Huis huren in Thailand? Geef je ogen de kost!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
21 februari 2018

Ik ben net geëmigreerd en aangekomen in de omgeving van Pattaya, waar ik graag wil komen wonen. Om een aantal redenen wil ik een huis, geen appartement. Meer kamers, meer ruimte, grotere en betere keuken, en misschien zelfs een tuintje om lekker buiten te kunnen zitten.

Na enig speurwerk viel mijn oog op een groot huis in een “park”, een soort villapark met security rondom en een zwembad en fitness voor de bewoners. Het huis was nogal afgeprijsd van 40.000 stapsgewijs naar nu “nog maar” 20.000 Baht. Ik wilde dat wel eens zien.

Afspraak gemaakt met de eigenaresse die mij en mijn vriendin speciaal kwam ophalen, opdat ik niet hoefde te zoeken. Hoe vriendelijk. De dame in kwestie zag eruit als 28, was bloedmooi, maar was toch al 42. Mijn vriendin zei dat het een bekende Thaise filmster was! Geen wonder.

De dame in kwestie was opvallend vriendelijk en voorkomend, heel beleefd, en goedbedoelend als zij was om mij goed te informeren en alles te laten zien was zij veel en lang aan het woord. Je zou kunnen zeggen van het type spraakwaterval. In zenden was zij dus heel goed, in ontvangen, d.w.z. luisteren, was zij minder bedreven.

Maar dat stoorde mij niet tijdens het showen van het huis: grote living met open keuken, 3 slaapkamers waarvan er één ingericht was als kantoor, 3 badkamers, airco in alle kamers, bijkeuken met wasmachine, carport, tuintje, muur en hek er omheen, kortom een goed beveiligd en royaal pand, zeker wel die € 500,- huur per maand waard?! Zeker als je min of meer haast hebt om iets geschikts te vinden. Vooral wetend dat de adressen waar ik eerst heen had gewild vol bleken te zijn. Ik moest van mezelf dus snel beslissen… Voorwaar de slechtste start.

Aangezien het een mooi villapark was en het huis volop ruimte bood besloot ik het te huren voor 6 maanden. Het contract werd de dag erop getekend en ik moest behalve de huur voor deze maand ook nog 2 maanden betalen voor de borg. Pfff, wel wat veel geld in een keer. We namen afscheid en ik trok er in. Toen begon het onaangename deel.

Pas toen de eigenaresse vertrokken was bleken veel lampjes in de plafonds het niet te doen, zat er kortsluiting in sommige lampjes, bleek de afvoer van de gootsteen te lekken, heel veel sleutels van de sloten op de buitendeuren waren niet compleet, de spuitslangen naast 3 WC’s waren kapot, deed het beloofde internet het nog niet, net zo min als de 2 aanwezige TV’s. Ik moest 4 dagen permanent thuis blijven omdat elke dag de mannetjes zouden komen om een en ander aan te sluiten.

Uiteindelijk deed internet het, maar slechts op één tv werd het signaal aangesloten. De 2e tv stond er voor de show… Maar hoewel er zeker 100 zenders werden ontvangen waren het alle Thaise zenders. Daar versta ik niets van, ik wil het wereldnieuws en BVN kunnen ontvangen.

Er volgden eindeloos veel telefoongesprekken met de eigenaresse waarin ik om verbetering van de tv kanalen vroeg, alsmede reparatie van de gebreken. De filmster was spijkerhard en kwam mij op geen enkele wijze tegemoet. Veel praten, weinig luisteren. Ik heb dus de gebreken zelf moeten repareren op mijn eigen kosten en nu ga ik ook nog haar abonnement van True Move tv opzeggen en regel ik een satellietantenne.

De moraal van dit verhaal? Wees niet zo stom als ik om je te laten imponeren door een mooie vrouw in een villapark en controleer elk detail voordat je het huurcontract tekent.

Ingezonden door Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Huis huren in Thailand? Geef je ogen de kost!”

 1. Bob zegt op

  Ach wat een pech. Maar dat is Thailand. Kom eens kijken in grandcondotel village. Veel huizen te huur en te koop. 2 zwembaden en aan het strand gelegen. Kijk voor Nederlandse zenders via Internet eens bij Fred repko.

  • Johan zegt op

   Ha ha, grandcondotel village, aan strand gelegen, zwembaden, ect.
   Maar niet voor 15.000 bath per maand.

 2. Richard zegt op

  Sorry Rob,

  Als dat alles is en je maakt je daar al zo druk over dan krijg je het nog moeilijk in Thailand.

  Richard

 3. l.lagemaat zegt op

  De laatste verrassing krijg je nog als je na je huuropzegging probeert de borg terug te krijgen.

  • Hendrik S. zegt op

   Na zelf een like te hebben gegeven staat de teller op 33 likes en er zullen er vast nog wel een paar bijkomen.

   Iets wat ik niet vaak zie!

   Denk dan ook dat Rob hier serieus rekening mee moet gaan houden.

   Bij mij was het in de vorm van elektra en water verbruikskosten dat ze een gedeelte van de borg hielden om zeker te zijn dat ze gedekt waren om deze te kunnen betalen.

   Dat dit gedeelte van de borg net iets boven het gebruik van de 4 maanden hier aan vooraf samen was en er maar 1 maand betaald diende te worden, veranderde er niks aan

 4. Nicole zegt op

  Je hoeft geen schotel te hebben als je internet hebt. Gewoon NL TV. Kan je per maand, 3 , 6 of 12 maanden betalen..

  • bob zegt op

   info@elbank.com
   nederlandse leverancier via internet. ik ben zeer tevreden. Fred Repko is hun vertegenwoordiger in Thailand.Ca. 1000 zenders of via pakketten….

 5. lung addie zegt op

  Kunt U zich dan voorstellen wat het is als je zo een huis koopt? Mooi ogend maar achteraf komt het aapje uit de mauw. Als je iets kan huren of kopen en het is sterk onder de prijs of sterk afgeprijsd, wees dan maar op je goede want er is steevast iets mis mee. Zelfde bleek uit een artikel hier op het blog over de “bouwkunst” Als het goedkoop is wel dan heb je gewerkt met pseudo stielmannen of met minderwaardige materialen.

 6. Joshua zegt op

  Beste Rob,

  Dat is niet zo fijn wat U is overkomen!
  Maar zo leren we alle iedere dag bij.

  Ik woon zelf al 16 jaar in Noord Pattaya in een super fijne straat met alleen maar buitenlanders.
  Er zijn nu net 2 huizen vrij gekomen van mensen die terug moesten gaan naar Europa omdat hun werk contract in Thailand niet werd verlengt.
  Deze huizen hebben 2 slaapkamers, 3 badkamers , living , keuken en voortuintje.
  De huur prijs van deze huizen zijn 15.000 Baht per maand + 2 maanden borg en je moet minimaal voor 1 jaar huren.
  Als jij intresse hebt dan kan je mij mailen : serveworldwide@yahoo.com
  En dan zal ik jouw wat foto’s sturen.
  Het is een prive straat , want we hebben een electriese poort er ingezet waar iedereen die de straat woont een afstandbieding van heeft.
  We hebben geen last van wateroverlast in onze straat, we liggen heel centraal met supermarkten op loop afstand.

  Mvg,

  Joshua

 7. stevenl zegt op

  Ja, je had problemen kunnen voorkomen door vooraf goed te kijken. Maar: de kosten van reparatie zijn als het goed is minimaal geweest, en alles werkt nu. Geniet er van.

  PS: ik huur ook, heb ene klassiek Thais huurcontrsact, hetgeen betekent dat de huur zolang ik hier blijf wonen niet veranderd, maar ook dat ik zelf het onderhoud doe.

 8. Jasper zegt op

  Dus je huurt voor een zacht bedrag een kapitale villa, maar verwacht wel dat men zich in Z.O.Azie gedraagt als de woningbouw vereniging in Nederland.
  Ik moest er ook even aan wennen, maar alles wat kapot gaat, c.q. al kapot is in huis komt voor rekening van de huurder in Thailand. s’Lands wijs, s’lands eer.
  Zo te lezen kom je er nog makkelijk van af.
  Pas overigens wel op: het is vaak zeer moeilijk de borg terug te krijgen, ze vinden altijd wel wat, van een gaatje in de muur tot vieze verf.

 9. Peter zegt op

  Wij hebben sinds een weekje een huisje gehuurd in Hua Hin, SOI 6. Ook bij ons mankeerde er het een en ander aan het huisje bij aankomst. Echter in tegenstelling tot de ervaring bij de inzender werd bij ons alles keurig verholpen. Op hun eigen initiatief werd de keukenkraan vervangen, lekkage afvoer verholpen, gras gemaaid en struiken gesnoeid. Dit allemaal op dezelfde dag van aankomst. Alleen het probleem met de internetverbinding duurde wat langer omdat ze een gewijzigd wachtwoord moesten achterhalen. Ik werd wel continue op de hoogte gehouden door de projectmanager van Nice Breeze waar we zitten. Op de slaapkamer bij ons staat ook een tv die niet aangesloten is, ik denk dat die eerst in de woonkamer stond en daarheen verplaatst is na aanschaf grotere Smart tv. Maar tv op de slaapkamer is wel het laatste waar ik behoefte aan heb. Inderdaad op de aangesloten tv zijn vrijwel alleen maar Thaise zenders te zien, dat was voor mij geen verassing omdat ik eerder hier gehuurd heb gezeten. Vanuit Nederland heb ik een Apple TV (klein kastje) meegenomen zodat ik naar behoeft Netflix kan kijken. Op de laptop kun je veel Nederlandse programma’s terugkijken, ook BVN. Dat is voor mij ruim voldoende. Vannacht zelf de kwalificatie formule 1 via livestream rechtstreeks gezien. Dus vanuit hier geen nare ervaringen.

 10. Henk zegt op

  Als je trouwe lezer was geweest van Thailandblog dan had je dit niet overkomen .Er is al veel meer geschreven over dit soort zaken .Ga je emigreren naar Thailand en je weet welke stad of dorp huur dan voor de eerste maanden een appartement a 9000 -12000 Baht ,huur of koop een brommer en ga op je dooie gemak samen een huizenzoektocht beginnen ,ja zal versteld staan over het aanbod van leegstaande huizen die er te huur worden aangeboden .Bekijk het huis op je gemak en maak fotos van de eventuele gebreken zodat ze die kunnen repareren voordat je erin trekt ,Met een beetje tactiek en afdingen had je misschien een nog mooier huis voor een nog lagere prijs kunnen hebben .En laat je niet verleiden door die mooie donkere ogen van een Thaise schone .(is moeilijk).
  Maar helaas is dit voor jullie te laat en onthoud in Thailand 1 ding ::Haastige spoed is zelden goed ::
  Ondanks alles een fijne tijd in Thailand gewenst ..

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  Als je in Thailand een auto of een jetski huurt moet u eerst de hele buitenkant fotograferen om claims te voorkomen. Huurt u een huis dan moet u behalve alles fotograferen ook nog eens alles uitproberen of het werkt. En vergeet vooral het vergrootglas niet zodat u de kleine lettertjes in het contract niet mist!

 12. Marcel zegt op

  Voordat je iets huurt / betaald ga je toch eerst alles controleren of mis ik iets?

 13. Gerrit zegt op

  Het is heel goed Rob, dat je met elkaar ervaringen deelt.

  Mijn, of beter wij (+mijn vriendin) waren op zoek naar een heel huis in San Sai, nabij Chaing Mai.
  Wat wilde we; een huis met minimaal 2 slaapkamers, een woonkamer en een badkamer, prijs ergens tussen de 8 en 12 duizend Bhat per maand.

  Via de website DD property vele, zeg maar heel veel huizen te huur. Wij afspraken gemaakt, we zochten voor langere tijd, maar zoals altijd. Eerst kijken en niet huren, tot we een werkelijk prachtig, groot en nieuw huis zagen, met 3 grote slaapkamers met ieder een eigen badkamer en een woonkamer van 4 x 9 mtr. Een keuken van meer dan 5 x 5 mtr. alles begane grond. Iedere kamer had gordijnen en airco, maar de badkamers hadden geen heater ?? enne dat alles voor….. 8.000 Bhat per maand. Hier hoefde we niet lang over na te denken. Doen.

  Tot ik een gaatje in de muur wilde boren om schilderijtjes op te hangen, mijn vriendin helemaal in paniek, dat kan niet, want we hebben het huis gehuurd. Tja, maar als we hier 10 jaar of langer blijven wonen, maakt dat toch niets uit. Nee we hebben het maar voor 6 maanden gehuurd….. WAT??? we zochten een huis voor lange tijd. Het contract erbij (allemaal in het Thai) en ja daar stond een 6.

  Informatie gevraagd aan de buren, blijkt het huis al lange tijd leeg te staan en heeft de eigenaar het “tijdelijk” verhuurd voor 6 maanden. Ook wij hebben 2 maanden “borg” betaald.

  Toch gloort er “misschien” hoop voor ons, zolang er geen kopers komen, kunnen we misschien wel een verlenging krijgen van weer 6 maanden, maar dat probeer ik natuurlijk op te rekken naar een jaar.
  In ieder geval gaan we natuurlijk niets investeren in het huis, hoewel ik al 4 stuks heaters had opgehangen, maar die schroef ik er wel weer af.

  Dit is nu z’n typische taal probleem.

  Groetjes Gerrit

 14. eugeen zegt op

  Dag Rob, je ervaring was helaas niet zo leuk. Toch hoeft het niet altijd negatief te zijn. Mijn dochter heeft vanaf het einde van deze week in Pattaya Tropica Village (200 huizen met haast allemaal buitenlandse gezinnen, ondermeer Belgen en Nederlanders) een volledig nieuw gerenoveerd huis te huur met 3 slaapkamers, 2 badkamers, westerse keuken, zeer grote zit- en eetkamer, overdekt terras (18000 / maand) . Het interessante is dat zij in dezelfde village nog 2 andere huizen verhuurt en je aan die huurders (Belg en Italiaan) hun ervaringen kunt vragen. I.Langemaat schreef: “De laatste verrassing krijg je nog als je na je huuropzegging probeert de borg terug te krijgen”. Ook dat kan je in Thailand niet als vaste regel zien. Wij hebben in ieder geval in al de jaren dat huizen verhuurd worden, slechts eenmaal een deeltje van de borg afgetrokken, omdat de huurder zelf zei: “Trek dat maar af, want dat heeft de kleine inderdaad stuk gemaakt”. Waar of van wie je in de toekomst ook huurt, ik wens je in ieder geval meer geluk.

 15. nicole zegt op

  wij huren ook, sedert 4 jaar in Chiang Mai. Ons contract hebben we samen met de eigenaresse in het Engels opgesteld. ( zij woont in USA) Wij hebben er veel punten in gezet die voor ons belangrijk zijn. Ze houd zich tot nu toe keurig aan alle afspraken en als er een probleempje is, praten we even via LINE. zij correct, wij correct. Meestal word een contract opgesteld in 2 talen in blokvorm. Dan kunnen er ook geen misvesrstanden
  ontstaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website