgers zijn afgewend) hoge bankkosten, hoge boetes bij verkeersovertredingen, dan vluchtelingentoestroom en ga nog maar door (er schiet me even niets meer te binnen)…. vergelijk dat eens met Thailand. Mijn hoogste maandelijkse kosten zijn, behalve voedsel, de stroomkosten en die zijn ongeveer 1/4 van de energiekosten die ik in Nederland had.
  Ga in Nederland goedkoop uit eten en doe dat hier in Thailand….merk je het verschil? Gisteren in een restaurant in Pak Nam Pran kostte me een clubsandwich (met bruinbrood gemaakt) 120 Baht. Krijg je dat voor die prijs in Nederland?
  Dat het hier duurder wordt, zeker. Dat de Euro minder waard wordt, ook mee eens, maar het leven is hier nog steeds stukken goedkoper dan in Nederland. Gaat het de volgende vijf jaar verder zoals in de afgelopen vijf jaar, zal het niet veel anders zijn en kun je nog steeds goed hier leven. En zelfs als het duurder zou worden, de zon en het aangename weer is onbetaalbaar.

 13. chris zegt op

  “Beter of slechter zijn om in Thailand te wonen?”
  Zo’n open, ongenuanceerde vraag geeft allerlei mogelijkheden om de roze bril op te zetten of de zwartgallige expat uit te hangen.Die laatste categorie is op Thaivisa oververtegenwoordigd.
  Beter of slechter: voor de rijke Thais, voor de arme Thais, voor de expats als groep, voor Nederlandse expats, voor Belgische expats, voor nieuwe expats, voor expats die hier al jaren wonen, voor mij persoonlijk?
  Beter of slechter: sociaal, financieel, politiek, romantiek/huwelijk, technologisch?
  Beter of slechter: afgemeten aan de kwaliteit van de service, de luchtvervuiling, het aantal verkeersdoden, het uiterlijk van de Thaise vrouwen en mannen, taalvaardigheid in het Engels of Thais, de prijs van een pilsje ????

  Kortom: een onzinnige vraag en daarom alleen maar onzinnige antwoorden.

 14. bona zegt op

  Veel van deze azijnpissers hebben geluk dat zij onder een schuilnaam hun onzinnige kritiek kunnen uiten.
  Indien hun ware namen gekend zouden zijn bij immi. zou hun een bijzonder onthaal te wachten staan bij hun volgende trip.

  • ruud zegt op

   Het probleem met die azijnpissers is, dat hun commetaren terugslag kunnen hebben op IEDEREEN die in Thailand woont.
   Ooit kunnen ze een keer op de verkeerde lange (over het algemeen ZEER lange) Thaise tenen trappen van iemand die vervolgens besluit om de eisen voor een verblijf in Thailand te verzwaren.

 15. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Beter of slechter binnen 5 jaar. Wie zal het zeggen.

  Zolang ik er nog zelf voldoening uithaal is het al meer dan voldoende voor mij.

 16. chris zegt op

  Of het beter of slechter wonen is in Thailand over 5 jaar bepaal je zelf. Niet iemand anders en zeker niet de regering.

 17. Rick van Heijningen zegt op

  Ik bekijk het heel anders, wat zou ik nu doen en laten als ik in Nederland woon !
  Waarschijnlijk achter de geraniums in een heel klein flatje , als dat te vinden is !
  Wandelen en T.V. kijken de hele dag , dure boodschappen doen om lekker te eten
  Sociale contacten leggen is ook moeilijk in Nederland , nee, laat mij maar met weinig geld in Thailand wonen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website