Hoe voelt dat, wonen in Thailand?

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
20 februari 2018

Er wonen nogal wat buitenlanders, ook Nederlanders en Belgen, in Thailand en al die buitenlanders hebben in ieder geval één ding gemeen: zij hadden een goede reden om te verkassen. Wat die reden is, doet er in dit geval even niet toe, zij hebben ergens in het verleden besloten om naar Thailand te verhuizen voor langere tijd of zelfs voorgoed.

Daarnaast is het aantal buitenlanders, dat Thailand voor vakantie bezoekt, soms één, soms meerdere keren per jaar natuurlijk veel groter. Van deze groep zie ik regelmatig mensen uit alle delen van de wereld, die de poolhal, waar ik vaak kom, bezoeken. Als het dan tot een gesprek komt, komt ook vaak het verschil ter sprake van hoe een toerist Thailand ervaart en hoe iemand, die hier min of meer permanent woont, tegen de Thaise samenleving aankijkt.

KLM Reisblog

Dat het verschil bestaat moge duidelijk zijn, maar hoe leg je aan een vakantieganger uit hoe je leven in een ander land dan je thuisland ervaart? Op het reisblog van de KLM verscheen een verhaal van Marcella Mudde, die haar goede baan in Nederland opzegde en met haar vriend naar Zuid-Afrika verhuisde. Kaapstad was voor haar de plek met een levensstijl, dat haar bijzonder aansprak. Fijn even die afstand van Nederland en haar werk, lekker bijkomen op het strand of juist even nieuwe plekken ontdekken. Lekker iedere dag op je slippers lopen tussen de palmbomen, bijna altijd lekker weer, hiken op de meest waanzinnige bergen tussen de natuur, surfen op de allermooiste stranden en het allerlekkerste verse eten. Zij droomde ervan op zo’n mooie plek te wonen en besloot die droom in werkelijkheid om te zetten.

Waarom verhuizen naar het buitenland?
Nu ze er inmiddels al een poosje woont, geeft zij in het artikel een aantal redenen op om die beslissing te nemen. Ik noem er enkele van, want ook als je definitief naar Thailand zou verhuizen, zal men hetzelfde ervaren.

Reden nummer 1: Het geeft een kick!
De eerste periode is het wel even doorbijten – wennen aan een nieuwe omgeving, cultuur, taal, mensen, huis en ga zo maar door. Je moet er even aan wennen, alles is nieuw. Maar zodra je steeds een beetje verder uit je gemakkelijk leventje stapt en het lukt dan bijvoorbeeld om jezelf te ‘redden’ geeft dit zo’n kick!

Reden nummer 2: Het geeft je een gevoel dat je leeft!
Het gevoel hebben dat je leeft kun je krijgen als je zelf de controle hebt over dingen. En als je in het buitenland woont en dan een keuze moet maken – hoe simpel of juist hoe eng ze ook zijn – geeft dat gewoon een heel lekker gevoel als je dat hebt gedaan. Je bent door het maken van keuzes bewust van je handelen, dus dan krijg je vaak zo’n gevoel dat je echt ‘wakker’ bent en aan het leven bent. Verslavend!

Reden nummer 3: Je leert jezelf goed kennen!
Tja – waar je ook naartoe gaat in de wereld, je neemt jezelf mee. Ben je geduldig? Vraag je weleens om hulp? Bied je zelf weleens hulp aan? Tijdens het wonen in het buitenland moet je jezelf echt redden dus je leert jezelf enorm kennen. Veel dingen gaan niet zoals jij dat wilt. Het enige waar je invloed op hebt is hoe je ermee omgaat.

Reden nummer 4: Je leert dat je je ergens anders thuis kunt voelen!
Doordat je een land nu ervaart als een local, je aanpast aan een nieuwe cultuur en taal leer je je thuis te voelen op een andere plek. En dat besef is best wel fijn, dan gaat de wereld voor je open!.

Reden nummer 5: Je leeft spontaner!
Een spontaan leven is best moeilijk thuis met al je vrienden van vroeger, plus nieuwe vrienden, plus (ex)collega’s, plus (schoon)families die je natuurlijk graag wilt zien. Dus waarom niet je agenda helemaal volplannen? Helaas – ook al hebben we er een hekel aan soms – we doen het allemaal.

In een ander land waar je een nieuwe sociale kring aan het opbouwen bent is het misschien nog makkelijker om spontaner te leven. Desalniettemin is het een reden om in het buitenland te wonen – puur voor meer spontaniteit in je leven. Wat je hopelijk dan mee terug neemt – het leven met de dag. Waar heb JIJ op dit moment zin in? Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid!

Reden nummer 6: Je leert wat kwaliteit is!
Helaas lever je momenten in met je beste vrienden en familie voor een nieuw leven vol avontuur. Soms kun je je weleens egoïstisch voelen. Maar iedereen leeft zijn of haar leven. Hopelijk volgt ook iedereen zijn of haar dromen. En de momenten dat je elkaar dan spreekt vanuit zo’n afstand, zijn zo waardevol!

Ook als je weer terug bent – of tussendoor even naar huis gaat – kies je ervoor om écht bij iemand te zijn. Die bewuste momenten samen, dat is kwaliteit. En daar draait het wat mij betreft om in het leven.

Reden nummer 7: Je leert wat je zelf belangrijk vindt!
Ben je erachter gekomen dat je echt energie krijgt van die nieuwe hobby’s? Dat je genoeg ruimte hebt voor jezelf? Dat een spontaner leven bij je past? Of die echte gesprekken die ergens over gaan met je beste vrienden of familie thuis? Je leert wat je zelf echt belangrijk vindt, je waarden. En dat neem je allemaal mee, bij de volgende keuzes die je gaat maken.

Reden nummer 8: Je groeit als persoon!
Als je even afstand doet van je veilige leven thuis, stap je uit je comfort zone. Iets wat je op het begin – vooral nog thuis bij de basis het aller engste leek – is nu gewoon een onderdeel van jouw persoonlijkheid geworden. Je bent als persoon hierdoor gegroeid.

Reden nummer 9: Je wordt zelfverzekerder!
Last but not least – door al deze ervaringen dat je groeit als persoon ben je gewoon een stuk(je) zelfverzekerder geworden. Dat is toch het aller coolste wat je kunt bereiken. Dat je in jezelf gelooft? Dat je gewoon een totaal nieuw leven kunt opbouwen ergens anders. Iets wat niemand je ooit meer afpakt. En deze boost aan energie neem je mee naar huis – of naar je volgende uitdaging.

Tenslotte
Niet genoeg redenen om te gaan? Ik ben me er zeker van bewust dat iedereen zijn eigen dromen heeft, maar wellicht zet het je wel een beetje aan het denken over het leven. Want welke droom jij ook nastreeft, je stapt daarmee uit je comfort zone en dan ga je ook allerlei fases door. En écht – Go for it – je LEEFT maar een keer!

Bron: blog.klm.com/nl/10-redenen-buitenland-wonen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Hoe voelt dat, wonen in Thailand?”

 1. Martin zegt op

  Of gewoon omdat Nederland (europa) er een zooitje van maakt en de eigen burgers verjaagd. Leven voor de bank en een pensioen wat beide vrij onzekere factoren zijn op geluk op de lange termijn. Thailand is vrijheid en geen gezeik; mijn reden nummer 1. De rest komt daarna.

  • Hans zegt op

   Gemakkelijk en ondoordachte kritiek op Nederland, met een bank in Thailand zeker? en je inkomen vanuit Nederland? al dan niet met een pensioen? AOW voor iedereen,hoewel twee jaar later dan beloofd, waar heb je dat behalve in NL? Uitkeringen op basis waarvan heel wat Nederlanders in Thailand verblijven, welk ander land verschaft die?
   De Thai betalen weliswaar nauwelijks belasting, maar als iemand zijn baan verliest, moet die persoon terug naar zijn/haar moeder. Niks sociale verzekeringen. En toch dan maar weer rijst of suikerriet snijden uit bittere armoede voor 300 baht per dag. Een dag niet gewerkt is een dag geen bahtjes om te eten enz.
   Als een Thai naar het ziekenhuis moet na een ongeluk, is dat altijd een dure uitgave die niet is verzekerd. Men kan tijdelijk niet werken, heeft dus ook geen inkomen en moet de ziekenhuisrekeningen zelf ophoesten.
   Tienduizenden naar het hospital tenzij men eerst naar zijn eigen thuisdorp reist, dan is iedere Thai wel verzekerd van goedkope zorg met het 30 baht-plan. Dat wordt dus geld lenen, niet bij een bank want dat kan alleen als je een huis of condo als onderpand hebt, maar bij een zgn. Loanshark! Een uitbuiter die zonder blikken of blozen 20% dagrente vraagt of nog meer. Nog meer ellende stapelt zich op.
   Dan denk ik toch, al verblijf ik elk jaar nog zo lang in Thailand, ik blijf hier mooi ingeschreven staan, hou mijn zorgverzekering aan voor nog geen 150 per maand en ben dankbaar voor mijn Nederlandse achtergrond, waardoor ik nu in staat ben elk jaar in Thailand te genieten.
   Mensen die zo populair doen over Thailand en zoveel kritiek hebben op Nederland, denk je eens in hoe uw situatie zou zijn als u niet in NL maar in Thailand was geboren….

   • Rob V. zegt op

    Gelijk heb je Hans, we mogen ‘dankbaar’ zijn dat per toeval onze wieg in Nederland stond. Er valt natuurlijk e.e.a. te verbeteren maar we hebben tenminste een sociaal vangnet en redelijke oude dag. Staat je wieg in Thailand dan wordt het een pak lastiger als je maar van eenvoudige komaf bent. Je oude dag, je dak boven je hoofd, er zeker van zijn dat wat er ook gebeurt je in principe altijd wel een bord rijst op tafel zult hebben etc heb je heel wat minder zekerheid over. Noordwest Europese landen staan niet voor niets in volop in de top 10 landen ter wereld op allerlei gebied van geluk tot oudedag en onderwijs tot vrijheid. Menig Thai zou maar wat blij zijn met die zekerheden, vrijheden en democratie.

    Wonen of overwinteren in Thailand is mooi maar vooral als je wieg in noord west Europa stond… of je in de juiste klasse bent geboren in Thailand. Maar Thailand is helaas niet het paradijs op aarde voor de gewone man/Thai, verre van. De diverse blogs van o.a. de Inquisiteur, Tino, Gringo, Lung Addie en vele anderen mogen dat toch wel duidelijk hebben gemaakt?

   • walter zegt op

    Gemakkelijke en ondoordachte kritiek is wel kort door de bocht. Mijn pensioen heb ik zelf betaald en daar zit geen cent bij van de Nederlandse overheid. Mijn Aow krijg ik pas einde van dit jaar, meer dan 39 jaar premie betaald, maar omdat ik getrouwd ben krijg ik een lagere AOW dan een alleenstaande, terecht denkt iedereen, maar toch niet. Mijn vrouw is nooit in Nederland geweest, heeft er dus ook nooit gewerkt, dus krijgt geen AOW, dat is dan wel terecht maar ik word afgescheept met een lage AOW, eerlijk? Ik vind van niet. En dan de zorgverzekering, jarenlang premie betaald, eerst Ziekenfonds daarna Zorgverzekering, jammer meneer Walter, u woont in Thailand en dat is geen verdragsland. Dus zelf zo’n verzekering afsluiten, zeer prijzig, alleen voor een inpatient verzekering betaal ik 3 keer zoveel als in Nederland. Terwijl 10 duizenden bezoekers in Nederland gratis zijn verzekerd, inclusief gebitszorg en geen eigen risico. Eerlijk? Ik vind van niet,nou red ik me wel maar hoeveel Nederlanders worden door de overheid nog veel erger gepakt?
    Bejaarden en alle andere mensen met een minimum inkomen, die wat te eten hebben dankzij de voedselbanken want anders zouden omkomen van de honger. Ja dat is dat fijne Nederland geregeerd door fijne politici waarvan een groot aantal liegt en bedriegt.

   • Luit zegt op

    Gedeeltelijk met je eens, als een local vraagt hoe ik aan mij geld kom en ik zeg, van Nederland, dan snappen ze dit niet, Dus ik leg ik uit hoe dat zit met uitkeringen en pensioenen. Dan krijg ik ook vaak te horen wat een geluk ik heb, leg dan vervolgens uit dat als je werkt, de helft van je salaris naar de staat gaat…. Tsja dan zeggen ze niks meer, kortom er zitten 2 kanten aan een medaille……

  • Leo Bossink zegt op

   Helemaal met je eens. In Nederland (Europa) betaal je je blauw aan de Nederlandse Overheid, de provinciale overheid, de gemeentelijke overheid en de regionale belastinggroep plus voor de Europese Unie. En dat later wordt steeds en steeds meer. Daarnaast ben ik het totaal niet eens met die gigantische immigratiestroom van uit Afrikaanse landen en Islam landen. Onze eigen cultuur wordt gewoon vermoord.
   Heb je hier in Thailand geen last van. Belastingen zijn normaal en geen import va de islam. Democratie in Thailand? Waar in de wereld is er echte democratie? Nergens toch. Schijn democratie zoals b.v. i Nederland. Dan liever de militaire junta zoals in Thailand. Thailand is rustig en de Thai accepteren het gebrek aan democratie, wetende dat democratie in Thailand uiteindelijk alleen maar weer uitdraait op Hoekse en Kabeljouwse twisten tussen Bangkok (geelhemden) en de rest van Thailand (roodhemden).
   Ik voel me prettig en veilig in Thailand. In tegenstelling tot in Nederland met zijn verziekte klimaat.

   • chris zegt op

    Er wonen in Thailand meer moslims dan in Nederland; naar schatting 500.000 alleen al in Bangkok. En 90 % beschouwt zichzelf als Boeddhist; ook niet bepaald een Joods-Chriselijke achtergrond. Dat je hier dagelijks geen doodsangsten uitstaat snap ik niet. Want de junta is ook niet Nederlands.
    Als de junta net zo zou denken als de PVV (Thaise burgers eerst) zou dat een tweede reden moeten zijn voor je om als immigarant (en die stromen naar Thailand worden alleen maar groter) dit land zo snel mogelijk te verlaten.

    • theoS zegt op

     chris, het is al jaren zo dat Thais komen eerst. Er zijn bijv. ontelbare beroepen die niet door buitenlanders gedaan mogen worden. Doe je iets wat door de Thaise overheid als “werken” beschouwd wordt dan is het inpakken en wegwezen en blijf weg. Land kun je niet kopen. Na 42 jr hier in Thailand, met vrouw en kinderen, moet ik nog steeds elke 3 mnd naar de Immigration om mijn adres op te geven. De Junta denkt erger dan de PVV.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Leo Bossink, Ik weet niet wat jou over de ziel gelopen is in Nederland,laat staan dat ik het begrijpen kan dat je zo afgeeft op het land van je herkomst.
    Dat iedereen in Nederland over politiek zijn eigen mening mag hebben,zelfs alzij deze nog zo absurd,is te danken,aan dat wat jij noemt, een schijn democratie.
    Zelfs al zou je van mening zijn dat te veel buitenlanders met andere achtergrond jou cultuur verziekt hebben,is dat nog steeds jou mening,die andere democraten slikken moeten.
    Alleen kan ik bij jou anti buitenlandse houding niet begrijpen,dat je nu vrij gekozen hebt,omzelf als buitenlander door het leven te gaan.
    Een buitenlander zonder rechten,die zijn thuisland nog niet eens verlaten moest voor oorlog, geweld,of armoede,en nu denkt dat de Thaise politiek om zoveel beter is als de Nederlandse.
    Dat velen de mening hebben, dat de Islam de schuldige is aan veel geweld en onrust op deze wereld,ligt gewoon aan het feit,dat velen niet scheiden kunnen tussen diegenen,die de Islam misbruiken, en diegenen die net als jij, gewoon een vredig en goed leven willen.
    Juist deze mensen die dit niet scheiden kunnen,laten zich in Europa van politische roeptoeters, die hoogstens hun eigen voordeel in blik hebben,misbruiken en hersenspoelen,en proberen nu anderen te overtuigen, van de naar hun mening,veel betere Thaise Junta politiek.
    Een politiek die bij de zelfde kritiek die ze nu uitten over het thuisland,zomaar in jarenlange gevangenis straf eindigen kan.

    • walter zegt op

     Ik snap de kritiek op de Thaise “Junta” niet ik ken niemand in Thailand die gebukt gaat onder een gesel van de Thaise regering. Er is rust en stabiliteit in dit land waar ik woon met vrouw en dochter en ik voel me hier thuis en velen met mij. En wat is er fout om kritiek op Nederland te hebben? Nederland is een schijndemocratie of mag je deze kritiek niet hebben zodra je elders gaat wonen?

     • John Chiang rai zegt op

      Beste Walter,Natuurlijk mag je zeggen dat je de mening hebt dat Nederland een schijndemocratie is,en dat er na jou mening veel niet in orde is.
      Dit heb je te danken aan het feit,wat jij een schijndemocratie noemt.
      Het wonderlijke is echter,dat sommigen nu opeens met de Thaise politiek,op een oog blind zijn, en alles goed vinden.
      Waar bij het blind zijn eigenlijk te maken heeft met het feit,dat ze van het gesprokene Thai haast toeten nog blazen verstaan.
      Velen laten zich vol laberen van vrouwtjelief,en maken het met eigen fantasie tot iets,wat men eigenlijk helemaal geen eigene mening meer noemen mag.
      De meesten zouden het verschil tussen de schijndemocratie,zo jij het noemt,en de huidige politiek meteen onderscheiden kunnen,als ze de moed hadden,over hun nieuwe bestemming het zelfde te verkonden.
      Het zou zomaar gebeuren kunnen dat ze jarenlang achter slot en grendel verdwijnen.

  • Wim Wuite zegt op

   Martin je mag blij zijn dat je in Nederland opgroeide en bebruik kunt maken van je verworven rechten .
   Dankzij het geld dat je vanuit Nederland ontvangd kun jij hier de koning uithangen.
   Maar als je een kerel bent zeg je gewoon geef mij de uitkering zoals een thai krijgt ik denk dat je dan wel anders over je vaderland praat.
   Hier is ook niet alles vrijheid , gezeik is hier ook alleen heb jij denk ik oogkleppen op.
   Ik zou zeggen gewoon denken dat je geluk heb gehaad dat je in Nederland bent geboren en van de centjes uit Nederland hier lekker kunt wonen.

 2. l.lagemaat zegt op

  Reden nummer 10: Je verlaat een klein kneuterig benauwd landje met een teveel aan ( democratisch!!)
  vastgestelde regeltjes en regelgeving!

  Je doet nu veel internationale contacten op met nieuwe mogelijkheden.

 3. De Inquisiteur zegt op

  Klopt allemaal.
  Persoonlijk ben ik ook veel rustiger geworden. Heb meer leren accepteren. Ook geleerd dat je na je vijftigste nog vlinders in je buik kan krijgen. Mooi toch ?

 4. Sjaak S zegt op

  Ik geloof zeker dat wat hier geschreven werd op veel mensen van toepassing is. Echter wil ik hier nog aan toevoegen dat het ook sterk afhangt wat voor soort persoon je in de eerste plaats bent en waar je naar toe verhuist. Tussen Zuid Afrika, Thailand en Brazilië zijn grote verschillen en een paar overeenkomsten. Het hangt ervan af wat je in zo’n land wel of niet mag of kunt doen.
  In Brazilië mag ik zonder problemen een beroep uitoefenen, zou ik sneller contact met de lokale bevolking hebben, die zelf ook voor het grootste gedeelte van immigranten afstammen en waarschijnlijk sociaal gezien een rijker leven hebben dan hier in Thailand.
  Echter staat er tegenover dat ik het veel veiliger vind ik Thailand (ik kan er echt over praten, want ik kwam bijna 25 jaar regelmatig in Brazilië en mijn oudste dochter is nu na vijf jaar in Salvador Bahia toch weer naar Europa teruggekeerd – ook vanwege angst om haar leven).
  Dan het type mensen dat naar een land als Brazilië vertrekt (of ook andere landen in Zuid-Amerika) is een ander dan het soort dat liever naar Azië vertrekt. Ik heb dat in mijn tijd gemerkt toen ik nog als steward over de hele wereld vloog. Het kabinepersoneel was naar werelddelen ingedeeld en je kon zelf kiezen waar je het liefst naar toe vloog. Ik vloog voornamelijk naar Japan, Thailand en Brazilië. Echter was er ook een groep die vrijwel alleen naar Zuid-Amerika vloog. Die mensen waren vaak vrolijker, temperamentvoller dan degenen die liever naar Azië vlogen. Ook heb ik op veel vluchten naar Brazilië meer, hoe moet ik het zeggen, vurige avonturen gezien tussen de bemanningsleden dan op vluchten naar bijvoorbeeld Thailand. De vrouwelijke collega’s gingen hier altijd (en nu nog steeds) shoppen en ‘s avonds lekker eten, terwijl degenen naar Brazilië graag uit gingen, Samba dansen, Caipirinha drinken en mooie mensen ontmoeten…
  Ik oordeel niet, ik stel de verschillen vast. Ik vond Brazilië prachtig en heb vaak genoten van hetgeen het land te bieden had. Maar ik voel me prettiger in Thailand. Ik hoef niet echt bang te zijn dat ik bestolen word, men laat me ook voor een groot deel met rust en ik hoef niet iedere vrouw te omhelzen en te zoenen, zoals dat in Brazilië gedaan wordt.
  Ik kan niet meepraten over Zuid Afrika, ik was wel een paar keer in Kaapstad en heel lang geleden in Johannesburg. Kaapstad is mooi, maar schijnbaar ook gevaarlijk en op het ogenblik kampt men daar met een grote watersnood, die ieder jaar blijkbaar groter wordt. Niet in de wijngebieden, maar echt in de stad zelf.
  De paar keer dat ik daar was, werd ik vaak door de lokale bevolking erop gewezen voorzichtig met mijn fototas te zijn, want deze werd graag weggegrist. ‘s Avonds nooit alleen op straat, altijd met een groepje en beter met een taxi rijden, en dat terwijl ons hotel nou echt niet ver van de binnenstad lag.
  Welk type daar heen wil verhuizen, ik weet het niet. Niet het Thailand type en zeker niet de Zuid Amerika fan.

  Ik vind reden nummer 3 wel erg toepassend. Toen ik voor de eerste keer met 23 naar Singapore vloog, had ik voor de reis het gevoel een ander mens te worden. Toen ik echter door de straten van Singapore in 1980 liep, merkte ik dat ik zelf nog steeds dezelfde was. Ik had mezelf meegenomen. Dat is een heel vreemd gevoel, wanneer je dat uiteindelijk beseft.
  De grootste impact was echter de tijd na mijn reis. Ik was toen een half jaar onderweg en terug thuis besefte ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Was ik altijd al van plan uit mijn geboortestad en uit Nederland weg te gaan, toen, met 23 stond het voor mij vast. Ik zou het grootste deel van mijn leven niet in Nederland doorbrengen. Mijn werk als steward was al aardig in die richting. Ik verheugde me op iedere vlucht naar Azië en was bijna ziek van verdriet, wanneer een vlucht niet door ging. In Azië had ik bijna nooit zin om terug naar Nederland te gaan. Maar ook met Brazilië verging het me zo… iedere vakantie die we daar hielden, werd tot op de laatste dag verlengd. Het was al een paar keer voorgekomen dat ik van vakantie thuis kwam en meteen de volgende dag alweer een vlucht naar Azië had…

  Hoe voelt dat, wonen in Thailand? Ik voel me thuis! Ik ben eindelijk thuis gekomen. Ik woon er nu vijf jaar, kom er al 36 jaar en hoop nog vele jaren hier te mogen blijven.

 5. Rocky zegt op

  Hoi Gringo, helemaal gelijk!!!!!!, ik heb het aan de lijven ondervonden, nu inmiddels 60 jaar (100% WAO) en nog steeds verlangend het liefst terug te kunnen keren naar Thailand. Maar hoe ik het ook probeer, het lukt me niet, het grootste probleem van mij, is de vereisten van het jaarlijks inkomen 8 ton thb in Thailand. Al mijn pogingen en ingewonnen inlichtingen draaien op niets uit , suggesties?
  Ik word er in ieder geval moedeloos van, want zoals het er nu uitziet wordt ik gedwongen mijn leven te slijten in Nederland….Ja nu ben ik letterlijk terug naar af, want wat je zegt, de Vrijheid…., Het Spontane…,
  De kwaliteit… en jezelf mogen en kunnen zijn,… ben ik inmiddels al aardig kwijt geraak (in 3 jaar tijd). En ik kan het weten, want na mijn auto ongeluk en afkeuring en dus terug keer Nederland, is er na mijn revalidatie van die; 9 door jouw genoemde punten weinig meer over. groetjes van een verdrietige en te neer geslagen ex immigrant.

  • dsm zegt op

   Rocky, waarom dan niet een METV visum waar je 9 maand kan in thailand blijven, 3 keer 2 maand, telkens te verlengen met telkens 30 dagen, dus 9 maand in totaal.
   zo hoef je niet aan die eisen te voldoen, en kan je in de zomer lekker terug naar NL

  • Jan zegt op

   Ik probeer het kort te houden… Ik kan mij volledig vinden in alle punten die vernoemd werden. Nog geen seconde spijt gehad naar Thailand verhuisd te zijn. Woon met mijn lieve (Thaise) echtgenote in een zeer aangename omgeving waar iedereen iedereen kent en haar familie mij zeer genegen is. Ik volg de Belgische en Nederlandse berichten op de voet en kom steeds maar tot het besluit: bedankt Thailand dat ik het geluk heb hier te mogen wonen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Best Rocky,

   800 000 Baht op een Thaise bank of 65 000 Baht inkomen per maand, zijn de bedragen waaraan je moet voldoen als je enkel een bankbedrag of enkel een inkomen gebruikt om aan de financiële eisen van een verlenging te voldoen.

   Maar je kan een inkomen en een bankbedrag ook combineren, om zo aan het totaalbedrag van 800 000 Baht op jaarbasis te voldoen.
   Voorbeeld – Stel je hebt 1000 Euro inkomen per maand, dan is dat 12000 Euro of +/- 460 000 Baht per jaar. Indien je daar dan nog een bankbedrag van 340 000 Baht kan aan toevoegen dan kom je ook aan die 800 000 Baht op jaarbasis.
   In heb geen idee wat je WAO is, maar met je WAO inkomen moet je nu zelf je situatie maar eens uitrekenen en misschien is dat dan wel voldoende.

  • Wim Wuite zegt op

   Hallo Rocky .
   Je moet het even omdraaien Je word door de Thaise wetgeving voor buitenlanders gedwongen , niet door de nederlandse wetgeving dus gewoon wachten tot je pensioenleeftijd.

 6. Cornelis zegt op

  Ik vindt de commentaren wel erg negatief over Nederland en België men vergeet dus dat de meeste expats door hun pensioen en AOW daar kunnen wonen En dat is toch te danken aan de goede sociale voorzieningen hier in Europa.

  • Marijke. zegt op

   Ze mopperen allemaal op nederland maar wat je zegt dank zij de aow en pensioen kunnen ze in thailand wonen.Als je echt niks met nederland te maken wil hebben en alleen maar commentaar hebt pak dan okk de euro s uit nederland niet aan.Geef ze aan iemand in thailand die het goed kan gebruiken of een goed doel zoals de kwf of zo.

  • l.lagemaat zegt op

   Voor het pensioen is wel een levenslang hard gewerkt!

   En de “goede” sociale voorzieningen worden wel weer afgeroomd door 8 jaar geen indexatie te ontvangen en alsnog wonend in Thailand belasting aan Nederland te moeten betalen.

  • Marco zegt op

   Beste Cornelis

   Pensioen is een wettelijke verplichting om te sparen voor later dit heeft niks met sociale zekerheid te maken het is je eigen geld.(je hebt er alleen niks over te zeggen dat noemen ze democratie)
   Ook al wil ik mijn pensioen op Mars uigtgeven dan is dat mijn goed recht.

   • FrancoisNangLae zegt op

    Pensioen is geen wettelijke verplichting. Het is wel vaak in de cao opgenomen. Een afspraak tussen werkgevers en werknemers dus. Meestal betaalt de werkgever een groot deel mee en fiscaal is het gunstiger dan wanneer je zelf zou sparen.

    • henry zegt op

     In belgie zijn pensioenbijdragen door werkgever en werkmemer wel degelijk een wettige verplichting,

 7. henry zegt op

  Alles hangt af van de reden waarom je naar Thailand verhuist en de voorbereiding. En goed beseffen dat naar Thailand op verlof gaan al is het jaarlijks verschillende keren of 3 maanden aam een stuk , totaal niet te vergelijken is met er effectief wonen. Voor mij was het thuiskomen. Kortom na 9 jaar is Thailand mijn thuisland geworden en Vlaanderen mijn afkomstland.
  Ik ben dan ook nooit teruggeweest en daar ook nooit de behoefte voor gehad. Ook geen behoefte aan hangouts van landgenoten of andere expats. Woon ook niet in een gesloten mooban in een farang enclave, ook niet in een dorp ergens op het platteland maar in een voorstad ten noorden van Bangkok in een 99% Thaise omgeving. I
  Mijn verhuis naar Thailand was dan ook een zeer bewuste keuze, dat ik reeds 32 jaar ,gehuwd was met een Thaise echtgenote, had in feite weinig invloed op de beslissing om naar Thailand te verkassen.
  Mijn echtgenote die een zeer verstandige vrouw was. liet mij de vrije keuze in aard van woning en woonplaats. Wat natuurlijk mijn thuisvoelen positief beïnvloedde. Misschien daarom dat ik bij haar overlijden buiten het verdriet om het verlies van een geliefde, ik mij nooit ontheemd heb gevoelt of er sprake was van heimwee.
  Wil nog meegeven dat ik 3 jaar intensief onderzoek gedaan heb naar de woonomgeving waar ik oud wou worden. Ik heb zelfs woonomgevingen uitgetest door er te gaan wonen. Dat heeft mij behoed voor grote vergissingen met de daaraan gekoppelde teleurstellingen.

 8. DJ zegt op

  Heb ik natuurlijk weer, maar ik zie totaal de overeenkomst niet van wonen in Thailand of Zuid-Afrika en Brazilië, lijkt mij nogal verschillend.
  Kijk naar Thailand en Brazilië ga je natuurlijk voor de lekkere eh maaltijden zullen we zeggen en naar Zuid-Afrika voor de scenery natuurlijk………

 9. Roel zegt op

  Vermoedelijk is voor velen vooral wat oudere mannen de hoofdreden dat ze in Thailand een mooie jonge vrouw kunnen bemachtigen wat in Nederland niet lukt.
  Het warme weer is een aantrekkelijke bonus.
  Het alternatief van in je eentje in Nederland op een flatje zitten in de kou is niet zo aantrekkelijk en doet velen de sprong wagen.
  Hoe men het leven in Thailand zal beoordelen is dan in hoge mate afhankelijk van hoe die relatie loopt.

  • brabantman zegt op

   Roel,
   Ik maak hieruit op dat u zelf niet in Thailand woont. Vooringenomenheid straalt uit uw eerste zin, een mening die de toch wel betwetende Nederlanders veelal uiten die zelf niet verder dan de jaarlijkse camping in Frankrijk komen met hun partner. Deze vanzelfsprekend met een pittig kortgeknipt kapsel.
   Ik ben zelf al jaren gehuwd met een veel jongere partner die ik trouwens ontmoet heb in Nederland. Wat mij juist opvalt dat de expats die in Thailand of een ander Aziatisch land wonen, juist vaak een partner hebben van een leeftijd die aardig in de buurt van hunzelf ligt. De lezers hier die wel in Thailand wonen zullen dat ongetwijfeld kunnen bevestigen.
   Nog zo’n onzinnige opmerking die je vaak hoort en waar ik toch wel moe van word: ‘oh, u woont in Thailand, dat is toch het land waar al die vieze oude kereltjes met jonge jongetjes rotzooien’. Het heeft weinig zin om daar een weerwoord tegen in te brengen.

  • walter zegt op

   Ik ben 20 jaar ouder dan mijn Thaise vrouw dus zij is beslist niet het type vrouw dat Roel kennelijk bedoelt. Ze is in mijn ogen mooi genoeg maar veel belangrijker is dat ze lief, zorgzaam en spaarzaam is. We zijn niet alleen geliefden maar ook dikke maatjes. Het beheer van ons geld kan ik met een gerust hart aan haar overlaten. Zij is mijn 2e Thaise vrouw, mijn 1e is na een huwelijk van 25 jaar overleden, dus ik wist voldoende van de cultuur en de diverse Thaise, soms opvliegende,karakters. Wij zijn nu 1,5 jaar welhaast 24/7 samen en er is nooit enige ruzie geweest. Natuurlijk zijn we het niet altijd eens maar daar komen we altijd uit. Het is geven en nemen in een huwelijk en zij weet dat ook heel goed. Wij zijn ook niet voor de tempel getrouwd maar voor de wet en dat doe je niet zomaar in Thailand.

 10. Robert zegt op

  Gringo, prettig dit te lezen want is zeker herkenbaar.
  Ben 62 jaar afgekeurd 100 % door een complexe Epilepsie waardoor ik net mijn A verpleegkundige opleiding en geslaagd, maar niet meer werd aangenomen. Door toen al de problemen die ontstonden, uiteindelijk afgekeurd. Na jaren als tourist op mijn 49 e vertrokken uit Nederland, en 3 maanden later op mijn 50 e jaar mijn eerste jaar visum. Nu woon ik 5 maart 13 jaar in Thailand, heeft mijn aanvallen goed gedaan dit leven ver van Holland. Je komt jezelf zeker tegen en leert met vallen en opstaan te redden. Mijn relatie in Holland 27 jaar heeft mij o.a door mijn ziekte, en later als gewoon al mijn zelfstandigheid ontnomen. Gescheiden inmiddels woonde enkele jaren met een Thai, en dat ging compleet fout. Nooit leren omgaan met geld geen beheer over mijn eigen inkomen in Holland kon ik zonder het door te hebben 3/4 van mijn geld te verliezen.
  Toen het doordrong was het te laat, toen moest ik ineens zelf alles doen. Wist niet eens hoe ik met de bus van Sriracha naar Pattaya moest, en rekeningen en je administratie bijhouden ik wist niets.

  Nu bijna 13 jaar in Thailand door schade en schande en vaak verhuist, eindelijk het gevoel dat ik mij nu zal kunnen redden. Veel geld is weg door verkeerde beslissingen verkeerde contacten. Woon nu wat lachwekkend wel het slechte arme deel over het spoor van Pattaya, wat niet klopt altijd er zijn vele village waar de rijke Thai en Farangs wonen met kapitale huizen inclusief zwembad etc..
  Ik behoor tot die Nederlanders die net rond kan komen en als het echt fout gaat over jaren terug zal moeten.Toch is nu nog meer mijn drijfveer te slagen en niet weg te hoeven, dus leef goedkoop en spaar en gelukkig in mijn huis van 6000 per maand.

  Kijk Nederlandse tv via Euro tv, perfect. En houd mijn hart vast misschien terug te moeten, glimlach als mensen mij een lozer of mislukkeling vinden die hier nooit naar toe had had moeten komen.
  Speciaal een groep Nederlanders die het geluk hadden in Nederland, niet ziek zijn en geleerd hebben je administratie en in en uitgaven goed te beheren. Op de goede na te veel vaak met een groep soortgelijke vrienden neerbuigend kijken naar anderen.En hun mening al klaar hebben zonder iemand zijn verhaal te kennen. Daarom wilde ik weg uit Holland en heb ik bijna geen Nederlandse vrienden.

  Nogmaals Gringo jou stuk doet mij goed omdat het prettig herkenbaar en niet met de vinger wijzen is naar mensen, complimenten.

  Met de weinige vrienden, en mijn zeer goede Thaise vriend met een goed hart zie ik wat de toekomst brengt.
  Geniet van dit heerlijke land op vakantie of wanneer je hier woont, de tijd hier te mogen wonen dankzij mijn vaderland die nog steeds een warm plek in mijn hart heeft maar waar ik hopelijk nooit meer zal hoeven te wonen.

  Vriendelijke groet van een nog hier wonende Nederlander die hier hoop ik uiteindelijk nog tot het laatste moment hier kan blijven.

  Robert

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Robert,

   Wat een goed en open verhaal. Mijn complimenten dat jij jou zelf in een vreemd land
   toch naar zo veel problemen en onwetendheid toch je plek hebt weten te vinden.
   Het magische Thailand heeft je toch goed gedaan en veel positieve energie heeft
   gegeven.

   Ik hoop voor jou dat jou Thaise leven nog lang mag duren.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • Robert zegt op

    Erwin,

    Ten eerste dank voor je reactie, ja heb mijn plek eindelijk gevonden.
    Ja Thailand heeft mij uiteindelijk veel gegeven, en denk mijn soms harde leerschool zal zorgen dat ik hier kan blijven wonen.
    Met eindelijk een Thai te hebben die van mij houd en andersom, en een stabiel leven.

    Wens jou ook al het goeds, met vriendelijke groet,

    Robert

 11. Hans Pronk zegt op

  Met de genoemde 9 punten kan ik niet zo veel. Dat lijkt mij meer iets voor een jong iemand maar niet voor een gepensioneerde zoals ik. Maar ook voor mij voelt wonen in Thailand uitstekend. En dat komt voor een groot deel omdat je voor relatief weinig geld je leven in kunt richten zoals je dat zelf wilt en op een manier die in Nederland onmogelijk is. Duidelijke plussen zijn natuurlijk het klimaat en de vriendelijke bevolking. In ons (mijn vrouw en ik) geval ziet dat leven er als volgt uit:
  Een zeer ruime tuin plus een eenvoudig huis ergens op het platteland in Isaan maar wel op een klein half uur rijden van de grote stad. Lekker slapen met het raam wagenwijd open (op een paar koude nachten na), opstaan als de zon opkomt, direct daana een korte broek aanschieten en nog ongeschoren en ongewassen erop uit met de honden. Drie keer per dag in de buitenlucht eten op ons eiland in de zelf aangelegde vijver en daar ook nu en dan bezoekers ontvangen. Vis uit eigen vijver en fruit en groente van eigen grond. Geen last van verkeerslawaai of burengerucht, geen blaffende honden (alleen op grote afstand), geen ratten, muizen of kakkerlakken. Wel een zwembad en een fitnessruimte. Vervelen we ons? Nee, mijn vrouw en ik hebben al jaren de tv niet aangezet en de filmpjes en documentaires die ik indertijd uit Nederland heb meegenomen zitten nog in hun hoesjes. Ook met het lezen van de verhalen op thailand.blog lig ik soms dagen achter.
  Ik realiseer mij wel dat een dergelijk leven niet iedereen zal aanspreken. Sterker nog, veel mensen zullen zich nooit erg thuis voelen in Thailand. Wij wel. Wij voelen ons welkom hier.

 12. John Chiang rai zegt op

  Natuurlijk heeft iedere mens zijn eigen voorstelling van wat hij/zij onder een gelukkig leven verstaat.
  Europa verlaten kan voor iemand betekenen, een nieuwe uitdaging aangaan,een nieuwe cultuur of spraak kennen leren,of wat velen,zoniet de meesten gedaan hebben,hun echtgenoot/vriendin volgen in haar land van geboorte.
  De reden dat in Europa alles niet meer zo deugde,en door de verschillende regels de hals uithing,vindt ik persoonlijk meer een na trappen als werkelijke goede argumenten.
  De meesten vergeten graag,dat het land wat ze nu zo verduvelen, het hun mogelijk gemaakt heeft,dat ze financieel überhaupt een mogelijkheid hadden om te immigreren.
  Had jullie wieg vanaf het begin in het Thaise paradijs gestaan,dan was er van immigratie keuze geen enkele reden geweest,en waren velen net zoals vele Thais nu,afhankelijk van hun families.
  Ook de nieuw gewonnen vrijheid die sommigen in vergelijk met hun thuisland denken gewonnen te hebben,kan een erg bedenkelijke worden,als ze niet precies daar de mond houden,waar de meeste Thais dit ook gedwongen moeten doen.
  Bij alle andere mooie dingen die Thailand ook voor ons te bieden heeft,zien zowel mijn vrouw (Thai) als ook ik zeker nog 10 redenen,niet alle schepen achter ons te verbranden.
  Op die manier blijven wij o.a.genieten van twee culturen,hebben meer/of beter contact met vrienden en familie in beide werelddelen,
  Er zullen zeker mensen zijn die gelukkig zijn met andere beslissingen,die ik ook respecteer,zolang ze niet voortdurend komen met het absurde verhaaltje, dat in het thuisland alles zo verschrikkelijk was,terwijl ze nu alles opeens zo geweldig hebben,en geen enkel kwaad zien.

 13. Dre zegt op

  Hallo, mag ik me hier nog even tussen wurmen met ‘n reactie ??
  Volgend jaar definitief emigreren naar Thailand. Ben dan op pensioen en kijk er nu al naar uit om dagelijks bij m’n vrouw en haar kinderen te zijn. Het is voor mij een bewuste keuze. Heb, per slot van rekening,genoeg gewerkt en betaald om nu eindelijk van mijn zuur verdiende pensioen te mogen gaan genieten.
  Waar ik het wel soms moeilijk mee heb is het feit dat er hier soms de indruk gegeven wordt dat gepensioneerden hun geboorteland ontvluchten om nu op kosten van en dankzij ” hun land het mogelijk gemaakt heeft dat ze financieel nu überhaupt een mogelijkheid hebben om te emigreren. ( John Chiang ?? ) En dat ze van geluk mogen spreken dat hun wieg niet in Thailand had gestaan.”
  Wel, die mening kan ik geheel NIET delen.
  Reden; Heb 42 jaar hard gewerkt in een autofabriek, “aan de band” zoals men dat uitdrukt.
  Maandelijks werd er een GROOT deel van het loon ( ( 54 % ) afgehouden in de vorm van belasting en opbouw van mijn sociale voorziening. Dus vindt ik het maar logisch dat ik er uiteindelijk, zonder schroom en schuldgevoel mag van genieten, zolang moeder natuur het me gunt.
  Dat ik er in het geheel Géén schuldgevoel dien bij te hebben vermits ik nu krijg wat ik hard verdiend heb en waar ik hard heb moeten voor werken.
  Heb de fakkel doorgegeven aan jongeren in de hoop dat ze, na mij, de fakkel brandende moge houden opdat ook zij eenzelfde resultaat en vreugde mogen ervaren.
  Had mijn wieg vanaf het begin in het Thaise paradijs gestaan dan zou het er inderdaad voor mij helemaal anders uitgezien hebben.
  Had…. had …. had… .
  Had mijn tante wat méér ijzer in haar bloed, dan was ze een autobus, want ronken kon ze goed.
  Bij deze,
  Dre

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Dre,ik zou je het nu allemaal wel kunnen uitleggen dat je mijn reactie verkeerd begrepen of gelezen hebt,maar heb het sterke vermoeden dat je zo vast gevaren bent in jou mening,dat ik mij iedere verdere uitleg beter sparen kan.
   Ik wens je daarom voor het volgende jaar alles goede,en de groeten aan je ronkende tante.

 14. Roel zegt op

  Beste Gringo,

  Er zijn toch wat meer redenen om te vertrekken of om langdurig buiten de grenzen te verblijven.

  De overwinteraars. goedkoop of anders maakt hun niet zoveel uit, gaat hun om dat ze verzekerd blijven voor de ziektekosten en laten wij wel wezen hun zeer goed recht.

  De afgestudeerden: kunnen veelal snel een goed betaalde baan verkrijgen ergens op deze wereld, gelijk hebben ze.

  De vermogende; waarom rendementsheffing betalen over je vermogen waarop al belasting is geheven maar sterker nog meer rendementsheffing dat je kunt vergaren bij welke Europese bank dan ook.

  Gepensioneerden: ze hebben gelijk, waarom 4 maanden achter de geraniums zitten als het elders iets anders bloeit met ook nog veel zon erbij.

  Kortom Gringo, er zijn zovele redenen, maar begrijp heel goed die mogelijkheid is ons niet aangereikt maar gegeven, eerder jaren nederlanders met subsidie het land uit en nu vreemdelingen erin met subsidie.
  Dat zet kwaad bloed Gringo, zeer kwaad bloed als je alles goed in je opneemt want alles heb ik natuurlijk nog niet uit de doeken gedaan.

 15. herman69 zegt op

  De rede van mijn immi naar Thailand ligt bij mij vrij simpel, ik had geen zin om mijn pensioen
  tussen 4 muren door te bregen.
  Belgie blijf bij mij nummer 1, spijtig het weer valt tegen.
  Ik zal nooit mijn mooie vlaanderen afkeuren, ik heb daar alles aan te danken dat ik nu in thailand
  of eender waar te wereld kan vertoeven.
  Hier in Thailand ben ik bijna nooit binnen, wandelen, fietsen, en zonodig een bus nemen naar
  andere streken in Thailand.
  Samengevat ik ben natuurmens.

  Negatieve punten waar ik niet van hou, het is een vuil land, en overal waar u komt stinkt het naar
  diesel uitlaatgassen.
  De wegen en het verkeer zijn een puinhoop, reizen in Thailand geef mij een onveilig gevoel.

  • Henk zegt op

   Hoe het voelt is afhankelijk van je eisen.
   Je ziet veelal de Nederlandse enclaves waar men gelukkig is.
   Ook zie je de vraag vaak op Thailand blog : waar kan ik Nederlanders ontmoeten, restaurants vinden waar je de Hollandse kost vindt en welke supermarkt heeft Europese producten.
   Voor mij persoonlijk zijn deze punten juist waardoor je je niet thuis voelt.
   Wij leven en werken met en tussen de Thai. Eten veelal buiten de deur en gewoon Thais aangepast aan mijn smaak.
   Op deze manier wen je aan een land en zijn cultuur.
   Het is soms leergeld geven maar respect wederzijds in belangrijk.
   Het “inburgeren” gaat niet in een maand maar gelukkig hoeven we niet naar Nederland om de 3 maand, hierdoor zou je nergens wennen.
   Regio pattaya is niet vergelijkbaar met Bangkok. Wij mijden dan ook de toeristische plekken.
   Mijn Thaise vriendin heeft op een paar jaar na dezelfde leeftijd. Misschien hebben we gewoon een normaal leven waarin familie niet onderhouden hoeft te worden.
   Geniet van de normale zaken en aanpassen doe je tot een bepaalde hoogte.
   Wel je eigenwaarde behouden.

 16. Eduard III zegt op

  We mogen met zijn allen die in Nederland en België geboren zijn van geluk spreken, we hebben allen meegewerkt aan een land wat zijn weerga niet kende, het waren prachtige jaren de 40-50-60-70-80er jaren, mede ook dankzij de Expats, …..tot de grenzen open gingen en de euro werd ingevoerd, en de afbraak, van onze zo geliefde land, in gang werd gezet, …..en het einde is nog niet in zicht, lees de krant er maar op na, dan laat mij hier maar in het zonnetje zitten, en op mijn oude dag de nodige vitamientjes opslaan, …geweest is geweest denk ik dan maar, Thailand is nu mijn thuis, en als we samen met lief op ons terras zitten, genietend van een bakje DE koffie, dan word ik toch nog een beetje weemoedig, op zo’n moment kies ik dan vaak dit oude singeltje van Neil Diamond en speel het af van mijn laptop, dan denk ik, …..HOME.

  https://youtu.be/N5RY97qvtzk

 17. Jacques zegt op

  Dit onderwerp is wel een belangrijk onderwerp en wordt door het individu ingevuld al naar gelang de eigen capaciteit, kunde, mogelijkheden en persoonlijk c.q., individuele voorkeur. Het is zeker niet een ieder gegeven om alles achter zich te laten in Nederland en hier een zogenaamd geslaagd leven op te bouwen. Veel is onzeker en anders en zeker de toekomst en daar moet men wel tegen kunnen. Je hebt een minimum aan geld nodig om een vergunning (visa) te krijgen zoals inmiddels bij de meesten genoegzaam bekend. Ik zag vanochtend op BTV tv, bij het programma de zwarte zwanen, dat de gemiddelde pensioenuitbetaling zo’n 700 euro betreft. Dit zal dan wel een bruto bedrag zijn. Een ieder die dit bedrag of minder uitbetaald krijgt en zeker de groep zonder aow,( te denken aan de pre pensioengerechtigden), of andere financiële middelen wordt al uitgesloten voor langdurig verblijf. Dus als je naar Thailand met dit rugzakje gaat afreizen dan is het niet zo’n goedkoop land als men wel denkt. In mijn optiek is Thailand niet goed met Nederland te vergelijken, er zijn zoveel verschillen. Individuele voorkeuren blijven hier een belangrijke factor in spelen. We kennen hier geen poldermodel en er is veel mis onder de horizon. Als je als kluizenaar een leven wilt leiden dan kan je hier zeker goed vertoeven, maar ik denk dat er in Groningen of Zeeland, om maar eens wat te noemen, ook nog wel plekjes zijn te vinden waar je je kunt afzonderen. Mensen die kritiek uitten zijn meestal niet gewild. Ook niet in Thailand. Alles met de mantel der liefde bedekken, dat moet een kernkwaliteit zijn, dan kom je het verst. In mijn jongere jaren en met vakanties had ik geen oog voor hoe het er werkelijk aan toe gaat in Thailand, nu weet ik wel beter. Uiteindelijk komt het toch neer op het nemen van je eigen beslissingen en doe je acties bewust, zodat je daardoor niet geestelijk of financieel in de knoop komt. Er zijn al zat voorbeelden u voor gegaan, dus bezint eer ge begint en ken uzelf. Voor de niet gezonden onder ons en niet voorzien van een flinke buidel eigen geld is het van belang inschreven te blijven in Nederland. Je kunt je in Thailand immers niet verzekeren voor bestaande kwalen. Een goede voorbereiding is het halve werk.Verder wens ik de meesten onder ons het beste in het leven en doe goed, want dat is hard nodig in deze wereld en zeker in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website